GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Biserica Densus [Hateg] - cea mai veche in care se tin inca slujbe
Biserica din Densus este foarte aproape de Hateg si se poate ajunge aici in 2 “variante” scurte, de cativa km.
Daca veniti dinspre Deva – Simeria, chiar la intrarea in Hateg, mergeti drept inainte (si nu spre centrul orasului). Dupa aprox 1 km, aveti o intersectie, unde spre dreapta se ajunge la Manastirea Prislop, iar inainte la Biserica Densus (sunt indicatoare aici, cu ambele obiective). Deci, se merge inainte, se trece prin localitatea General Berthelot (pe langa Castelul/ Conacul acestuia, acum in renovare) si dupa inca cativa km se ajunge in comuna Densus.
Daca veniti dinspre Caransebes, de pe DN 68, dupa Sarmisegetuza, in comuna Totesti se face stanga, sunt indicatoare cu “Biserica Densus” la intersectiile principale, deci nu aveti cum sa ratati.
Odata ajunsi in centrul comunei Densus, langa bustul lui Ovid Densusianu se vede la aprox 200 m in spate biserica.
In fata bisericii si a cimitirului ce o inconjoara, jos - la strada – este un alt bust, al istoricului Nicolae Densusianu. De fapt toti “Densusienii” isi au originea aici, in aceasta zona.
In ceea ce priveste biserica, pe placa aflata la intrare scrie ca este din secolul XIII, dar nu este foarte clar care ii sunt “originile”, pt ca istoricii au pareri impartite – ba ca ar fi de pe vremea dacilor, ba de pe vremea romanilor, sau mai tarziu – sec XIII, etc.
Important este ca biserica din Densus este cea mai veche biserica din Romania in care se mai tin si acum slujbe.
Biserica este construita din caramizi, pietre funerare, blocuri si coloane luate de Sarmisegetuza Ulpia Traiana – din apropiere.
Si cimitirul care imprejmuieste biserica este plin de pietre sau blocuri de piatra cu inscriptii de pe vremea romanilor, toate acestea fiind aduse tot de la Sarmisegetuza.
Pronaosul este descoperit si strajuit de 4 stalpi imbracati in pietre funerare. Masa altarului este facuta tot din piatra funerara.
In interior, se mai poate vedea si astazi “semnatura” unui pictor care a realizat unele din picturile de pe peretii bisericii – numele lui este Stefan.
Turla bisericii este atipica, ingusta, iar pe unul din cei patru stalpi ce sustin turla, este inscriptionat numele Longinus – de aici si una din variante cum ca aici ar fi fost initial mausolelul generalului roman Maximus Longinus.
In Sec XIX, satenii din Densus au vrut sa demoleze biserica si sa faca alta mai mare, dar “mai-marii” de la Budapesta (pe atunci) nu i-au lasat pt ca au hotarat ca e monument istoric si foarte bine au facut.
Picturile din interiorul bisericii au fost refacute in mare parte – acum cativa ani – cu sprijinul SUA, care a donat 20. 000 $, prin Ambasada lor din Romania.
Am facut totusi cateva poze fara blitz in interior, le atasez.
Alte detalii interesante despre biserica din Densus gasiti aici si aici
Trimis de presario in 01.04.10 12:25:22
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SARMIZEGETUSA [HD].
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (presario); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 45.58256400 N, 22.80522900 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mă bucură că acestă biserică, unică în felul ei, dar ajunsă obiectiv de rangul II sau chiar III suscită din ce în ce mai mult interes (analizând numărul de impresii acumulate). Este un pic excentrică ca şi poziţie faţă de traseul principal, dar merită abaterea.
Apariţia ei constantă în prin impresii şi ecouri o aduce la adevărata ei valoare.
Vă felicit pentru alegerea făcută!
In 1994 am fost si noi la Densus. Nu pentru ca stiam despre ea ceva, ci pentru ca am stat 2 nopti la Sarmisegetusa si cu ocazia vizitarii muzeului de acolo, paznicul ne-a luminat si pe o ,, ardeleneasca" frumoasa ne-a deschis ochii : da' la Densus ati fost? e biserica de pe ,, banconeta '' de 5 lei. Acum nu-mi mai aduc bine aminte pe ce ,, banconeta" era biserica dar oricum replica n-o s-o uit niciodata. Atunci, in 1994, era destul de parasit locul. Nu existau nici indicatoare,nici alte explicatii si nici nu era deschisa. Am inconjurat-o de cateva ori si singurul lucru aflat despre ea de la un localnic care-si pastea vaca in zona a fost ca biserica s-a construit din materialele provenite din cetatea Sarmisegetusei.
Acum ma bucur ca am gasit lucruri interesante despre Densus in review-ul tau.
De ce nu putem sa ne facem si noi cunoscute obiectivele turistice , de ce nu putem sa exploatam istoria asa cum o fac altii? Iata intrebari la care mai caut raspuns. Punctaj de la mine si multumiri.
am vizitat acest lacas deosebit in adolescenta si imi amintesc ca am fost impreionant de vechimea lui! un loc demn de vizitat de catre toti romanii!
Biserica din Densus nu este cea mai veche din Romania in care se tin slujbe. In Țara Hațegului sunt vreo 3 biserici care iși dispută acest titlu, din care cea din Sântămaria-Orlea, datând tot de la sfârșitul secolului XIII, a fost special făcută ca biserică (pe locul alteia mai vechi) și nu este o adaptare a unui monument roman așa cum este biserica din Densuș. Detalii privind această dispută puteți găsi întrebându-l pe Goagăl. La Geoagiu există Biserica Rotondă datând din secolul XI, aflată perfect în picioare. Ea este cea mai veche biserică din piatră din România, dar în ea nu se mai țin slujbe.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2019 Biserica Densuș – “cea mai veche biserică de piatră din sud-estul Europei în care s-au ținut slujbe neîntrerupt timp de 700 de ani” — scris în 20.09.19 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Biserica din Densuș - date, ipoteze și controverse — scris în 21.02.17 de Lucien din MIERCUREA CIUC - RECOMANDĂ
- Mar.2016 Densuș — veniți creștini la rugăciune! — scris în 12.04.17 de elviramvio din JUD. ILFOV - RECOMANDĂ
- Mar.2016 Biserica Sf. Nicolae din Densuş — scris în 29.03.16 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Aug.2015 'Fara pereche in toata romanimea' — scris în 30.08.15 de noi doi din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Sep.2014 Biserica Sf Nicolae din Densus — scris în 27.07.15 de Adriana_B din CONSTANţA - RECOMANDĂ
- Apr.2012 Biserica templu — scris în 01.05.12 de Ovidiu B din BUCURESTI - RECOMANDĂ