ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.04.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Miercurea Ciuc
ÎNSCRIS: 29.01.13
STATUS: SENATOR
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Siculicidium 1764 - Istoria vie (Siculeni, jud. Harghita)

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Traducerea din latină a cuvântului SICULICIDIUM înseamnă "uciderea / exterminarea secuilor", iar chronosticon-ul SICULICIDIUM redă anul 1764 când s-a produs această tragedie (însumarea literelor convertite în cifre latine dau anul - vezi foto).

Pe scurt, istoria acestui eveniment este următoarea:

În anul 1762, curtea imperială de la Viena, pe timpul împărătesei Maria Tereza, ordonă reorganizarea batalioanelor de grăniceri secui după tiparul armatei imperiale austriece. Pretextele acestui ordin erau destul de caduce (apărarea graniţelor de est ale imperiului, combaterea contrabandei şi oprirea bolilor contagioase), însă adevăratul scop era folosirea discreţionară a trupelor secuieşti, recunoscute pentru dârzenia şi vitejia lor. Acest lucru a fost în contradicţie cu tradiţiile şi libertăţile secuilor şi contrară intereselor locale, bărbaţii fiind luaţi de la familiile şi din comunitate pe toată perioada stagiului militar (pe vremea aceea minim 17 ani). Pe lângă acestea, ei urmau să servească sub conducerea unor ofiţeri străini, cu limbă de instrucţie şi după reguli străine. Tradiţional, în schimbul apărării graniţelor, însemnând de fapt serviciu militar pe viaţă şi pe cheltuială proprie, secuii erau scutiţi de alte poveri şi taxe.

Secuii s-au împotrivit de la bun început, o serie de incidente premergând evenimentele din anul 1764. Generalii Buccow şi Siskovics, după încercările de la început de a-i convinge pe secui, au trecut la convingerea cu forţa, luând pe rând sistematic, sat cu sat, secuimea, înrolând oamenii cu forţa.

Secuii din ţinuturile Odorhei şi Ciuc au fost cei care au opus rezistenţa cea mai mare, încercările repetate de recrutare dând greş. Populaţia de aici s-a refugiat în păduri, dar în ajunul Crăciunului anului 1763 bărbaţii din Siculeni au ieşit din păduri ca să protesteze împotriva încercărilor de a fi înrolaţi cu forţa.

În ziua de 5 ianuarie 1764 a sosit în sat o delegaţie de secui din judeţul Trei Scaune pentru a stabili acţiunile comune de împotrivire la ordinele împărăteşti. În zorii zilei de 7 ianuarie 1764, armata austriacă însoţită de două tunuri, a încercuit satul şi a deschis focul asupra satului adormit. După aceasta, soldaţii au intrat în satul bombardat şi au măcelărit pe toţi care le-au ieşit în cale, inclusiv femei şi copii. Măcelul s-a încheiat dimineaţa la orele 9.

Cifrele oficiale ale vremii estimează la 200 numărul morţilor, dar procurorul militar trimis pentru investigarea evenimentelor şi pedepsirea "răzvrătiţilor" a estimat un număr mai mare, indicând cifra probabilă de 400 de morţi.

După această tragedie, mii de secui au trecut munţii şi s-au refugiat în Moldova, întemeind noi aşezări. O parte din ei au revenit (nu neaparat tot de unde plecat) la sfârşitul secolului XIX şi începutul secolului XX. Masacrul este comemorat printr-un monument ridicat în anul 1905 în partea centrală a comunei.

Acest cumplit eveniment a fost reconstituit sub forma unui "teatru" popular în aer liber, la marginea comunei Siculeni, în ziua de 12 octombrie 2013. Punerea în scenă (regia) a fost condusă de către Dr. Kádár László. La această "reconstituire" au participat Asociaţia Traditională "Székely Virtus", Asociaţia " Csodaszarvas Lovasijjász", Brigada de artilerie Ghelința, Regimentul 14 Grăniceri din Gheorgheni, actorii amatori din asociația "Élő Emlékezet" din Ciceu și ansamblul Folcloric din Siculeni.

Pe scurt, punerea în scenă (fotografii, video) cuprinde următoarele momente:

- Întâlnirea dintre guvernatorul Transilvaniei și generalul comandant al trupelor austriece care comentează faptul că secuii nu se supun noilor ordine de recrutare abuzive emise de împărăteasa Maria Tereza. Deși este foarte frig, în mijlocul iernii, sătenii s-au retras în păduri.

- Ca să-i întimideze pe secuii revoltați, generalul ordonă efectuarea unor manevre militare

- După retragerea armatei imperiale, sătenii, răzbiți de frig, coboară din pădure la casele lor.

- Înghețați, înfometați, speriați, ei totuși dansează... dansuri ale disperării

- Apare generalul austriac care solicită secuilor să se supună ordinelor împărătești. Aceștia refuză cu vehemență. Generalul se retrage.

- Se lasă seara, oamenii se culcă

- Pe timpul nopții, armata austriacă încercuieşte satul

- În zorii zilei, tunurile încep sa tragă distrugând și incendiind case, după care intervenția brutală a armatei imperiale duce la macelărirea câtorva sute de săteni.

- "Spectacolul" se termină cu prezentarea "actorilor"

Cu ocazia acesteri reconstituiri istorice, am realizat mai multe videoclipuri, astfel:

1. Reconstituirea masacrului: youtube

2. Antrenamentele husarilor: youtube

3. Husarii - Concurs de îndemânare: youtube


[fb]
---
Trimis de Lucien in 26.04.16 11:33:33
Validat / Publicat: 26.04.16 13:20:48

VIZUALIZĂRI: 1370 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lucien); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Armata imperială atacă sătenii lipsiţi de apărare, omorând pe oricine le ieşea în cale, inclusiv femei şi copii (1)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 11 PMA (din 11 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmaster
[26.04.16 13:17:37]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

alinaro
[26.04.16 17:31:52]
»

@Lucien - Cât îmi place că se organizează și la noi astfel de puneri în scenă!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinaro, Lucien
Alte impresii din această RUBRICĂFestivaluri, evenimente în zona M.Ciuc:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060276985168457 sec
    ecranul dvs: 1 x 1