ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.12.2018
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
DEC-2018
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
85.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

În afara cetății — Valea Aurie

TIPĂREȘTE URM de aici

La prezentarea cartierelor din Sibiu astăzi am ajuns la cartierul Valea Aurie. De și este un cartier nou are totuși o istorie de peste 250 de ani. Cartierul este traversat și de către turiștii care vizitează Mărginimea Sibiului. Pentru a ajunge la drumul județean 106R și de unde se începe vizita la Poplaca, Rășinari, Orlat, Gura Râului, Sibiel și așa mai departe se va trece prin acest cartier destul de căutat de sibieni și agenții imobiliare datorită zonei liniștite și nepoluate.

Accesul spre Valea Aurie

Dinspre centrul istoric avem două variante de a ajunge în cartier. Din Piața Unirii se va intra pe Calea Dumbrăvii - strada Nicolaus Olahus - Octavian Goga - Avrig - Calea Poplăcii – Valea Aurie sau strada Octavian Goga - Calea Dumbrăvii - Ludoș - Valea Aurie.

Dinspre Mărginimea Sibiului se intră dinspre Poplaca pe 106R sau dinspre Rășinari pe 106A.

Istoria cartierului Valea Aurie

Numele (Valea Aurie-Goldentahl) l-a primit datorită situării, este o zonă însorită la sud-vest de centrul Sibiului în Pădurea Dumbrava. Locul (și aici mă refer la zona verde din cartier) se află la o distanță considerabilă față de centru așa că în trecut dar chiar și în prezent este folosit și ca loc de picnic de către sibieni și turiști. Pentru a nu mă documenta doar din surse externe am luat-o la întrebări și pe mama pentru anumite detalii știute de ea despre zonă.

În 1770 senatorul Andreas Schreyer folosind apa canalului Seviș curgând paralel cu pârâul Trinkbach din Goldthal (denumirea în germană) a luat în arendă pentru mulți ani moara construită de edilii de atunci. Moara lui Schreyer se numea pe atunci, Moara lui Schreyer se numea și în pragul anului 2000 atunci când a fost demolată pe motive de igienă (având locatari mulți oameni ai străzii) Poate era o idee bună să se conserve acest monument dar ce să facem în România de astăzi e mai simplu să stricăm...

Personal am apucat să văd clădirea în perioada dinainte de demolare, era o clădire mare cu un etaj, în paragină și cu acoperiș deteriorat.

Zona având apă din belșug în 1910 pe lângă Moara lui Schreyer s-a construit un ștrand. Freibadse numea pe atunic. Ștrandul era cu intrare liberă ce-i drept apa era rece. Uitându-mă la o fotografie veche văd un ștrand cochet cu pavilioane și cabine din lemn înconjurat de păduri și o priveliște câtre munții Cindrel. În anii 70 ștrandul funcționa încă, pe urmă a intrat în paragină. În prezent nu mai există nici o urmă cu așa ceva doar locul vă pot arăta cam pe unde a fost.

Despre ce a povestit mama, vă pot relata că trăia într-o familie săracă și neavând prea multe opțiuni ieșirile în timpul liber în această zonă erau destul de dese. Cei patru copii de atunci (mama, o mătușă și 2 unchi-din cei 4 doar mama mai trăiește și e spre 90 de ani) plecau devreme deoarece pe jos se făceau cam 45 minute până într-o oră de la domiciliu (de fapt unde stau eu acum) Excursia consta de regulă din următoarele activități: o baie rece la ștrandul descris, un picnic sărăcăcios având în vedere situația socială și poate și condițiile din război mai târziu, plimbări în pădurea Dumbrava, diferite jocuri iar băieții mai și pescuiau dar să nu vă gândiți la undițe fabricate ca in prezent, se făcea totul artizanal. În zona cu Moara lui Schreyer a existat și un han și restaurant dar ei nu mergeau pe acolo. Ceva amintiri de la Cabana Valea Aurie am și eu din trecut. În prezent există un local mai modern cu această denumire la marginea cartierului în cadrul natural specific și deosebit. Despre ce a mai povestit mama, faptul că atât zona de blocuri cât și zona de case încă nu a existat pe vremea respectivă. Spune că acolo unde sînt blocurile acum era parțial pădure, parțial pășunat pe lângă drumul Poplăcii cum se numea pe atunci. Calea Poplăcii era de pământ atunci nicidecum asfalt sau piatră. Menționez faptul că ea mergea pe acolo în anii 1930-40.

În anii 70-80 în care exista deja o zonă de case dinspre cartierul Ștrand, s-a început construcția blocurilor de locuințe. Acestea s-au construit în extremitatea sudică în vecinătatea directă a pădurilor astfel devine zona din Sibiu cu aerul cel mai nepoluat și cel mai căutat de viitorii locatari. O singură problemă ar fi distanța, dar este o problemă tot mai mică datorită faptului că mai tot românul deține auoturisme și funcționează foarte bine și transportul în comun.

Ce putem vizita aici

Fiind timpul liber atât de prețios recomand turiștilor o vizită combinată, mai exact o pauză aici după vizita Muzeului Civilizației Populare, grădinii zoologice sau la întoarcere de la Mărginimea Sibiului. Se pot vizita două biserici, se poate face o plimbare pe jos sau cu bicicleta pe aleile din zona verde și se poate servi masa. Cam atât dar pentru o pauză este ok.

Biserica ortodoxă Pogorârea Sfântului Duh

Dacă până la revoluție pentru credincioșii ortodocși era aproape tabu să se gândească la o biserică de cartier, acest lucru după 1990 a devenit posibil. Piatra de temelie s-a depus în 1990 unde altundeva decât... în zona morii Schreyer. Până în 2000 când a fost ridicată și după aceea pictată biserica credincioșii luau parte la liturghii într-un demisol, capela actuală. Biserica complet finalizată și pictată a fost sfințită în 2010.

Lângă biserica construită în stil bizantin la stânga de intrare există un turn clopotniță independent construită de clădirea lăcașului de cult. La parterul clopotniței există accesul la toalete. Pentru acces capelă se poate coborâ în curte atât pe stânga cât și pe partea dreaptă. Lângă biserică funcționează Centrul de sprijin și asistență pentru copil și familie Sf. Nicolae înființat în 2000. Aici există un centru de zi o asociație umanitară unde copii nevoiași și orfani din cartier pot lua masa și participa la anumite activități. Se scrie despre o capacitate pentru 25 de copii dar și pentru persoane în vârstă.

Zona verde din Valea Aurie

Acesta se întinde de la Parcul Sub Arini până la Grădina Zoologică Sibiu. Este o poiană mărginită de păduri. Aici găsim terenuri de sport, alei pentru alergat, piste de bicicliști, locuri de joacă pentru copii. Nu există o diversitate prea mare de a petrece timpul liber. În locul unde a existat Moara lui Schreyer și ștrandul este doar zonă verde cu alei, teren de sport și un loc de joacă pentru copii. Spațiu ar fi mai muuult... decât suficient pentru a construi nu un ștrand ci un parc acvatic în toată regula.

Despre parc si zoo am scris aici și aici

Biserica Sfântul Ioan Botezătorul și Mare Mucenic Dimitrie

Dacă ștrandul cam lipsește de biserici nu ducem lipsă. În drum spre cartierul Valea Aurie pe Calea Poplăcii pe partea dreaptă se observă clădirea bizantino-gotică zidită între 1991-2001. Ulterior a fost pictată de către pictorul Pioară Oprea în 2009. Tot în acest an a fost sfințită biserica. Biserica se află undeva la limita dintre cartierul Ștrand și cartierul Valea Aurie. În apropierea bisericii se află un parc se numește Parc Piața Tălmaciu. Puțin mai departe la jumătate de distanță între acest loc și cartierul de blocuri se află o piață interesantă Piața Sadu, acesta este de fapt o intersecție giratorie imensă unde seîntâlnesc opt străzi.

Centrul cartierului

În centrul cartierului găsim o zonă tipică de blocuri cu magazine, ceva locuri de luat masa, o piață amenajată cu zonă verde, bănci de odihnă și o troiță din marmură albă. Este destul de liniște, este și capăt de linie pentru transportul în comun. La capetele străzilor se observă pădurea. Cabana Valea Aurie funcționează și în prezent, am auzit că au ciorbă de burtă bună. Ar trebui să fac o vizită. Pe FB informații aici: www.facebook.com/cabana. valeaaurie

Monumentul Ofițerilor

Monumentul descris poate se află în afara cartierului sau cel mult la limita acestuia. Se află în drum spre cartier la marginea Parcului Sub Arini pe strada Avrig. La marginea incintei Institului militar de artilerie și geodezie se află un monument accesibil publicului. Se numește Monumentul Ofițerilor Jertfiți Pentru Întregirea Neamului. Lângă monument care este compus din statuia unui soldat și o femeie la bustul gol ridicând mâna spre cer se află câteva piese de artilerie grea. Merită o scurtă oprire și la acest monument.

În afară de pozele personale atașez 4 fotografii pe care nu mai am cum să surprind în prezent, subiectul nu mai există. Cele patru obiective sînt Moara lui Schreyer, Ștrandul Valea Aurie, Hanul din Valea Aurie (din trecut) și Cabana Valea Aurie (o poză mai veche de prin anii 80) Sursa celor 4 fotografii este cotidianul Tribuna din Sibiu.

Aici finalizez articolul, și având în vedere că ne aflăm în prag de Crăciun urez echipei AFA și tuturor membrilor care scrie pe aici

Sărbători fericite
.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 23.12.18 18:28:47
Validat / Publicat: 23.12.18 19:40:14
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIBIU.

VIZUALIZĂRI: 776 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Pe colina pe care se află biserica a fost Moara lui Schreyer
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31700 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sibiul:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.14879298210144 sec
    ecranul dvs: 1 x 1