ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.11.2011
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Constanta
ÎNSCRIS: 04.10.09
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
OCT-2011
DURATA: 2 zile
familie cu copii
2 AD. + 2 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Cetatea medievala

Ilustrație video-muzicală
Sighişoara este singura cetate medievală încă locuită din Europa
TIPĂREȘTE

Intotdeuna mi-am dorit sa vizitez acest fumos oras, despre care am auzit mereu doar cuvinte frumoase, mi-am dorit sa ajung in timpul Festivalului de Arta Medievala, insa niciodata n-am reusit sa ma pun de acord cu timpul liber si posibilitatea de a calatori acolo in acea perioada.

L-am vizitat pentru prima data luna trecuta ramanand profund impresionat de ceea ce inseamna Sighisoara azi, dar mai ales de ceea ce a insemnat Sighisoara ieri. Pentru ca istoria se simte pretutindeni, tot ceea ce trebuie sa faci este sa o intelegi, sa o apreciezi apoi sa o respecti. Doar asa iti vei da seama de aceasta bijuterie nationala, intrata in patrimoniul cultural mondial Unesco.

Amplasare

Sighisoara se afla localizata in inima Transilvaniei, intre cele mai pitoresti si atractive orase din aceasta frumoasa regiune, este amplasat pe malul Tarnavei Mari, la aproximativ 115 km fata de Brasov (E60), 102 fata de Sibiu (DN14) si doar 55 fata de Tragu Mures. (E60).

Localizarea GPS este urmatoarea:

lat: 42.219880; long: 24.792303

Aceste coordonate coincid cu localizarea Turnului cu ceas din Cetatea Sighisoarei.

Putina istorie

Recunosc, nu cunosteam foarte multe despre istoria acestui frumos oras, insa plimbandu-ma prin cetate, am simtit o foame de informatii, fara de care n-as fi putut intelege multe dintre obiectivele admirate.

Astfel Schaessburg sau Segesvar, asa cum s-a numit in diferite perioade ale istoriei sale, a luat nastere undeva in sec. XII, prin aducerea unor colonisti germani cunoscuti ca „sasii din Transilvania” pentru paza frontierelor regatului ungar, ei au primit in proprietate si folosinta pamanturi si s-au bucurat de anumite beneficii acordate.

In acea perioada apar primele fortificatii primitive pe Dealul Cetatii, sub numele de Castrum Sex, fortificatii care au fost distruse in mai multe randuri datorita invaziilor mongole si tatare. Abia dupa aceea fortificatiile devin o reduta impresionanta, cu un zid de aparare de aproape 1000 metri, 14 turnuri de aparare si 4 bastioane. Daca initial zidul de aparare al cetatii ajungea la o inaltime de aproape 3-4 metri, dupa reconstructia sistemului fortificat, zidul depasea 9 metri, fiind pe cat de inaccesibil pe atat de solid construit. Astazi mai putem admira doar 9 dintre cele 14 turnuri construite initial.

Din secolul XIV. Sighisoara se urbanizeaza devenind un important centru mestesugaresc, amplasat la intersectia celor mai importante drumuri medievale. Comertul, mestesugaritul dar si diversele scoli de artisti, au facut din Sighisoara un oras comparabil cu marile orase de la apus, care prosperau prin lucrarile care se realizau de catre scolile existente in oras.

In secolele care au urmat, orasul a cunoscut numeroase conflicte si agresiuni, revolutii, multe dintre ele interne, un incendiu nimicitor care a distrus mare parte din oras si Cetate, iar in sec XVII a fost nevoit sa faca fata ciumei care s-a abatut necrutator, ucigand peste 4000 de suflete.

Astazi Sighisoara este un muzeu in aer liber, strazile, casele, zidurile, bisericile si turnurile Cetatii, absolut totul creeaza senzatia placuta de a te plimba intr-o lume din trecut, medievala, care fascineaza si inspira la cunoastere.

Obiective turistice

Pe cat de multe, pe atat de bine conservate si apreciate, majoritatea obiectivelor turistice au fost renovate, reconditionate si deschise turistilor, in marea lor majoritate straini, care au descoperit in Sighisoara, locuri istorice bine conservate, despre care au invatat doar in cartile de istorie.

Turnul cu ceas

De departe principalul pol de atractie din oras, principala poarta de acces pietonala in Cetate si in acelasi timp cea mai strabatuta de multimea de turisti, este simbolul orasului Sighisoara, apartine autoritatilor locale care au amenajat in interior Muzeul de istorie al orasului.

Are o inaltime de 64 m, 6 etaje si un balcon, un acoperis in stil baroc cu 4 turnulete care reprezinta autonomia judiciara a orasului, cu alte cuvinte avea dreptul de a prinunta si pune in aplicare pedeapsa capitala. Pana dupa al doilea razboi mondial, aici a functionat si Primaria orasului.

Turnul cu ceas este unic in tara noastra datorita figurinelor care impodobesc ceasul. Acestea sunt fixe si mobile. Cele fixe reprezinta pacea, dreptatea si justitia, iar cele mobile reprezinta zilele saptamanii reprezentate de zeitati, dar si ziua si noaptea, acestea formand un grup individual de figurine.

Figurinele au ars in incendiul din sec XVII, insa mecanismul s-a pastrat si intreg ansamblul a fost refacut ce catre cel care a construit initial ceasul. In prezent ceasul functioneaza datorita unui mecanism elvetian, care ii permite sa functioneze cateva ore dupa intreruperea curentului electric.

Intrarea este 15 lei de persoana daca mai retin bine si include accesul in muzeu, pentru foto sau video se plateste separat, de doua ori mai mult. De aceea m-am abtinut de la fotografii in muzeu, insa n-am rezistat ispitei de a nu fotografia macar figurinele care incanta turistii prezenti in Cetate.

Pe langa muzeul de istorie, descoperim camera de tortura care te intampina inca de la baza turnului, apoi la primul etaj urmeaza Sala de arheologie unde descoperim diferite obiecte scose la lumina datorita sapaturilor realizate pe Dealul Cetatii, unde a existat o veche cetate dacica numita Sandava.

La nivelul superior descoperim diferite obiecte medicale, carti, vase, instrumente si truse medicale care au apartinut spitalului orasului, unul dintre cele mai vechi din regiune, apoi pe masura ce urcam suntem intampinati de stema din piatra a orasului dar si de obiecte apartinand diferitelor bresle din Cetate, foarte apreciate la vremea respectiva.

Ultimul nivel, inainte de balcon este destinat ceasului elvetian si a figurinelor care il impodobesc, pana sa admiram mecanismul deosebit de precis, suntem intampinati de o colectie de ceasuri si pendule din diferite perioade, foarte interesante.

Balconul turnului este formidabil, se poate observa absolut toata zona, de jur imprejur, atat cetatea cat si orasul nou, este construit din piatra si lemn care a fost inlocuit in urma incendiului care a cuprins acest turn. Acelasi lucru s-a intamplat si cu acoperisul turnului care a fost complet refacut.

Din loc in loc intalnim placute din bronz si indicatoare catre principalele puncte cardinale si capitale, dar si numeroase camere video care surprind fiecare miscare a vizitatorilor. Aici poti fotografia si filma in voie, panorama este uimitoare, tot ceea ce trebuie sa faceti, este sa va faceti curaj sa urcati, scarile turnului par abrupte si destul de stranse, insa odata ajunsi la inaltime, peisajul este fantastic

Singurul lucru care mi-a displacut a fost legat de cartile de prezentare ale turnului, n-am gasit nici una in limba romana, existau in maghiara si germana, insa in romana nu.

Turnul Franghierilor

Se afla localizat in partea de est a Cetatii si este singurul turn care in prezent este locuit, aici locuieste paznicul cimitirului si al Bisericii din Deal. Sub acest turn s-au descoperit urme ale unor creneluri astupate, ceea ce inseamna ca a fost ridicat pe zidul cetatii.

Turnul Cojocarilor

Este un turn modest ca dimensiuni, a fost ridicat in sec XIV, se afla localizat in partea de nord-vest, langa Bastionul Macelarilor.

Turnul Macelarilor

Se afla localizat in partea de nord-vest, langa Bastionul Macelarilor si langa Turnul Cojocarilor, este o constructie inalta, octogonala si foarte solida, pentru a se putea obtine camp vizual catre Bastionul Macelarilor. In cadrul Bastionului a fost amenajat un camp de artilerie, profitand de imaginea panoramica a intregii vai a Tarnavei Mari.

Turnul Fierarilor

Este o constructie solida, inalta, amplasata in partea de nord-est a cetatii, in avantgarda Turnului cu ceas, a fost inaltat pe vechiul loc unde s-a aflat Turnul Barbierilor, este construit in spatele zidului Cetatii, din acest motiv de afara pare mult mai inalt decat este in realitate. A fost principalul turn de aparare din aceasta zona, in imediata lui apropiere aflandu-se Biserica Manastirii.

Turnul Cizmarilor

Amplasat in partea de nord a cetatii, in apropierea parcului Bisericii romano-catolice Sf. Iosif, are o forma atipica pentru o astfel de constructie, hexagonala cu laturi inegale, partile cele mai late fiind catre exteriorul Cetatii. Aici a fost gasita placa din piatra cu emblema orasului si tot aici s-a aflat si Bastionul Cizmarilor, distrus inaintea Revolutiei de la 1848.

Turnul Cositorarilor

Este amplasat pe latura de est a Cetatii, langa Bastionul Cositorarilor, are o forma neregulata datorita multiplelor reconstructii de care a beneficiat in diferite perioada. Daca la baza avem o forma dreptunghiulara, catre mijlocul turnului descoperim o constructie pentagonala, neregulata, iar in partea superioara, constructia devine octogonala.

Acest turn a facut fata multor atacuri, amplasarea lui este strategica, este foarte greu de cucerit, cu toate acestea turnul inca pastreaza pe fatada exterioara a Cetatii urmele obuzelor din diferite perioade si razboaie.

Turnul Croitorilor

Este amplasat in partea de vest a Cetatii, este a doua mare intrare, constructia este solida, de forma dreptunghiulara.

Turnul Tabacarilor

Ultimul dintre turnurile vizibile astazi, este amplasat pe latura de est a Cetatii, langa Turnul Cositorarilor, avea ca scop principal apararea Pietei Cetatii, este o constructie simpla, dar solida, nu foarte inalta, de forma patrulatera. Este unul dintre cele mai vechi turnuri construite in Cetate. Se presupune ca acest turn nu a fost cuprins de incendiul care a mistuit aproape toata cetatea.

Scara Acoperita (Scolarilor)

Alaturi de Turnul cu ceas, este unul dintre cele mai vizitate locuri din cetate, a fost construita in 1654 de catre Primarie, pentru a usura accesul copiilor la Scoala din Deal.

Daca in momentul constructiei, scara avea 300 de trepte, astazi ea nu are mai mult de 178 de trepte; din 6 in 6 trepte exista platforme din piatra, loc excelent de popas pentru cei trecuti de prima tinerete.

Seara, scara este luminata foarte bine, este un lucru foarte bun deoarece pragul scarilor este adesea inegal si furat de peisaj poti avea probleme de echilibru.

Noi am fost si seara, dar si a doua zi dimineata, pe o ploaie mocaneasca, am apreciat faptul ca acoperisul scarii este foarte bun, din cate am inteles a fost reparat recent.

Biserica din Deal

Este unul dintre principalele puncte de atractie din Cetate, se poate ajunge prin Scara acoperita dar si pe strada care inconjoara scara.

Este o constructie in stil gotic, una dintre foarte putinele care mai exista in Transilvania, a fost construita pe parcursul a aproape doua secole cu foarte mari intermitente. Pe locul bisericii s-a aflat initial o veche cetate romana.

Noi am gasit-o inchisa de fiecare data cand am ajuns in apropierea ei, din pacate nu am avut posibilitatea de a o vizita in interior pentru a admira efectele gotice impresionante, statuile, sculpturile si mai ales cripta, din cate am inteles, cea mai veche din Transilvania.

In 2003 Biserica din Deal a fost renovata complet, in prezent ea adaposteste Muzeul Artei saxone, dar si un centru cultural romano-saxon.

In fata Bisericii descoperim Cimitirul Evanghelic din Deal care ne intampina inca de la intrare cu o fraza care ridica parul pe noi: Oricine ai fi gandeste-te ca locul in care ai intrat este un CIMITIR! . Desi as fi vrut sa parcurg cativa metri pe aleile cimitirului, mi s-au parut extrem de ingrijite m-am lovit de hotararea sotiei de a ramane langa ea si de a nu intra dincolo de portile cimitirului.

Scoala din Deal

Este amplasata in spatele Bisericii, in apropierea Scarii Acoperite, primele cronici despre ea apar inca din 1619, aici se preda filozofia, teologia, limbile clasice, astrologia si muzica. A functionat si ca internat, elevii avand un program deosebit de incarcat, care cuprindea si activitatea teologica care se desfasura la Biserica din apropiere.

Biserica Manastirii

Este amplasata in apropierea Turnului cu ceas, este o biserica construita in stil gotic inca din sec. al XIII lea, Aspectul bisericii a capatat forme noi datorita incendiului care a cuprins-o, iar dupa ce ea a fost preluata de catre Primarie, a devenit principala biserica evanghelica a comunitatii.

Piata Cetatii

Este un loc deosebit de frumos unde te poti odihni pret de cateva minute, admirand in acelasi timp stilul arhitectonic al cladirilor din piata, florile frumos ingrijite de la ferestre, magazinele de suveniruri prezente pretutindeni.

Daca imaginatia mai permite, te poti transpune cu cateva secole in urma, imaginandu-ti un stalp al infamiei cu inele din otel si o tribuna pentru judecata si punerea in aplicare a pedepselor.

Cu putina imaginatie descoperim atelierele mesterilor din Cetate si comertul care avea loc intre localnici si cei care doar tranzitau cetatea.

Apropo de magazinele de suveniruri, am descoperit lucruri extrem de interesante, mi-as fi dorit un ansamblu de cavaleri medievali pentru care as fi fost nevoit sa scot din buzunar vreo 300 de lei, insa m-am limitat la lucruri mai banale din care n-au lipsit magnetii – 10 lei, dublu fata de litoral, unde pretul acestora era la jumatate. Insa Sighisoara este unica, probabil as fi dat si 20 de lei pentru a avea o amintire din acesta frumosa cetate medievala.

Sunt foarte multe de spus despre Sighisoara, despre orasul „de jos” n-am spus mai nimic, desi am ramas placut surprins de foarte multe lucruri interesante. Am sa revin cu amanunte cand voi povesti despre pensiunea unde am avut placerea de a sta un week-end.

Multi dintre noi avem vise si dorinte, sperante si impliniri. Mie mi s-a realizat una dintre ele. Aceea de a pasi intr-o cetate medievala, pe aceleasi stradute unde cavalerii si mestesugarii au adus faima si bogatie acestui oras.

Va las sa admirati cateva dintre fotografiile facute in cele doua zile de plimbari prin Cetate, sunt inca foarte multe de povestit, insa din experienta, nici un comentariu, nici un review sau descriere a unui obiectiv, nu compenseaza cateva ore de plimbare prin Cetate, cateva momente de transpunere intr-o lume medievala care a facut si face cinste acestor locuitori din Transilvania in particular, si noua romanilor in general.


[fb]
---
Trimis de pepsi70ro in 22.11.11 16:42:04
Validat / Publicat: 22.11.11 17:42:27
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4754 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

23 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (pepsi70ro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Primaria Sighisoarei vazuta din fata Catedralei
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 41600 PMA (din 44 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

23 ecouri scrise, până acum

mecut
[22.11.11 17:50:45]
»

Frumoasa fotografii!

Privindu-le n-ai crede ca sunt de la noi din tara!

webmaster0
[22.11.11 17:51:30]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

zapacitu
[22.11.11 18:09:31]
»

Dupa ce va insusiti impresiile lui pepsi, intrati pe webcam-ul de la JN si vizualizati live Sighisoara pentru a intregi informatia despre aceasta cetate medievala, punct de atractie turistica perena.

Andox
[22.11.11 21:31:49]
»

Excelent review.

Multumesc pepsi pentru ca ai scris asa de frumos despre orasul meu natal.

pepsi70roAUTOR REVIEW
[22.11.11 21:45:09]
»

@Andox, nu stiu cat de frumos am scris, insa un lucru stiu cu certitudine. M-as reintoarce cu prima ocazie pentru a vizita o parte dintre obiectivele pe care le-am ratat din cauza timpului destul de limitat avut la dispozitie.

Cineva spunea intr-un review ca Sighisoara se poate vizita in cateva ore. Eu nu sunt de acord cu acest lucru, ca sa o intelegi, ca sa o iubesti si pretuiesti, pentru fiecare obiectiv in parte iti trebuie cateva ore.

Iti multumesc la randul meu.

Pe de alta parte as fi fericit daca ai propune o melodie pentru acest review, sunt convins ca doar un sighisorean poate alege o melodie sau clip in ton cu aceste impresii.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Andox
[22.11.11 22:52:22]
»

Pepsi eu te astept oricand.

In loc de muzica iti propun un clip facut de Realitatea:

http://www.trilulilu.ro/dina01/064478b350be85

dananecula CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[22.11.11 22:56:25]
»

@pepsiro70

Un review de exceptie! Felicitari!

Cuvintele sunt de prisos. Daca-mi permiti, te-as rasplati cu acest videoclip ,,Om bun'', Dan Andrei Aldea youtube si c-o melodie cu aer medieval ...

pepsi70roAUTOR REVIEW
[22.11.11 22:56:47]
»

Superb, daca WebDj-ul este de acord si doreste sa ataseze acest clip impresiilor, i-as ramane profund indatorat. Multumesc.

pepsi70roAUTOR REVIEW
[22.11.11 23:01:18]
»

@dananecula, multumesc si apreciez foarte mult, voi viziona acest clip, insa am dorit ca un sighisorean sa propuna o melodie sau clip. Sunt convins ca merita din plin acest lucru, locuind intr-un oras care se bucura din plin de aprecierea lumii intregi.

webmaster13
[22.11.11 23:01:40]
»

iata clipul propus!

pepsi70roAUTOR REVIEW
[22.11.11 23:20:57]
»

Web 13, multumesc foarte mult.

ela7
[23.11.11 00:10:15]
»

Felicitari! Despre Sighisoara am vrut sa scriu si eu, dar vazand cate review-uri sunt deja, m-am razgandit. Cred ca, fiecare dintre noi, dupa ce a vizitat cetatea, simte nevoia sa impartaseasca si celorlalti bucuria de a vedea locuri minunate, incarcate de istorie.

Sigur ca ar mai fi multe de spus.

Pacat ca nu ai putut vizita Biserica din deal. E a treia biserica gotica (ca marime) din tara, dupa Bis. Neagra (BV) si Bis. Sf. Mihail din Cluj. Cand intri, sa platesti ghid. Merita! (Si la Turnul cu ceas). Vei afla multe lucruri interesante.

Cand ai scris: "loc excelent de popas pentru cei trecuti de prima tinerete. ", cred ca nu te-ai referit la tine! ))))

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Michaell
[23.11.11 08:56:39]
»

@ pepsi

P03 te arata in fata usii hotelului/pensiunii de 5 ***** Fronius Residence si nu este vorba de imobilul unde a locuit un timp V. Dracul. aceasta descriere se potriveste si este corect atasata pozei P32. zic eu. dar se poate sa gresesc....

daca este cazul (sa gresesc intradevar) imi cer bineinteles scuze.

pepsi70roAUTOR REVIEW
[23.11.11 09:10:41]
»

Da, cred ca ai dreptate, am incurcat eu pozele, am facut o fotografie si in fata casei unde a locuit, se pare ca am pus o alta poza. Multumesc pentru atentionare, voi ruga um wb sa inlocuiasca textul pozei 03 cu acesta:

"AmFostAcolo, in Cetatea medievala! "


S-a inlocuit textul P03

Michaell
[23.11.11 09:15:18]
»

@ pepsi

as fi curios sa aflu unde te-ai cazat in sighisoara? ai ales ceva in cetatea sau ai ramas in orasul de jos?

pepsi70roAUTOR REVIEW
[23.11.11 09:24:34]
»

In orasul de jos, voi scrie si despre cazare un review, sper sa am timp in aceasta saptamana.

mariana.olaru CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[23.11.11 11:50:35]
»

După un astfel de review, oare ce ar mai fi de adăugat?! Poate doar o mică, dar prețioasă, precizare: Centrul istoric din Sighișoara este unul dintre puținele locuri din țara noastră cu ”certificat de prețuire universală”, fiind din anul 1999, înscris pe Lista patrimoniului mondial UNESCO. O atestare fericită, datorită căreia, Sighișoara a fost protejată de pericolul alterării patrimoniului său, prin neinspiratul proiect al construirii acolo a unui parc tematic dedicat mitului lui Dracula, cu care de altfel, vechiul oraș nu are nicio legătură reală.

Felicitări pentru impresii, și pentru că

nici un review sau descriere a unui obiectiv, nu compenseaza cateva ore de plimbare prin Cetate

, fie să ne întâlnim cândva cu toții pe străzile bătrânului burg!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
pepsi70roAUTOR REVIEW
[23.11.11 14:32:27]
»

Si totusi am uitat sa va povestesc despre cele cele opt festivaluri care dau o noua culoare acestui oras, aducand din ce in ce mai multi turisti, care aprecieaza fiecare manifestare culturala, organizate periodic de la inceputul si pana la sfarsitul anului.

Sper sa va fie de folos aceste date, asa cum imi vor fi si mie pentru planificarea viitoarelor evadari in aceasta cetate.

In luna februarie a fiecarui an are loc la Casa de cultura din Sighisoara Festivalul Sighisoara Blues, singurul de acest gen din tara noastra, fiind un eveniment cu participare internationala. Isi propune promovarea blues-ului, si partener al acestui eveniment este Primaria Sighisoarei.

In luna mai a fiecarui an, are loc Festivalul National de teatru medieval pentru tineret. Este organizat de catre Primarie, participa trupe din intreaga tara, iar in cadrul festivalului se desfasoara si o tabara medievala de corturi si o parada a costumelor medievale.

Dar poate nici un festival nu este mai cunoscut decat Festivalul Sighisoara medievala organizat in fiecare an la sfarsitul lunii iulie de catre Primarie. Festivalul cuprinde mai multe sectiuni: dansuri medievale, teatru medieval, o sectiune de poezie si muzica veche. De asemenea festivalul cuprinde in program o sectiune pentru copii.

Anul viitor mi-am propus sa nu ratez acest festival, atunci cu siguranta voi avea mai multe repere pentru a va povesti despre el.

Festivalul de muzica Academica se organizeaza de catre Primarie in prima parte a lunii august in Casa de cultura. In cadrul acestei manifestari se organizeaza cursurile muzicale de vara, la ele inscriindu-se muzicieni din intreaga tara dar si din strainatate.

Festivalul ProEtnica, se desfasoara in ultima perioada a lunii august si cuprinde diferite simpozioane, spectacole ale diferitelor culturi si traditii din tara noastra, se doreste dezvoltarea unui climat de interactiune interetnica, bazat pe respectul si pastrarea traditiilor.

Festivalul fanfarelor este organizat de Primaria orasului la inceputul lunii septembrie, este un festival international, unde participa cele mai reprezentative fanfare militare sau de promenada.

Festivalul Sighisoara Film Fest este un festival care pe mine m-ar prinde excelent, se organizeaza in luna septembrie. In cadrul festivalului se prezinta documentare si filme de scurt metraj si tot aici se promoveaza tanara generatie de actori si regizori, dar si productiile cinematografice realizate cu buget restrans de catre tinerele sperante.

Festivalul Sighisoara Muzicala se desfasoara la sfarsitul lunii octombrie, iar in cadrul lui sunt prezentate concerte de muzica clasica si contemporana.

Pe langa aceste 8 festivaluri care aduc o noua culoare de originalitate orasului, an de an se organizeaza Zilele orasului Sighisoara, care constau in promovarea valorilor si patrimoniului Sighisoarei. Se desfasoara in luna mai a fiecarui an, este organizat de catre Primarie si diferite asociatii culturale locale, incepe de fiecare data cu Scopationfest, prilej de distractie si voie buna a celor care participa la acest eveniment.

Cu siguranta @Andox ne poate spune mai multe atat despre Zilele orasului cat si despre Festivalurile amintite mai sus, completarile sunt utile si binevenite din partea celor care au participat, eu m-am limitat doar la o prezentare generala, care in cel mai fericit caz starneste curiozitatea.

Ca sursa pentru prezentarea lor am folosit un pliant oferit gratuit de la Centrul de informare turistica din oras si cateva site-uri, printre care si cel al Primariei din Sighisoara.

Anul viitor, la sfarsitul lunii iulie voi fi prezent in Sighisoara (daca totul merge ok, desigur), sper sa ne intalnim acolo cu toti iubitorii de traditii medievale, cu toti cei care iubesc acest oras.

@all, multumesc tuturor pentru aprecieri, ele apartin de fapt orasului.

.

Andox
[23.11.11 15:50:40]
»

Din pacate festivalul Pro Etnica nu se mai organizeaza de 2 ani, din lipsa de bani binenteles. Si este mare pacat deoarece acest festival era deosebit, la el participand majoritatea comunitatilor etnice din tara noastra cu spectacole de muzica, dans, expozitii de arta si chiar culinare.

Iar zilele orasului nu constau in " in promovarea valorilor si patrimoniului Sighisoarei" ci in promovarea primarului, s-au tinut doar cand erau alegeri

Festivalul Sighisoara Blues este intradevar un eveniment important insa el este organizat de cativa oameni entuziasti si cu ceva potenta financiara din oras, primaria fiind trecuta ca de multe alte ori doar cu numele la organizatori.

Programul pentru 2012 in gasiti: aici

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ileanaxperta*
[24.11.11 11:48:05]
»

@pepsi, mi-ai starnit numai amintiri frumoase cu privire la vizitele mele in "singura cetate medievala locuita din Europa".

De cate ori am vizitat acest loc nepretuit pt. noi, romanii, m-am simtit nemaipomenit. Sighisoara imi da acea stare de liniste sufleteasca, acel calm interior al gandirii, care ma fac sa fiu fericita si implinita ca in Romania mea sunt locuri precum Sighisoara, care ma fac sa ma simt atat de mandra ca sunt romanca!!! Pentru asta chiar merita sa iubesc Romania!

Numai bine tuturor!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
pepsi70roAUTOR REVIEW
[30.11.11 17:04:17]
»

@Michaell

@ pepsi

as fi curios sa aflu unde te-ai cazat in sighisoara? ai ales ceva in cetatea sau ai ramas in orasul de jos?

Uite, acum pot spune deoarece am reusit sa scriu si despre pensiune. Am stat la Aquaris, impresiile, le gasesti aici:

vezi impresii

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Michaell
[30.11.11 17:10:57]
»

@ pepsi

multumesc, dar iti citisem deja review-ul. la iarna voi fi din nou in sighisoara si am sa merg intr-o plimbare pina acolo si sa arunc o privire asupra acestei pensiuni. ma bucur ca ti-a placut si ca te-ai simtit bine. din tinerete il cunosc pe propietar. este acelasi domn caruia ii apartine si restaurantul ,,Vila Franka" din dealul garii.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Andox
[30.11.11 18:44:16]
»

@Michaell, la Aquaris nu este acelasi proprietar care are si Vila Franka. Dar sunt sigur ca-l cunosti si pe el deoarece este destul de cunoscut in oras.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dananecula, ela7, ileanaxperta*, mariana.olaru, mecut, Michaell, zapacitu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sighișoara şi împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068757057189941 sec
    ecranul dvs: 1 x 1