ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.08.2022
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sfantu Gheorghe
ÎNSCRIS: 26.08.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2022
DURATA: 4 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Pe carari de munte in zona Malaia, Cheile Latoritei

TIPĂREȘTE URM de aici

Servus dragilor,

Va invit si anul acesta pe carari de munte, la un program ceva mai “soft” , fara trasee extenuante gen “top 5 varfuri din Romania” , ci mai degraba “50+” :)

Vara aceasta am cautat o cazare in localitatea Malaia, cu gandul la minunatele Chei ale Latoritei. Am gasit frumoasa Pensiune Casa Bucureasa, in stil tirolez, cu gazde minunate.

Localitatea Malaia se afla pe DN7A la 61 km distanta de orasul Ramnicu Valcea si la 55 km distanta de Obarsia Lotrului, respectiv de Transalpina.

Amenajarea hidroenergetica Lotru Ciunget e cea mai mare uzina hidroenergetica de pe raurile interioare ale Romaniei. Se aprovizioneaza prin barajul lacului de acumulare Vidra si captarile a inca 4 baraje in arc: Galbenu, Petrimanu, Jidoaia si Balindru, cu o putere instalata de peste 600 MW, similara cu a reactorului nuclear 1 de la Cernavoda.

Urmand din Ciunget frumoasele Chei ale Latoritei pe DJ 701D pe o distanta de cca 22 km, se pot admira Cascada Apa Spanzurata, Lacul Petrimanu, Lacul Galbenu si Cascada Moara Dracilor.

Din pacate drumul e nemodernizat, adica asfaltul turnat in sec XX s-a transformat in cratere asa ca dupa cativa kilometri am renuntat. Recomand drumul doar celor care poseda autovehicul off-road.

Lacul Petrimanu este un lac de acumulare artificial, realizat in 1977, situat la 1130 m altitudine, are o suprafata de 17 hectare si o adancime de 48 de metri.

Lacul Vidra este un lac de acumulare artificial, are o suprafata de 1240 hectare si o lungime de 8 km.

Lacul de acumulare Malaia are o suprafață de 46 de hectare și o adâncime a apei de 22 de metri.

Inconjurate de paduri de conifere, aceste lacuri sunt habitat pentru diferite specii de pesti, precum pastravul indigen si curcubeu, scobarul si lipanul.

In ziua 1 am urcat din satul Malaia la Cascada Scorus. Din DN 7A, la Iesirea din Malaia spre Ciunget se intra pe un drum forestier si dupa cativa kilometri se parcheaza la intrarea pe traseul amenajat cu podete peste raul Bucureasa. Cascada Scorus este una dintre cele mai frumoase si mai mari cascade din Romania.

Traseul este de dificultate medie, durata la urcare este de aproximativ 40 minute iar la coborare 30 min, cu pauzele foto incluse. Taxa de intrare pe traseu este de 3 RON.

Raul Bucureasa Mare izvoraste din muntii Capatanii si este afluent al raului Lotru. Pe cursul superior al raului Bucureasa Mare se afla mai multe cascade foarte spectaculoase, dintre care Cascada Scorus este cea mai inalta si deocamdata singura accesibila turistilor.

Cascada are o inaltime de cca 80 metri, dar deasupra cascade mai este o cadere de apa care se continua cu un mic canion cu alte cateva caderi de apa. In total ar fi vorba despre o cadere de apa de peste 110 metri, avand un debit ce variaza in functie de regimul precipitatiilor.

Intr-o calduroasa zi de august nimic nu poate fi mai reconfortant decat racoarea de la baza cascadei si vuietul ei…

O legenda locala spune ca primii oameni care s-au stabilit pe aceste meleaguri au fost cetele de haiduci. Povestea haiducilor din muntii Lotrului incepe in urma cu mai bine de 500 de ani cu Breazu, Ciungu, Malai si Voinea, capetenii care dupa ce au strans destula bogatie, si-au intemeiat familii, s-au lasat de haiducie, intemeind fiecare cate o asezare, stabilindu-se definitiv pe locurile care astazi se numesc potrivit numelor lor Brezoi, Ciunget, Malaia si Voineasa.

Un alt traseu turistic “soft” e cel pana la Crucea si Fantana Bratienilor.

Fantana si Crucea Bratienilor sunt situate in apropierea localitatii Malaia, la circa 20 minute de mers pe jos prin padure. Accesul se face dinspre strada Valea Satului, traseul fiind marcat cu banda albastra. Crucea, monument istoric, a fost construita in anul 1925 de catre Vintila Bratianu si sotia sa Lia, in memoria parintilor lor. Crucea a fost sculptata in gresie masiva. Izvorul este situat la cativa metri de crucea de piatra.

“Ridicatu-sa această sfântă cruce în anul 1925 de la Hristos, în amintirea părinţilor noştri Ion Brătianu şi soţiei lui Pia şi Anastasie Stolojan şi soţia lui Olga, de către noi, robii lui Dumnezeu, Vintilă şi Lia Brătianu, ca să le fie veşnică pomenire.”

Se spune ca aceasta cruce este miraculoasa, binecuvantata cu har divin, iar cine se roaga aici primeste ajutor grabnic!

Langa izvor se afla si un foisor din lemn cu bancute, iar in jur in poienita poti culege in luna august mure salbatice, dulci si parfumate.

In ziua a doua am urcat pana sub Varful Fratosteanu (2053 metri), la punctul de belvedere Mogos. Accesul se face din apropierea Lacului Vidra, mai exact din Curmatura Vidrutei, marcata exact si pe Google Maps. Din Malaia se merge cca 30 min cu masina pe DN 7A, se lasa masina in parcarea din Curmatura de pe marginea DN iar apoi se urca la pas pe un drum forestier cca 1 ora. In golul alpin se mai merge cca 45 min pana in punctul de belvedere Mogos, de unde se deschide o priveliste superba asupra Lacului Vidra si a muntilor din jur, Latoritei, Parangului, etc.

Se poate ajunge pana sus si cu masini off-road, pe acelasi drum forestier, stanga si apoi se tine doar dreapta.

Pe traseu in luna august e plin de tufe cu afine parfumate, o adevarata nebunie, puteai efectiv sa pasti afine J

La iesirea in golul alpin, chiar pe marginea drumului e o baraca de lemn parasita. Ne intrebam la urcare daca nu cumva fusese vreo stana acolo… La coborare am intalnit langa paraginita constructie o familie care fusese (si mai este) proprietara baracii. Asa am aflat ca nu demult acolo functiona o stana cu terasa unde puteai manca o portie zdravana de mamaliguta cu cas framantat sau branza de burduf… Dar unui turist german i-a cazut cu tronc fata hangitei si a luat-o cu el in Germania. Batranii parinti nu s-au mai descurcat singuri si asa locul a ramas parasit… Nepotica lor manca dintr-o punga de pufuleti, oile din tineretea bunicilor nu mai erau… Neamtul zambea vinovat, rupea cateva cuvinte si in romaneste, in fiecare an vin sa revada locul…

Scheisse! Ne-ar fi prins bine o portie de mamaliguta cu branza de burduf!

Dupa-amiezile le-am petrecut la pensiune jucand tenis de masa, fotbal de masa, billiard, darts, tir cu arcul sau pur si simplu pe sezlong la soare, ori facand gratare la foisor…

Vacante faine sa aveti!


[fb]
---
Trimis de raducondurache in 20.08.22 11:33:26
Validat / Publicat: 20.08.22 12:34:43
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în VOINEASA / VALEA LOTRULUI.

VIZUALIZĂRI: 1641 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (raducondurache); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 f. multe afine pe tot traseul...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22700 PMA (din 18 voturi)

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmaster
[20.08.22 12:54:53]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

mishu
[31.08.22 19:30:37]
»

@raducondurache: Foarte frumoasa drumetie si niste poze superbe. Felicitari, votat cu mare drag.

raducondurachePHONEAUTOR REVIEW
[31.08.22 20:08:53]
»

@mishu: Mulțumesc mult!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mishu, raducondurache
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Cheile Latoriței:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057230949401855 sec
    ecranul dvs: 1 x 1