GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Tg. Jiu - Pestisani -Tismana
Ca de fiecare data cand trebuie sa alegem unde vom face concediul venim fiecare cu diferite propuneri care mai de care, insa pana pana la urma am zis ,,hai sa facem un circuit in Romania caci iesim mai ieftin si cu ocazia asta vedem zone care inca sunt necunoscute ochilor nostri".
Zis si facut, ne-am hotarat sa vizitam Apusenii. Nu am mai apucat sa ajungem in Apuseni intru-cat la Tg Jiu am schimbat planul cu 180 de grade. Am scos harta si am hotarat sa mai ramanem in zona o zi si astfel am ramas 3 zile insa nu ne-a parut rau caci ne-a placut ceea ce am vazut iar peisajul nu este cu nimic mai prejos decat un peisaj elvetian.
Plecand din Tg Jiu am trecut prin localitatea Runcu si Pestisani. In Pestisani ne-am abatut pana la Hobita unde am vizitat casa marelui sculptor Constantin Brancusi. (nu se plateste intrare). De aici ne-am continuat traseul spre Tismana una dintre cele mai vechi localitati din Oltenia localitate in care se gaseste Manastirea Tismana. In centrul orasului Tismana a fost deschis un muzeu al costumelor populare traditionale. Din cate am inteles de la cei de acolo Arta Casnica Tismana a fost unul dintre cele mai mari centre de confectii din tara, aici producandu-se costume populare cat si covoare.
Inainte de 1989 covoarele produse aici erau foarte cautate si peste hotare.
Din orasul propriu zis am mai mers vreo 6 km in munte pe valea raului Tismana spre Manastirea Tismana una dintre cele mai vechi Manastiri din Tara Romaneasca.
“Fara seaman nici in aceasta tara, nici in alta, prin frumusetea locului si a asezarii, prin multimea apelor sale si intarirea naturala pe care o are, ajutata si de ocrotirea zidurilor sale inconjuratoare" o descria Paul de Alep in jurnalele sale de calatorie. La fel am gasit-o si noi. Am lasat masina la intrare si am urcat dealul pana la manastire unde nu am fost deloc dezamagiti de efort.
In spatele manastirii exista o pestera in care am aflat ca a fost depozitat tezaurul Romaniei in timpul celui de-al Doilea Razboi mondial.
Dupa o zi obositoare am inoptat la tabara din apropierea manastirii unde am lichidat fara regret cativa pastravi proaspeti luati de la o pastravarie din apropiere. In zona se gaseste si o rezervatie de castani comestibili. Singurele paduri de castani comestibili din tara se gasesc la Baia Mare si la Tismana.
De la tabara de aici se pot face o serie de trasee in muntii din imprejurimi.( vizitarea schitului de pe muntele Cioclovina ).
Trimis de ionica turistul in 16.01.11 00:07:03
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TÎRGU JIU.
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ionica turistul); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
cred ca e bine sa fii suficient de informat cind scrii despre un lucru... sint 2 schituri Cioclovina, fiindca asa se numesc si sigur trebuie sa regreti ca nu le-ai vizitat. Probabil asa ai fi avut mult mai multe de spus si ai fi venit si cu noutati fiindca foarte putini stiu de exitenta acestor schituri.
Drumul pina acolo este de poveste iar panorama care ti se ofera de la Cioclovina 2 unde vezi in departare orasul Tirgu Jiu este de-a dreptul uimitoare.
Pacat ca atunci cind treci printr-un loc nu stii sa exploatezi frumusetile ascunse si te limitezi la lucrurile comune.
Bun venit @ionica turistul!
Eu zic ca avand in vedere ca sunt primele tale impresii aici pe AFA te-ai descurcat foarte bine!
Asteptam sa ne mai povestesti din calatoriile tale, foste sau viitoare!
Mutat la rubrica "Descopera Targu Jiu si imprejurimile" (deja existenta pe site, se potriveste foarte bine si aici); sters rubrica dublura introdusa de autor
Multumesc pentru melodie, este frumoasa. Nu mi-am dat seama ca pot adauga si melodii.
Totusi dupa stil nu este din zona descrisa. S-ar mai putea face modificari intru-cat mi-am adus aminte de o melodie ce se canta in zona. Multumesc.
Ca si melodie as propune:
http://www.youtube.com/watch? v=yUPVNzjiQ00
Ca si stil este mai apropiata de ceea ce asculta oamenii acolo din cat am observat. Intradevar Crasna nu este departe (vro 40 km daca nu ma insel) insa melodia este in stil ca sa zic mai ungurenesc. Pentru cei interesati as mai putea adauga ca in Runcu se gaseste Casa Memoriala a Mariei Apostol, Maria Apostol fiind considerata urmasa Mariei Lataretu.
Din pacate aceasta a murit la doar 39 de ani in urma unei boli de cancer. Am gasit foarte multe melodii de ale ei pe Youtube si m-au impresionat.
As dori sa mai fac o precizare referitoare la fotografii.
Intodeauna cand merg intr-o excursie incerc sa iau cu mine mai multe aparate foto. (nu fac cu telefonul)
Unele au fost facute cu un aparat foto digital (nu foarte performant) iar altele cu un aparat foto clasic cu film.
De multe ori am impresia ca ies mai interesante cele facute cu un aparat clasic chiar daca ma chinuiesc mai mult cu developatul.
Iata melodia sugerata de catre autorul impresiilor, am atasat aceasta melodie insa in format audio!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jan.2023 Cheile Șușiței – creație continuă a Naturii — scris în 13.02.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Dec.2022 Capodoperele lui Brancusi — scris în 15.12.22 de resita2009 din REșIțA - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Ansamblul Monumental ”Calea Eroilor” de la Târgu Jiu - obiective și semnificații — scris în 22.12.19 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Apr.2019 Târgu Jiu, între Coloana Infinitului și Defileul Jiului. — scris în 07.05.19 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- May.2018 1 mai la Tîrgu Jiu — scris în 07.05.18 de ungureanica din REșIțA - RECOMANDĂ
- Apr.2018 Ansamblul sculptural Constantin Brâncuși de la Târgu Jiu — scris în 26.04.20 de micamiha din CONSTANTA - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Târgu Jiu – o plimbare de după-amiază — scris în 27.10.17 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ