ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.12.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 27.07.14
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
DEC-2023
DURATA: 2 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Timișoara – am redescoperit orașul în zile de sărbătoare

TIPĂREȘTE URM de aici

Foarte lung mi s-a părut drumul până la Timișoara, cu toate că am plecat de la Brașov iar de la Sibiu am mers numai pe Autostradă... pardon, minus 15 km... este întreruptă autostrada pe motiv că nu s-a construit și tunel de acces pentru animalele din zonă...

După ce am rezolvat cu Hotelul Ibis unde am rezervat 3 nopți de cazare-voi scrie separat despre cazare-, am luat bilete pentru Expoziția Brâncuși, acesta fiind principalul motiv de a merge la Timișoara, practic am vrut să redescoperim orașul după 15 ani...

Era de înțeles să fie aglomerat în zile de sărbătoare... erau zile libere de Sf. Andrei... 1 Decembrie, cumulate cu cele de weekend, orașul fiind Capitală Culturală Europeană și pe deasupra se deschisese și Târgul de Crăciun iar Timișoara era gătită pentru sărbătorile de iarnă! Și cum Sorin a mai avut o zi liberă în plus, am plecat miercuri spre Timișoara și ne-am întors sâmbătă... am zis să păcălim aglomerația și practic am avut două zile pline de plimbat prin oraș.

Ne-am plimbat prin oraș numai pe jos, nu am folosit nici un mijloc de transport, hotelul fiind aproape de centrul orașului sau de renumitul mall...

În Centrul Vechi ajungeam prin Strada Coriolan Bredniceanu... mai simplu, ca reper este străduța strâmtă pe unde circulă tramvaiele... și am luat la pas aproape fiecare străduță și am admirat clădirile pe lângă care treceam... unele renovate, altele în paragină sau altele acum erau cu schelele pe ele.

Primul obiectiv a fost Expoziția Brâncuși ce se desfășură la Muzeul Național de Artă, în perioada 30 septembrie 2023 - 28 ianuarie 2024. Am achiziționat bilete on-line cu dată și interval orar de intrare stabilit de noi, pentru care am plătit 88 lei / bilet întreg și 55 lei / bilet pensionar.

Cu puțin trecute fix de ora noastră de intrare am ajuns la muzeu, unde era deja o coadă considerabilă și după ce am trecut de controlul de securitate, am lăsat rucsacul în dulapul asigurat pentru bagaje și am fost îndrumați să urcăm la etajul 2. Abia aici ne-au fost scanate biletele și am intrat în expoziție. Nu suntem mari amatori de artă dar am vrut să vedem și noi operele lui Brâncuși expuse aici... emoții, piele de găină și admirație... nu știu altceva ce să spun, nu mă pricep să descriu operele expuse, de la Rugăciune, Sărutul, Dra Pogany, Pasărea Măiastră la Coloana Infinitului din lemn... tot ce pot spune este că parcă mai voiam, am avut senzația că s-a terminat prea repede, că au fost expuse prea puține lucrări ale artistului... Oricum a meritat să vedem această expoziție!

Ne-am plimbat pe străduțe și prin Piețele din Centrul Vechi, atât ziua cât și seara și am admirat decorațiunile din beculețe amenajate sub diferite forme... seara se vedeau foarte frumos când totul era luminat și atmosfera era de sărbătoare.

Strada Alba Iulia o știam din poze decorată cu umbrele colorate dar acum era decorată doar cu steluțe... O cafenea decorată cu ursuleți de pluș și decorațiuni de Crăciun ne-a făcut să ne oprim să bem câte o cafea... a meritat să-i trecem pragul, pentru că atmosfera a fost de poveste!!!

Am intrat și la Catedrala Ortodoxă... era foarte aglomerat fiind slujbă pentru sărbătoarea Sf. Andrei. Și culmea în toată aglomerația aia ne-am întâlnit cu un fost coleg de serviciu și bun brieten și cu familia lui... ce mică-i lumea!!!

Da, este mare, impozantă dar pe mine nu m-a impresionat... mi s-a părut un loc întunecos, nu am simțit liniștea aia pe care ar trebui să o simt când intru într-o biserică, indiferent de mărimea sau importanța ei... este doar părerea mea despre Catedrala Ortodoxă!!!

În schimb m-a impresionat foarte tare Biserica Romano-Catolică, pe care am reușit să o vizităm într-una din seri... Ne-am plimbat prin Piața Unirii atât ziua cât și seara și în a doua seară am văzut că ies câțiva tineri pe ușa laterală, pe unde am intrat și noi... Da, aici am simțit liniștea și piele de găină am avut... m-a impresionat, picturi în culori calde... altarul, amvonul, icoane, orga... iar câteva femei recitau rugăciuni... wow... mi-a plăcut foarte mult!!!

Piața Unirii impresionează prin arhitecura clădirilor ce o înconjoară, toate sunt renovate și sunt ocupate de diferite instituții de stat sau private!

Tot acolo în centru vechi am văzut doar Sinagoga din Cetate, Biserica Piariștilor și Bastionul Maria Theresia. Castelul Huniade este închis și oricum nu se poate vedea nimic din cauza pânzelor ce-l acoperă... De pe Podul Maria am văzut și Bega și amenajările de pe malurile apei...

De 1 Decembrie am asistat și la Parada organizată de oficialii locali... prezenți și ei în fața Catedralei Ortodoxe, sobor de preoți... slujbă... discursuri... mesaje oficiale... Imnul național... fanfară și defilarea unităților militare ale județului... Și după cum s-a exprimat un timișorean,” atât am plătit... atât am defilat... atât a fost bugetul” ... adică s-a defilat cu puține mașini și echipamente militare... probabil că așa a trebuit să fie... dar chiar și așa atmosfera a fost de sărbătoare... multă lume, rezidenți sau turiști, copii cu stegulețe iar eu m-am bucurat că am fost acolo!!!

După defilare am stat la una din căsuțele din Piața Victoriei și am băut câte o țuică fiartă, 15 lei cinzeaca... vorbită și povestită în compania unui timișorean, de la care am aflat câteva vorbe bănățene... oșko – târg de vechituri... acolo sigur era mai ieftin... cafă – cafea... firobuz – troleibuz... și dacă mai stăteam multe mai aflam dar ne era foame și am mers către zona cu mâncare de unde am luat și noi câte o porție de fasole cu ciolan și una cu sărmăluțe...

Târgul de Crăciun este bine organizat cu căsuțe cu de toate, amplasate în zona pietonală din Piața Victoriei... iar în fața Operei este scena unde au loc evenimente specifice Sărbătorilor de iarnă. Tot aici este bradul, Căsuța lui Moș Crăciun așezate sub o plasă de beculețe. Și separat este zona cu mâncare gătită la tuciuri, pe plită sau grătar... era fum dar și multe arome...

Pe mine m-a mirat coada la Plăcinte ardelenești cu diferite umpluturi... nu m-a tentat nici măcar să gust, prea multă cocă... eu voiam plăcinte bănățene... !!!

Prețuri pentru toate buzunarele... unele chiar prea mari... și ca să vă faceți o idee, un pahar de vin fiert era 10 lei... o clătită cu dulceață era 25 lei... !!!

La una din căsuțe era un producător de vin din Șiria de Arad-Domeniul Serenia- am băut vin fiert cu poveste... foarte mult mi-a plăcut modul de preparare, vinul fiert în vase de inox cu robinet și îți punea ce și cât doreai în fața ta, zahăr și diferite mirodenii... cuișoare, scorțișoară, măr, portocală, vanilie, nu le fierbea în vin și la final, recomandat sau la cerere punea puțin coniac tot din producție proprie și vorbea cu mult patos despre vinul pe care-l produce... bun și aromat a fost vinul merlot fiert și cu puțin coniac, dar și 15 lei paharul... știm doar că ce este bun, costă... era coadă tot timpul la Dânsul!!!

Ne-a plăcut atmosfera de la Târgul de Crăciun despre care pot spune că nu este cu nimic mai prejos decât alte târguri dar nici nu iese în evidență cu ceva anume. Moș Crăciun... decoruri luminoase... brad împodobit... carusel...roata mare... scenă cu activități festive... și patinoar pentru doritori în Piața Libertății... atmosferă de sărbători!!!

În drumul nostru către centru sau la întoarcere către hotel, treceam pe lângă Berăria 700. ... despre care trebuie să spun câteva cuvinte... unde am mâncat în prima zi la masa de prânz. Locația este tot într-o clădire cu ziduri groase din cărămidă, parte din Cetate și cu terasă generoasă. Ne-a plăcut atmosfera și mâncarea a fost gustoasă... servirea cam lentă... dar tot vă recomand să-i treceți pragul dacă ajungeți pe aici.

Știu că mai sunt multe de văzut în Timișoara dar noi am reușit să vedem ce ne-am propus și vă recomand să veniți să vizitați Timișoara indiferent de anotimp.

În rest numai de bine!

Sărbători frumoase cu liniște și pace să avem!

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de ANILU in 12.12.23 10:13:13
Validat / Publicat: 12.12.23 11:00:50
INFO ADIȚIONALE
 • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TIMIȘOARA.

VIZUALIZĂRI: 744 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ANILU); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 43400 PMA (din 46 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

doinafil [12.12.23 15:45:51] »

Mă bucur pentru că ați fost mulțumiți de vizita în Timișoara și mă bucur, de asemenea, că ai putut să vezi câteva originale din operele lui Brâncuși!

Catedralele catolice, sau romano-catolice, sunt foarte frumoase! Pe oriunde unde le-am văzut m-au impresionat! Interiorul lor, cu înălțimea datorată sprijinirii pe coloane înalte, frumos ornate - la rândul lor - și cu arcele gotice, cu multele statui sunt mai impresionante decât sunt cele ortodoxe!

Târgul de Crăciun timișorean este frumos și el, iar prețurile nu diferă de altele din țară.

Să aveți sărbători cu bucurie în suflete și cu belșug pe masă!

ANILUscris / TELEFON [12.12.23 16:28:14] »

@doinafil: Mulțumesc pentru ecou și urări!

Cu toții să avem sărbători binecuvântate cu sănătate și bucurii!

adrianbogdan [12.12.23 18:47:43] »

Bună! Bravo o alegere inspirată, să vezi Brâncuși a meritat osteneala.

Mă uitam ieri prin stația de metrou Piața Victoriei și pe la stația Universitate pentru că mi-a atras atenția reclama gen invitație în orașul Timișoara.

Să fiți sănătoși! Mulțumim de urări.

ANILUscris / TELEFON [12.12.23 19:00:14] »

@adrianbogdan: Asta am vrut să vedem orașul și în mod special expoziția Brâncuși... și a meritat!

Expoziția mai este până la sfârșitul lui ianuarie... asta ca informație pentru cine dorește, mai este timp...

Mersi pentru ecou, aprecieri și urări!

Sărbători fericite cu sănătate și bucurii!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Yolandascris / TELEFON [13.12.23 21:44:54] »

@ANILU: eu am vizitat Timisoara de doua ori anul acesta, mi-a plăcut orașul... in 18 octombrie am vizitat expo Brâncuși, bilete cumpărate on line, de pensionar... într-adevar nu sunt multe opere dar sunt suficiente pentru a simți geniul lui Brâncuși. Te ia cu fiori sa le vezi așa de aproape, ocazia este unica, efortul a fost mare de a le aduna din lumea largă. Mă bucur din tot sufletul ca am avut ocazia să le văd.

Pentru ca turneul să fie întreg m-am întors de la Timișoara spre Pitești trecând prin Târgu Jiu să admir din nou ceea ce avem la îndemâna: Coloana infinitului, Poarta sărutului, Masa tăcerii...

ANILUscris / TELEFON [14.12.23 08:58:43] »

@Yolanda: Știam că ai fost la Timișoara, am văzut pozele pe FB dar aici ai scris doar despre cazare!

Apropo de scris despre Timișoara, anul acesta mă așteptam la mai multe articole despre oraș sau despre evenimente... ținând cont că a fost Capitală Europeană Culturală... între timp s-a încheiat acest statut... dar, mă rog este doar o părere!!!

Cât privește expoziția Brâncuși, chiar m-am bucurat că am văzut-o... eu înainte de a ieși am luat-o înapoi să le mai văd odată...

În rest numai de bine!

secre1967 [14.12.23 10:20:28] »

Este extraordinar cum ne plimbi o data cu tine prin locurile deosebite, asa cum este Timșoara. Multumim pentru detalii! Asteptam si alte articole.

ANILUscris / TELEFON [14.12.23 10:26:13] »

@secre1967: Mulțumesc mult pentru aprecieri!

Fac și eu ce pot sau scriu cum mă pricep... Adevărul este că retrăiesc anumite momente din plimbările noastre și am senzația că nu pot reproduce în cuvinte, emoțiile... atmosfera...

Toate cele bune!

Yolandascris / TELEFON [14.12.23 13:41:15] »

Sunt in urma cu rw-urile, desi acum sunt pensionară nu am timp prea mult, am alte activitati urgente... dar ma străduiesc...

Evenimentul Brâncusi trebuie tratat mai mult in articole, nu ma refer la unghiul de vedere al unui critic de artă...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
 • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
 • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
 • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
  (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, doinafil, secre1967, Yolanda
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Timișoara și împrejurimile:


  SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
 • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
 • pagină generată în 0.082669973373413 sec
  ecranul dvs: 1 x 1