ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.04.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Ghimbav [BV]
ÎNSCRIS: 14.07.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
APR-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

O oază de verdeață în centrul Brașovului, Parcul Titulescu

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Că îmi place foarte mult Brașovul, cred că am mai spus-o și o să vă mai spun! Că nu mă plicitisesc să mă plimb pe aleile lui, mai ales prin centrul vechi, la fel am mai spus, așa că nu pierd nici o ocazie pentru asta.

La propunerea unei colege, AFA, de a vedea castanii înfloriți, am hotărât să dau curs propunerii. Duminică, cald, chiar foarte cald pentru sfârșitul lunii aprilie, dar o vreme superbă! Adică numai bună de plimbare, prin Brașov!

Sigur că centrul vechi, a fost primul pe listă, așa că am urcat alene pe strada Mureșenilor, până în Piața Sfatului, pe care am găsit-o plină ochi de turiști, care profitau de vremea frumoasă și zilele libere de 1 mai, umplând terasele din Piața Sfatului, aproape până la refuz. Cu greu mai găseai un loc liber. Am făcut o pauză pentru câteva poze, profitând de verdele proaspăt al Tâmpei, pentru că trebuie să vă spun, deși cunosc bine și am văzut aceste locuri de mii de ori, mi se pare mereu uimitor de frumos, parcă „întinerit” odată cu primăvara. Am coborât pe strada Republicii la vale, admirând fațadele renovate în mare parte, ceea ce m-a încântat, chiar și cele de pe străduțele laterale, cum ar fi strada Michael Weiss. Terasele de pe strada Republicii, erau la fel de pline, o mulțime de turiști, stând confortabil, la soare sau la umbră, la o pizza sau la o înghețată, o bere sau o cafea, după pofta inimii... și mai greu ne strecuram printre trecători... iar după puțină „shopingăreală” ne-am gândit să mergem în parc. Parcul Nicolae Titulescu.

Câteva cuvinte despre istoria parcului, culese dintr-un ziar local, Brașovul tău. Încă din 1885, de când datează parcul, era un teren viran, situat în dreapta și stânga Porții Vămii, atunci sătenii veneau aici cu carele cu diverse produse pentru vânzare. Aleea de promenadă era în special pentru tineri, iar duminică după amiaza, servitoarele, lucrătorii aveau liber și aici își dădeau întâlnire.

La sfârșitul sec. XIX, locul unde se află acum Casa Armatei, sau mai nou, Cercul Militar, era o zonă de promenadă pentru brașoveni. Aleea Rudolf, care mărginește zona, numită astfel după prințul moștenitor al imperiului austro-ungar, care moare la Mayerling, în 1889, este locul de plimbare al orășenilor, după care se opreau să ia masa la terasele restaurantului Transilvania, care se întindea până pe alee. Localul se afla la parterul clădirii pe care azi o cunoaștem ca și Rectoratul Universității, acum în plin proces de restaurare. După 1918, aleea devine Bulevardul Ferdinand, după regele care reîntregește România. În fața Casei Armatei, frumoasa fântână cu sirene, din parcul Rudolf este locul unor întâlniri romantice. În sec. XX, Carol Hermann, grădinarul șef al Brașovului, proiectează zona de spațiu verde, din centrul Brașovului, ceea ce azi devine parcul emblematic Nicolae Titulescu. S-au plantat specii rare de arbori pe aleea dinspre bulevard, cunoscută sub numele de Promenada de Jos. În 1932, parcul se numește Carol al II-lea, pentru ca mai apoi o perioadă să poarte numele de Cuteanu, după numele primarului ce a avut o contribuție de seamă la modernizarea orașului.

Între cele două războaie mondiale pe aleea centrală din parc, răsunau acorduri de muzică de fanfară și muzică de promenadă spre încântarea localnicilor. După 1948, timp de 14 ani, parcul a fost denumit parcul prieteniei, româno-sovietice, timp în care și orașul s-a numit Stalin.

Astăzi parcul se numește Nicolae Titulescu, după numele marelui diplomat, înmormântat la Biserica Sfântul Nicolae din Șcheii Brașovului, despre care eu am scris deja. Statuia lui, se află în parc, în fața clădirii Primăriei, iar azi se lucrează la recondiționare.

Ca și poziționare, parcul se află între bulevardele Eroilor și Nicolae Iorga, între clădirea Primăriei și Casa Armatei. Pe Bulevardul Eroilor, avem superba clădire Palatul Czell sau Palatul Soarelui, Hotelul Aro Palace, Clădirea facultății, Corpul T, Hotelul Capitol, Muzeul de Artă și Muzeul de Etnografie, Palatul Telefoanelor și clădirea Modarom. Pe strada Nicolae Iorga, multe clădiri frumoase, cu o arhitectură aparte, dar și o biserică, Sfânta Treime, din sec. XVII-XIX.

Cu diverse prilejuri, aleea dinspre bulevardul Eroilor, devine loc de desfășurare pentru tarabele cu produse tradiționale, expoziții cu vânzare ale meșterilor artizani, sau artiști plastici, de artă modernă, contemporană.

Am început plimbarea prin frumosul parc la intrarea dinspre primărie, unde este și News Cafee, un centru de informare turistică, atât de util turiștilor, dar și o terasă la a cărui umbră te poți relaxa la o cafea sau o băutură răcoritoare, dar și o toaletă publică, foarte utilă și ea. :))

Primăvara este frumos și în parc, pentru că iarba este de un verde crud, florile sunt multicolore, un câmp nesfârșit de lalele, flori de sezon, iar copacii cu florile lor încărcate, răspândesc miresme dulcege. Castanii, merișorii, liliacul, o splendoare pentru ochi, suflet și nări... Aici este și locul în care miresele fac poze pentru albumul pe care-l visează încă din copilărie... aici ciripesc păsările parcă mai frumos ca în altă parte, porumbeii se plimbă liniștit... băncuțele te invită la un popas... ca să poți admira liniștea... oamenii... natura...

Un grup de studenți la silvicultură au pus etichete cu denumirea în latină a diverselor tipuri de arbuști, exact ca și în parcul Ghe. Dima de lângă Poarta Șchei. Am admirat copacii, frunzele, florile, razele soarelui, umbrele... În mijlocul parcului, este un loc de joacă pentru copii, plin și ieri, de copii, părinți, bunici.

Statuia lui Titulescu era îngrădită de o plasă, semn că se restaurează, soțul mai înalt ca mine, a reușit o poză peste plasă. :) Mai sunt două statui importante, două personalități ale culturii românești, poetul Stefan Octavian Iosif, originar din Brașov, pe a cărui statuie sunt inscripționate câteva rânduri din două creații ale sale, „Gorunul lui Horia” și „Bunica”.

Și nu pot uita nici eu frumoasele versuri:

Cu părul nins, cu ochii mici
Și calzi de duioșie,
Aievea parc-o văd aici
Icoana firavei bunici
Din frageda-mi pruncie.
...
De câte ori priveam la ea
Cu dor mi-aduc aminte,
Sfiala ce mă cuprindea,
Asemuind-o-n mintea mea
Duminicii preasfinte...

O altă statuie este cea a poetului și epigramistului Cincinat Pavelescu, care spre sfârșitul vieții a locuit în apropierea Bisericii Negre și a iubit mult Brașovul.

Alei printre castani, printre arțari, tei, brazi și salcâmi, te invită la plimbare... este o oază de relaxare, de răcorire de arșița soarelui, iar de ajungi pe lângă fântâna arteziană, stropi de apă te răcoresc la propriu. Am întâlnit oameni de toate vârstele, copii, tineri, bătrâni jucând la mesele cu tablă de șah, îndrăgostiți sărutându-se pe bancă... :p

E un îndemn, de vă aflați prin Brașov, nu-l ratați! Pe lângă celelalte parcuri frumoase, cum ar fi Parcul Trandafirilor din cartierul Răcădău, Parcul Tractorul sau Parcul Schaeffler de pe Drumul Poienii, dar despre astea cu altă ocazie!

Webmaster, o rugăminte https://youtu.be/uqqT3jKpdT4

mulțumesc!

Dedic acest tangou tuturor inimilor romantice de pe AFA!


[fb]
---
Trimis de maryka in 30.04.18 12:43:25
Validat / Publicat: 30.04.18 14:34:34
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BRAȘOV.

VIZUALIZĂRI: 1383 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (maryka); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Culori și umbre în parc.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 42500 PMA (din 46 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[30.04.18 14:34:07]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Splendidă

marykaAUTOR REVIEW
[30.04.18 14:38:15]
»

@webmasterX:

Mulțumesc frumos!

mprofeanu
[30.04.18 15:19:58]
»

@maryka: Am citit cu plăcere acest review și am admirat din poze frumosul "parc cu cercei" ca să fiu pe aceiași lungime de undă cu cântecul!...

Brașov, orașul meu de suflet!...

mihaelavoicu
[30.04.18 16:39:35]
»

Frumoasă plimbare, frumos parc, frumoase flori și frumoasă prezentare!

Felicitări! Am votat cu drag... lalelele!

marykaAUTOR REVIEW
[30.04.18 19:46:29]
»

@mprofeanu:

Mulțumesc frumos! Știu că vă place Brașovul, așa că atunci când mai ajungeți pe aici nu ezitați să vedeţi și parcul! ????

marykaAUTOR REVIEW
[30.04.18 19:52:56]
»

@mihaelavoicu:

Mulțumesc frumos!

Păi știţi, eu pornisem să văd castanii... I-am văzut și pe aceștia, dar și parcul acesta care mă binedispune întotdeauna. În zilele următoare voi revizita și celelalte parcuri, pentru că acum, primăvara e cel mai frumos! ???? Iar de Brașov nu mă satur nicicând! ????

Așa că voi mai căuta locuri noi sau mai vechi, la fel de frumoase!

Rodel
[30.04.18 20:33:46]
»

Frumos oraș Brașovul! Ultima dată l-am vizitat intr-o zi de iarnă în 2014 împreună cu doi musafiri din Italia. Au fost atât de încântați de oraș, încât au revenit în anul următor și au rămas câteva zile, dar, de data asta, fără mine.

Ai facut o plimbare frumoasă, iar eu te-am însoțit. Pot spune ca am revăzut Brașovul!

marykaAUTOR REVIEW
[30.04.18 22:28:55]
»

@Rodel:

Mulțumesc frumos! Mă bucur că v-a plăcut! Cu siguranță sunt foarte multe locuri frumoase în Brașov, doar că centrul vechi este în top mereu! Iar muntele Tâmpa, din spatele lui asigură nu numai "spatele" ci și succesul, spre încântarea turiștilor! Mie îmi place foarte mult, în special primăvara și în decorul toamnei. ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvio
[01.05.18 03:51:27]
»

Frumos Brașovul, mi-e dor de el. Si povestit frumos, in stilul tau cald.

Îmi pare rău că nu pot vedea pozele acum. Vacante frumoase!

marykaAUTOR REVIEW
[01.05.18 15:01:13]
»

@elviramvio:

Mulțumesc! Vă aștept la Brașov!

Dar până atunci să aveți vacanță frumoasă! ????

tata123 🔱
[02.05.18 14:49:13]
»

@maryka: Spațiile verzi din Parcul Titulescu sunt mereu bine îngrijite iar rondurile cu flori se schimbă periodic în funcție de sezon/anotimp. Am admirat de multe ori paleta coloristică a aranjamentelor florale din parc, mai ales că în jurul acestuia sunt situate și locurile de parcare pentru autoturisme (vânate cu îndârjire de turiști).

Mă întreb dacă la centrul de informare turistică, deghizat în cafenea, se găsesc materiale de promovare turistică pentru vizitatori. Data viitoare vreau să ajung neapărat la Cetățuia de pe Strajă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
marykaAUTOR REVIEW
[02.05.18 14:59:14]
»

@tata123:

Da, așa este. Se spune că după florile din parc poți vedea clar în ce anotimp ești! ???? Sinceră să fiu, la centrul de informare turistică nu am intrat neavând nevoie, dar cu prima ocazie voi verifica! Despre cetăţuie însă, se poate ajunge, drumul e superb, renovat chiar anul trecut, din păcate erau în ceva litigiu cu primăria, fiind închisă pentru vizitare. Voi mai verifica și acest aspect. Oricum vreau să-l revăd și eu, ultima vizită înăuntru a fost acum vreo 10 ani. Dar ocolul cetății l-am făcut anul trecut și oricum merită văzut pentru că se vede orașul frumos în cele patru zări!!! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
irinad
[02.05.18 15:33:43]
»

@maryka: În sfârșit, ne-am adunat și noi pe-acasă și pot să-ți scriu și eu câteva cuvinte, deși Brașovul pentru mine e cvasinecunoscut. Însă, stilul tău propriu, plin de sensibilitate, de a descrie un anumit loc mă îndeamnă să nu mă abat de la obiceiul meu de a-ți adresa câteva cuvinte în semn de apreciere.

Știi că îmi face plăcere întotdeauna să lecturez ceva scris de tine. Acum pot vedea bine și pozele.

O după-amiază frumoasă îți doresc!

marykaAUTOR REVIEW
[02.05.18 17:37:17]
»

@irinad:

Mă bucur mult că ți-a plăcut, mulțumesc frumos!

Păi dacă nu ai văzut Brașovul, oare ce e de făcut??? Musai vreo câteva zile pentru a putea vedea câte ceva! Este un oraș frumos, pe care-l recomand din toată inima!

Toate cele bune și o seară frumoasă!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elviramvio, irinad, maryka, mihaelavoicu, mprofeanu, Rodel, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Brașov:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.10440707206726 sec
    ecranul dvs: 1 x 1