ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.08.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
JUL-2020
DURATA: 3 zile
Familie
3 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

In cautarea frumusetii – Targu Mures

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Targu Mures s-a aflat pe lista noastra si in 2017 cand am vrut sa facem chiar si o scurta oprire sa vedem macar putin din acest oras minunat insa nu am reusit, acum ne-am zis ca o minivacanta de 3 zile in zona este binevenita. Nu am cautat nici sa marcam toate obiectivele posibile din oras sau din imprejurimi, ci doar putin din ce se poate, asa ca voi mentiona ce am vazut si poate tangential, ce am mai fi putut vedea si am ratat.

Dar sa incepem cu cateva scurte informatii despre oras, mai multe puteti sa cititi daca apelati prietenul wiki. Targu Mures, orasul de resedinta al judetului Mures, are si nume in limba maghiara sau in germana, dar chiar si in latina (Asserculis) avand in vedere atestarea documentara din 1230. Populatia (conform recensamantului din 2011) era de 134000 locuitori, in scadere cu vreo 15000 de locuitori fata de anteriorul recensamant facut in urma cu 10 ani, asa incat probabil ca acum sunt si mai putini locuitori.

Centrul orasului este marcat de Piata Trandafirilor si este zona cea mai bogata in obiective importante, dar unde se afla si multe cladiri construite in stil baroc, neoclasicist sau secesionist.

Nu am sa intru in politica (nici in acest articol dar nici in viata de zi cu zi) asa ca am sa trec la obiective, aproximativ in ordinea in care am trecut pe langa ele, asadar primul este:

Biserica “Buna vestire” , numita si “Catedrala mica” de unde se poate spune practic ca incepe bulevardul principal. A fost construita pentru credinciosii greco-catolici in perioada 1934-1936 inspirata fiind de basilica Sf. Petru din Vatican. In prezent este biserica ortodoxa. Am trecut de cateva ori pe langa ea (find in drumul nostru spre casa) insa am intrat in ea in ultima zi ianinte de plecare, asa ca am sa va pot arata si niste poze din interior.

In fata acestei biserici se afla statuia primarului Emil Dandea, ctitorul bisericii, si despre care mai tarziu aveam sa aflam ca este primul primar roman al orasului. Prima cladire oficiala pe care o intalnim in plimbarea noastra este Primaria (aici insa se gasesc mai multe institutii, Consiliul local, etc), o cladire frumoasa dar care este facuta si mai frumoasa de florile aflate la balcoane.

Prefectura Targu Mures, o cladire impresionanta, cu mozaic pe acoperis, o cladire care fiind sediu administrativ nu se poate vizita, am cerut doar permisiunea de a face cateva poze la parter. Cladirea are o vechime de circa 100 de ani si aici a functionat vreo 55 de ani primaria. Lipit de aceasta cladire este un turn inalt de circa 60 m, cu vitralii, coloane si decoratii, si care am inteles ca se putea vizita, acum insa nu. Pe acest turn este montata o placa de marmura pe care sta scris:

“Sub zidurile acestui turn au fost intemninati pentru statornicia lor in limba si credinta stramoseasca urmatorii - si sunt mentionate 35 de nume – unii dintre ei s-au prapadit inainte de vreme, altii au putut ajunge ziua fericita in care sa vada intregirea neamului”

In fata Prefecturii se afla celebra statuie, symbol al latinitatii, ce reprezinta lupoaica ce-i hraneste pe Remus si Romulus.

Urmeaza Palatul Culturii, o cladire impresionanta la exterior dar si la interior, despre care insa voi povesti separat.

Si de aici putem spune ca incepe Piata Trandafirilor, mai degraba un parc aflat in centrul bulevardului separand practic bulevardul pe cele doua sensuri de mers, flancat de cladiri impresionante, dar si de terase, cafenele, diverse magazine sau chiar banci.

Este un loc neratat de nici un turist ce trece prin acest oras, putand eventual rata targurile care se tin aici cum ar fi Targul de Mere sau Targul de Flori. Acum cand am fost noi era un singur cort care se monta si demonta zilnic, dar cred ca era ceva electoral, nu i-am acordat atentie.

Capatul acestui parc (opus bisericii “Buna Vestire” ) se incheie cu Catedrala ortodoxa “Inaltarea Domnului” , o biserica impunatoare inaltata secolul trecut (1925-1934) pe locul unei fantani muzicale. Despre aceasta fantana muzicala am citit ca s-a defectat dupa ce constructorul a murit si nemaiputand fi reparata a fost demolata si inaltata biserica in locul ei. Nu am vizitat-o insa am inteles ca este frumoasa la interior. In fata acestei biserici se afla statuia lui Avram Iancu calare pe cal

In aceeasi zona se afla Teatrul National din Targu Mures, infiintat in 1947, iar in zona teatrului (Piata Teatrului) poti gasi ceva terase unde sa te racoresti… … dar si diferite grupuri statuare. Tot in zona teatrului se gaseste si Turnul Franciscanilor, un turn maiestuos odata, si pe care se gaseste o placa de marmura pe care este scris urmatorul text (in romana, germana, maghiara, engleza):

“Fratii minori (Franciscanii) in secolele XIII-XVI au locuit in cetate. Intre anii 1735-1972 Ordinul Franciscanilor a avut sediu in acest loc. Ei si-au desfasurat activitatea pentru mantuirea sufletelor si educarea tineretului. In 1972 cladirea a fost demolata ei fiind mutati la marginea vestica a orasului. Acest turn pastreaza amintirea manastirii.”

Langa catedrala ortodoxa sa mai gaseste o biserica impresionanta, Biserica Romano-catolica Sfantul Ioan Botezatorul, o constructie in stil baroc realizata in perioada 1728-1764.

V-am mai spus ca in aceasta zona se gasesc o multime de cladiri impresionante si aproape fiecare casa este un fost palat, din pacate nu sunt si inscriptionate ca atare, am sa le numesc insa ca sa vedeti densitatea lor intr-un spatiu restrans:

Casa Bányai – Palatul Baroc, construit cu multe ornamente, in stil Belle Epoque, in perioada 1904-1907 (Piata Trandafirilor nr 12)

Palatul Toldology, monument de arhitectura baroca construit in perioada 1759-1772 (Piata Trandafirilor, nr. 11), aici se afla Muzeul de Etnografie si Arta Populara Targu Mures, fondat in 1934 de Aurel Filimon

Casa Kopeczi, cea mai veche constructie din oras (din anul 1554), aflata in Piata Trandafirilor

Palatul Apollo Targu Mures, construit in perioada 1804-1820 (Piata Trandafirilor, nr. 5)

Si acestea sunt doar cateva dintre palatele din aceasta zona, insa orasul este impanzit de astfel de palate, iar in centru am facut ceva poze, cine stie cate dintre ele nu erau de fapt foste palate.

Platoul Cornesti si Gradina Zoologica- despre fiecare in parte s-ar putea scrie cate un articol, gradina zoologica nu am apucat sa o vedem, dar o scurta plimbare pe platou tot am facut, si as include acest loc ca un “Must see!” pentru oras, un loc unde sa fii departe de oras si sa te relaxezi pe aleile racoroase, sau chiar prin padure (unde poti avea chiar si ceva mai multa intimitate). Este o zona de unde cuprinzi intr-o vedere tot orasul, aici sunt alei de promenada, piste de alergare, echipamente de sport, am vazut ca aici functiona si un trenulet, avand chiar si statii intermediare, acum insa sinele erau acoperite de verdeata.

Aici ne-a placut sa sam pe banca si sa ne uitam la oameni. Este un obicei pe care il practic de cate ori am ocazia, De cate ori ati stat in loc si v-ati uitat la cei din jurul vostru? De obicei suntem atat de grabiti si de preocupati doar de noi incat nu ne mai pasa de cei din jurul nostru.

Ce am vazut? Familii tinere cu copilasii la plimbare, perechi de tineri iesiti din caldra orasului, cupluri in varsta ca admirau la randul lor tinerii si multe astfel de exemple, familii ce tin cont de reguli dar si altele care nu. Cum poti sa ii spui copilului tau ca nu are voie la locul de joaca pentru ca un afis si un lant iti interzic asta, insa locul de joaca era impanzit de copii ai caror parinti nu au tinut cont de asta, ce faci, respecti recomandarile sau ii faci pe plac copilului? Mi-a mai placut un adolescent ce era cu surioara la plimbare (el in jur de 15-16 ani, ea nu mai mult de 9-10 ani) a plimbat-o cu una dintre masinutele electrice ce pot fi inchiriate in zona, am mai admirat un copil ce isi gasea bucuria in joaca cu un avion pe care il tot arunca in aer si se ducea apoi dupa el. Este atat de relaxant sa iti iei o pauza din goana ta si sa te uiti la ceilalti. Dar… …. sa nu credeti ca am cazut in galeata cu melancolie, exista si latura mai pragmatica a mea care a ochit o toneta cunde se faceau langosi asa ca punct ochit-punct lovit, un langos cu smantana, usturoi si cascaval… … curcubeu pe cerul guriii, si din punctul acesta de vedere acest platou este un loc in care sa revii fie chiar si pentru aceasta diversitate pe care o poti gasi aici si am sa insir cu ce va puteti delecta: asa cum spuneam langos sarat sau dulce, inghetata, colac secuiesc cu diverse (nuci, alune, cocos, scortisoara, zahar), dar si colac secuiesc de forma mai mica si sub forma de con tocmai bun de umplut cu diverse tipuri de inghetata, porumb fiert, floricele, mici, diverse tipuri de sandvis, normal si sucuri, ape, probabil si bere, nu m-am uitiat la asta, asa ca oricand poate fi gasi ceva pe gustul vostru.

Si daca aveti timp si de gradina zoologica, cu atat mai bine, asta deoarece pe o suprafata de 40 de hectare veti gasi peste 500 de animale din 80 de specii si este vizitata annual de circa 180 000 de vizitatori.

Sunt si alte cladiri sau instituii de stat pe care le-am admirat si o sa mai regasiti din ele in poze. Nu am mentionat nimic despre Cetatea Medievala Targu Mures, nici nu am sa o fac acum, am sa povesesc separat despre ea.

Exista binenteles numeroase muzee ce sigur merita sa le treceti pragul, noi nu am reusit in acest periplu, poate ca o sa le vina si lor randul cu alta ocazie, imi pare rau insa ca am uitat de celebra scara Rakoczi desi in zona cetatii (acolo unde se afla) m-am plimbat destul de mult. Am admirat-o in poze si am afla ca a fost inclusa intr-un top cu scari pictate din lume si am vazut poze foarte frumoase, insa am vazut si poze recente, unde motivele traditionale erau deja innegrite de praful orasului si probabil ca va ramane istorie daca nu se va ingriji cneva de ea. Exista si un strand in zona (l-am exclus din start si banuiti de ce) si multe, multe alte obiective ce ar merita mentionate.

Concluzii de final?

Targu Mures este un oras ce merita sa ii acordati putin din timpul vostru, sa ii cunoasteti istoria, sa il luati la pas fie pe strazile importante, dar si pe stradutele laturalnice deoarece nu se stie niciodata este ce frumuseti veti da.

Iar oamenii sunt iarasi o comoara a locului, am avut nevoie la un moment dat de niste indicatii (cautam o adresa), chiar daca nu stiau raspunsul, au incercat sa ne ajute, si-au scos telefoanele sa incerce cu ajutorul aplicatiilor sau diverse alte indicatii. Se vorbeste mult maghiara, insa schimba imediat, fara sa para ofensati sau sa isi schimbe atitudinea daca vorbesti romaneste.

Daca am descoperit frumusetea? Da, este un oras frumos pe care va recomand sa il vizitati si sa il cunoasteti.

 

Web, te rog sa atasezi acest scurt filmulet de prezentare a orasului youtube

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mishu in 19.08.20 14:29:10
Validat / Publicat: 19.08.20 15:28:14
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TÎRGU MUREȘ.

VIZUALIZĂRI: 1927 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Targu Mures - Prefectura si turnul
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37100 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

robert
[19.08.20 15:51:44]
»

"asa cum spuneam langos sarat sau dulce, inghetata, colac secuiesc cu diverse (nuci, alune, cocos, scortisoara, zahar), dar si colac secuiesc de forma mai mica si sub forma de con tocmai bun de umplut cu diverse tipuri de inghetata, porumb fiert, floricele, mici, diverse tipuri de sandvis, normal si sucuri, ape, probabil si bere, nu m-am uitiat la asta, asa ca oricand poate fi gasi ceva pe gustul vostru. "

Pai tocmai la bere nu te-ai uitat? De-acolo trebuia să începi! Glumesc! Foarte bună recomandarea! Îl am și eu pe lista scurtă! Votat cu drag! ​

Dana2008PHONE
[19.08.20 15:52:14]
»

@mishu:  Mulțumesc frumos Mishulica pentru vizita și articolul scris despre orașul meu!

Fotografiile sunt foarte frumoase, felicitări!

Te mai aștept să îl descoperi mai în amănunt, poate un Concert la Filarmonica și o piesă la Teatrul Național.

Mai sunt încă instituții care nu se pot vizita din cauza pandemiei. Mai avem și Weekendul care chiar merită câteva ore de relaxare.

Călătorii plăcute!

Numai bine!

Sănătate! Pupici! ????

mishuAUTOR REVIEW
[19.08.20 15:57:43]
»

@robert:  Un langos cu smantana, usturoi si cascaval si un colac secuiesc erau dorintele mele, si acum inghit in sec, si daca ajungi pe acolo, te rog sa mananci cate unul si pentru mine, si consider ca poti sa ai orasul pe lista scurta, merita.

Si mai merita si painea de acolo sa o bagi in seama, dar si produsele traditionale pe care le gasesti in magazine.

Multumesc pentru vizita si aprecieri.

mishuAUTOR REVIEW
[19.08.20 16:02:07]
»

@Dana2008:  Cred ca poate daca stateam vreo 2 saptamani puteam sa vad tot ce ar fi putut fi vazut, insa consider ca aceasta incursiune in acest oras frumos a fost ca un demo!

Este un oras frumos, civilizat, cu multa istorie, ce merita luat in considerare pentru o vacanta.

Multumesc pentru vizita si aprecieri dar si pentru urari.

webmasterPHONE
[19.08.20 16:40:58]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

mishuAUTOR REVIEW
[19.08.20 21:00:44]
»

@webmaster:  Multumesc frumos, o seara linistita!

Zoazore
[19.08.20 23:25:52]
»

@mishu:  Ai căutat frumusețea și-ai găsit-o la Tg. Mureș! Este un oraș frumos,   ardelenesc, molcolm, cu oameni calzi și frumoși! Avem și noi aici exemple! Nu, Scoicuță?

Piața Trandafirilor e ca un rezumat al orașului!

Și mie-mi place să stau și să admir oamenii așa cum sunt ei, cu tristețile și bucuriile lor​​, cu grijile sau entuziasmul fiecăruia!

Unii sunt luminoși, alții mai întunecați...

Langoși cu smântână și cașcaval și usturoi, colac cu scorțișoară... Mmmmm! ​​

Frumos oraș cu oameni frumoși! ​

tata123 🔱
[20.08.20 09:20:06]
»

@mishu:  Am ajuns și noi într-una din zile la Târgu Mureș venind de la Sovata pentru a vizita Zoo. Orele trec atât de repede încât nu poți vedea prea multe într-o singură zi (îmi propusesem să mă plimb prin centrul urbei).

​Chiar că o incursiune de 2-3 zile se poate numi doar un „demo” , în condițiile în care voi ați mers și prin împrejurimile orașului Restul obiectivelor rămân pe altădată, oferta e bogată la Târgu Mureș!

Numai bine! ​

mishuPHONEAUTOR REVIEW
[20.08.20 09:42:49]
»

@tata123:  Am aflat si noi pe pielea noastra ca sunt multe de vazut, asa ca va mai fi si o "data viitoare"! De asemenea zona este plina de obiective din cele mai diverse, asa ca ramane pe lista. De abia astept sa citesc despre Gradina Zoologica, am inteles ca este foarte frumoasa, unii spun ca ar fi cea mai frumoasa din tara.  Multumesc pentru vizita si aprecieri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishuAUTOR REVIEW
[21.08.20 20:29:08]
»

@Zoazore:  Cred ca ai prins in cateva propozitii exact ce am vrut eu sa spun, si cred ca mai avem nevoie de astfel de locuri linisite, unde sa ne relaxam, sa oprim timpul in loc pentru a respira.

​Cat despre cele lumesti

Langoși cu smântână și cașcaval și usturoi, colac cu scorțișoară... Mmmmm!  

, cata dreptate ai, asa ca am facut si noi acasa si au fost grozave.

Multumesc pentru vizita si aprecieri. ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mishu, robert, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Tîrgu Mureș:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.081060886383057 sec
    ecranul dvs: 1 x 1