GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
După cum vă daţi seama din titlu este vorba despre impresii noi din timpuri vechi. Era în perioada anilor '60. Atunci am fost pentru prima dată în Braşov pentru vreo două-trei ore apoi am revenit în toamna anului 1962 pentru a fi şcolit în acel oraş de la poalele Tâmpei. Pe atunci încă mai funcţiona gara veche, la vreo 300 de metri distanţă de actuala gară. De Gara Veche se mai postrează azi o clădire administrativă lângă un bloc.
Diferenţă mare între Başovul de atunci şi Braşovul de acum nu este. În centrul vechi, doar vreo câteva blocuri. Pe la periferia Braşovului nu am mai fost în 2010. Am avut doar vreo câteva ore de umblat şi am umblat doar prin centru, de la gară la Scheii Braşovului şi înapoi. Mai bine zis am făcut un circuit, am făcut şi fotografii pe care am să le public să vă arăt pe unde am fost. La fotografii n-am să dau explicaţii pentru că s-ar putea să le zmintesc, aşa că mai bine. Cred că vă veţi descurca şi aşa.
În 1962 în afara faptului că era un oraş mare, nu mi s-a părut nimic interesant. Pe atunci se mai putea vedea numele ORAŞUL STALIN scris cu pin sau molid pe versantul Tâmpei. Nu ştiu ce soi de răşinoase erau pentru că nu am fost să văd. Prima mea mâncare pe care am mâncat-o în Braşov a fost o ciorbă de prişoare care mi-a plăcut atât de mult încât a rămas preferata mea.
Acum, în 2010, nu mai sunt multe din localurile pe care le frecventam atunci. Săli de cinematograf cu destinaţii schimbate, cantine cu autoservire desfiinţate, magazine alimentare dispărute, magazine de îmbrăcăminte mutate. Mai sunt şi localuri rămase la locul lor. Hotelul restaurant ARO, sau Postăvarul ori Cerbul Carpatin fac parte din acestea, precum şi birtul "Ceasul rău", dar modernizat, cinematograful "Patria" şi Teatrul.
Ca orice călător ce merge la Braşov cu trenul, primul şi ultimul contact l-am luat cu gara. Acum, faţă de atunci, gara este mizerabilă. Nici Gara Veche, aşa cum a rămas după bombardament, nu era ca cea de acum. Mizerie peste tot.
Aşa văd eu comparaţia între Braşovul de ieri şi cel de azi. Am rămas cu nostalgia Braşovului de ieri.
Asta nu înseamnă că Braşovul de azi nu este un oraş frumos şi curat. Mizeria de peste tot se referă doar la gară, "proprietatea" Berceanului.
Trimis de abbilbal* in 20.06.10 14:59:35
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (abbilbal*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
ECOURI la acest articol
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Braşovul este oraşul meu de suflet, îl iubeam înainte de a ajunge să locuiesc aici iar acum cu atât mai mult... Din păcate gara nu este tocmai un punct cu care să ne mândrim deşi, bine spuneaţi, aici iau contact cu oraşul mulţi turişti, în special străini. Zona gării s-a schimbat totuşi în bine, s-a demolat bazarul de lângă gară unde îşi făceau veacul cerşetori, oameni ai străzii şi alte persoane cu gânduri mai puţin bune şi s-a construit un local modern, My Place, pe terasa căruia mulţi turişti preferă să poposească, unde se găseşte şi o bancă dar şi magazine, câteva fastfooduri cu meniuri chinezeşti sau chiar greceşti dar şi o sală de distracţii cu mese de ping-pong, billiard, snooker, mai multe detalii găsiţi aici click aici S-a amenajat totodată parcarea din faţa gării, staţia de taxiuri aflată în partea dreapta a gării, doar clădirea gării şi în special sala de aştepare, peroanele, lasă mult de dorit, aspect care a fost sezizat şi în presă în numeroase rânduri.
Despre partea frumoasă a Braşovului şi obiectivele turistice din oraş şi care sunt foarte bine conservate şi puse în valoare şi care, cred eu, reprezintă până la urmă Braşovul, am scris şi eu aici click aici
Un vot de la Braşov şi mai poftiţi pe la noi!
Din păcate gara din Braşov arată aşa cum arată doar de câţiva ani. Mai bine zis de când a început declinul întregii căi ferate şi la asta a contribuit din plin şi marinarul de frunte pe vremea când era ministrul transporturilor şi telecomunicaţiilor. Până atunci Braşovul avea una dintre cele mai frumoase gări ale României.
Brasovul este orasul meu de suflet. De nenumarate ori mi-am repetat si continui sa-mi repet ca atunci cand voi iesi la pensie, sa am posibilitatea sa-mi achizitionez un frumos apartament in Brasov, anii de dupa pensie vreau sa ma prinda in frumosul oras, cine stie, poate mai curand decat ma astept.
Oricum, pentru mine Brasovul este primul oras unde mi-ar place sa traiesc. Pe locul doi este o mica localitate din Cluj, acolo unde s-a nascut tatal meu.
N-am mai mers cu trenul din 1986, când am mers cu un vagon de dormit până la Kiev. De atunci am circulat numai cu maşina, aşa că nu mai ştiu cum arată gările, dar la cum este starea generală a CFR-ului, ele nu pot arăta prea bine.
În schimb, Braşovul are intrări pe căi rutiere care arată bine, ca de altfel şi întreg oraşul.
Aştept fotografiile.
@pepsi70ro
Ia te uită, ardelenii au ajuns până la marea cea mare ... Nu ştiam că eşti ardelean (cel puţin pe jumătate), asta explică multe.
mutat la 'Descopera Brasovul' (nu avea ce sa caute la rubrica Alba-Iulia! )
Am sters, deasemenea, unele poze, cvasi-dubluri ale celorlalte.
Mulţumesc meştere pentru ajutor. Pe când mă voi obişnui cu împărţirea subiectelor îmi termin treaba
"La fotografii n-am să dau explicaţii pentru că s-ar putea să le zmintesc."
Am trecut mai jos explicaţiile pentru pozele afişate pe prima pagină, cu menţiunea că P07 reprezintă clădirea Gării şi nu P09
P03 – Tribunalul din Braşov
P07 – Gara din Braşov
P09 – Bulevardul Victoriei, perpendicular pe Bulevardul Gării, pe unde se merge în centru
P10 – Bulevardul Victoriei
P11 – Capătul Bulevardului Victoriei, unde începe Centrul Civic
P12 – Centrul Civic, unde se găsesc numeroase sedii de bănci
P13 – Centrul Civic, pe fundal se zăreşte Tâmpa
P14 – Bulevardul Mihail Kogălniceanu, Centrul Civic, undeva în dreapta se află Colegiul Naţional Dr. "Ioan Meşotă"
P15 – Bulevardul Iuliu Maniu, în dreapta era sediul Colgate Palmolive
P16 – Intersecţia Ceasul Rău, pe stânga (nu se vede în foto) se găseşte restaurantul cu acelaşi nume
P17 - Restaurant în intersecţia Ceasul Rău
P18 – Sediul Inspectoratului Şcolar, aflat în curtea Colegiului Tehnic „Iosif Şilimon”
P20 - Colegiul Tehnic „Iosif Şilimon”
P21 – Bulevardul Iuliu Maniu – puţin mai jos, în dreapta, se găsea sediul fabricii de ciocolată Suchard
P22 – Bulevardul care urcă spre Parcul Central
P23 – în dreapta se ajunge la Parcul Central iar în stânga la Parcul Eroilor
P24 – Clădire veche din Braşov
P25 – Clădire veche restaurată impecabil
P26 – Prefectura
P27 – Parcul Eroilor
Am adaugat pozelor textul explicativ oferit cu generozitate de krondia. Dar ce ne facem cu restul, pana aproape de 150?
Sunt locuri frumoase surprinse de @abbilbal, reprezentative pentru Braşov, merită să primească un nume şi voi continua, treptat, să le identific şi pe celelalte.
Daca printr-o nenorocire, din tot Brasovul ar ramane doar Piata Sfatului... pentru mine tot frumos ar fi. Si tot m-as duce macar o data in an, sa ma plimb pe acolo, sa ma pierd (dar nu am cum) pe stradutele inguste medievale si sa mananc ceva la o terasa
Krondia, când am afirmat că P.09 este un pavilion din gara veche, sau cam aşa ceva, nu am zmintit. Acolo a fost gara Braşovului bombardată de nemţi în 1944 când s-au retras. Actuala gară a fost dată în exploatare în 1962. De terminat nu se poate spune că s-a terminat atunci, deoarece pe parcursul anilor s-au executat tot felul de lucrări menite să modernizeze traficul feroviar.
Mea culpa, nu am înţeles eu la ce vă refereaţi prin gara veche. Chiar am văzut zilele trecute o expoziţie cu imagini din Braşovul vechi. Am gasit o fotografie cu gara veche, cred că este gara mare, care era în Bartolomeu click aici Puteţi vedea aici şi alte imagini din vechiul Braşov, care sigur vă vor face plăcere. Gara mică se găsea în zona străzii Hărmanului, vizavi de Rafinăria care tocmai a fost demolată. Ar fi interesant de ştiut ce destinaţie are, în prezent, clădirea din P09.
Din câte mi-am dat seama are o destinaţie dubioasă, dar cei care o folosesc nu o întreţin. O încăpere de la parter este folosită drept cârciumă sau bar. Nu am fost în interior pentru a şti mai exact. La fel de bine poate fi şi o clădire a sindicatului, dacă mai este aşa ceva pe la gară. Mulţumesc pentru ajutorul care mi-l dai la identificarea obiectivelor fotografiate.
Cu plăcere. Au fost identificate şi celelalte obiective. A nu se puncta.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2023 Brasovul si turismul — scris în 18.10.23 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Brașov - un tur pietonal — scris în 09.12.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Planetariul „Cosmonaut Dumitru Prunariu” Brașov - o locație cu potențial — scris în 30.10.22 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2022 Brașov - capitala Transilvaniei, un loc care nu dezamăgește niciodată — scris în 08.11.22 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2022 Plimbare lenevoasă prin Brașov; bonus, Poiana Narciselor Vad-Șercaia — scris în 20.05.22 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Dec.2021 Brașov ***????*** de Crăciun — scris în 07.05.22 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Dec.2021 Șchei (sau nu? ????????♀️... dar sună bine) — scris în 16.04.22 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ