ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.04.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 04.03.08
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
AUG-2006
DURATA: 14 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Baile Olanesti - intre tratament si relaxare

Ilustrație video-muzicală

TIPĂREȘTE

Baile Olanesti... desi pare o statiune dedicata celor cu afectiuni alergologice, renale si reumatice, ascunde, pentru cei care au suficienta rabdare, destule colturi pitoresti si samburi de istorie, care iti pot transforma o simpla vacanta de tratament intr-o amintire placuta si interesanta.

In primul rand, izvoarele minerale sunt captate si amenajate de-a lungul unei alei lungi, strajuite de arbori seculari, care te fac sa uiti ca pana izvorul 24 (cel mai indepartat) trebuie sa parcurgi mai bine de 2 km. Raul Olanesti formeaza in dreptul podului de langa izvorul 3 o mica plaja naturala, plina de turisti in timpul verii.

Cazarea in statiune se face atat la numeroasele hoteluri, vile si pensiuni, cat si la localnici (har Domnului ca dupa 1995-1997 si-au renovat casele si acum fiecare camera are baia ei proprie. Era o nebunie curata sa faci baie la lighean sau sa te rogi de proprietar sa faca focul in baia comuna o data pe saptamana).

Langa Hotelul Olanesti s-a amenajat in ultimii ani o piscina acoperita, de mari dimensiuni, si o baza de tratament moderna.

Cele mai mari baze de tratament din statiune se afla situate la Vila 1 Mai, hotel Olanesti si Hotel Livadia (fosta Casa de odihna a sindicatelor).

In statiune se pot vizita:

- biserica din lemn a lui Horea, o mica bisericuta, adusa tocmai din Ardeal, situata acum pe strada Parang, la capatul unor trepte serpuind pe un delusor plin de verdeata; Are hramul pe 15 august, de Sfanta Marie Mare.

- pavilionul de tratament cu bai minerale (constructie de la sfarsitul secolului 19, renovata partial) ; langa el exista un mic bazin de inot cu apa termala si un strand;

- la circa 4 km de statiune, in continuarea aleii care duce la izvorul 24 se afla asezarea turistica Comana (o cabana mare si casute, ca si loc pentru camping) ;

- urmand poteca abrupta pe dealuri, din spatele pavilionului central de izvoare (unde se afla izvorul 12), se ajunge la un satuc izolat, Cuca, care ofera o panorama superba asupra dealurilor din zona;

- vila 1 Mai (cuprinde atat complexul de tratament aflat in subordinea Ministerului Apararii, cat si fosta vila a lui Ceausescu, care se poate vizita) ;

- barul Turn, o constructie pitoreasca, situata pe unul din dealurile de deasupra aleii de promenada spre izvoare;

Ca obiective turistice situate in imprejurimi:

- Manastirea Horezu;

- Manastirea dintr-un lemn (este absolut fenomenala, atat mica bisericuta din secolul XVI, cat si stejarii multiseculari, monumente ale naturii) ;

- Manastirea Bistrita

- Pestera Muierii;

- Schiturile Iezer, Pahomie, Frasinet;

- Manastirea Cozia;

- Statiunea Voineasa, sitata pe Valea Lotrului (ca sa ajungi acolo, trebuie sa treci pe soseaua construita pe adevarate apeducte, pe Valea Oltului, apoi se depaseste barajul de pe Lotru si se ajunge intr-una din putinele oaze de liniste, dedicate doar celor ce cauta odihna si nimic altceva) ;

- prin trecatoarea Turnu Rosu se poate ajunge la Sibiu;

As vrea sa amintesc doua povesti care circula despre unele din asezamintele manastiresti din zona. Intai, o poveste despre Manastirea Bistrita.

Daca ajungeti acolo, sa stiti ca in manastire exista o racla din argint, care cuprinde moastele unor sfinti, facatoare de minuni. Legenda spune ca trebuie sa-ti pui o dorinta si sa incerci sa ridici acea racla. Unora li se pare usoara ca fulgul, si acestia isi vor vedea implinita rugamintea, iar altii nu o vor putea misca din loc.

Cat despre schitul Frasinet, acesta este un schit de calugari, unde nici o femeie nu are voie sa patrunda. La intrare exista un blestem, scris de un fost staret la inceputul secolului trecut, care spunea ca, pentru ferirea de ispite a calugarilor, nici o femeie, in afara Fercioarei Maria, nu va patrunde inauntru, sub pedeapsa cu moartea. Localnicii povestesc ca odata, o fata din zona avea un frate calugar acolo. Desi acesta o avertizase in numeroase randuri sa nu vina sa-l vada, coborand el insusi in sat, cand era chemat, odata, fata a urcat pana la schit, sa-l vesteasca ca mama lor era grav bolnava si trebuia sa vina s-o vada. Pe drumul de intoarcere, un camion cu busteni a trecut pe langa fata, iar legatura care tine lemnele s-a rupt, omorand-o pe loc. desi pare putin sinistru, e poate doar o poveste menita sa tina doamnele departe.


[fb]
---
Trimis de Kyandra in 05.04.10 14:46:25
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 19844 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Kyandra); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Izvorul 24
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5200 PMA (din 9 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

magdalena
[05.04.10 16:07:26]
»

Foarte interesant review-ul tau. L-am citit dupa ce ti-am citit postarea la hotelul Suprem, astept sa imi raspunzi acolo.

biancuta
[05.04.10 17:02:15]
»

Mi-a placut descrierea ta, ai surprins multe aspecte in aceasta statiune, pentru care iti dau un vot.

webmaster13
[05.04.10 17:04:41]
»

in mod normal melodia atasata ar trebui sa fie ceva in romaneste, insa mi-a placut aceasta sper sa va placa si voua, daca nu nu este nici o problema sa o schimbam!

mirelopodu*
[05.04.10 18:16:20]
»

Frumoase şi interesante atât descrierea cât şi pozele ataşate. Cel puţin acel schituleţ şi chiliile m-au fermecat, sunt exact pe gustul meu.

Şi pentru că suntem în a doua zi de Paşte, îţi spun şi " Hristos a înviat! ".

Costi
[05.04.10 19:17:51]
»

@Kyandra

Acum, eu nu ştiu ce sens dai tu expresiei "în împrejurimi", dar eu, când întâlnesc aceasă expresie, nu mă gândesc la zeci de kilometri, ci la ceva mai apropiat.

De la Băile Olăneşti până la Mănăstirea Cozia sunt peste 40 km, până la Mănăstirea Bistriţa aproape 60 km, până la Mănăstirea Horezu peste 60 km, până la la Peştera Muierii aproape 90 km, iar până la Voineasa peste 90 km.

@mirelopodu

Fotografiile de care spui nu sunt puse de Kyandra, ci de ghitoca001. Poate a pus şi Kyandra fotografii, dar nu sunt încă validate. Să mai aşteptăm.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mirelutza
[05.04.10 19:36:52]
»

Are dreptate Costi - cam departe P. Muierii si Manastirile Cozia, Horezu si Bistrita - la care faci referire de parca ajungi in 15 minute pana la ele; cat priveste statiunea Voineasa nu mai trebuia sa o amintesti ca e o cazatura la care dupa ce ajungi iti pare rau de benzina consumata (ar putea sa o transforme in muzeu si sa o intituleze: " Statiune Ceausista - asa cum arata pe vremea Raposatului "! ) Unii o sa ma acuze ca sunt rautacioasa, dar credeti-ma, nu sunt departe de adevar! Eu le-am vazut pe toate, dar iti marturisesc ca daca eram cazata la Baile Olanesti mi-ar fi fost cam peste mana sa ajung la toate astea! De remarcat sunt - vila de protocol a lui Ceausescu, da, aici ai dreptate si celelalte obiective chiar interesante (schituri, izvoare) !

Ai votul meu pentru munca depusa la review si celelalte descrieri .

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
KyandraAUTOR REVIEW
[06.04.10 16:03:12]
»

Prin imprejurimi, in ideea mea "comunista", inseamna locurile unde poti ajunge cu masina, dus-intors, intr-o zi lumina. Ori, tot ce am enumerat eu mai sus, sunt accesibile intr-o zi, cu plecarea de dimineata din Olanesti.

Cat despre Voineasa, am trecut-o in lista pentru linistea de acolo si pentru frumusetea drumului, nu pentru conditii grozave (stiu si eu ca avea un hotel mare in centru, 2-3 cabane-bungalouri, un drum forestier sus pe dealuri si cam atat...).

Pozele nu sunt ale mele si nici nu am zis asa ceva... asta nu inseamna ca nu le apreciez:)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
gushpi
[10.04.10 03:21:50]
»

asa va trebuie daca scriti mai mult decat: "e frumos, e bine, voi mai veni"!!!

kira3379
[01.06.11 17:24:34]
»

Frumoasa descriere, Olanestiul este un loc care imi place foarte mult si pe care il vizitez destul de des. Referitor la celelalte obiective, acestea nu mi se par atat de departe, daca ai masina le vizitezi destul de repede.

Iar despre Voineasa, desi multi spun ca este o fantoma ceausista, mie mi-a placut, pt ca nu m-am dus acolo pt a analiza infrastructura sau unitatile de cazare ci pt ceea ce ofera peisajul.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
aliantasudului
[22.06.12 14:03:02]
»

As dori si eu o recomandare pentru un strand sau piscina in zona Olanesti, care sa se potriveasca pentru copii, apa sa fie curata si lipsita de mirosuri sulfuroase sau de alta natura...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
aliantasudului, biancuta, Costi, gushpi, kira3379, Kyandra, magdalena, mirelopodu*, mirelutza
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Olănești și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060567140579224 sec
    ecranul dvs: 1 x 1