GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Citatul zilei- Un mod minunat de a învăța despre țara ta este acela de a o părăsi – Henry Rol
Anul acesta am vrut sa mergem neapărat și cu copiii în concediu la mare, așa că am ales o destinație de vacanță mai apropiată și anume Croația. Am luat bilete de avion către Split la 560 euro pentru patru persoane cu compania lor națională, Croația Airlines. Eu de obicei prefer hotelul, dar aici nu am găsit nimic foarte convenabil, așa că m-am reorientat și am rezervat prin Airbnb un apartament cu 1000 de euro pentru o săptămână. Despre apartament o să fac un articol separat.
Dar ce-am făcut la Split? Ei bine nu am fost să vizităm, ci doar să ne relaxăm la mare, la plajă. Nu o să vă descriu obiectivele turistice din Split, deoarece au făcut-o deja foarte bine colegii zlatna și elviramvio!
Split este al doilea oraș ca mărime al Croației după capitala Zagreb, cel mai mare oraș din Dalmația și cel mai mare oraș de pe coasta croată. Se întinde pe malul estic al Mării Adriatice și se întinde pe o peninsulă centrală și pe împrejurimile acesteia.
Split este un oraș de numai 180.000 de locuitori, dar I se mai spune și orașul sportului, deoarece aici s-au născut mulți campioni și au performanțe în multe sporturi. Fotbalul, tenisul, baschetul, înotul, canotajul, polo pe apă, atletismul și handbalul sunt foarte populare aici. Hajduk Split este echipa reprezentativă a orașului, iar tenismenul Goran Ivanisevic este cel mai celebru sportiv născut aici.
Dar să revenim la oile noastre. În acest articol vreau să vă povestesc despre plajele din Split sau din imediata apropiere pe care le-am încercat personal și la final vreau să fac o comparație subiectivă între litoralul nostru și cel de pe coasta dalmată!
Plajele văzute de mine sunt- Znjan, Kašjuni, Podstrana, Bakvice, Firule și Bene. Dar sa le luăm pe rând!
Plaja Znjan era cea mai apropiată de locul unde eram cazați, de fapt chiar în fața noastră la vreo 15 minute de mers pe jos. Evident aceasta a fost și prima plajă la care am ajuns exact în prima seară. Aceasta este o plajă foarte populară în rândul localnicilor și a fost unul din motivele pentru care am ales această cazare. Doar că surpriză acolo era un mare șantier și doar o porțiune de plajă era accesibilă turiștilor. Ei bine nici această porțiune nu era ceva wow, majoritatea stăteau pe jos pe pietriș. Șezlonguri erau doar la un beach bar, dar acolo prețurile erau prohibitive pentru noi, respective 35 euro/șezlong. Consiliul de Turism din Split îndeamnă toți furnizorii de cazare din zona Podișului Žnjan și din imediata sa vecinătate să informeze în timp util oaspeților lor care rezervă cazare cu privire la lucrările de construcție din zona respectivă. O astfel de transparență va permite oaspeților să-și planifice în mod adecvat șederea și să evite potențialele inconveniente, contribuind astfel la păstrarea reputației destinației și a satisfacției oaspeților. -doar că noi nu am fost informați!!!
Plaja curată Žnjan este cea mai mare plajă din fermecătorul oraș Split, Croația. Această plajă pitorească se mândrește cu o combinație de pietriș și secțiuni stâncoase, ceea ce o face o destinație ideală pentru cei care merg pe plajă care caută experiențe variate. În plus, această plajă este accesibilă pentru scaune cu rotile, asigurându-se că toată lumea, indiferent de abilitățile fizice, se poate bucura de priveliștile uluitoare. În plus, plaja Žnjan oferă un nivel de siguranță, datorită salvamarilor experimentați care monitorizează îndeaproape activitățile de pe plajă. În special, părinții care călătoresc cu copii se pot relaxa știind că micuții lor sunt în siguranță în timp ce se joacă în apă. În mod similar, parcul pentru copii garantează distracție fără sfârșit pentru cei mici dincolo de înot. În afară de aceste caracteristici, acest țărm este un paradis pentru pasionații de sporturi nautice.
Vizitatorii se pot răsfăța, de asemenea, cu o varietate de activități acvatice palpitante, făcând fiecare minut de pe plajă memorabil. Plaja este bine mobilată, cu facilități esențiale, inclusiv dușuri, toalete și șezlonguri confortabile pentru confortul vizitatorilor. În plus, plaja dispune de o parcare spațioasă, asigurând acces facil pentru vizitatori. Oaspeții pot lua o pauză de la soare și își pot potoli setea cu băuturi răcoritoare sau pot savura delicatese delicioase din fructe de mare la restaurantele și barurile de pe plajă. În general, plaja Žnjan este simbolul unei destinații grozave de plajă a orașului, oferind ceva pentru toată lumea, inclusiv peisaje uluitoare, activități interesante și facilități esențiale- cam asta scria pe broșurile turistice și asta ne-a atras în zonă.
Am venit, am văzut, nu ne-a plăcut așa că am început căutările pentru alte plaje. A doua plajă pe care am pus ochii a fost plaja Kasjuni, foarte populară în rândul tineretului. Plaja Kasjuni este o adevărată perlă de pe coasta pitorească a Adriaticii Split din Croația. Acest golf încântă turiștii cu un amestec fabulos de frumusețe uluitoare, mare limpede și vegetație mediteraneană, motiv pentru care a fost votată de mai multe ori una dintre cele mai bune plaje din Split. În plus, această porțiune de coastă are o atmosferă de vacanță plăcută, care face zile de înot de neuitat. Această plajă fascinantă cu pietriș este cu adevărat unică în oraș și, prin urmare, un punct culminant care nu trebuie ratat în timpul niciunui sejur în Split- cam asta este descrierea oficială. Până la această plajă am luat un Uber pentru care am plătit 10 euro. Plaja într-adevăr este situată într-un golf spectaculos. Într-o parte este marea cu ape cristaline, în cealaltă parte este muntele cu o vegetație specifică. Plaja este doar o mica limbă de pământ acoperită de pietriș. Apa este de nota 10 limpede, curată, de o culoare de smarald, nici prea caldă, nici prea rece, fără valuri, perfectă pentru a înota. Evident că accesul este dificil fără încălțăminte specifică. Acolo există și un beach bar cu prețuri destul de ok, mai puțin la șezlonguri, tot 35 euro/persoană. Noi am căutat o zonă mai izolată și am mers spre capătul plajei până am dat de zona destinată nudiștilor. Acolo ne-am oprit. Interesant a fost că toată ziua a fost un du-te vino al turiștilor în căutarea unui loc ideal și cînd dădeau de nudiști se întorceau pur și simplu. Până după amiază s-a aglomerat într-un asemena hal că nu mai aveai pe unde arunca un ac, așa ca pe la noi la Eforie. A fost momentul când am hotărât să ne luăm la revedere de la această plajă foarte instagramabilă!
Următoarea plajă pe care am pus ochii a fost plaja Podstrana situată în localitatea cu același nume. Până la această plajă din afara orașului am luat autobuzul 60 preț de 9 stații. A trebuit să luăm un bilet special ce costa 1,25 euro, un pic mai mult decât cel de oraș care era un euro... Această plajă era mai ok din punctul nostru de vedere, în primul rând că am găsit șezlonguri cu umbrele la preșul de 30 euro setul, 2 plus 1. Mai mult era și mai multe terase cu prețuri ok pentru Croația. Plaja era tot de pietriș, iar apa era tot atât de bună. Ne-a plăcut la această plajă așa că ne-am mai întors o dată!
Plaja Firule își trage numele din cartierul omonim al orașului și servește ca o prelungire a popularei plaje Bačvice. Deși de dimensiuni mai mici, țărmurile nisipoase ale Firule sunt prețuite de localnici, în special de mamele cu copii mici. Petece de nisip auriu, moale, intercalate cu platforme de beton, creează un decor pitoresc. Aceste platforme sunt echipate cu scări speciale care duc în apă. Marea de aici este puțin adâncă și limpede ca cristalul; în timpul lunilor de vară, se încălzește la temperatura perfectă, asemănând cu o piscină liniștită. Adăpostită de valuri puternice și vânturi din toate părțile, Plaja Firule oferă o retragere senină pentru turiști, chiar și în extrasezon. Această plajă mai este cunoscută și ca plaja lui Goran Ivanisevic, deoarece un pic mai sus sunt terenurile de tenis unde se antrena acesta. Până la această plajă am mers pe jos preț de vreo doi kilometri de la cazarea noastră, dar atmosfera de acolo ne-a făcut să o evităm.
Evident dacă tot am bătut ațâta drum ne-am oprit pe plaja Bakvice situată la doar un kilometru de centrul orașului. Fiind foarte centrală este foarte populară în rândul localnicilor. Este situată tot într-un golf, iar marginile acesteia sunt betonate. Mulți își întindeau prosoapele chiar pe beton, nu știu de ce ar face asta. În centru golfului este plaja propriu zisă singura cu nisip. Intrarea în apă este lină asemănătoare cu cea de la Mamaia. Dacă aveau și șezlonguri era o plajă aproape perfectă, dar așa…. În această zonă erau mai multe terase unde puteai să bei o bere rece sau unde puteai lua prânzul sau cina, lucru pe care l-am făcut și noi.
Ultima plajă la care am ajuns a fost plaja Bene. Eu pusesem ochii pe ea de la început, dar fii-mea nu și nu. Până la această plajă am mers tot cu Uber-ul și apoi pe jos preț de un kilometru și jumătate. Bene este situată în mijlocul Parcului Forestier Marjan, oaza verde din Split, așa cum este numită uneori. Spre deosebire de alte plaje populare din Split, cum ar fi Bacvice sau Znjan, Bene este rareori aglomerată. Întrucât se află într-o zonă protejată la care nu se poate ajunge cu mașinile, are un fel de intimitate care este exact ceea ce căutam și noi. Plaja propriu zisă, de nisip este foarte mică și foarte aglomerată. Dar drumul până la ea prin pădure și micile băncuțe de lemn și mese de piatră amenajate din loc în loc îi dau un farmec aparte. Parcă ești pe undeva la munte. Locuri la discreție și intimitate pe măsură! Un loc liniștit, liber, absolut încântător. Păcat că l-am descoperit doar în ultima zi. Există și o mare terasă cu de toate, dar și un loc special amenajat pentru oamenii cu handicap. Am fost tare impresionat cum îi aducea cu salvările și îi băgau în apă și câtă grijă aveau de ei. Ne-a plăcut mult aici, așa că ne-am petrecut aici ultima noastră zi în Split.
Printre atâtea plaje, ca să mai condimentăm un pic sejurul nostru într-o zi ne-am luat o plimbare cu barca de 8 ore pe Mareea Adriatrică. Am plătit 65 de euro de persoană și am avut și o masa caldă. Prima oprire a fost pentru snorkeling. Apoi ne-au dus la o altă plajă pe o insulă unde savurat și prânzul după preferințe pui, pește sau paste la un pahar de apă, suc sau vin. Apoi timp liber de plajă și baie. Tot pietre, tot apă superbă, nimic deosebit. Următoarea oprire și ultima a fost la Blue Lagoon unde am avut program liber de sărituri în apă. Am prins aici niște curenți de îmi era teamă că nu mai reușesc să mă întorc la navă.
Cam ăsta a fost sejurul nostru prin Split. Ziua plajă și bălăceală seara ieșit în centru vechi la Palatul Dioclețian. Parcă tot orașul era pustiu, Se aglomera doar în zona plajelor sau în centru vechi.
Ce m-a uimit!? Ei bine civilizația, fără pițipoance, fără bombardieri, numai oameni normali care se distrau pe cinste. Foarte mult tineret, chiar am denumit-o stațiunea tineretului. Parcă eram pe la Costinești în tinerețe păstrând proporțiile. Foarte mulți turiști occidentali englezi, suedezi, norvegieni, danezi, francezi, italieni și nemți. De unde știu asta? De la aeroport.
La negative trec faptul că orașul în special pe la periferie era destul de neîngrijit și de murdar. Prețuri foarte mari, mult mai mari ca la noi. O bere pleca de la 4 euro, un șezlong de la 15 euro, o porție de mâncare la fel, prețul la Uber dublu ca la noi, un bilet de autobuz cu 50 la sută mai scump.
La final mă risc la o comparație, unde e mai bine, pe litoralul nostru sau pe coasta dalmată?
România sau Croația?
Plajele de la noi cu nisip sunt mult peste R 1- C 0.
Apa cristalină a mării Adriatice este mult peste cea din Marea Neagră 0-1.
Prețurile sunt mult mai mari în Croația deci 1-0.
Atmosfera din oraș este pe gustul meu în Split așa că 0-1.
Scor final 2-2. Este un clasament personal total subiectiv.
Mi-a plăcut acest sejur pe litoralul croat, dar nu cred că mă voi întoarce prea curând, Prefer totuși plajele exotice emai greu de ajuns până acolo, dar sincer merită orice efort.
Trimis de robert in 30.07.24 08:46:49
- Alte destinații turistice prin care a fost: Algeria, Argentina, Bahamas, Benin, Brazilia, Camerun, Chile, China, Coasta de Fildeș, Cuba, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Etiopia, Europa, Gambia, Ghana, Guineea Bissau, Honduras, Hong Kong, India, Indonezia, Insulele Cayman, Jamaica, Kenya, Macao, Maldive, Mexic, Pakistan, Republica Centrafricana, Republica Dominicană, Rusia, Senegal, Sheychelles, Sri Lanka, SUA, Tanzania, Thailanda, Togo, Tunisia.
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@robert: Al 20-lea vot pe merit, chiar dacă nu mai gust la propriu plajele. Am fost în Croaţia în 2012 când am vizitat oraşul Ston şi împrejurimile şi insula Korkula.
@robert: eu prefer nisipul de pe plaja din Golful Pescarilor (nu s-au terminat lucrarile de amenajare) sau Eforie Nord
începând cu anul acesta vara stau la mare, ma bucur de soare, nisip, apa calda, saptamâna asta marea este foarte linistita fara valuri, nici nu stiu daca am mai prins-o vreodata asa.
Si pe aici au crescut preturile dar sezlongul este tot 50lei adica 10 euro.
Am testat si eu pietrisul de pe o plaja croata, nu mi-a priit.
@robert: ti-am citit review-urile cu citeva zile inainte de a pleca in Croatia si recunosc ca m-ai speriat un pic, aveam deja grad de comparatie referitor la preturile la cazare (maricele si in cazul nostru).
Eu am fost in Makarska, la restaurante destul de sus 90-100 euro / 4 adulti un singur drojdier. Am fost mai norocosi la sezlonguri (10-12-14), media functie de cum am gasit loc fiind undeva pe la 12,5 euro. Am ieftinit umbrela ca eram la umbra pinilor.
La Split am facut o excursie, dar sincer nu m-a dat pe spate. E drept ca am prins si o zi ploiasa. M-am miscat in zona portului/palatului si era destula mizerie pe acolo. Mi-a placut in schimb la Klis, cetatea unde s-au filamt ceva scene/episoade din Games of Trones, aflata la cca 3km de Split. Parcarea in Split ceva horror, iar traficul la fel, foarte aglomerat. M-am simtit cumva ca la intrarea /iesirea din Bucuresti dimineata sau dupamiaza cand se termina programul de lucru.
Croatia la punct fix (avion) nu cred ca merita, sunt multe de vazut si ai nevoie de mobilitate. Ori masina inchiriata ori excursie cu masina.
Iau in calcul o revenire dar in zona de nord sa ajung si la Plitvice.
@Nasshu: acesta este si punctul meu de vedere! Ca si destinație exclusivă de plajă nu merită, dar un tur cu mașina prin țară este mult mai indicat, decât cu avionul! Sunt multe de văzut și de admirat! Și eu îmi doresc să ajung la Plitvice, dar pesemne încă nu i-a venit rândul!
Mulțumesc frumos pentru vizită și comentariu!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2017 Split - între istorie şi o echipă de fotbal — scris în 28.11.17 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Catedrala Sfântul Domnius - Split — scris în 13.11.17 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- May.2017 Muzeul Etnografic Split și parfumul tutunului vechi — scris în 06.12.17 de elviramvio din JUD. ILFOV - RECOMANDĂ
- May.2017 Catedrala Sveti Dujam sau Sfântul Domnius, Split — scris în 04.12.17 de elviramvio din JUD. ILFOV - RECOMANDĂ
- May.2017 Muzeul orașului Split — scris în 03.12.17 de elviramvio din JUD. ILFOV - RECOMANDĂ
- May.2017 Solin, Iordania Croației — scris în 20.09.17 de elviramvio din JUD. ILFOV - RECOMANDĂ
- May.2017 Pusti me da prođem, Split! — scris în 10.08.17 de elviramvio din JUD. ILFOV - RECOMANDĂ