ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.11.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Split - între istorie şi o echipă de fotbal

TIPĂREȘTE URM de aici

După ce am vizitat Sibenikul și Trogirul ne-am îndreptat spre Split. Splitul este unul dintre cele mai aglomerate orașe din Croația. Noi ne-am făcut calculele să ajungem până la ora 12 la Palatul Deoclițian pentru a prinde spectacolul de la miezul zilei. Dar planurile de acasă nu se potrivesc cu cele din târg.

Cu cât înaintam spre centrul orașului cu atât viteza de deplasare era mai mică. Cu greu am ajuns la parcarea de la zidurile cetății. Coordonatele parcării le aveam de acasă, am găsit parcarea, era cam 12 fără 5 minute. Intrăm în parcare, ghinion, nici un loc liber. Atunci de ce ni s-a ridicat bariera la intrare și am primit și tichet? Dacă trebuia să plătim parcarea, la ieşire, era chiar de tot.

Am dat ocol parcării, nici un loc, ne-am îndreptat spre ieșire, am prezentat tichetul portarului de la barieră, acesta zâmbind ne-a urat drum bun. Am ieșit din parcare și am început, prin zonă, să căutăm altă parcare. Zona cetății este foarte aglomerată, fiind în apropiere și portul maritim.

Am pornit spre altă parcare, după aproape 1 kilometru am găsit o parcare lângă autogara. Pe o tabelă electronică scria că sunt vreo 20 de locuri libere, ne uităm la taxă, 10 kuna/oră. Zic am nimerit-o, destul de aproape și ieftin. La plecare am văzut că m-am înșelat, 10 kuna/oră era doar prima oră, apoi era 25 kuna/oră. Dar nu ne-a părut rău că am plătit atât, pentru că ne-a plăcut ce am văzut.

Înainte de a purcede la vizitarea vechiului Split, vă spun că acest oraș trăiește și respiră pentru un club de fotbal care se numește Hajduk Split. Cu zeci de kiloemtri înainte de a intra în oraș, dar mai ales în oraș, însemnele echipei sunt peste tot, pe blocuri, în stații de autobuz, pe ziduri. Nu am mai văzut atâta iubire pentru un club. Bravo lor.

Din parcare am pornit spre vechiul Split, trecând pe lângă o mulțime de tarabe cu suveniruri care se întind pe aproape 1 kilometru. Peste drum de aceste tarabe se află portul, unde acostează zeci de ambarcațiuni de diferite mărimi.

Am ajuns la zidurile cetăți, apoi am pătruns dincolo de ziduri. Nu știu cum am făcut că am ajuns prin beciurile palatului lui Deoclițian iar de aici am ieși în fața catedralei, în Peristil. Aici erau adunaţi o mulțime de turiști, cred că de puțin timp s-a terminat spectacolul de la palat la care participă și Deoclițian. Erau romani prin piață și stăteau la poze cu turiști.

Peristil este o piață înconjurată pe trei laturi de colonade, având, deasupra capătului galeriei, o poartă care face legătura cu sălile împăratului.

Pe latura dinspre est a pieții se înalță Catedrala Sfântul Domnius, în care este înclus fostul mausoleu a lui Deoclițian. Despre catedrală am scris un articol, așa că acum doar vă spun că dacă ajungeți aici merită să vizitați înteriorul ei, dar nu și cripta de la subsol.

Din Peristil trecând poarta Broncana Vrata, am ajuns în Oculus, unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din palat. Este o sală rotundă, cu pereţii sub formă de con, iar sus sala nu are acopereiş. Acustica săli este foarte bună. Se spune că aici Deocliţian îşi primea oaspeţii sau că aici ţinea şedinţe. Interesant este şi faptul că nici odată soarele nu reuşeşte să lumineze intregul interior al sălii.

Într-un colț al palatului Deoclițian se află palatul Grisogono. Palatul a aparținut vechii familiei patriciene Grisogono. Palatul inițial a fost construit ăn stil romanic. În a doua jumătate a secolului al XV-lea a fost remodelat în stilul gotic. Palatul a fost renovat complet la începutul secolui al XXI-lea.

Tot în apropiere se află biserica Sfânta Roca cu fațada renașcentistă. Biserica a fost construită în anul 1516 pțstrțnd zidul unui alt lăcaș de cult construit în secolul al XIII-lea.

Langă Peristil se încrucișează, cele doua străzi principale care duceau spre porțile vechiului Split și anume strada Kresimirova ulica și Diokletijanova ulica. Prima dintre aceste străzi face legătura dintre poarta de est a cetății și cea de vest. Pe marginea străzii sunt o mulțime de clădiri vechi care astăzi găsduiesc la parterul lor magazine, cafenele, restaurante, iar spațiile de la etaj sunt locuințe particulare sau hoteluri.

Strada Diokletijanova ulica face legătura dintre nord și sud. Mergând pe această stradă găsim Muzeul Civic (Muzej Grada Splita) în care sunt păstrate documente și obiecte referitoare la istoria orașului din perioada cuprinsă între secolele XII și XVIII.

Dacă nu știați, o poartă din vechiul Split poartă numele meu de pe AFA, poarta Zlatna Vrata (Poarta de aur). Se află la capătul nordic al Diokletijanova ulica, era principala poartă de intrare în cetate dinspre uscat. Poarta seamănă cu un arc de triunf.

Am ieșit din castel pe poarta Zlatna. Afară, chiar la zidurilor cetății se află o stauie gigantică. Statuia îl reprezintă pe Gregory de Nin. Gregory era un episcop medieval croat de Nin care se opunea cu fermitate papei și cercurilor oficiale ale Bisericii. El a introdus limba croată în serviciile religioase. Statuia din fața palatului este opera a arhitectului Ivan Meštrović din Split. Statuia are o înălțime de de 8,5 metri. Frecarea degetelor statuii se spune că adduce noroc.

După acestă vizită pot trage următoarele concluzi. Paltul Deoclițian este foarte frumos și se merită să-l vizitați. Splitul este foarte aglomerat și nu prea curat, iar echiapa de fotbal din oraș este adevărata lor religie.


[fb]
---
Trimis de zlatna in 28.11.17 08:02:17
Validat / Publicat: 28.11.17 10:41:26
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în CROAȚIA

VIZUALIZĂRI: 4933 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 străduţe din vechea cetate a Splitului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 41150 PMA (din 44 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

ioan marinescu
[28.11.17 11:05:39]
»

@zlatna: Felicitări! Am mai învățat ceva valoros despre Croația, din care nu văzusem decât Dubrovnicul!

adrianbogdan
[28.11.17 13:33:38]
»

Buna!

foarte fain

Rodel
[28.11.17 17:10:58]
»

Asemenea excursie și review merită un SUPERBONUS!

Felicitări!

elviramvio
[01.12.17 16:35:33]
»

@zlatna:

Mi-ai amintit de excursia mea din luna mai, deși Split nu m-a impresionat foarte mult decât cu palatul lui Dioclețian.

Știi că în palatul Grisogono te poți caza? Asta dacă vrei să dai pe o noapte cât pe 3 în alte locuri din Split! De aceea a fost renovat la început de sec. XXI, pentru a deveni cazare oarecum de lux.

Nu comentez mai mult despre ce ai scris, am 3 articole scrise de ceva vreme dar n-am reușit să le încarc dar pot spune că Zlatna se găsește prin toată Croația și la Zagreb este un restaurant bun cu acest nume - este al tău și nu ne spui?!

M-am uitat la ora de pe poze, ai ratat să strigi Ave Caesar, eu te-am atenționat să nu uiți de întâlnire ???? Sau ai preferat vinăria Dioclețian și împăratul avea alt program? (sunt mai multe vinării care vând sub acest nume la Split dar prețul la sortimentele bune e împărătesc)

zlatnaAUTOR REVIEW
[02.12.17 16:08:37]
»

@ioan marinescu: Mulţumesc pentru aprecieri.

Dubrovnicul l-am vizitat în 2015 când am fost la Budva, în Muntenegru. Din toate oraşele cetate ale Croaţiei, Dubrovicul mi-a plăcut cel mai mult, are ceva aparte, parcă e mai aerisit.

Şi celelalte au câte ceva aparte, fieare oraş are frumuseţea lui, aşa că dacă doriţi să le descoperiţi, trebuie să mergeţi în Croaţia.

Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
zlatnaAUTOR REVIEW
[02.12.17 16:10:38]
»

@adrianbogdan: Mulţumesc mult.

zlatnaAUTOR REVIEW
[02.12.17 16:12:47]
»

@Rodel: Mulţumesc mult.

zlatnaAUTOR REVIEW
[02.12.17 16:25:32]
»

@elviramvio: " M-am uitat la ora de pe poze, ai ratat să strigi Ave Caesar, eu te-am atenționat să nu uiți de întâlnire " - eu am calculat ca până la 12 să ajung la cetate, am ajuns dar nu am găsit loc în parcarea de lângă palat. Până am găsit altă parcare s-a dus ceremonia.

Nu ştiam că te poţi caza la Grisogomo, dar dacă spui că e aşa scump, nu mă interesează o cazare la ei.

Restaturantul din Zagreb nu e al meu, e a lui tata .

Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mishu
[06.12.17 22:41:47]
»

@zlatna: Felicitari, votat cu mare drag

zlatnaAUTOR REVIEW
[06.12.17 23:05:52]
»

@mishu: Mulțumesc mult.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, elviramvio, ioan marinescu, mishu, Rodel, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Split-Podstrana:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.051675081253052 sec
    ecranul dvs: 1 x 1