GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Sighisoara – Cetatea din deal
Weekend-ul petrecut in Transilvania nu putea fi complet fara o incursiune – chiar si foarte scurta – in cetatea Sighisoarei. Nu paseam pentru prima oara pe stradutele incarcate de istorie ale orasului medieval. Il vazuseram si in urma cu doi ani, dar acum - de la Medias, in drum spre Viscri - puteam trece in goana masinii pe sub dealul cetatii, bucurandu-ne numai de drumul modernizat? O clipa de intoarcere in trecut este benefica oricand, pentru oricine.
Cetatea ridicata de sasi in anul 1191, aflata la inaltime pe malul Tarnavei Mari, ofera privitorului o incantatoare panorama a orasului modern, dar mai ales un bun prilej de intoarcere in timpul cand cavalerii in armuri grele se intreceau in lupte, cand vrajitoarele erau judecate si condamnate, cand cantarile medievale se auzeau la tot pasul… In zilele noastre, Festivalul de Arta Medievala de la Sighisoara incearca sa reinvie si sa perpetueze traditia. In costume de epoca, artistii amatori si profesionisti fac stradutele cetatii neincapatoare pentru privitori.
Nu stiu daca trebuie sa regret ca nu am vazut niciodata Sighisoara in sarbatoare, cu stradutele intesate de turisti si localnici veniti pentru a admira desfasurarea manifestarilor si costumele medievale. Pentru atmosfera de epoca, inviata, cred ca ar merita, dar, cum sunt o persoana care cauta linistea, prefer o plimbare sau o ora in decorul casei lui Vlad Tepes, la un pahar cu vin bun, rosu, sangele pe care Dracula il cauta mereu, tot mai insetat.
Asadar, am urcat la Turnul cu Ceas, in piata centrala a vechii cetati, am dat ocol bisericii, am admirat panorama orasului din piata, apoi din turn si ne-am plimbat pe stradutele marginite cu case stravechi pana la Biserica din deal, pe Scara Scolarilor.
Turnul cu Ceas, devenit simbol al orasului, a fost ridicat in sec. XIV ca turn de poarta. Este inalt, vizibil de la mare distanta si are pe acoperis patru mici turnuri marcand faptul ca orasul avea privilegiul de a pronunta si executa pedeapsa cu moartea. Ceasul - adaugat mult mai tarziu - are figurine reprezentand zilele saptamanii: Diana, Marte, Mercur, Jupiter, Venus, Saturn si Soarele.
In prezent, turnul adaposteste un muzeu de istorie cu importante colectii de arheologie, etnografie, farmacie, ceramica. Am intrat in muzeu si am admirat rand pe rand vestigiile dacice si romanice, obiectele medicale si de farmacie (tratate de medicina si truse de chirurgie din epoca medievala), piesele de mobilier din lemn pictat. Spatiul dedicat breslelor mestesugaresti, fiecare bine individualizat, ofera o imagine in plus asupra gradului de dezvoltare a mestesugurilor in Transilvania medievala. Breslele croitorilor, cizmarilor, cojocarilor, palarierilor, fierarilor, aurarilor, dainuie prin exponatele din muzeu, dar si prin turnurile presarate de-a lungul zidului cetatii.
Colectia de ceasuri si pendule vechi de sute de ani este unul dintre punctele de mare interes, atractia principala ramanand totusi mecanismul ceasului din turn.
Ultimul nivel care ofera o panorama impresionanta a orasului si vaii Tarnavei Mari, prezinta pentru vizitator o atractie in plus: tablitele indicatoare ale directiei cu distantele din acest punct pana in cele mai indepartate colturi ale lumii. Aici am aflat ca pana la Chisinau sunt 320 km, pana la New-York sunt 7.431 km, pana la Polul Sud sunt 14.025 km, iar daca vreau sa ma intorc acasa, am de strabatut 221 km.
Daca in muzeu fotografiatul era permis numai in anumite conditii, in turn aparatele foto si-au intrat pe deplin in rol, imortalizand imagini ale vechiului oras vazut de sus, ale bisericii din deal si ale orasului modern.
Cetatea Sighisoara este inclusa pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO, centrul istoric vechi al orasului pastrat aproape neschimbat pana astazi fiind locuit si in prezent.
Intreaga viata a orasului medieval pulsa in jurul bisericii cetatii langa care a functionat si prima scoala din Sighisoara (mentionata documentar din anul 1522). O a doua scoala a fost construita mai tarziu pe dealul din vecinatate. Scara acoperita, una dintre cele mai originale constructii din Transilvania, inlesnea accesul atat la noua scoala cat si la Biserica din deal. Catre aceasta scara, denumita si Scara Scolarilor, ne-am indreptat si noi. Initial cu 300 de trepte, in urma modificarilor cu 175, scara este o constructie cu acoperis de sindrila, pereti de lemn si fundatie solida, de piatra. Regret ca nu am fotografiat Scara Scolarilor. Am fost preocupata de numararea treptelor (un obicei capatat nu de mult) si de cersetorii agasanti care asteptau la terminarea urcusului.
Langa Scoala din deal, Liceul Romano-German Joseph Haltrich, se afla Biserica din deal, cimitirul evanghelic si Turnul franghierilor, restaurat, actualmente locuinta a ingrijitorului cimitirului.
Pe aleea in urcus, incarcata cu frunze ruginii purtate de vant, am ajuns la Biserica din deal, important monument al Cetatii Sighisoara si una dintre cele mai reprezentative biserici gotice din Transilvania. Existenta criptei datand din sec. XIII, aflata sub actuala constructie, certificand faptul ca aici a fost o biserica si mai veche, o face cu atat mai interesanta.
Ghida care ne-a intampinat, ne-a prezentat interiorul bisericii si a specificat ca decorarea peretilor cu fresca a fost realizata de un pictor care a fost si primar al orasului. Cu ocazia unor reparatii ulterioare, lucrarea sa a fost acoperita in mare parte. Pe peretele de nord inca se mai poate vedea "Judecata de apoi". In urma renovarilor, au fost scoase la iveala si alte picturi reprezentand pe Arhanghelul Mihail si "Inchinarea magilor". Altarul poliptic infatisandu-l pe Sf. Martin, este de asemenea foarte vechi si valoros.
Ghida ne-a mai spus ca biserica a ramas in istorie ca fiind locul in care Gheorghe Rákóczi I a fost ales principe al Transilvaniei si rege al Ungariei in 1631, de asemenea pentru ca este singura biserica evanghelica cu cripta veche din Transilvania. Zicand acestea, a ridicat o trapa din mijlocul bisericii si ne-a invitat sa coboram la subsol.
De-a lungul peretilor de zidarie ai culoarului subteran care duce la cripta sunt multe nise (ghida a spus ca sunt 60, dar in cadrul sinistru de acolo, nu am avut inspiratia de a le numara) in care zac inchise de sute de ani sicriele locuitorilor instariti ai cetatii.
Lapidariul inca mai pastreaza lespezi funerare datand din sec. XVI-XVIII.
Am revenit la suprafata, iar dupa ce am admirat tabernacolul din piatra frumos sculptata, turnul clopotnita din piatra bruta si ferestrele – guri de tragere si de aruncare in caz de invazie, precum si elementele decorative exterioare, am aruncat o privire in cimitirul cufundat in linistea eterna, cu morminte foarte vechi si am coborat - pe aceeasi alee inundata de frunze invalmasite de vant, pe aceleasi stradute cu mici pravalii cu suveniruri, ilustrate si harti – spre locul de parcare.
Trimis de iulianic in 11.11.11 08:38:31
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.
De mult imi doream sa citesc un review bun despre Sighisoara, am vrut chiar sa scriu unul, dar te felicit pentru modul in care ai prezentat.
Prea putina lume cunoaste Cetatea Sighisoarei, care s-a nascut din dorinta de a proteja produsele mesterilor locali, acesta fiind si motivul pentru care multe din strazile orasului urca spre Cetate.
Revin doar cu cateva completari: figurinele ceasului nu reprezinta zilele saptamanii, ci divinitatile care guverneaza zilele saptamanii. Ceasul are doua cadrane si 15 figurine, in afara de cele 7 amintitte de tine ar mai fi: un tobosar si zeita Pacii (spre Cetate), deasupra lor zeita Dreptatii si Justitiei, statuete reprezentand Ziua si Noaptea, iar spre orasul de Jos se gaseste un tobosar si un calau (care ilustreaza faimosul jus gladii - dreptul orasului la pedeapsa capitala).
Oricum, toate acestea sunt niste detalii care se pierd in frumusetea relatarii experientei tale. Felicitari!
@campean_annisia: Multumesc pentru completare.
Desigur, Diana, Marte, Mercur, Jupiter, Venus, Saturn si Soarele nu reprezinta zilele saptamanii. M-am exprimat prea simplist. De altfel, despre Cetatea Sighisoarei, despre monumentele ei unicat, declarate patrimoniu mondial, se poate scrie mult mai mult si mult mai bine decat am facut-o eu. Profesionistii si pasionatii de istorie care locuiesc acolo, cu siguranta ne pot da mult mai multe detalii.
Am regretat de atunci ca timpul avut la dispozitie a fost prea scurt fata de ceea ce as fi vrut eu. Ce am facut? Am dat o raita pentru ca eram in trecere si voiam sa ajungem la Viscri, sat sasesc de asemenea inclus in patrimoniul mondial si care imi suscita interesul prin biserica cetate fortificata.
Eu stiam ca ordinea astrelor e cam asa... Luna e Luni, Marte e Marti, Mercur e Miercuri, Jupiter e Joi, Venus e Vineri, Saturn e Sambata si Soarele e Duminica, dar nu sunt 100% sigur
@ iulianic
frumoasa descrierea ta, mi-a placut mult.
numerosi turisti viziteaza aceasta cetate frumoasa si ca atare se discuta si se scrie mult despre ea, dar din pacate sunt amintiti aproape deloc sau foarte putin cei care au daruit orasului acest monument istoric. in ziua de azi, sighisoara fara aceasta cetate n-ar avea bani nici de un ciu ruginit. multi (sighisoreni) uita sau ignora acest lucru. de vazut la felul cum sunt intretinute aceste bunuri atit de profitabile. responsabilii orasului prefera sa investeasca in constructii precum ce-a din P06 sau alte in alte idei bolnave care pe urma nu sunt terminate si lasate ruine.
nu trebuie sa-ti para rau ca n-ai cunoscut inca cetatea (sau orasul) in timpul festivalului. dupa parerea mea, nu ai pierdut nimic. mai ales daca. ti place linistea...
eu am avut ocazia anul acesta... nu ma intreba ce parere am de cele vazute. bine ca batrinii sasi si fostii locuitori demult se hodinesc in cimitirul din deal sau in pamintul german de unde au plecat candva, pentru ca daca ar fi vazut tambalaul si tigania care se numeste festival medieval, le-ar fi scapat cuvinte pe care nu pot sa le redau aici...
o mica completare, daca-mi permiti: dealul care se vede in fundalul pozei p02, se numeste lunca postei. asta ca ptr. pe acele pasune, pe vremea cand posta se transporta cu carutele, pasteau cai companiei. iar in p03, sus in virful dealului, se vede biserica evanghelica si linga ea liceul joseph haltrich.
@Michaell: Frumos si ecoul cu completarea ta. Multumesc!
Dupa pseudonim si dupa numele locului in care traiesti, presupun ca ai ceva in comun cu sasii din Transilvania, iar review-ul meu a rascolit vechi amintiri. Daca ai avea bunavointa de a ne impartasi impresii din trecut, macar ceea ce se poate spune, ne-am bucura sa le citim. Eu, de exemplu nu stiam despre Dealul Postei si sunt sigura ca sunt inca multe amanunte interesante despre aceste locuri incarcate de istorie si traditie.
Are Sighisoara si intreaga Transilvanie atat de multe de spus, dar – din pacate – satele parasite nu pot vorbi. Prin tacere insa spun foarte multe.
Sper să nu comit o "aroganţă" la fel ca aceea de la Tîrgul de Tursim... Dacă mi se permite, în special de către autorul review-ului, am o fotografie realizată cu obiectiv de 300 mm a figurinelor din tunul cu ceas, se văd extrem de bine.
Rămîne la aprecierea echipei administrative dacă o va valida ori ba.
Poţi veni cu orice poză are legătură cu subiectul. Doar că, în lipsa unui articol propriu, nu va fi legată de niciunul anume şi va fi mereu afişată la... "şi alţii"...
@santana: Eu ma bucur pentru orice completare, text sau imagine. Citim si vedeam si altceva. Deci, nu-ti face probleme in privinta mea!
Totusi, daca ai fost, daca ai vazut si ai fotografiat, nu vrei sa-ti scrii impresiile intr-un review?
@iulianic
iti multumesc ca ma inviti sa completez cu informatii suplimentare cele scrise de tine, dar cred ca ar trebui sa-mi iau timp sa sciru un review propriu, avind in vedere multimea informatiilor si punctelor pe care as dori sa le scriu. sa vedem, poate in aceasta iarna...
@iulianic
ziceai ca
" Eu, de exemplu nu stiam despre Dealul Postei si sunt sigura ca sunt inca multe amanunte interesante despre aceste locuri incarcate de istorie si traditie"...
Nici cu figurinele din Turnul cu Ceas din Sighisoara treaba nu e prea clara...
Iertati-ma ca intervin, dar avem un coleg user din Sighisoara, care ne-ar putea ajuta cu cateva lamuriri despre cetatea din orasul sau natal, e vorba de @Andox. Din cate am vazut, Turnul cu Ceas are si un ghid platit de primarie, care cred ca stie cam tot ceea ce e necesar despre aceasta frumoasa cetate...
@dorgo: Sunt multe amanunte care mie nu-mi sunt suficient de clare. Am spus ca eram in drum spre Viscri – telul nostru pentru ziua respectiva – si de aceea Cetatea Sighisoarei a fost facuta (sau facuta din nou) cam pe fuga. Mult mai tarziu mi-am dat seama ca nu am facut poze din puncte importante ale orasului vechi. Cel mai mult regret ca nu am pozat in catacombe. Nu ne interzicea nimeni, dar, coborata intr-un mormant, numai la asta nu mi-a stat gandul. N-am vazut niciunde poze din cripta unicat a Bisericii din deal. Era pentru prima oara cand auzeam de cripta, chiar invitatia ghidei - in fata trapei deschise din mijlocul bisericii - mi s-a parut inedita. Inauntru… ce sa spun? Nise – una langa alta – aliniate ca borcanele pe raft in camara.
Cat despre "papusile" din turn, semnificatia si originea lor, sunt sigura ca ghida de la muzeu ne-ar fi spus multe, dar – grabiti cum eram – nu am ramas langa ea, mai ales ca venise si un grup de copii galagiosi si frematatori.
Nici nu ma gandeam atunci ca voi scrie un review despre Cetatea Sighisoara, dar daca am facut-o acum – chiar si mai superficial – ma bucur ca am deschis un subiect important si sper la cat mai multe comentarii si completari.
Desigur, daca impatimitii de istorie, localnicii sau cei care cunosc mai bine amanunte despre Cetatea Sighisoarei ar avea dispozitia de a intra in dialog cu noi, m-as bucura cu atat mai mult.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2024 Sighișoara medievală: o frumusețe! — scris în 28.08.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2023 Domeniul Dracula Daneș — scris în 05.10.23 de nelu73 din AGNITA SIBIU - RECOMANDĂ
- Aug.2022 La pas prin Sighișoara — scris în 19.08.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2022 Herman Oberth, Concordia și coloratele case săsești — scris în 16.01.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2022 Biserica din Deal — scris în 04.05.22 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jan.2021 Podisul Tarnavelor - un pic de branza, natura si un strop de vin — scris în 04.04.22 de mecut din PLOIEșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Sighișoara – mereu atrăgătoare — scris în 13.11.20 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ