GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Satul berzelor (Gornești) si satul fructelor (Suseni)
Asadar, sa ne continuam periplul de-a lungul vaii Muresului si sa cautam alte sate cu porecle sau cu renume. Dupa satul palariilor de paie, dupa satul scufundat, dupa satul florilor, iata ca apar la orizont altele doua sate-Gornesti, "satul berzelor" si Suseni, "satul fructelor".
Inca din timpul iernii, pe satenii din Gornesti, sat aflat la 15 Km de Tg. Mures, (pe soseaua Tg. Mures-Reghin), ai sa-i vezi cocotati pe toti stalpii din sat, pentru a fixa pe acestia cuiburi pentru berze, caci iata, primvara bate la use si... se-ntorc pasarile calatoare! In afara de atasamentul satenilor pentru zburatoare, nu stiu ce au gasit berzele pe-aici prin Gornesti, poate vreo balta mare cu multe broaste, dar an de an, ele se intorc din tari mai calde si-si depun ouale numai aici. Interesant e faptul ca inainte si dupa acest sat, nu mai gasesti berze aproape deloc. Multi turisti straini opresc autocarele si le fotografiaza. Pana anul trecut, la intrarea in sat, era o tablita ce-ti explica, daca urmareai cumva doar firul soselei, ca trebuie sa-ti salti un pic privirea si sa admiri isprava satenilor din Gornesti. Imagini cu berzele din sat au aparut pe la televiziuna locala si chiar prin unele emisiuni autohtone gen "Animal planet". Putini sunt stalpii pe care nu s-au pus cuiburi si putine sunt si cuiburile goale. Pana am traverasat satul, am numarat 14 cuiburi pline cu berze si 3 cuiburi goale. Intr-unul din ani, un pui de barza si-a rupt ciocul, nemaiputandu-se alimenta. Era sortit pieirii. Un satean inimos si iubitor de pasari, precum sunt multi pe-aici, l-a adapostit peste iarna in ograda lui. I-a fabricat si un cioc din lemn pe care i l-a atasat restului de cioc. Barza s-a descurcat bine, reusea se se hraneasca singura. Faptul nu a trecut neobservat, mass media si-a facut datoria si povestea berzei a ajuns si la o clinica veterinara din strainatate. Barza a fost dusa acolo si i s-a aplicat o "proteza de cioc" dintr-un material special. Apoi, in al doilea an, cand a mai prins puteri, si-a luat zborul. Nu stiu daca s-a mai intors pe la noi prin tara dar stiu sigur ca s-a vindecat si ca isi face bine meseria, aceea de a aduce copii pe lume in familiile care-si doresc mult acest lucru.
Asadar, calatorule ce treci prin satul berzelor, salta-ti privirea pentru o clipa si admira aceste gingase creaturi pictate parca pe seninul cerului si daca poti, ia-ti si aparatul foto cel nou cu "zoom" puternic. In serile lungi de iarna ce-o sa vina le vei putea revedea si-ti vei aduce aminte cu bucurie de zilele insorite ale verii!
Urmand traseul Tg. Mures-Reghin-Toplita, primul sat care-ti iese in cale este Suseni. Satul e-un "supremagazin alimentar stradal", gasesti aproape in fata fiecarei case cate o taraba cu rosii, castraveti, ceapa, usturoi, fasole, mere, prune, corcoduse, miere sau struguri, dupa anotimp. Mai gasesti si lapte de casa, cas sau tuica de prune, care pe-aici se distileaza de doua ori, deci e mai tare decat wiskey-ul. Si de doua ori mai ieftin. Cum stii ca e o tuica de calitate? Nu, nu cu alcoolmetrul! Agita sticla, ea trebuie la gat sa "faca margele". Daca nu stii cate grade are, te invat eu. Introdu un chibrit in tuica si tine-l acolo 40 de secunde, apoi aprinde-l. Chibritul se aprinde, deci tuica are mai mult de 40 de grade! Incearca cu 50 de secunde. Chibritul inca arde. Incearca cu 60 de secunde. Chibritul nu mai arde! Explicatia? Alcoolul din tuica nu se poate evapora prea repede, deci chibritul ramane umed. Taria tuicii e deci intre 50 si 60 de grade. Am incercat figura asta de multe ori, odata in fata unei sali pline si mi-a mers de fiecare data, ba am primit si aplauze.
An de an, la Suseni, sat care se afla la 40 de Km de Tg. Mures, lumea se opreste in fata tarabelor ca sa se aprovizioneze cu legume si mai ales cu fructe proaspete. Oamenii sunt primitori, unii te lasa sa intri prin gradina lor si sa degustezi fructele direct din pom. "Satul fructelor" a inventat asadar si un modern sistemul de autoservire.
Nu departe de Suseni e o terasa ce se afla chiar in apropierea apei Muresului, unde poti servi o cafea, discutand in liniste despre afacerile cu fructe si legume ce le-ai facut in acel sat. Laptele pentru cafea, ti-l servesti singur, conform obiceiului locului, tot printr-un sistem de autoservire pus la punct de patronul terasei... (vezi foto)
Dorgo
Trimis de dorgo in 26.07.10 22:04:41
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în REGHIN [MS]. A mai fost în/la: cam peste tot
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
mutat la 'Descopera judetul Mures', sters rubrica noua introdusa de autor.
--
Regula e destul de simpla: daca obiectivul despre care scrii nu exista pe site, atunci poti initia o rubrica noua doar daca acel obiectiv este unul de interes general, la care neputem astepta sa mai "vina" si alte impresii.
Daca este insa vorba despre un obiectiv nou de interes particular sau restrans, incearca sa-l incadrezi in una din MULTITUDINEA de rubrici deja existente pe site - nu fiecare review are nevoie o rubrica distincta!!! totul ar deveni astfel o varza... a-la-Mures!
Mii de scuze!!
E numai vina mea, ma grabesc adesea, nu-mi ajunge timpul si nu acord atentie regulilor de pe site...am nevoie de o secretara...sincer, credeam ca pe cititori ii intereseaza si cate un coltisor mic si inedit al tarii noastre nu numai lucruri arhi-mediatizate despre care s-a scris deja foarte mult. Am sa incerc sa ma conformez regulilor jocului, formuland doar titluri care incep cu..."Descopera x, y sau z", si voi atinge doar obiective de interes major, cred ca va fi mult mai usor pentru munca voastra.
cu stima,
Dorgo
dorgo: reciteste fara graba ori resentimente ce-am scris mai sus si-ti vei da seama ca impresii despre locuri particulare (in sensul de interes mai scazut) sunt la fel de binevenite pe site precum cele de interes larg; atat doar ca organizarea/pozitionarea lor este alta.
Gasesc reactia ta de mai sus pripita si neconforma cu varsta afisata in caseta tehnica a userului
”Am sa incerc sa ma conformez regulilor jocului, formuland doar titluri care incep cu... "Descopera x, y sau z", si voi atinge doar obiective de interes major, cred ca va fi mult mai usor pentru munca voastra.
Hei, you, si noi cei care iti citim zilnic epistolele ce mai citim/votam??? Eu tocmai asta rasfoiesc pe site - "altfel de impresii" - asa ca please, nu iti lua jucariile si sa pleci!! Nu cred ca asta a fost intentia Adminului (sau ma rog, din ecoul lui eu nu asta am inteles). Poate i-am tot ingropat in review-uri si ecouri si nu mai dau de cap la boacanele noastre (ca doar nu esti singurul
Hai sa ai o zi mai buna in continuare! si sa iti gasesti secretara visata [(atentie! - gluma]
@dorgo, nu titlurile sunt necazul cel mai mare, cat crearea de rubrici noi.
Continua cum ai inceput, punand titluri cat mai sugestive, doar ca, la postare, cauta printre "destinatiile" deja create (de genul "Descopera ...x/y/z") si pune articolul in locul cel mai apropiat/adecvat.
Perfect, webmeister, acum am priceput in fine!
In caseta userului e o greseala, care... ce n-as da eu sa devina realitate!, sa mai am inca o data 20 de ani!!...Va rog modificati varsta cu cea reala, cuprinsa intre 50 si 60 de ani...
Niciodata n-am avut resentimente, niciodata nu m-am suparat pe nimeni, iar dac-am facut-o pana sa-mi dau seama de ce m-am suparat, mi-a si trecut!...mai ales ca ultimele cercetari spun ca la fiecare gand negativ emis de creierul uman, mor intre 100 si 200 de celule nervoase, iar la o cearta zdravana, mor peste 2000! Acestea nu se mai refac niciodata, asadar, ce rost are sa le pierdem? Noroc ca la nastere avem 18 miliarde...
Cu stima
@dorgo: corectat grupa de varsta cf solicitarii.
Sincer nu observasem ca e gresita valoarea de acolo -- nu am verificat in user-card pentru ca iti "stiam" varsta (stiam, de fapt, ca suntem de varsta apropiata)
Mutat, la reorganizare, în rubrica «La pas prin Reghin și împrejurimi» (nou-creată, între timp, pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 Muzeul etnografic Reghin – un patrimoniu valoros — scris în 18.09.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2017 Umbra vremurilor de altădată – Castelul Teleki din Gornești — scris în 22.09.17 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Zidul, Lacătul şi Şcoala — scris în 30.08.17 de krisstinna din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2016 Reghin pe repede 'nainte — scris în 25.10.16 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Dec.2011 Turism cu porţile închise — scris în 14.12.11 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Dec.2011 Omul care a făcut pădurea să cânte — scris în 13.12.11 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Jul.2011 Baile sarate de la Jabenita — scris în 21.07.11 de dorgo din TâRGU MUREș - nu recomandă