ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.04.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
APR-2019
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Prin frumoasele peșteri din munții Pădurea Craiului

TIPĂREȘTE URM de aici

Spuneam într-un review anterior, vezi impresii, că în primăvara aceasta am făcut o excursie de 9 zile prin frumoasa noastră Transilvanie, prin mai multe localități, una din ele fiind Oradea unde pe lângă deosebitul oraș am vrut să vedem și câteva obiective naturale, să îmbinăm urbanul cu natura, să vedem câteva din peșterile renumite din Munții Pădurea Craiului și Bihor.

Voi vorbi acum, aici despre trei peșteri din Munții Pădurea Craiului, Peștera Vadul Crișului, Peștera Unguru Mare și Peștera cu Cristale, grupate și apropiate una de cealaltă, peșteri deosebite, foarte frumoase, care m-au impresionat plăcut.

De ce acum? Pentru că nu cred că voi reuși să povestesc despre tot ce am văzut, sunt foarte puține excursii în care am reușit această performanță, vreau să vorbesc despre cele mai interesante obiective văzute.

Am plecat dimineața spre Peștera Vadul Crișului aflată în comuna Șuncuiuș, la circa 60 kilometri de Oradea, mergând pe E60 și apoi spre localitatea Vadul Crișului pe DJ1081. Sunt indicatoare spre peșteră. Am trecut podul de pe Crișul Repede aflat la marginea satului și am parcat aproape de un indicator pe care era scris timpul de mers pe potecă, circa 30 minute, indicator punct roșu cu alb.

Harnicul râu ce părea mai domol în Oradea aici își arăta adevăratul nume, apele lui învolburate și limpezi curgeau nestăvilite printre dealurile apropiate... Râul curgea aproape paralel cu calea ferată, am urcat ușor prin pădure pe poteca ce urca și cobora tot pe lângă zbuciumatul râu, era însă mult mai sus de cursul lui. Din loc în loc erau panoplii cu explicații despre drumeție, despre natura din acest site. Pe poteca nu foarte îngustă, aproape de peretele stâncos erau și lanțuri, cred că ajutau dacă era ploaie sau pământul ud... După circa 20 de minute a apărut alt indicator care ne avertiza că mai sunt 10 minute până la peșteră. Am ajuns ușor, ne-a plăcut plimbarea, totul verde, triluri de păsări, o veveriță jucăușă, aer curat, o minune.

Ne-a întâmpinat ghidul care ne-a spus că nu poate intra cu noi, trebuiau 10 persoane dar că în peșteră mai este un grup. Am primit căști de protecție, am plătit 10 lei bilet normal și 5 lei bilet seniori, a fost singura peșteră unde aveau așa ceva și ca îmbărbătare!? ... ne-a spus că dacă după 1,5 ore nu apărem, vine el după noi...

La început prin peșteră se merge pe drum destul de drept, se aude apa ce curge prin galeriile de mai jos, așa percepeam atunci, se începe puțin urcarea și la un moment dat apar scări abrupte la peste 70 de grade, care urcă la alt nivel, sincer am avut senzația că urc într-un turn înalt, mi-a fost teamă, noroc cu studenții de la Facultatea de Geologie din Cluj însoțiți de profesorul lor care coborau din galeria de deasupra. Când am văzut profesorul care părea de vârsta mea am prins curaj, acesta ne-a sugerat ca la întoarcere să mergem pe alt traseu. Cu băgare de seamă am urcat scările, erau pline de mâzgă, depuneri alunecoase, mai picura și apă din loc în loc, am mers apoi spre dreapta, am mai urcat alte scări dar mai domoale și la sfârșit mi-am dat seama de ce am primit și căștile, poteca avea porțiuni destul de drepte dar foarte joase, era să lovesc cu capul de câteva ori. Aici am auzit și mai bine apa, am văzut torentele de apă ce curgeau prin peșteră, mi-a plăcut mult..., a meritat efortul.

Sunt și formațiuni carstice dar cel mai mult mi-a plăcut forma acestei peșteri cu un mare horn prin care am urcat și apoi am coborât doar până la jumătate pentru că am mers pe alt drum la întoarcere, ajungând până la urmă iar în poteca de la intrare. Am stat în peșteră circa o oră, nu a fost nevoit nimeni să vină după noi, după care am mers în față la un foișor amenajat pentru a vedea puțin din Cascada de la Vadul Crișului, studenții erau la baza ei. Se cobora din potecă, la indicatorul cel cu 10 minute până la peșteră, era o coborâre cam abruptă, se putea făcea dar în ziua aceea mai aveam și altele de vizitat...

Trebuie să vă alocați ca timp circa 2,5 ore pentru traseu și vizită, orar: 9 – 17, ultima intrare este la 15:30, merită, mie mi-a plăcut foarte mult...

De aici am plecat tot pe DJ1081 circa 11 kilometri la Peștera Unguru Mare, aflată tot în comuna Șuncuiuș, drumul este bun, se urcă și se coboară, sunt și serpentine dar și puține mașini. Apare și un indicator, șoseaua se bifurcă și merge de-a lungul Crișului Repede... În drumul nostru am zărit o femeie, culegea gunoaie într-un sac de plastic, practic igeniza locul.

Am ajuns la peșteră, mai bine zis vizavi de ea, aici puntea ce traversa râul era închisă cu un gard de sârmă și pe ușa casei de bilete era pus un anunț: “Sunt în peșteră cu un grup, așteptați”. Liniște peste tot, doar un microbuz și mașina noastră. Am crezut că biletul este pus corect, soțul aștepta... dar curioasă din fire mai răsfoiesc și alte file: “Sunt la masă, reveniți” sau ”Am plecat, s-a terminat programul” și atunci văzând telefonul afișat am inspirația să sun, nu răspunde nimeni, și iar sun, în sfârșit un glas de femeie ne anunță că este plecată să mănânce, nici gând să fie în peșteră... După multe rugăminți promite că va veni..., trec 30 de minute și, în sfârșit, apare...

Am avut timp să văd bine împrejurimile, casa de bilete?! , ..., și așa am aflat că micuța casă de pe malul Crișului Repede a fost ridicată în anul 1903 dintr-un singur trunchi de stejar și că se chema “Casa Zenovia”.

Am plătit câte 12 lei de persoană, nu avea bilete pentru seniori, și hotărește să vină cu noi în peșteră, trebuia să deschidă poarta și mai ales tabloul electric pentru iluminat. Peștera se vizitează de la ora 10 la 16, la ora 15, ultima intrare, în acest sezon, trebuie sunat și insistat pentru a putea vizita peștera dacă mergeți pe cont propriu...

Peștera are o frumoasă și arcuită deschidere, se vizitează circa 200 de metri, are un curs mic de apă de culoarea laptelui și o mică cascadă. În interior este un mineral rar numit crisit, ne-a arătat și porțiuni ce păreau de spumă albă. Aici au locuit oameni din neolitic, ne-a explicat că înainte erau și vitrine cu diferite exponate dar în timp acestea s-au deteriorat și au fost duse la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea. Am văzut și izvorul a cărui apă era potabilă, am băut și noi din el. Am mai stat puțin, câteva poze și iar la drum spre ultimul obiectiv pe care speram noi să-l mai prindem deschis.

Am plecat spre Peștera cu Cristale din Mina Farcu, afată în comuna Roșia, pe DJ764D și DJ764, circa 44 de kilometri prin satele Bratca, Damiș și Roșia, apoi apare indicator ce te îndreaptă spre ea. Drumul era de curând refăcut, foarte bun, urcă, coboară și iar urcă, sunt multe coline, serpentine, dar puține mașini... Am ajuns la ora 15:30 și am găsit-o închisă, aveam acum experiență, am sunat ghidul și l-am rugat să vină, i-am spus că pe site-ul peșterii, în aprilie este deschisă până la ora 16, dar ne-a refuzat, nu am avut noroc, așa că mi-am propus sa revenim a doua zi. Am să povestesc aici despre ea pentru că, dacă îți drămuiești bine timpul și nu aștepți mai mult de o oră la Peștera Unguru Mare, poți să le vizitezi pe toate trei într-o zi. Intrarea este de 20 de lei de persoană, nu există reduceri pentru seniori. Ghidul locuiește aproape de mină, am constatat asta a doua zi când am revenit pentru că nici atunci nu era acolo, l-am sunat și a venit foarte repede. Cu noi au mai fost două persoane, tată și fiu din Oradea.

Ghidul a deschis mina, am mers prin galeria săpată în munte, mi-am adus aminte de Salina Turda, așa ea și acolo... Am ajuns la o bifurcație unde am vizitat în partea dreaptă un mic muzeu despre exploatarea bauxitei, utilaje folosite, manechine mineri... Am continuat prin galerie, în stânga de data aceasta, și am intrat în Peștera de Cristale. O minunăție, nu am mai văzut așa ceva, se urcă pe scări metalice, destul de mult, locul este îngust dar bine amenajat, și se văd florile de mină adevărate, sub forme de stele, cristale așezate perpendicular pe stâncă... Am rămas fără cuvinte, aș mai fi stat să le privesc așa nu știu cât... Un giuvaer atât de scump și bine păzit de natură... Se vizitează circa 200 de metri, nu este mare dar este deosebită!!!

Ghidul ne-a spus că a fost amenajată în anul 2012, site-ul este padureacraiului.ro/pester ... turistice/farcu. Peștera se poate vizita mai ușor venind de la Beiuș, dar drumul frumos cu coline verzi, pajiști, păduri dintre ea și Peștera Unguru Mare este plăcut...

Am vizitat trei peșteri deosebite, total diferite între ele pe care le-am văzut acum pentru prima dată, trei peșteri minunate pe care le recomand tuturor ce vor să cunoască o bucățică din frumusețile țării noastre ascunse sub pământ...

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 23.04.19 20:04:16
Validat / Publicat: 24.04.19 06:23:57
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ȘUNCUIUȘ [BH].

VIZUALIZĂRI: 1321 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Munții Pădurea Craiului, Crișul Repede, învolburat și limpede, curge nestăvilit printre dealurile apropiate, prin defileu, pe lângă poteca spre Peștera Vadul Crișului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 61800 PMA (din 46 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

webmaster
[24.04.19 09:13:00]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

--

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[24.04.19 10:57:25]
»

Chiar eram curios dacă ați apucat să vedeți toate 3 peșterile în aceeași zi. E într-adevăr un tur de forță, trebuie să te grăbești și să ai noroc să intri peste totr repede, fără așteptare.

Mai comod e de grupat Farcu cu Meziad, sînt în aceeași parte a muntelui.

De la Peștera Vadu Crișului (care e printre cele mai spectaculoase peșteri turistice de la noi, datorită prezenței rîului și a traseului pe mai multe nivele) spre parcare se poate reveni pe malul celălalt, care era varianta veche de acces, cu avantajul că se poate vedea cascada de vizavi și că se trece și pe la alte guri de peșteri, dintre care una (Casa Zmăului) mai are ruinele unui fost punct de vamă pentru plutași, din vremea Imperiului. Îi zice Vama Sării, acolo se încasa vama pentru mărfurile transportate cu plutele pe Criș (sare, dar nu numai). Dezavantajul (mult spus) este că se merge pe sau pe lîngă calea ferată, deci trebuie atenție.

mprofeanuAUTOR REVIEW
[24.04.19 14:11:31]
»

@abancor: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și alte informații utile!

Ai dreptate, cu drumul de-a lungul căii ferate pentru a vedea bine cascada. Am văzut trei tineri care veneau de acolo.

Cele trei peșteri se pot face într-o zi, noi am pierdut mult cu ghida de la Peștera Unguru Mare. Drumul este foarte bun, cred că s-a reasfaltat de curând.

A doua zi am venit la Beiuș și am revizitat Peștera Meziad după 23 de ani, ultima intrare la 15, apoi am mers la Peștera cu Cristale, ultima intrare la 15 și la sfârșit la Peștera Urșilor, ultima intrare la 17, altă poveste...

Am precizat în articol că prin drămuirea timpului se pot face toate trei în aceiași zi chiar și în extrasezon.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mprofeanuAUTOR REVIEW
[24.04.19 15:10:39]
»

@webmaster: Mulțumesc frumos!

webmasterX
[24.04.19 16:28:22]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Descoperă zona Șuncuiuș - Vadu Crişului» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Descopera zona Şuncuiuş]

Dana2008
[24.04.19 20:45:41]
»

@mprofeanu: FELICITĂRI pentru articol și fotografiile minunate.

Mulțumesc și pentru dedicatia cu minunatele flori de mină.

Este foarte frumos pe unde ați fost. Am văzut în fotografii că este abruptă peștera Vadu Crisului, iar când ai scris că era mazga și alunecă, parcă nu mai îmi vine da risc... pare periculoasă vizitarea acesteia.

Îmi plac foarte mult pesterile, dar de acestea nu am auzit până acum.

Articolul este foarte util, plin de informații, un adevărat ghid.

Călătorii plăcute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Yolanda
[25.04.19 09:12:03]
»

@mprofeanu: pesteri frumoase si interesante.

Anul trecut in august am revizitat pestera Ursilor dupa 26 de ani! M-am bucurat mult sa vad ca starea pesterii este foarte buna dupa atâtia ani si ca oamenii de acolo o întretin bine.

Calatorii multe si frumoase.

mprofeanuAUTOR REVIEW
[25.04.19 10:22:27]
»

@Dana2008: Peșterile sunt deosebite, se pot vizita fără probleme toate trei. Am precizat despre Peștera Vadul Crișului că există multe scări și că trebuie atenție mai ales pentru vârsta celor peste 60 plus sau pentru cei nefamiliarizați, nu aveam nici ghid cu noi... Nu este cazul tău, îmi aduci aminte de nora mea care urca pe munte ca o căprioară!...

Mulțumesc cu drag pentru vizită și ecou!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mprofeanuAUTOR REVIEW
[25.04.19 10:28:16]
»

@Yolanda: Ai dreptate și eu am revizitat după 23 de ani Peștera Urșilor și mi s-a părut neschimbată. Singurul fapt diferit a fost numărul foarte mare de tarabe, erau pe șosea în sus, asta îmi aduce aminte de Bran și mulțimea de acolo...

Mulțumesc frumos pentru vizită și ecou!

Aurici
[25.04.19 12:45:04]
»

@mprofeanu: Uffff, ce dor de România! Nici nu știam de peșterile astea. Și de câte altele n-oi ști... Mulțumim de info, le-am notat. Sper să le vină rândul cât mai curând.

mprofeanuAUTOR REVIEW
[29.04.19 10:11:05]
»

@Aurici: Mulțumesc frumos pentru vizită și ecou! Sărbători Pascale minunate!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, mprofeanu, Yolanda
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Șuncuiuș - Vadu Crişului:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.079607009887695 sec
    ecranul dvs: 1 x 1