ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.04.2010
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Oradea
ÎNSCRIS: 17.03.08
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
MAR-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

Sarmizegetuza Ulpia Traiana - capitala Daciei romane

Ilustrație video-muzicală

TIPĂREȘTE

La cativa km de Hateg, pe drumul spre Caransebes este Sarmisegetuza Ulpia Traiana, in comuna cu acelasi nume – Sarmisegetuza.

Aceasta este capitala Daciei dupa cucerirea de catre romani, diferita de “celalta” Sarmisegetuza – capitala Daciei inainte de cucerirea romana, care este in zona Gradistea Muncelului, in apropiere de Orastie, la aprox 40 km de aceasta.

Complexul arheologic este pe partea dreapta – daca veniti dinspre Caransebes – chiar in fata Primariei. Este o parcare amenajata, un mic “café-bar” satesc si o “ghereta” unde se vind bilete de intrare. La ghereta nu era nimeni, deci accesul a fost “la liber”. Nu stiu daca asa este tot timpul, sau doar era o intamplare si am economisit eu cativa lei, pe care oricum i-as fi dat bucuros.

Orasul – capitala a noii provincii romane, a fost construit sub forma de patrulater, intre anii 108-110, de catre guvernatorul de atunci al Daciei Romane – Decimus Terentius Scaurianus si era inconjurat de ziduri inalte de 4-5 m. Pe fiecare latura a orasului era cate o poarta, iar intre portile de pe laturile opuse erau “strazile” principale, care se intalneau in centru, intr-o piata.

Desi orasul a mai “rezistat” si dupa retragerea romanilor, astazi, din pacate, au mai ramas doar ruine aici, cei aproape 1900 de ani scursi de la “perioada de glorie” a acestei capitale, spunandu-si cuvantul.

De asemenea si “devastarile” produse de-a lungul timpului au contribuit la situatia actuala. De ex – o parte din blocurile de piatra de aici au fost duse si folosite la constructia Bisericii din Densus, aflata la cativa km si despre care am scris aici

Astazi - printre vestigiile ce se mai pot vedea - sunt ramasitele amfiteatrului, unde se tineau probabil luptele de gladiatori, ramasitele unor temple (al zeitei Nemesis, a lui Liber Pater, al zeilor Aesculapius, Silvanus, Hygia), ramasitele capitolium-ului, ramasitele unor cladiri “administrative”.

De asemenea mai sunt si ramasitele unor grupuri de locuinte.

Din pacate, asa cum am mai zis, acum mai sunt doar niste ruine, printre ele satenii isi ara pamantul retrocedat, pun diverse culture agricole printre fostele temple si sanctuare, etc

Se pot face poze contra cost - ca o gluma - este voie si cu blitz si fara, dar nu era nimeni la ghereta ca sa “taxeze”. Taxa este 10 Ron – persoane fizice, respective 15 Ron persoane juridice. Pt filmari, taxele sunt si mai mari, dar – la fel – nu are cine sa “taxeze”.

Copii se vor simti foarte bine aici, se pot juca si alerga ca “gladiatorii” prin amfiteatru si prin celelalte vestigii.

Multe alte detalii istorice si nu numai gasiti aici

O foarte interesanta reconstituire virtuala a ceea ce a fost candva la Sarmisegetuza Ulpia Traiana gasiti aici


[fb]
---
Trimis de presario in 02.04.10 12:14:22
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SARMIZEGETUSA [HD].
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5075 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (presario); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Sarmisegetuza Ulpia Traiana - coloanele de la templul lui Liber Pater.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2500 PMA (din 6 voturi)

ECOURI la acest articol

17 ecouri scrise, până acum

gushpi
[02.04.10 13:29:27]
»

dupa doi ani inca mai am biletul de intrare la "marile ruine"!!! (se bate pt suprematie cu tichetul-abonament de la spalatorie...)

nu ma pot abtine: de ce servicii ai beneficiat de ai dat 90%???

presarioAUTOR REVIEW
[02.04.10 13:36:28]
»

Nu am beneficiat de nici un fel de servicii, ci doar am fost destul de incantat.

Totusi am fost putin dezamagit ca nu s-a facut aproape nimic aici pt a conserva, restaura, populariza, etc aceste "ruine".

Altii au ruine similare si vin mii sau zeci de mii de turisti pe an sa le vada.

Asta cu "gradul de satisfactie" este ceva foarte relativ, mai ales la alte chestii decat hoteluri.

Admin
[02.04.10 14:04:00]
»

mutat nota de la capitolul 'Servicii' la capitolul 'Relaxare si distractie'

cc_iordachescu
[03.04.10 17:32:31]
»

Oraşul -capitală din perioada romană a fost întreţinut de puterea militară şi a aurului exploatat din Dacia. După cum sunea şi ghidul de acolo, drumul nord-sud prin cetate era "drumul aurului", oprindu-se în centru pe stânga, unde îmi aduc aminte că era trezoreria.

Au urmat secole de popoare migratoare în care comunităţile nu numai că nu au avut timp de întreţinut oraşe, dar nu ştiau cum să se ascundă în munţi de năvălitori.

După sec. X, locuitorii din Ţara Haţegului au dezvoltat alte aşezări ca şi oraşe care să valorifice spaţial zona, valorificând parţial din materialul de construcţie gata pregătit de la Sarmisegetusa Up. T. Ideea de sit istoric nu exista şi nu va exista până la apariţia curentului naţionalist la mijloc de secol XIX.

Este de mirare că mai avem şi atât!

Că am putea face eforturi să reconstruim pe ici pe colo, asta ţine de cultură, iar la acest capitol cultura înseamnă bani, chiar foarte mulţi bani.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
biancuta
[03.04.10 18:11:00]
»

Trebuie sa ajung si eu la Sarmisegetusa, ai un vot.

E adevarat ca reconstructia are nevoie de bani foarte multi, dar tine si de felul in care apreciem istoria. Alte tari stiu sa valorifice foarte bine chiar si "trei pietre" antice, asa cum am auzit o doamna foarte revoltata in Grecia, suparata ca a venit sa vada prea putin si a platit paremi-se 3 E. Noi avem multe de aratat, dar nu stim sa le valorificam. Nu vreau sa fim ca si grecii, sa vindem chiar orice, dar in multe locuri se poate. Si chiar si multi romani fug sa vada vestigii istorice in tari straine si nu prea sunt interesati de ceea ce avem aici langa noi.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
cc_iordachescu
[03.04.10 22:04:46]
»

biancuta, aşa dreptate ai că îmi vine să îţi spun că nu ai dreptate, aşa de ciudă! Totul pleacă de la şcoală, acolo înveţi să respecţi trecutul, generaţia care munceşte pentru tine şi/sau generaţiile care au făcut asta cu sute si mii de ani în urmă.

Simplu = patriotismul se învaţă.

Măcar noi le promovăm. Dar să fim optimişti, după noi vor fi şi alţii şi alţii şi tot aşa...

biancuta
[03.04.10 23:01:22]
»

Asa este, noi le promovam, asa turistii pot vedea locuri frumoase sau interesante din tara noastra. Din pacate romanii stau prost la capitolul marketing (si management), din diverse motive despre care nu are sens sa discutam. Daca ar exista oferte atractive (prin pret sau prin noutate), s-ar putea atrage turisti.

Ofertantii probabil spun ca nu au rost sa-si bata capul cu anumite obiective fiindca nu exista cerere...Dar cererea poate fi stimulata...S-a intrat intr-un cerc vicios cand oferta asteapta cererea, iar cererea asteapta oferta...sau multi nici nu stiu de existenta ofertelor...

Dar astea sunt discutii interminabile, asa cum spui exista AFA, de unde si agentiile de turism si turistii pot lua o multime de idei de vacanta prin locurile descrise sau prin serviciile oferite de calatoriile in strainatate.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
zangela69
[06.04.10 13:26:41]
»

Si totusi, atat cat a fost conservat, macar este ceva. La Sarmisegetusa Regia nu mai e nimic. Niste ruine despre care nu gasesti nici cea mai mica indrumare. Nici la Blidaru nici la Costesti. Ne mandrim cu cetatile dacice, cu descoperirile arheologice si tezaurele de acolo. Dar nu le punem in valoare, nici macar nu le conservam, nu le restauram, nimic. Ministrul Culturii si cel al turismului or fi auzit despre ele? Dar despre asezarile rupestre din Muntii Buzaului? Vai de noi.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
presarioAUTOR REVIEW
[06.04.10 14:20:54]
»

Cam asa este.

Daca facem o mica comparatie, la Troia ( in Turcia - cei care merg cu masina la Kusadasi, probabil au vazut ) sunt niste vestigii oarecum similare cu ce avem noi la Sarmisegetuza.

Diferenta este ca acolo - la acele ruine - vin mii sau zeci de mii de turisti anual. Acolo, acele ruine sunt promovate intens, au mai adus un "cal troian", ramas de la niste filmari, etc.

La ruinele noastre, nu prea vine nimeni si nici nu le promoveaza nimeni.

cc_iordachescu
[06.04.10 19:23:35]
»

presario - chiar nu ştiu dacă e o comparaţie potrivită (precizez că le-am văzut pe amândouă) şi iată de ce:

1. Acţiune

Unii fac lobby la Troia de cca 250 ani şi mai şi sapă acolo de 150 de ani, cel puţin nemţii. Şi noi am "cules" de la Sarmisegetusa cca 2 000 ani!

2. Dezvoltarea în spaţiu-timp a celor două oraşe nu este comparabilă:

- Troia a avut o istorie de mii de ani, a se vedea cele zece vârste ale oraşului;

- Sarmisegetusa a fost un oraş administrativ, populat mai mult de mercenari ai imperiului atât cât a fost aur şi putere de al exploata, adică vreo 7-8 secole.

3. Politica de stat:

- Turcia vrea să "cucerească" Europa cu un program turistic clar, cu fonduri, cu minţi deschise oricăror colaborări culturale pentru a-şi valorifica vestigiile teritoriale, indiferent că aparţin sau nu istoriei poporului turc;

- România este "stat cu istorie europeană vie" şi nu mai face nici un efort să scoată ochii cuiva cu ea, chiar dacă mai sunt suficienţi turişti din Europa vestică care nu ştiu nimic despre România decât ca destinaţie exotică ieftină şi aproape de casă.

presarioAUTOR REVIEW
[06.04.10 19:38:24]
»

cc iordachescu - era o comparatie pur "turistica", nu am pretentia ca era cea mai potrivita, sau cea mai obiectiva.

In rest, ai dreptate.

Eu am fost ca turist la amandoua. La Troia am fost acum vreo 13 ani si am fost dezamagit pt ca am vazut doar niste ruine, impreuna cu alti foarte multi turisti.

La Sarmisegetuza am fost dezamagit ca am vazut tot niste ruine, dar singur.

Cristian_h*
[06.04.10 20:20:25]
»

Este regretabil faptul ca autoritatile romane nu promoveaza mai mult aceste locuri istorice, cu atat mai mult cu cat de aici se scot inca si apar pe piata neagra foarte multi Kosoni (vechea moneda dacica) se pare ca nimanui nu-i pasa si toata lumea inchide ochii, citeam intr-un numar al revistei Magazin Istoric cum ca in perioada 1990- 1997 au aparut pe piata neagra din occident peste 5000 de astfel de monede a caror provenienta nu poate fi decat una, zona acestor ruine, nici macar pe acest lucru (care daca stam sa ne gandim este un EL Dorado al vremurilor noastre) nu s-a batut moneda si nu s-a atras atentia, totul este invaluit in tacere! Stau si ma intreb de ce?

Cu Troia este cu totul alta poveste, este vorba de o asezare veche de 5000 de ani, troia VII care se presupune ca este contemporana cu evenimentele lui Homer dateaza din 1300 inaintea erei noastre, iar Troia IX care reprezinta asezarea din timpul cuceririi romane era de fapt o localitate oarecare lipsita de importanta. Daca stam sa ne gandim oracolul din Delfi si Olimpia au ajuns la apogeu 800 de ani mai tarziu, Acropole de asemenea a fost construit tot cam pe atunci, ce vreau sa spun este ca nu te poti astepta sa gasesti altceva decat vestigii si urme vagi a ceea ce era o asezare in acele timpuri. In alta ordine de idei, cine nu cunoaste oare povestirile lui Homer, cine nu a auzit de Elena, Paris, Menelau, Ulise, Ahile, etc si nu mai spun ca ruinele sunt foarte aproape de principala ruta din Anatolia de vest. Sincer chiar daca nu era nici un indicator eu fiind in zona asi fi cautat singur sa ajung acolo. Prin urmare nu exista termen de comparatie intre cele doua locatii, asta bineinteles nu scuza cu nimic indolenta si nepasarea autoritatilor romane!

Si inca o observatie Schliemann a fost acuzat ca prin metodele sale de excavare mai mult a distrus !

webmaster13
[06.04.10 21:21:35]
»

presario sper sa-ti placa melodia atasata!

biancuta
[07.04.10 11:19:45]
»

cc_iordachescu, referitor la patriotism, am avut ceva de comentat, dar m-am abtinut, de aceea am raspuns pe langa, referindu-ma doar la o fata a valorificarii (cea fara bani). Am constat insa ca totusi sunt multi patrioti, asa ca m-am decis sa raspund.

Dupa parerea mea, democratia e prost inteleasa de multi. Eu cred ca a fi democrat inseamna sa ai dreptul sa ai o parere, inseamna libertate si mai ales inseamna sa ai atitudine, fara a deranja pe cei din jur.

Din pacate, a fi patriot e similar pentru unii cu a fi comunist, din acest motiv cred ca se evita uneori a se aprecia trecutul. Poate ca a aduce omagii aminteste de epoca trecuta si multi evita sa o faca. Am vazut si politicieni care folosesc anumite cuvinte cu retineri, completand apoi... imi pare rau, nu am gasit alt cuvint, nu vreau sa par comunist, etc. Cred ca trebuie sa identificam valorile neamului nostru atat de zbuciumat si cu probleme atat de controversate si sa le punem in valoare.

Cristian_h, ai adus informatii interesante.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
gushpi
[07.04.10 12:04:53]
»

Ce tot va invartiti in jurul cozii?

E CLAR! Nu avem! Si "de unde nu e, nici D-zeu nu cere! "

Ce nu avem? Va las sa va sfaditi si in privinta asta...

biancuta
[07.04.10 12:06:33]
»

gushi, nu se sfadeste nimeni...ne dam si noi cu parerea pentru a putea intelege...

ioana22
[16.07.11 14:08:47]
»

ar fi si pacat sa nu corectati si sa scrieti corect SarmisegetuSa... chiar daca fonetic, consoana este "z"... Ar fi pacat... mai ales daca preciati atat de mult istoria, nu? .

O zi placuta!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
biancuta, gushpi, ioana22, presario, zangela69
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sarmisegetusa Ulpia Traiana:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.076505899429321 sec
    ecranul dvs: 1 x 1