GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Am revizitat Timișoara după 15 ani. Adevărat vizita a fost indirect planificată datorită unei vacanțe cu plecare de aici dar totuși planificată. Am avut 2 nopți de cazare și trei jumătăți de zile pentru vizitare oraș. Jumătățile de zile au fost împărțite astfel:
1. Centru istoric
2. Muzeul Satului Bănățean
3. Zona de centru de lângă fabrica de bere
În articolul prezent voi povesti despre ce am vizitat la punctul 1 și 3 iar în următorul articol despre muzeul satului.
Despre Timișoara
Orașul din Banat cu o suprafață de 130 kmp. și 320000 locuitori are o istorie interesantă. Recomand oricui s-o studieze. Toate datele istorice demonstrează că această zonă era foarte atractivă pentru popoare indiferent dacă vorbim despre daci, romani, turci, habsburgi...comuniști. În fine această specie din urmă a fost eliminată din rădăcini chiar de timișoreni.
Astfel putem citi de diferite perioade/epoci ai orașului de pe malul râului Bega. Acestea ar fi perioada neoliticului, epoca bronzului, fierului, geto-dace, romane, regatul maghiar, perioada otomană, habsburgică, colonizare germană, sârbească, republica bănățeană, perioada interbelică, comunismul iar în prezent oraș liber românesc cu o industrie înfloritoare, un pământ fertil în jur și un turism numai bine-venit în această zonă a țării. Pentru mai mult citiți aici este excelent descris: ro.wikipedia.org/wiki/Timi%C8%99oara
Vizita noastră
Imediat după momentul cazării descrise aici.
Ne-am urcat într-un taxi ca să nu pierdem prea mult timp cu deplasarea, urmând ca întoarcerea s-o facem la pas. Prima oprire a fost în apropierea Pieții Unirii. Asta după ce am pătruns în cercul fostei fortificații cetatea Timișoara.
Piața Unirii face parte dintr-un proiect de o nouă configurare al orașului după ce a ieșit de sub ocupația otomană. Piața vizitată de mine am supra numit-o sufrageria Timișoarei. Din clădiril care mărginesc piața am văzut Domul romano-catolic finalizat în 1774. Nu s-a putut intra se renova.
Pe partea opusă se află Catedrala Ortodoxă Sârbă construită în 1748 pe care am putut-o vizita și Palatul EpiscopieiOrtodoxe în subsolul căreia era amenajat restaurantul/pub unde am și mâncat
O altă clădire impozantă este Palatul Baroc construit în 1733. Găzduiește Muzeul de Artă din Timișoara. Clădirile în general chiar dacă unele sînt doar de locuit au câte un nume. Astfel am auzit despre Casa Cu Lei, Casa La Elefantul, La Trei Husari, case cu diferite nume probabil foști proprietari sau personalități Bruck, Prenner, Szervinatz, Nica Koszta, etc.
Piața în sine are o configurație aparte cu zonă verde și alei, mi-a atras atenția istoricul despre Fântână care la momentul forării până la 412 m în 1894 era foarte utilă. Ar mai fi un Monument Sfânta Treime aici.
Drumul ne-am continuat spre Piața Libertății, o altă bijuterie istorică din centru. Era denumită și Piața Primăriei Vechi după clădirea aflată aici și construită în 1734 stil baroc. Piața mai este decorată cu un grup statuar reprezentând Sf. Fecioară și Sf. Ioan Nepomuk.
A urmat a treia piață importantă după ce am trecut pe o stradă decorată cu mii de umbrele de și nu ploua. Piața Victoriei a fost amenajată în 1744. Piața are o importanță deosebită pentru mine, aici a fost proclamată Timișoara primul oraș liber de comunism .
Clădiri importante ce găsim aici ar fi clădirea Operei construită în 1871, Catedrala Mitropolitană din partea opusă din 1941, și diferite clădiri istorice construite pe lângă Corso deoarece așa se numește această zonă de promenadă din Timișoara. Nume de clădiri importante ar fi Palatul Weiss, Lloyd, Neuhaus, Merbl, Dauerbach, Hilt, Szecheny, Hotel Timișoara. Tot aici pe Corso am mâncat o înghețată bună la unul din localurile dotate cu terasă și zonă interioară. De la catedrală ne-am întors.
Nu a trebuit mult până să observ Castelul Huniade cu o vechime considerabilă din 1308. Citind un pic se pare că ceea ce vedem astăzi este castelul constuit în 1443, cel vechi s-ar fi deteriorat la un cutremur. Din 1947 funcționează Muzeul Banatului aici.
După ce am părăsit zona castelului am observat cele 2 parcuri mai mult sau mai puțin îngrijite IC Brătianu și Parcul Civic dar am luat-o spre Râul Bega chiar intenționând să folosim puțin transportul public pe apă, ulterior renunțănd la acesta.
Ne-am instalat pe o bancă în dreptu Parcului Rozelor observând transportul public pe apă (care mi se pare o idee foarte bună combinație de util și plăcut), pescarii, caiacii, și ștrandul de după Podul Micheangelo. Parcul Rozelor a fost înființat în 1891 și existau 1200 specii de trandafiri. Eu am găsit parcul neîngrijit și nici prea mulți vizitatori nu am văzut. Am văzut aici o scenă și multe locuri pe scaune pentru public, teren de tenis.
De aici ne-am întros la pas am lăsat în urmă Parcul Copiilor Ion Creangă amenajat tot în 1891 și am ajuns la Bastionul Maria Therezia. Bastionul făcea parte din fosta fortificație Cetatea Timișoarei. A fost construită după recucerirea Timișoarei de la turci. În 1734 a fost finalizată construcția, iar o ultimă reabilitare a avut loc în 2010. Ce nu mi-a plăcut aici: datorită necesității infrastructurii nu s-a putut elimina arterele active de sub tunelurile bastionului astfel se circulă într-o veselie cu mașinile pe sub bastion. Nu știu în ce măsură afectează această circulație intensă așa un obiectiv turistic dar cred că totuși afectează în timp. Muzeul Național al Banatului- (istorie și cultură) tot aici funcționează.
La întoarcere spre locul de cazare am trecut prin Parcul Botanic înființat în 1986 și care a fost populat cu 216 specii de plante. După care am făcut o scurtă oprire la Iulius Mall în grădina Mallului și chiar făcut cumpărături.
Asta a fost vizita din prima jumătate de zi. Se putea și mai bine, să zicem că mi-am refăcut o idee cu ce am văzut în urmă cu 15 ani.
Următoarea jumătate de zi așa cum am povestit la început am vizitat Muzeul Satului Bănățean. Acesta va fi descris în alt articol.
A treia jumătate de zi înainte de plecare spre casă după decazare am dorit să văd Fabrica de bere Timișoreana. Se află în zona Fabric și nu se poate vizita ca turist dar se poate vedea intrând în berăria Curtea Berarilor la Fabrică pe FB
terasa fiind amenajată chiar în curtea fabricii. De aici stând la o bere dar și servind masa se pot observa clădiri vechi din fabrica de bere Timișoreana, ceva utilaje istorice, vagoane de transort bere. Clădiri istorice vedem și la intrarea în fabrică dinspre stradă. Fabrica de bere a fost înființată imediat ce au plecat turcii de aici în 1718.
De la Fabrica de bere ne-am îndreptat spre Piața Romanilor unde există o altă statuie Sf Ioan Nepomuk. De văzut avem și aici ce vedea. Biserica Milenium romano-catolică construită în 1901 la 1000 de ani de când a devenit Regele Ștefan I creștin. Clădirea neoromanică are o înălțime considerabilă de 45 m. De aici traversând Piața Traian ne-am întors spre locul de parcare. Pentru vizita fabricii de bere am parcat pe strada Andrei Șaguna dorind să merg un pic și la pas. În zonă am mai obsevat o biserică ortodoxă Sf Ilie iar pe malul râului Bega Biserica Reformată Mileniul Nou o clădire futuristică și la care am observat că se mai lucrează.
Cam asta o fost vizita noastră în Timișoara recomand oricui turist să petreacă timp aici. Călătorii frumoase.
Trimis de AZE in 01.08.22 20:40:51
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TIMIȘOARA.
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Frumoasă Timișoara!
Nu am ajuns încă, dar din ce am văzut în poze, merită măcar o vizită! ????
Votat cu drag!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2023 Timișoara – am redescoperit orașul în zile de sărbătoare — scris în 12.12.23 de ANILU din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2022 Timisoara partea II - Piata Unirii si Piata Balcescu — scris în 10.10.22 de deeutza din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2022 Timisoara partea I — scris în 09.10.22 de deeutza din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2021 O Timișoară altfel — scris în 05.08.21 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Timisoara — „Mica Viena” a Romaniei — scris în 17.10.20 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Nov.2019 Rătăcind prin Timișoara anului 2019 — scris în 17.12.19 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2019 Cu vaporetto prin Timișoara — scris în 30.05.19 de ungureanica din REșIțA - RECOMANDĂ