GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Brasovul, in asteptarea Sarbatorilor de iarna
In preajma Craciunului din 2009, ca si-n preajma Pastelui de altfel, daca tot parcurgem drumul Constanta-Craiova, facem o escala de 3-4 zile la Busteni. De cateva ori am stat la Casa Fanel, dar in ultima perioada ne-am gasit o alta locatie, mai intima si anume, Casa Cristina, despre care voi posta in viitor. Dupa ce ne-am saturat de atata zbenguiala pe Partia Kalinderu, daca tot am ramas blocati inca o zi, datorita timpului nefavorabil care ne facea impracticabil drumul spre satul de bastina al sotului meu, ne-am hotarat sa dam o raita prin Brasov si-n Poiana. Ne-am oprit putin la Turnul Alb, pentru a-i contempla maiestria si fastuozitatea. De acolo se vedea atat de frumos orasul, de parca aveai impresia ca turnul desparte doua lumi numai de el stiute in milenara lui strajuire: o lume apusa, incarcata de lupte si povesti cu printese furate de printi indragostiti.cu batalii si cu victorii si lumea tumultoasa a civilizatiei care se deruleaza cu viteza cosmica, intr-un ritm ametitor...
"Turnul Alb tine de fortificatiile exterioare ale Brasovului medieval fiind situat pe un varf de stanca al dealului Warthe.
Turnul Alb are un plan de semicerc inchis, avand partea rotunjita indreptata spre deal, inalta de 18 m, iar partea sudica spre oras, inalta de 20 m.
In interiorul Turnului Alb existau cinci nivele de galerii de lemn pentru aparatori si paznici. Partea superioara a turnului era prevazuta cu creneluri. Intrarea in Turnul Alb se realiza pe o scara mobila, printr-o usa in partea dinspre oras a turnului. Potrivit vechilor cronici, Turnul Alb s-a construit in anul 1494 sau chiar 1460.
Turnul Alb era repartizat spre aparare breslelor de cositorari si aramari.
In 1689 focul dus de vantul puternic a cuprins si Turnul Alb care a ars, fiind renovat abia in anul 1723. Alte restaurari 1902, 1974, 2005."(www.directbooking.ro)
Dupa ce ne-am incarcat cu atata istorie, am coborat in Brasov, care era destul de pustiu in preajma Craciunului, iar ofertele culinare erau, de asemenea, slabute, de parca toata lumea tinea post. Chiar am intrat in vreo 3 restaurante din Piata Sfatului, cu gandul sa servim o ciorba de burta si o friptura, insa la doua dintre acestea nu aveau decat ceafa de porc si ni s-a spus ca dureaza mult prepararea, la al treilea restaurant nebagandu-ne nimeni in seama timp de 15 minute, cu toate ca localul era pustiu, drept pentru care am plecat. Ne-am mai incercat norocul la un local "impinge tava" din preajma, dar si acolo mai aveau cate o portie din fiecare meniu, angajatele explicandu-ne ca peste 3 zile venea Craciunul si mancarea nu mai avea cautare.
Am plecat cu un gust amar, dar ne-am scos parleala in Poiana Brasov, unde parca era alta lume. De unde Brasovul parea ca un batran garbovit de iarna grea si apasat de nori bacovieni, pustiu si trist de aceasta data, in Poiana era mult soare, multa animatie, multa veselie si antren.
De flamanzi ce-am fost, am tabarat pe preparatele traditionale generoase, uitand sa mai facem fotografii cu saniutele pe partie si mai ales cu tarabele unde sfaraiau carnatii ardelenesti, care mai de care mai nazdravani si apetisanti, cu frigaruile si fripturile dacice care te derutau, nestiind ce sa servesti mai intai. Le mancai din ochi, nu alta! Aici, intr-adevar, se simtea din plin atmosfera de vacanta, iar mirosul gratarelor, al covrigilor calzi si al gogosilor uriase te duceau cu gandul la Craciunul multasteptat.
Cand priveai spre brazii semeti, impodobiti cu omatul imaculat, nu-ti mai doreai decat sa fii din nou copil si sa-l pandesti pe Mosul cu tolba plina, coborand din padurea deasa. Ne-am incheiat plimbarea cu vizita la Manastirea Poiana Brasov, o manastire micuta, primitoare ca orice manastire din lemn, care te duce cu gandul la casa bunicilor din povestile copilariei.
Trimis de ghemonica in 19.08.11 20:04:01
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BRAȘOV. A mai fost în/la: peste tot in afara de Maramures
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ghemonica); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat la rubrica "Descopera Brasovul" (deja existenta pe site).
Pe canicula şi codul ăsta galben de căldură, merge la marele fix acest foarte interesant review cu zăpadă!!! De abia aştept reviewul cu Pensiunea Cristina din Buşteni să văd şi eu cum mai merg treburile pe acolo!!!
P08 este o fotografie de mare senzaţie, ai votul şi felicitările mele sincere!!!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2023 Brasovul si turismul — scris în 18.10.23 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Brașov - un tur pietonal — scris în 09.12.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Planetariul „Cosmonaut Dumitru Prunariu” Brașov - o locație cu potențial — scris în 30.10.22 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2022 Brașov - capitala Transilvaniei, un loc care nu dezamăgește niciodată — scris în 08.11.22 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2022 Plimbare lenevoasă prin Brașov; bonus, Poiana Narciselor Vad-Șercaia — scris în 20.05.22 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Dec.2021 Brașov ***????*** de Crăciun — scris în 07.05.22 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Dec.2021 Șchei (sau nu? ????????♀️... dar sună bine) — scris în 16.04.22 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ