GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Puncte de interes si obiective turistice in Brasov
Vorbim despre intalnirea din Poiana de ceva timp si, de-abia acum, citind pe forumul AmFostAcolo threadul ‘O mica plimbarica prin Brasov inainte de gala” mi-am dat seama ca nu am fost tocmai o gazda buna si tocmai despre ceea ce are de oferit Brasovul, orasul meu de suflet, nu am scris… Cred totusi ca nu este timpul pierdut, asa ca va invit acum la o plimbare prin Brasov. Fiind orasul in care locuiesc, cred ca ar fi mai nimerit sa nu fie punctate aceste impresii.
Daca veniti cu trenul la Brasov, cel mai simplu mod de a ajunge in centru este sa luati autobuzul nr. 4 care va duce pana in Livada Postei dar puteti cobori si la statia de la Parcul Central daca doriti sa va trageti inainte putin sufletul. Daca sunteti cu masina, cel mai recomandat este sa o lasati intr-o parcare cu plata (in Livada Postei de exemplu) intrucat firmele care se ocupa de ridicarea masinilor parcate neregulamentar sunt foarte active…
Pentru ca este destul de frig acum, recomand ca punct de pornire Strada Muresenilor, straduta care urca in dreapta din dreptul sensului giratoriu din Livada Postei. Daca nu ati facut popas pana acum si doriti sa prindeti ceva puteri, puteti intra inainte la restaurantul de pe colt, Sergiana, care este mereu pregatit cu “bunataturi din Ardeal” cum spun ei, preparate dupa retete numai de ei stiute. Recomand aici ciorba de vacuta cu smantana si ardei iute, costa in jur de 7 lei si platoul mix cu carne de mai multe feluri, carnaciori, ficatei care este destul de mare, daca nu sunteti foarte gurmanzi merge impartit la 2 (costa in jur de 25-30 lei) o garnitura de care doriti, eu am luat cartofi natur si neaparat sa incercati buretii murati… Ca desert recomand papanasii cu smantana si dulceata, foarte buni si acestia. http://www.sergianagrup.ro/
Bun… acum ne putem continua drumul.
Inainte sa urcati pe Muresenilor, faceti prima la stanga, pe strada Sf. Ioan si mergeti sa vizitati Biserica Romano Catolica Sf. Ioan (fosta manastire a calugarilor franciscani) ce dateaza din anul 1500, de pe strada cu acelasi nume.
Reveniti apoi in Muresenilor pentru a vizita Catedrala Romano-Catolica Sf. Petru si Pavel, unicul monument baroc din Brasov, construit cu sprijinul imparatesei Maria Tereza pe amplasamentul unei manastiri dominicane.
Va puteti continua plimbarea pana la nr. 25, strada Piata Sfatului, unde este musai sa va opriti la muzeul Casa Muresenilor , dedicat familiei care a condus mai bine de jumatate de secol “Gazeta Transilvaniei”
De aici pana in Piata Sfatului mai este foarte putin. Neaparat sa intrati in Biserica ortodoxa “Adormirea Maicii Domnului”, monument ridicat dupa modelul bisericii grecesti din Viena.
Vizitati apoi Muzeul de istorie din Casa Sfatului, simbolul Brasovului. Tot in Piata Sfatului, de curand si-a deschis portile Muzeul Civilizatiei Urbane a Brasovului, o sectie a Muzeului de Etnografie din Brasov. Acesta se gaseste vizavi de galeriile comerciale Corona. Aici marturisesc ca nu am reusit sa ajung inca. In 2 minute sunteti langa zidurile Bisericii Negre, lacas pe care, cu siguranta, nu il veti trece cu vederea. In preajma bisericii se gaseste statuia lui Johannes Honterus, amplasata in fata liceului cu acelasi nume.
Daca va mai tin picioarele, putem continua plimbarea pana in Schei sau Prund cum spun localnicii sau, mai cunoscut, Piata Unirii unde se inalta falnica Biserica Sfantul Nicolae. Inauntru va puteti ruga la icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, icoana veche din anii 1550. In curtea bisericii se gaseste si Muzeul Primei Scoli Romanesti
Daca sunteti cu masina puteti continua plimbarea pana la Pietrele lui Solomon, un loc linistit de o frumusete aparte aflat la capatul Scheiului, loc de intalnire a Junilor Brasoveni si de recreere pentru localnici.
Din Piata Unirii coboram apoi pana la Poarta Schei, care are aspectul unui arc de triumf. Aproape de aceasta se gaseste Poarta Ecaterina, care, in ciuda vechimii, si-a pastrat frumusetea pana in zilele noastre.
In fata Colegiului National ”Andrei Saguna” puteti admira bustul mitropolitului care a dat numele liceului si de care se leaga destinele unor personalitati de marca ale culturii romanesti printre care: Ciprian Porumbescu, Dumitru Staniloae, Lucian Blaga, Octavian Goga, Sextil Puscariu, Titu Maiorescu.
Putin mai jos de Poarta Schei se gaseste Sinagoga, lacas de cult evreiesc construit in stil maur.
Plimbarea poate continua in jos spre centru, pe strada Nicolae Balcescu, catre Magazinul Central (Star, denumirea actuala) sau puteti reveni la Poarta Schei de unde se face o straduta pe langa Liceul Sportiv. Apucati acest drum si putin mai incolo, in dreapta, veti vedea muzeul Casa Stefan Baciu, dedicat poetului brasovean care a continuat sa scrie stihuri despre orasul sau natal din diaspora.
De aici mai aveti putin pana la Complexul Olimpia unde vara puteti juca tenis iar iarna sa va incercati patinele pe gheata de dimensiuni olimpice. Tot aici se gaseste si Bastionul Tesatorilor, construit de breasla cu acelasi nume si care facea parte din cetatea Brasovului
Inainte insa, puteti intra si la Biserica ortodoxa Cuvioasa Parascheva, faceti dreapta in capul strazii. Aici se gasesc mormintele poetului Andrei Muresanu, compozitorului Iacob Muresanu, precum si al filologului Sextil Puscariu.
De la bastionul Tesatorilor fie porniti in jos pe strada Castelului si faceti apoi stanga ca sa ajungeti pe Strada Sforii, care se spune ca este cea mai ingusta strada din Europa; fie, daca doriti o plimbare, continuati sa urcati pe langa patinoar catre Tampa. Aleea va va duce pe langa zidul cetatii recent restaurant, pana in centru, la Magazinul Star. Telecabina care urca pe Tampa se gaseste in apropiere si in cateva minute puteti admira Brasovul de sus… Daca sunteti o fire mai sportiva, insa, puteti urca si pe jos, exista un traseu marcat.
Un alt loc frumos de plimbare in centru este “Dupa Ziduri”, pe la Bastionul Graft, traseu care pleaca din “Livada Postei” si ajunge pana la maternitate.
Daca aveti conditie fizica buna puteti incerca sa urcati treptele care duc la Turnul Albsau va puteti continua plimbarea pana in capatul aleii si apoi se veniti in sens invers pe potecile amenajate prin padure de la Turnul Negru
Un alt obiectiv care merita vizitat este Cetatuia din Brasov, situata pe Dealul Cetatii si care se vede din Livada Postei. Se poate ajunge atat cu masina, cat si pe jos, de la Liceul de Arta situat langa Parcul Central.
Cum urcati spre cetatuie opriti-va sa va trageti putin sufletul pe terasa pensiunii Casa Cranta de pe strada cu acelasi nume pentru a admira o panorama inedita asupra Brasovului
In apropierea cetatii se gaseste Biserica Sfantul Martin, unul dintre cele mai vechi monumente ale Brasovului dar care, din pacate, nu se poate vizita. Eu am avut noroc si am reusit sa intru, o data, pentru cateva clipe, in biserica. M-a surprins simplitatea acesteia, aspectul aproape saracacios.
Cea mai veche cladire din Brasov este Biserica Evanghelica Sf. Bartolomeu si care dateaza din secolul al XIII-lea. Aceasta se gaseste in cartierul Bartolomeu si se poate ajunge in 10 minute cu troleibuzul nr. 5 de la Parcul Central.
Cei care zabovesc mai mult in orasul de la poalele Tampei au nenumarate posibilitati de petrecere a timpului liber: patinoarul olimpic in aer liber si, in curand, si acoperit, piscine acoperite si exterioare, dintre care cele mai cunoscute sunt cele de la Paradisul Acvatic si, recent deschis, complexul “Agrement” de sub Tampa, saline artificiale, parcul de distractii in padure “Aventura” si, nu in ultimul rand, partiile de schi din Poiana Brasov si masivul Postavaru.
Am incercat sa cuprind in aceste randuri principalele puncte de interes ale Brasovului. Nu am insistat asupra povestilor care marcheaza aceste locuri, va las sa le descoperiti singuri, la pas, sau virtual, deocamdata, accesand linkurile. Va doresc plimbare placuta si va astept la Brasov!
Trimis de krondia* in 08.02.10 16:43:35
25 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (krondia*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
ECOURI la acest articol
25 ecouri scrise, până acum, la acest articol
mi-ai luat "review-ul" din gura ) De dimineata m-am apucat sa scriu la un review exact pe aceeasi tema...si din acelasi motiv ca si tine ...discutiile de pe forum....
Sper ca nu o sa zici ca m-am luat dupa tine ...eu abia maine o sa il postez ca azi nu am timp sa il termin...
Oricum e scris intr-o alta maniera
Consider foarte util ce ai scris si pt asta iti transmit 400 de pma
Gand la gand cu bucurie, cu cat mai multe impresii cu atat mai bine pentru cei ce nu cunosc orasul.
Am scris cate ceva si pe forum si apoi m-am gandit ca tot mai bine prinde o prezentare succinta aici nu de alta dar ne-o iau inainte alte orase...
Poate tu stai mai bine la capitolul fotografii... Eu cred ca am mai multe poze din Grecia
m-am gandit la Bach citind aceste randuri , sper sa fie si in asentimentul tau Krondia , inca ceva un vot si de la mine in calitate de simplu cititor !
Foarte nimerita alegerea, nu as fi putut alege ceva mai inspirat. Multumesc!
Si eu m-am gandit ca ar fi frumos sa promovam si orasul nostru... nu numai alte tari si orase. Ca Brasovul are foarte multa istorie si locuri frumoase de aratat turistilor.
Am ceva poze... dar trebuie sa caut pe 100 de cd-uri. Noi suntem pasionati de foto... si in orice anotimp, luam aparetele si fuga Dupaziduri si pe sub Tampa la pozat.
PS: Si eu am mii de poze din Turcia )
Felicitari, foarte utile impresiile tale, desi in nenumarate randuri m-am plimbat pe strazile frumoase ale Brasovului, tocmai acum descopar si alte puncte de atractie care mie mi-au scapat. Pana acum!
Brasov, este orasul meu de suflet, totdeuna mi-am spus, ca atunci cand voi iesi la pensie si voi termina cu marea, ma voi retrage undeva sub Tampa, pentru partea finala a vietii. Pensia vreau sa ma gasesca acolo, pentru ca Brasov merita toata consideratia mea.
Votul meu pentru Brasov! Felicitari!
Am ametit de atatea indicatii care ar umple de fericire sufletul unui adevarat drumet. Dar pentru cei mai puturosi sau mai "netrebnici" in ale mersului pe jos, ne dai si noua acolo un traseu frumos cu o sanie cu cai, ceva? Nu de alta, da tot as vizita macar o parte din frumusetile pe care le-ai descris aici si pe care le-ai garnisit din toata inima cu linkuri.
Ai si de la mine ceva puncte
Mie mi-a placut foarte mult ca la un moment dat intr-un cartier vechi troleul trece printr-o cladire efectiv, adica e un pasaj prin care trec masinile si desuprra sunt camere. Daca poti Mili sa ne spui in ce cartier? Cred ca atunci am fost la pietrele lui Solomon cand am trecut prin pasajul respectiv.
Of, dupa ce-am tot luat notite de pe forum, acum am citit si eu aici...Bravo, brasovence adevarate ce sunteti, krondia si mili. Deja am inceput sa visez Brasovul si daca mai citesc si review-ul lui mili, e clar, plimbarea mea va fi un deja-vu.
Eu am vizitat doar putin Brasovul. Am o amintire din P-ta Sfatului, cand l-am pierdut pe fii-miu; n-avea decat vreo 3 ani si eu am intrat intr-o librarie sa ma uit pe la carti (imi luam de peste tot), am crezut ca a ramas afara cu sotul, dar si el a intrat dupa mine; fiecare credea ca baiatul este la celalalt iar cand am iesit, ia copilul de unde nu-i. Am intrat in panica, am inceput sa si bazai, ce mai, am zis ca a plecat pe strada, am pierdut copilul; iar el iesea dupa vreo 10 min. fericit de pe cealalta usa lipita de usa librariei. Copilul intrase la raionul de jucarii si-l furase peisajul. Ce spaima am tras atunci la Brasov Acum rad, dar atunci...Sper sa nu ma piarda ei pe mine acum, furandu-ma peisajul orasului, ca vreau sa ajung la rendez-vous...de la Poiana.
Ei, sa nu uit: 400 pe tabela de marcaj pt ca le meriti si totodata si superbonusul...bravo!
Webmaster99
Cum pot urca şi eu câteva fotografii la acest review, am câteva cu Piaţa Sfatului plină cu zapada, dacă încerc cu adaugă poza, mă limitează să încarc poza la review-ul meu cu Biserica Neagră, ori pozele merg mai bine aici ?
Se poate totuşi ?
Multumesc! Cred ca stiu care era libraria cu pricina, in spatele Casei Sfatului. S-a desfiintat intre timp.
Pe langa cele 2 librarii de care am scris pe forum: St. O. Iosif http://www.libris.ro/ si Ralu http://www.ralubooks.ro/ mai recomand 2 tot pe Muresenilor: Okian unde sunt si carti in limba engleza http: //www.okian.ro/ si Carturesti... Da, s-a deschis Carturesti si la Brasov, putin mai jos de Biserica Neagra.
Si cum gandul imi zboara de la Carturesti la o cana de ceai fierbinte, daca sunteti infrigurati puteti sa va relaxati cu o carte placuta la ceainaria Ceai et caetera de pe strada Castelului, in capatul strazii pe colt, cum cobori de la Bastionul Tesatorilor. http://ceaietc.ro/
@creivean, pentru aceasta restrictie trebuie sa multumeste unui/unor useri care a/au abuzat de aceasta facilitate de a atasa fotografii si la alte reviews-uri decat cele personale (este o solutie de moment). Mai multe poti citi pe forum.
Multumim de intelegere!
Dar dacă ţi le trimit ţie prin mail?
Chiar nu mă interesează punctele.
L.E. Văd că-i o decizie de la ora 16, mă miram cum de nu ştiu de ea.
Bună decizia, da lasă-ne să le urcăm, fără puncte.
Crede-ma ca ai cel mai mare aliat in mine si am convigerea ca ai cea mai buna intentie, DAR hai sa asteptam doua -trei zile pana Webmaster va gasi o solutie.
Ai incredere ca va/vom gasi o solutie astfel incat sa existe si exceptii la aceasta hotarare radicala.
ionescunic, este vorba despre Poarta Schei pe unde se coboara din Piata Unirii, vezi linkul din review. Are trei "arcuri": doua mici pentru pietoni si unul mare, central, pentru autovehicule.
Ok., răbdare şi tutun.
webmaster99, cam greu schimbul de azi, eşti singur pe aici ?
Suntem aproape toti colegii, dar diviziunea muncii ma trimite cel mai des pe mine in linia I). Ma descurc, este doar antrenamentul pentru sezonul estival.
Bine, că ne ai şi pe noi pe aici.
Şi dacă tot stau şi eu de pază, am să postez şi datoria de la Hotel Belvedere-Predeal, amu o coc.
sanziana, se vorbea la un moment dat despre o trasura care sa plimbe turistii prin centrul brasovului... dar nu am mai auzit nimic.
Exista insa de putin timp un autobuz supraetajat, similar cu autobuzul de tip double-decker care circula in Londra si care te plimba prin principalele puncte turistice ale orasului
http://www.tourist-informator.info/ro/info-turism/brasov/timp_liber_distractie-zone_de_agrement-autobuz_turistic_supraetajat-1150-brasov/
Nici ca se putea scrie mai frumos si mai util despre cele mai importante obiective turistice din brasov. Felicitari si ai punctajul maxim si de la mine.
extraordinar, cu totul remarcabil review-ul, jos palaria pentru sufletul si dedicatia cu care ti-ai prezentat orasul, krondia! Mi-a luat un pic de timp sa transfrom linkurile in hyperlink, imi imaginez cat ti-a luat tie sa-l compui pe de-a-ntregul lui!
Multumesc frumos, va sunt recunoscatoare. Am preferat sa atasez linkurile pentru ca, daca as mai fi scris si despre fiecare obiectiv, ar fi fost prea stufos. Povestea a completat-o, foarte bine, mili.
Poate nu veti crede, dar am scris totul destul de repede. Desi locuiesc doar de 12 ani in Brasov, am mers de atatea ori prin aceste locuri incat stiu drumul cu ochii inchisi...
Util la maxim pentru noi.
Am fost de nenumarate ori la Brasov si ne-am invartit ca orbetii numai prin centru. Multumim, data viitoare incercam tot!
La cele de mai sus se mai adauga, din 18 februarie a.c., cand are loc inaugurarea, si patinoarul artificial acoperit din parcul Tractorul, in spatele garii. Va fi deschis 10 luni/an si va fi cel mai modern patinoar acoperit din sud-estul Europei...
excelent scris si o foarte frumoasa prezentare a orasului. Am vizitat majoritatea acestor locuri sau macar am trecut pe langa ele si le-am admirat. acum in primavara. Bravo de 10 ori! Excelente fotografiile!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2023 Brasovul si turismul — scris în 18.10.23 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Brașov - un tur pietonal — scris în 09.12.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Planetariul „Cosmonaut Dumitru Prunariu” Brașov - o locație cu potențial — scris în 30.10.22 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2022 Brașov - capitala Transilvaniei, un loc care nu dezamăgește niciodată — scris în 08.11.22 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2022 Plimbare lenevoasă prin Brașov; bonus, Poiana Narciselor Vad-Șercaia — scris în 20.05.22 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Dec.2021 Brașov ***????*** de Crăciun — scris în 07.05.22 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Dec.2021 Șchei (sau nu? ????????♀️... dar sună bine) — scris în 16.04.22 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ