ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.06.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 28.08.09
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
JUN-2010
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Pietre sacre ale culturii universale... la noi acasa, in Targu Jiu!

TIPĂREȘTE

Am inceput sa scriu acest review insotita de o emotie vie …pentru ca trebuia sa vorbesc despre un monstru sacru – Constantin Brancusi – recunoscut mai mult in strainatate decat la noi... Persoana mea mult prea marunta comparativ cu personalitatea lui Brancusi, ce poate ea sa mai spuna dupa ce au curs tone de cerneala la adresa operei marelui nostru sculptor si discipol pentru scurt timp al lui Rodin, acel celebru sculptor francez?? “Din 1963 până azi, au apărut în toate părţile lumii peste 50 de cărţi şi monografii şi mii de studii şi articole despre Constantin Brâncuşi, stabilind în mod definitiv locul lui ca artist genial şi chiar ca "unul din cei mai mari creatori ai tuturor timpurilor" (Jean Cassou). În 1937, cunoscutul sculptor Henry Moore scria: "Brâncuşi a fost acela care a dat epocii noastre conştiinţa formei pure"” (www.wikipedia.org). Te cutremuri la asa cuvinte mari ……

Umbland si pe pamantul unde acesta a crescut pana la varsta de 12 ani (Hobita) apoi prin parcurile (2 la numar) din Targu Jiu unde sunt amplasate cele 3 celebre sculpturi si care formeaza Ansamblul Monumental de la Targu Jiu... din fericire prea mari pentru a fi transportate “in afara” unde azi sunt multe altele (Franta – Paris – Centrul Pompidou – Muzeul National de Arta Moderna) - major punct de atractie turistica si …aducator de bani, evident …... , am avut sentimentul unei puternice mandrii nationale. Mi-am zis in sinea mea – iata ca avem si noi Oameni Mari care fac Romania cunoscuta in lume!

***

Iunie 2010. Cu bucurie si mandrie am patruns in parcul ce adaposteste poate cea mai de seama opera a artistului Constantin Brancusi – Coloana Infinitului (sau a Sacrificiului). Maiestuoasa, situata central, vopsita intr-un galben-auriu stralucitor …edificiul are aproape 30 m inaltime si cuprinde 17 module in forma de romb; se observa cifra 17 – numar indivizibil unde daca e sa o luam numerologic - cifra 1 reprezinta unicitatea creatiei si a divinitatii absolute iar cifra 7 cunoscuta ca numar divin care exprima ordinea divina in lume (7 zile ale saptamanii, la 7 ani mergem la scoala, 7 chakre energetice ale aurei omului, 7 zile ale saptamanii, 7 culori ale curcubeului, 7 note muzicale, etc). Magnifica lucrare a fost desavarsita in anul 1938 si de atunci restaurata de mai multe ori. Am admirat-o in tacere, am facut poze si am apreciat faptul ca acel parculet este bine ingrijit si administrat; multi turisti, bancute, copii, in zona si o toaleta ascunsa dar curata, pazita si cu acces gratuit…... Cum ajungeti aici? Foarte simplu – daca intrati in oras pe drumul national dinspre Novaci, tineti-o drept.

Parasim locatia spre parcul central care adaposteste celelalte doua sculpturi monumentale – Poarta Sarutului si Masa Tacerii! Acesta e situat tot traversand in continuare orasul in linie dreapta prin 3 sensuri giratorii. Cu greu gasim loc de parcare in vecinatatea zonei centrale pietonale peste care am aruncat o secunda ochii si ne-am „imbatat" de cele vazute: cladiri renovate, fantani arteziene spectaculoase, terase elegante, oameni veseli, modernitate.

Intram in parc si …... maiestuoasa, impresionanta, „tacuta”, eleganta, perfecta, magnifica…doamne, nu gasesc epitetele necesare…... Poarta Sarutului! Renovata devenind aproape noua, monumentul este de departe vedeta parcului sub care tineri indragostiti se pozeaza si oamenii trec contempland-o cu respect. Am ramas si noi muti de uimire in fata ei, incercandu-ne un fel de respect ancestral…... apoi am atins-o cu emotie…... Un fel de Arc de Triumf romanesc, lucrarea este sora geamana a Coloanei Infinitului intrucat a aparut pe lume in acelasi an 1938. Daca prima descrisa de mine simboliza Abisul, Poarta Sarutului vrea sa simbolizeze trecerea in lumea de dincolo…... Cata profunzime in gandirea si trairea spirituala a autorului…. cata preocupare pentru Necunoscut…... ; se spune ca a practicat yoga ceea ce nu este exclus avand in vedere inclinatia lui ezoteric-artistica… intalnita si la Mircea Eliade, un yoghin declarat…...

Ne continuam drumul si in lungul aleii de intrare in parc de o parte si alta ne insotesc scaune identice in forma de clepsidra, motiv pentru care potecuta pe care noi pasim se numeste si Aleea Scaunelor. Aceasta conduce la… Masa Tacerii…pe care se spune ca Brancusi a realizat-o cu gandul la eroii neamului nostru „vazind-o” ca loc de analiza meditatie pentru urmatoarea batalie a viitorilor eroi ai neamului. Atat de mult a iubit el neamul romanesc ca in zbuciumata istorie a Romaniei noastre a incercat sa prinda macar o „farama” de secunda in care acest popor sa se mai si odihneasca, nu numai sa lupte pntru a-si apara pamanturile, avutul si resursele…... Masa este suficient de mare si inconjurata de aceleasi scaune clepsidrice in numar de 12 (iata din nou viziunea ancestrala a trecerii timpului si cifra 12 cu o puternica simbolistica spirituala – 12 luni ale anului, 12 apostoli ai lui Iisus Hristos, 12 zodii). Alte interpretari aduc in scena pe Iisus Hrstos stand la aceasta masa cu cei 12 apostoli ai sai; daca e sa punem aceasta ultima viziune linga celelalte doua interpretari privind celelalte doua magnifice realizari sculpturale, cred ca cea din urma este mai plauzibila. Avem deci Abisul, Lumea de Dincolo si imaginea Fiului cu Apostolii…iata o Trinitate prin care Brancusi a impresionat lumea culturala mondiala si a revolutionat in totalitate viziunea artistica din timpul sau. Este considerat ultimul revolutionar al artei sculpturii si de la el aceasta nu a mai cunoscut schimbari evolutive esentiale. Ceva similar cu ce s-a intamplat in fizica – ultimul geniu care a „intors pe dos” calculele matematice, cele din fizica si din astronomie a fost Albert Einstein…... Nu exagerez daca fac o asemenea comparatie!

Intregul Ansamblu Monumental este prevazut cu camere video si pazit non stop. Apartine patrimoniului cultural mondial, recunoscut in toate cele 4 zari ca fiind unic si…numai la acest gand inima mea tresalta de mandrie si respect!!!

Am vizitat Centrul Cultural Constantin Brancusi (vezi pozele) localizat in parcul central, in vecinatatea Mesei Tacerii, am vizitat Muzeul de Arta si el prin zona…... am admirat buna intretinere a parcului in ansamblu drept pentru care felicit edilii orasului si pe locuitorii lui ca stiu sa-l pastreze frumos, …. ne-am racorit in padurea care formeaza parcul, am admirat jocul copiilor in spatiile superb amenajate pentru ei…si am mancat boiereste la un restaurant taranesc local… dar acesta e evident alt review.

Mai exista vreo urma de indoiala vizavi de importanta acestui loc?

Evident NU!


[fb]
---
Trimis de mirelutza in 18.06.10 12:23:07

VIZUALIZĂRI: 2349 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mirelutza); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Coloana Infinitului aflat in unul din parcurile din Tg Jiu stand sa fie admirata ca o printesa care stie ca frumusetea ei e perfecta.....
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 5200 PMA (din 9 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

15 ecouri scrise, până acum

mirelutzaAUTOR REVIEW
[18.06.10 12:24:54]
»

wb iti ofer cele 1000 pma pe care programul mi le da cu darnicie dar altii nu mi le lasa... , rog insa sa validezi pozele pe care le postez ca altfel imi tai venele... ; e ca in dragoste... innebunesti daca nu o impartasesti!

dannek
[18.06.10 12:35:27]
»

@mireluta

nu doresc sa iti taie venele cred ca nimeni de pe AFA nu doreste acest lucru, mai avem nevoie de tine pentru impresiile frumoase si pline de interes pe care le scrii.

Toti am fost mici si am crescut dar nu putem creste precum Fat Frumos.

Succes in continuare!

pepsi70ro
[18.06.10 12:45:31]
»

@mirelutza, nu-ti taia venele, uite eu te votez cu drag, chiar mi-a placut reviewul tau, au fost multe lucruri pe care nu le stiam. Felicitari!

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[18.06.10 12:49:10]
»

nu-ti taia venele

...

mai bine lasa-le lungi!

mirelutzaAUTOR REVIEW
[18.06.10 13:05:00]
»

datorita prietenilor AFA am aruncat lamele pe geam....va multumesc ca-mi sunteti aproape si .....va iubesc.

mariana.olaru
[18.06.10 17:09:20]
»

mirelutza , apreciez cât suflet pui atât în cunoaşterea propriu-zisă a acestor locuri , cât şi în povestea despre ele . Iar fotografiile , chit că nu-s atât de importante încât să-ţi sacrifici sănătatea pentru ele, sunt într-adevăr foarte frumoase , deosebite , iar prin explicaţiile furnizate se vede câtă emoţie sufletească ai pus în ele.

Felicitări şi cu votul meu cred că eşti cu un singur pas în urma superbonusului , pe care sunt sigură că-l vei câştiga curând.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
ionescunic
[18.06.10 18:15:20]
»

Sunteti criminali cu totii!!!

Alina Morar
[18.06.10 21:26:52]
»

Si eu zic la fel, lasa-le sa creasca lungi!

Felictari cu sb.

mirelutzaAUTOR REVIEW
[18.06.10 21:57:45]
»

Dragi colegi, ... intelegeti ce... au ramas la locul lor intacte si alimenteaza in continuare degetelele mele care sunt conectate la cerebel pentru... noi review-uri, desigur!

Apropo, pe cand o noua intalnire AFA - draga alina, draga nicu, mariana, dragos, pepsi, dannek... ? ...

dannek
[18.06.10 22:14:19]
»

@mirelutza

Ma bucur ca ai inceput sa gindesti pozitiv.

La padurea Trivale mai este ceva gradina zoologica, popas este racoroasa vara sau sparge tu gheata cu o propunere!

mirelutzaAUTOR REVIEW
[18.06.10 22:21:04]
»

Sunt cateva animalute acum moarte de caldura...

E frumos la noi dar trebuie s-o coacem pentru toti...mai spre sfarsitul verii pentru toamna ; vin atunci cu propunerea ca daca spun acum ceva sare un web prin monitor pe mine si imi sugereaza elegant sa-mi mut ideile pe alta linie ...adica forum! Mai vb pe tema asta .

catalinalupu
[21.06.10 16:43:32]
»

Minunat, despre AFA asa sa tot citesti...

Michi
[26.06.10 19:07:08]
»

In Romania comunista Brancusi a fost un nume despre care nu se vorbea. Era considerat un sculptor cosmopolit si decadent.

El a lasat prin testament atelierul de sub actualul turn Montparnasse (atelier demolat si mutat la Centrul Pompidou intr-o cladire separata) statului roman. Atelierul a devenit astfel proprietatea statului francez. L-am vizitat acum doi ani si am inscris in Cartea de Impresii gandurile mele recunoscatoare; din pacate in carte figurau destul de putini vizitatori romani.

Am mai vazut cateva sculpturi de Brancusi, puse la loc de cinste in Metropolitan Museum din New York.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
nemo_bimos*
[26.06.10 23:56:35]
»

Respectul meu si al celorlalti locuitori ai orasului pentru cineva care vorbeste atat de frumos despre orasul marelui Brancusi. Nici macar eu care locuiesc in el si vad operele destul de des nu as putea vorbi atat de frumos si de obiectiv. Intradevar avem un primar care este in primul rand gospodar (la alegeri nu se mai incrie nici un candidat serios, nu are rost). Daca mai ajungi la Tg Jiu, da-mi PM si poate ne intalnim, valabil pentru toti membrii AFA.

Multumim inca o data!!!

mirelutzaAUTOR REVIEW
[27.06.10 17:20:20]
»

ok nemo...retinut !

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alina Morar, catalinalupu, dannek, ionescunic, Michi, mirelutza, nemo_bimos*
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Tîrgu Jiu și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073060035705566 sec
    ecranul dvs: 1 x 1