GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pentru mine orasul Sibiu este unul drag, nu pot spune ca am amintiri care sa il puna pe un loc aparte, insa asa l-am simtit mereu, asa incat imi doream sa ajung sa il revad. In prima zi, dupa ce ne-am cazat vezi impresii nu ne-am plimbat decat pe langa Targul de Craciun, nu ati inteles gresit, asa a fost, erau niste cozi imense la care nu eram dispusi sa stam, asa incat, plimbarea (mai ales fiind si deja intuneric), a fost limitata.
Insa eu mi-am scos parleala cum s-ar spune urmatoarea zi dis de dimineata, cand doar eu si personalul curatenie eram pe strazi, sau cei iesiti cu animalele de companie. Insa mie asa imi place sa cutreier prin oras, este liniste, este placut.
Am iesit deci din casa si am pornit la drum. M-a intampinat un superb cer de inceput de zi, si m-am gandit ca asa va fi si ziua. Strazile erau inca adormite, doar cei mentionati mai sus mai tulburau linistea. Am ajuns mai intai in parcul Astra, un parculet mic, insa unde se afla numeroase busturi printre care cele ale lui Timotei Cipariu, Andrei Saguna, Octavian Goga, Badea Cartan.
De aici insa, pasii m-au dus spre strada Cetatii, o strada pe care mi-a placut intotdeauna sa ma plimb, este incarcata de istorie si foarte important, este pietonala.
Aici ar trebui sa vad mai intai un prim turn, Turnul Tamplarilor, insa a ramas doar numele de el, dar locul este marcat intr-un fel artistic. In aceasta zona aveti diferite optiuni, fie mergeti doar pe strada Cetatii, fie coborati in micul parculet, care se numeste Parcul Cetatii, dupa cum doriti, eu am folosit ambele variante si o sa vedeti de ce.
Urmeaza un alt turn, Turnul Archebuzierilor, numit mai tarziu al Panzarilor, despre care in ceea ce priveste anul constructiei nu stiu ce sa spun, o placuta spune 1357-1366, alta spune ca a fost construit dupa 1450. Cred ca asta este mai putin important, conteaza ca el exista si este restaurat bine.
Si va spuneam ca am coborat si pe aleile parcului, si asta deoarece aici se gaseste o interesanta alee a celebritatilor, asa ca printre altele am vazut mentionate nume precum: Maia Morgenstern, Isabelle Huppert, Charlote Rampling si altii.
Si mai avem doua tunuri de mentionat, cel al Olarilor si cel al Dulgherilor, existand o platforma de legatura intre ele. Turnurile Cetatii pot fi vizitate de marti pana duminica intre orele 11-19 vara si 10-18 iarna.
As mai putea mentiona ca vara am prins pe aceasta strada un Street Food Festival, dar nu doar food, ci si drink ????, si as face un repetir, ca a fost tare placut ????.
Si am ajuns la un alt obiectiv remarcabil, Filarmonica din Sibiu, sala Thalia, care inainte de 1788 a fost un turn de aparare. Cel care a transformat acest turn de aparare in sala de teatru a fost Martin Hochmeister, tipograf si mai apoi primar al Sibiului. Oare cum ar fi fost daca ajungea si presedinte? ????
Si am ajuns si in dreptul unui alt obiectiv, Muzeul de Istorie Naturala, unde in curte sunt niste paznici care vegheaza non stop locul, cativa dinozauri.
Constructia acestui lacas a inceput in 1894, odata cu infiintarea Societatii Ardelene de Stiintele Naturii. Tot aici este un panou ca sa-l numesc asa, intitulat “Traseul cultural, Drumul colectiilor Muzeului de Istorie” in care sunt mentionate 10 obiective de interes, o sa vedeti in poza despre ce este vorba.
Dar daca aceste obiective se afla pe partea dreapta a strazii, nu trebuie sa ignoram partea stanga, unde ni se aduce aminte ca ne aflam pe “Strada Cetatii, cea mai frumoasa strada din Sibiu” , cu mici magazinase, sau mici localuri.
Am trecut si pe langa colegiul Gheorghe Lazar, Consulatul Austriei (nu puteam sa nu il mentionez ????), Biserica romano-catolica a manastirii “Sf Ursula” in fata careia se afla statuia lui Nicolaus Olahus, si nu pot sa nu remarc faptul ca fiecare casa pe langa care treceam avea ceva aparte si majoritatea sunt inscriptionate cu placuta “Monument istoric” iar in multe dintre aceste case au locuit personalitati ale revolutiei de la 1848, Simion Barnutiu, George Baritiu, Nicolae Balcescu sau Avram Iancu.
Dar poate ca totusi cele mai umblate locuri sunt Piata Mare, Piata Mica, Piata Huet si sa nu uitam de Podul Minciunilor, Casa Calfelor, Turnul Sfatului,
Despre fiecare dintre aceste locuri ai putea scrie separat cate un articol si dupa cum sunt pline de turisti mereu, se vede ca sunt foarte cunoscute. Nu am sa spun decat cate ceva despre toate aceste locuri, o sa va spuna mai multe pozele (insa nu tot).
Piata Mare, ocupata de Targul de Craciun, este locul unde se gasesc unele dintre cele mai cunoscute case si cladiri, Muzeul Brukenthal, Casa Albastra, Casa Hecht si multe altele, dar este totodata locul unde au loc si multe alte evenimente in timpul anului.
Accesul spre Piata Mica se face prin Turnul Sfatului, un turn care conform placutei pusa pe turn “a fost poarta de intrare a celei de a doua centuri de fortificatii a orasului de la sfarsitul secolului al XIII-lea. Naruindu-se prtial in 1586 a fost recladit in 1588. In 1826 i s-a adaugat inca un etaj, primind infatisarea de astazi” .
Turnul poate fi vizitat, recunosc cinstit ca nu am facut-o insa, iar ceea ce mi-a placut cel mai mult in Piata Mica, au fost “casele cu ochi” , si o sa vadeti intr-una dintre poze, parca s-ar uita la tine. In Piata Mica negustorii isi vindeau marfurile, si pe langa taxa pe care trebuiau sa o plateasca erau obligati sa doneze orasului o piatra cat se poate de mare, acestea fiind utilizate in construirea sistemului de fortificatii.
Binenteles, o vizita la Sibiu trebuie sa includa si Podul Minciunilor, despre care se spune ca aici se intalneau tinerele fete din Sibiu, cu militarii trupelor austro-ungare, dar unde juramintele se pare ca nu tineau. Povestea spune ca fetele amagite au blestemat podul sa se darame sub cei ce rostesc o minciuna deasupra lui. Acum probabil ca stiind legendele, nu prea se hazardeaza nimeni sa faca promisiuni pe pod ????.
Despre Casa Calfelor as mai vrea sa va povestesc asta deoarece aici se afla un stalp interesant, in care se afla batute diverse cuie, si alte obiecte intepatoare, iar in capatul stalpului se gaseste un dragon de piatra. Se spune ca pe vremuri inainte de a devina mester, o calfa trebuia sa plece intr-un alt oras de breasla pentru a dobandi experienta in atelierul altui mester si doar daca primea scrisoarea de recomandare putea sa-si capete un loc in breasla, iar in aceste case ale calfelor, dormeau in timpul calatoriilor.
Am mai citit ca trebuiau sa si indeplineasca anumite conditii, sa fie sub 30 de ani, sa nu fie insurati sau sa aiba copii sau datorii, si sa nu fie certati cu nimeni din comunitate.
Daca esti in Sibiu insa, nu se poate sa iti scape Biserica Parohiala Evanghelica “Sf. Maria” , ce are o inaltime de circa 74 m si in fata careia se afla statuia episcopului evanghelic George Daniel Teutsch.
Despre ceasul acestei biserici pus in fucntiune in 1881 se spune ca este cel mai punctual orologiu al orasului, asa incat iti poti regla si tu ceasul dupa el.
Pe scurt cam asta a fost si scurta mea vizita prin Sibiu, un oras pe care fiecare dintre noi ar trebui sa il vada macar o data in viata.
Web te rog youtube
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Ai putea sa ii gasesti vreun cusur orasului?
despre DISTRACȚIE & RELAXARE
Cand esti cu cei dragi si in vacanta e super intotdeauna.
Trimis de mishu in 19.03.22 22:34:21
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIBIU.
17 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
17 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@webmaster: Multumesc foarte frumos, o zi linistita!
Votat cu mare drag!
"Pentru mine orasul Sibiu este unul drag, nu pot spune ca am amintiri care sa il puna pe un loc aparte, insa asa l-am simtit mereu, asa incat imi doream sa ajung sa il revad. "
La fel si noi... frecventam Sibiul de mai bine de 10 ani. Ne aducem aminte cu drag de primele noastre vizite, de cum am ajuns sa cunoastem incet incet acest oras minunat. Nu putem spune nici macar acum dupa zeci de vizite, ca am vizitat tot ce se putea vizita.
Multi prieteni ne spun.. " ce tot mergeti in Sibiul ala? Ce tot vizitati acolo...". Pentru noi Sibiul are un farmec aparte, nu as putea sa spun exact in cuvinte ce si cum dar noua ne place mereu.
Pana sa vina pandemia, mergeam in Sibiu cel putin o data la 2-3 luni. Devenise deja traditie vizitarea Targului de Craciun. Chiar daca in ultima perioada am facut o pauza de la iesiri, asteptam cu drag ceva mai multa normalitate astfel incat sa ne putem relua micile circuite prin Romania.
Multa sanatate!
@⭐ValentinB_88⭐:
”Pentru noi Sibiul are un farmec aparte, nu as putea sa spun exact in cuvinte ce si cum dar noua ne place mereu.
este clar ca orasul are farmecul lui magnetic.
Multumesc pentru vizita si aprecieri.
@mishu: Sibiul e substanța psihotropă eliberată și prizată fără prescripție medicală, care odată intrată în circuitul intern al sinapselor, transformă pe cel care-l consumă, într-un adevărat "narcoman" dependent de Piața Mare, Piață Mică, Podul Minciunilor, Turnuri, puzderia de terase unde poți mânca decent (ai încercat Go-In?). Sunt norocos că doar 100 de km mă despart de Sibiu. Dorul de Sibiu e astâmpărat relativ periodic, când mai agitat, în echipă pentru aprovizionări didactic-școlare, când mai cuminte pentru potolirea setei de liniștire spirituală.
Mi-a plăcut cum ai luat pulsul orașului de pe Cibin!
@zapacitu:
”ai încercat Go-In?
nu, dar mai am multe restante in Sibiu, si chiar daca pentru mine distanta este duble, in mod sigur imi voi mai face de drum pana la Sibiu. Suntem norocosi ca avem o tara minunata, pacat ca exista si multe hibe.
Ma bucur sa vad cat de iubit este acest oras, si faptul ca poti ajunge mai repede decat mine, nu ma face decat sa te invidiez. Teoretic ai spune ca este usor de ajuns, insa intram in "Loteria drumului! " care de multe ori te face sa tragi lozul necastigator.
Multumesc pentru vizita si aprecieri.
@zapacitu:
” (ai încercat Go-In?)
Nu cred ca mai are ocazia sa-l incerce! In locatia din Piata mica nr 9 acum este JAP Caffe & Brasserie.
Si pe google maps GO. In figureaza ' ' inchisa definitiv' '
@Nasshu: speram să fie redeschis, mult timp a avut porțile închise, era tipul de restaurant în care intrai din Piața Mică și ieșeai în spate spre Catedrala Evanghelică. A avut farmecul lui Go-In ăsta. Cafeneaua nu am încercat-o. Mulțumesc pentru informație.
Nu pot decât să mă bucur că te-ai îndrăgostit de Sibiu, nu ești un caz singular. Văzut cu ochi de turist, orașul își etalează parcă mai pregnant tot ce are mai frumos. Locuitorii urbei nu sunt atât de atenți la detalii, sunt prea obișnuiți cu ele. Te-au purtat pașii prin locurile cele mai vizitate și avantajul că are un centru istoric mic este că le-ai putut parcurge relativ repede. Ți-a scăpat Piața Aurarilor (sau, poate, nu) la care se ajunge coborând treptele pe sub pasajul din Piața Mică, iar de acolo, pe o străduță, se ajunge pe cea mai veche stradă din oraș.
Felicitări pentru impresii și pozele postate!
@Rodel:
”Văzut cu ochi de turist, orașul își etalează parcă mai pregnant tot ce are mai frumos. Locuitorii urbei nu sunt atât de atenți la detalii, sunt prea obișnuiți cu ele.
ai dreptate, locuitorii unei urbe fie sunt prea obisnuiti cu detaliile, fie sunt prea cuprinsi de rutina zilnica asfel incat uita sa mai vada si ceea ce se intampla in jurul lor, si am sa iti dau doua exemple. Treceam zilnic in Bucuresti de doua ori pe zi (ani de zile) pe langa Ministerul Agriculturii, insa doar de putina vreme (vreo 5 ani), am remarcat ce cladire frumoasa este si de atunci o arat tuturor.
Un alt exemplu ar fi Hotelul Intercontinental, un simbol al Bucurestiului, si de putina vreme am aflat ca a fost vandut si se va numi Grand Hotel. De curand trecand prin zona ma uitam spre acest hotel si de abia acum am sesizat ca sigla ii disparuse.
De multe ori rutina, viata de zi cu zi, ne face sa actionam ca niste roboti. Acum cativa ani mi-am luat o zi libera de la serviciu si m-am plimbat prin Bucuresti ca turist, am vizitat parcul Herastrau, Muzeul Satului si m-am plimbat cu autobuzul turistic. M-am simtit precum un copil ce a primit o jucarie.
Cat despre Piata Aurarilor, da, mi-a scapat, asa ca inca ceva ce trebuie sa pun pe lista de vazut.
Multumesc frumos de vizita si aprecieri.
Bun deci m-am linistit. Nu sunt singurul care "sufera" de Sibism. ???? Vad ca mai sunt destui care impartasesc Sibismul. Vorba aceea...
Poti scoate omul din Sibiu dar nu poti scoate Sibiul din om.
De aproape doi ani, eu și băiatul meu suntem pe poziții antagonice referitor la două mari orașe ale Ardealului. Dacă eu iubesc Sibiul, el iubește Brașovul, atât de mult că vrea să se stabilească în frumosul oraș de sub Tâmpa. Eu voi rămâne de partea Sibiului, pe jumătate sunt sibian, cunosc cât de cât orașul, am rude acolo și merg să le vizitez de câteva ori pe an, dar ajung în oraș și când merg la vreo pensiune în Mărginime, că doar nu pot să stau mereu la rude!
Îmi place să mă plimb pe Strada Cetății, să lenevesc la o terasă din Piața Mare sau să privesc oamenii de pe Podul Minciunilor, colegul @zăpăcitu are dreptate, e un oraș care creează dependență.
Foarte frumos review-ul tău, Mishulică, votat cu drag, așa cum zici tu.
@Safta Radu:
”merg la vreo pensiune în Mărginime, că doar nu pot să stau mereu la rude!
corect, in plus daca as merge la rude, parca nu as putea sa iau micul dejun si sa spun, Pa, eu am plecat la plimbare , mai ramai la o vorba ceva, mai stai pe ace daca discutia se lungeste, te pomenesti ca vine ora pranzului si ti se spune: "Acum mai stai, ca a venit pranzul, pleci dupa! ", dupa masa, parca te fura somnul, si gata-i ziua .
Eu iti sustin votul: Sibiu.
Multumesc pentru vizita si aprecieri.
Carevasăzică mi-ați vizitat urbea... no... bine ați făcut și vă mai așteptăm... ????...
Proaspăt revenit din Italia ieri, am zis să continui pe trendul ăsta turistic și azi am ieșit prin centrul nostru drag, care spun eu (nu doar că stau aici ????) că e mai frumos decât cel al Brașovului... na! ????
Biserica de la Ursuline e plină de magie și... mister... cu mențiunea că nu e romano-catolică ci greco-catolică (unită cu Roma)... așa ne spune părintele de acolo... așa transmit și eu mai departe ????. De asemenea... multă lume a urbei habar nu are, dar încă există o ghiulea înfiptă în peretele exterior al bisericii în partea de Nord-Est, (către gară) de pe vremea bătăliilor cu turcii. Într-o poză din linkul de mai jos se vede foarte bine ????
https://undemergem.ro/places/biserica-ursulinelor-sibiu
Catacombele și tunelurile care pleacă de sub biserică și de sub fostul liceu pedagogic (lipit de biserică, clădire revendicată de biserică între timp și... atât... că n-au făcut nimic cu ea) sunt cât se poate de reale și înfricoșătoare... cel puțin impresia asta mi-au lăsat-o acum 20 de ani când am "pătruns" acolo...
Pe data aviatoare... dacă nu ați fost deja... merită vizitat și muzeul de Istorie de pe strada Mitropoliei, cea cu Catedrala... și muzeul Farmaciei din Piața Mică (nici despre muzeul ăsta nu știu mulți sibieni... darămite turiști). De asemenea, vederea din turnul bisericii evanghelice e poate și mai frumoasă decât cea din Turnul Sfatului. Și o zi rezervată pt muzeul Satului... ????...
Restaurantele din centru însă, nu livrează prea multe în afară de prețuri mari... bine... sunt și câteva excepții...
Ce e rău... duduia care o rămas la primărie în locul pReședintelui ne cam ține pe loc... ce mai... se comportă precum președintele în funcția pe care o are...
În rest... sănătoși să fim ????
@alex1987sb: Despre inadverdente, imi cer scuze, asta e , iar despre Muzeul farmaciei stiam, insa n-a fost sa fie, am stat exact in perioada cu zile libere, si am vrut sa fie mai degraba in aer liber, insa orasul va mai fi in atentia mea, asa ca am motive sa revin.
Despre
”De asemenea, vederea din turnul bisericii evanghelice e poate și mai frumoasă decât cea din Turnul Sfatului.
e de retinut, multumesc.
In ceea ce priveste Muzeul Satului, pot spune ca este un loc care imi place tare mult, ce-i drept sunt niste ani de cand nu am mai fost pe acolo, insa recunosc cinstit ca tot vara as vrea sa ajung pe acolo.
Multumesc pentru vizita si aprecieri.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2023 Straja Dragonilor — scris în 16.11.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2023 Noua pistă de biciclete Sibiu — scris în 17.09.23 de nelu73 din AGNITA SIBIU - RECOMANDĂ
- Sep.2023 La pas (sau la roată) pe malul Cibinului — scris în 14.09.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Sep.2023 Belvedere — scris în 06.09.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Nov.2022 Sibiu – (still) love at first sight — scris în 29.11.22 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 La pas prin Sibiu — scris în 16.03.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2021 Sibiul — sub „cod roșu” — scris în 04.10.21 de nelu73 din AGNITA SIBIU - RECOMANDĂ