ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.11.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Botoșani
ÎNSCRIS: 27.08.12
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2018
DURATA: 4 zile
prieteni
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

In cautarea povestilor, in Sighisoara si imprejurimi (2)

TIPĂREȘTE URM de aici

Mai aveam o zi plina sa cautam povesti si pentru ca ne doream sa facem parte din poveste, am pornit sa cucerim Cheile Varghisului. Inainte de a pleca spre Sighisoara citisem articolele scrise de”dorgo” si ”Lucien” despre aceste chei si primisem si incurajari ca voi putea sa le trec. Despre aceste chei am aflat de la un prieten clujean si ne propusesem sa ajungem candva sa le trecem.

Am prezentat prietenilor nostri perspectiva de a merge ceva km pe jos si dupa ce programul a fost aprobat, dimineata, dupa micul dejun pornim la drum. Am luat cu noi cafea, apa si placinte „poale –n brau”, aduse de la Botosani si multa voie buna.

Despre chei, nu am sa va spun decat ca fac parte din una dintre cele mai frumoase rezervatii naturale din Tinutul Secuiesc, se intind pe teritoriul a doua judete, Covasna si Harghita. Situate in partea nordica a Muntilor Persani sunt traversate de apele raului Varghis si au o lungime de aproximativ 4 km.

Pentru ca eu am fost stresata ca nu voi putea traversa aceste chei, nefiind o sportiva, am sa precizez de la inceput ca traseul este foarte usor si oricine isi doreste va putea sa-l faca. E nevoie de incaltari fara tocuri ca nu cumva sa-ti intre tocul intre scandurile podurilor ce trebuie traversate... si sunt ceva poduri!

Intrarea in chei se poate face dinspre comuna Meresti sau dinspre Varghis. Noi, am intrat dinspre Varghis, dar nu ne-a fost chiar simplu. Dupa ce am parcurs o buna bucata de drum am ajuns la o rascruce si nefiind nici un indicator am zis ca va trebui sa dam cu banul. Ce alegem, cap sau pajura?

In jurul nostru liniste si putin praf starnit de masina noastra. Tot uitandu-ne in stanga, in dreapta, observam ca se indreapta spre noi un tanar calare si bucurosi il asaltam cu intrebari. Surpriza! Tanarul nostru romanas, nu stie romaneste! El, cetatean roman, nu vorbeste decat engleza si maghiara... Cu lipsuri la capitolul limbi straine, vor dialoga cu el, in limba engleza, prietenii nostri eleni si vor primi indicatii eronate. Nu stiu unde am fi ajuns daca urmam indicatiile date, dar am decis sa urmam drumul mai important si dupa alti cativa km ajungem la intrarea in rezervatie.

Am platit taxa de acces masina si persoane, mai percurgem ceva drum si o minunata poiana se deschide in fata noastra. Loc de campare si de parcare, veselie si joaca, dar totul in jur este curat si miroase a gratare de te apuca foamea. Lasam masina si pornim vitejeste sa ne bucuram de frumusetile patriei.

Intrarea propriu-zisa in chei se face dupa ce vom trece primul pod din totalul de 7 si dupa ce vom citi cu mare atentie informatiile de pe panoul educativ. Aflam detalii despre flora si fauna zonei, aflam ca prin zona e posibil sa dam nas-in –nas cu un „bastinas” al locului, adica cu un urs, dar cu curaj pornim la drum.

Peisaje de vis ne inconjoara si ne incanta sfletul. Raul Varghis isi croieste drumul printre stancile calcaroase, uneori linistit, alteori navalnic, trecand peste pietre sau trunchiuri pravalite, flori gingase sarutate de fluturi diafani sau trilul incantator al pasarilor ce coboara uneori in picaj deasupra apei. E un rai pe pamant, iar noi ne bucuram de toate astea!

Drumul este usor, cred ca intr-un singur loc e nevoie de un sprijin (si exista un lant) pentru a urca cateva pietre, in rest poteci, poduri intr-o stare foarte buna si o pasarela agatata de peretele de piatra.

Din pod in pod, din piatra in piatra, mereu cu ochii in toate partile sa mai descoperim o grota sau o intrare in una dintre numeroasele pesteri, ajungem la capatul cheilor, intr-o superba poiana. Aici vom face un popas pentru odihna si improspatatrea rezervelor de energie. O cafea si o placinta, un moment de respiro si pornim inapoi pe acelasi traseu. Stiam ca se poate urca si sa parcurgem drumul de intoarcere pe sus, deasupra cheilor, dar am ales drumul cunoscut.

La intoarcere aveam in program alte obiective, Coloanele de Bazalt si Lacul de Smarald.

Cele doua obiective care au fost trei, Coloanele de Bazalt, Lacul de Smarald si vulcanul de la Racos, fac parte din Rezervatia Racos, cu o suprafata totala de peste 1 ha si se afla pe drumul dintre Brasov si Sighisoara. Din Hoghiz se merge spre Racos, trecem printre casele din sat si ne indreptam spre rezervatie. Se poate ajunge cu masina pana aproape de indicatoarele ce semnalizeaza ca suntem in locul potrivit. Lasam masina si alegem inatai sa ne indreptam spre coloane.

Coloanele de Bazalt s-au format prin scurgerea lavei vulcanului din zona acum peste un milion de ani. Exploatarea pietrei a dus la aspectul actual de forme poliedrice, cenusii, inalte de peste 12m. In spatele coloanelor se afla conul rosiatic al vulcanului adormit. Se spune ca acesta nu ar mai fi fost activ de vreo 10 000 de ani. Nu am ajuns sa vedem vulcanul si imi pare rau... era o ocazie de a calca pe zgura vulcanica (exploatata pana nu demult)

Dupa cateva poze la coloane ne indreptam spre Lacul de Smarald sau Lacul Brazi.

Acesta se afla la cateva sute de metri de coloane si este format in urma exploatarilor din cariera. Apa adunata in lac provine din topirea zapezilor si din precipitatii. Culoarea de smarald nu este vizibila in orice moment al zilei, dar noi ne-am bucurat de ea. In jurul lacului, multa lume, unii mai indrazneti faceau si baie, desi nu este nimic amenajat si organizat.

Cu acesata incursiune in Cuaternar, perioada cand ar fi erupt vulcanul Racos, ne incheiem ziua si plecam spre cazare. A doua zi, dupa o scurta vizita prin cetate, urma sa ne indreptam spre casa, noi spre Botosani, iar prietenii nostri spre Panciu, resedinta lor de... Romania!

Zilele petrecute in zona au fost mult peste asteptari si poate vom repeta deplasarea pentru a descoperi noi povesti.


[fb]
---
Trimis de DOINITA in 15.11.18 20:39:16
Validat / Publicat: 15.11.18 21:34:16
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIGHIȘOARA [MS].

VIZUALIZĂRI: 1208 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (DOINITA); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Minunata natura!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32600 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

elviramvio
[15.11.18 22:29:05]
»

@DOINITA:

Superb! Și frumos buchetul de final!

P27, încă am amintiri cu... fauna de când umblam cu cortul ????

Dan&Ema
[15.11.18 22:35:52]
»

@DOINITA:

Am si eu in plan pentru 2019.

Felicitari pentru articol! Numai bine! ????

Michi
[15.11.18 23:59:27]
»

Frumos review cu invitaţie la drumeţie şi poze de nota 10 PLUS

DOINITAAUTOR REVIEW
[16.11.18 07:25:11]
»

@elviramvio:Multumesc frumos pentru cuvintele frumoase si pentru vot!

Si pe noi ne mai apuca uneori nostalgia vacantelor in cort, dar noi am fost cu cortul doar in Grecia...

DOINITAAUTOR REVIEW
[16.11.18 07:38:46]
»

@Dan&Ema: Sa vi se implineasca planul, caci si noi vom fi castigati! Multumesc pentru ecou si vot!

Calatorii frumoase!

krisstinna
[16.11.18 08:23:08]
»

@DOINITA: Frumoasă poveste, m-a speriat un pic șarpele dar am dat repede la următoarea poză

Felicitări!

DOINITAAUTOR REVIEW
[16.11.18 09:50:44]
»

@krisstinna: Multumesc! Sper ca sperietura ti-a trecut... Promit sa nu mai pun poze cu serpi, nici mie nu-mi plac, dar daca tot ii facusem poza...

krisstinna
[16.11.18 10:41:39]
»

@DOINITA: Ba să pui!

Fiecare detaliu este important. Îmi e frică de șerpi dar asta nu mă oprește să merg in zone “periculoase” Acolo e casa lor, noi suntem cei care le invadăm teritoriul...

Și in curtea mea sunt șerpi dar nu-i deranjez prea tare. Aricii se ocupă de ei, dar și câinele a omorât odată unul subțirel.

DOINITAAUTOR REVIEW
[16.11.18 12:14:07]
»

@krisstinna: Adevarul este ca omul a devenit cel mai mare pericol pentru celelalte specii...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, DOINITA, elviramvio, Michi, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sighișoara şi împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.69165396690369 sec
    ecranul dvs: 1 x 1