GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Am fost la Rășinari săptămâna trecută vezi impresii cu scopul precis de a vizita muzeul etnografic. De și acest muzeu există din 1952 iar eu am trecut deja de X ori prin localitate niciodată nu m-am gândit să-i trec pragul. Dar niciodată nu este târziu.
Localizare muzeu etnografic
Muzeul se află în centrul comunei Rășinari. Nu se află în drumul spre Păltiniș stațiunea montană dar indicatoarele de pe acest drum principal ne îndrumă spre obiectiv. Adresa exactă este strada Octavian Goga nr. 1527, muzeul se află în clădirea Palatului Cultural pe malul pârâului care străbate localitatea. O parcare este realizabilă existând locuri atât în fața clădirii cât și de-alungul străzii.
Orar și tarife
Muzeul se poate vizita de marți până sâmbătă între orele 9.00-16.00, dumincă între orele 9.00-14.00 iar luni este închis. Este bine să se memoreze numărul de telefon 0733490642 deoarece persoana responsabilă mai face și alte treburi nu se află tot timpul acolo. Eu am sunat atât înainte cât și la fața locului.
Tariful este unul modic de 4 lei/persoană. Persoana responsabilă este și ghid în același timp și oferă informații bogate atât despre exponate cât și despre istoria localității.
Despre muzeu
În 1952 edilii satului au hotărât că este timpul să deschidă un muzeu despre istoria locală, ocupațiile meșteșugărești din cele mai vechi timpuri de aici, obieciurile locale și au dotat muzeul cu toate exponatele necesare în așa fel ca un turist să înțeleagă, să poate să învețe despre loc.
Clădirea desemnată a fost Palatul Cultural iar pentru muzeu s-au alocat 3 încăperi unul mai mare și două mai mici. În fața clădirii se află un decor cu fântână, bustul lui Emil Cioran și Octavian Goga.
Exponatele sînt: obiecte meșteșugărești, porturi populare, obiecte casnice, mobilier, ceramică.
Vizita mea și ce am văzut acolo
Așa cum am scris a trebuit să sun persoana responsabilă. Până a venit de la primărie că acolo a avut treabă am studiat exponatele din holul muzeului. Primul tablou observat a fost depre personalitățile Rășinărene. I-am văzut aici pe: Andrei Șaguna, Octavian Goga, Emil Cioran, Traian Bratu, Maniu Lac, Ilarie Mitrea, Sava Popovici Barcianu, Eugen Brote, Danil Popovici Barcianu și Victoria Frățilă. Pe urmă am văzut expuse pe pereți tablouri care reprezentau fotografii unor personalități rășinărene făcute în lume în diferite locații. Iar în capătul holului lângă casa scărilor am zărit un decor specific local din diferite obiecte decorative din lemn, stofă, ceramică, lână.
A venit însfârșit și tanti și-a cerut scuze și a descuiat încăperile pe rând și și-a început repertoriul despre istoria locului. În această încăpere am observat multe ustensile pentru fabricarea diferitelor lucruri, procesarea alimentelor. Am observat obiecte, scule folosite în agricultură, pomicultură, viticultură, creșterea animalelor, sculele fierarului, prese de ulei, instalație de fabricat lumânări, morărit, cojocărit, prelucrarea fibrelor textile, țesăturilor în pive și vâltori. Mai este expus mobilier specific din vremuri de mult apuse, porturi populare și multe obiecte casnice, ustensile de bucătărie, obiecte de depozitat alimente, lăzi, etc. Pe pereți am mai văzut tablouri dar și icoane. Fotografii vechi ne arată despre grupuri de persoane din Rășinari intitulate: O parte din bătrânii satului 1912, O parte din femeile mai în vârstă 1912, Fetele în costum de sărbătoare 1912, Influență austriacă în costumul bărbătesc 1912. Am mai văzut corespondență veche mărită și pusă pe perete. Într-un colț am văzut expusă o sobă foarte veche.
În următoare încăpere puțin mai mică ca prima sală cu exponate am observat mobilier și multă ceramică. Ceramica este cumpărată deoarece împrejurimile Rășinariului nu dispuneau de un lut adecvat pentru fabricarea ceramicii. În această încăpere am observat dulapuri foarte vechi, un colțar compus din bănci și masă, rafturi, lăzi de zestre, sobă veche. Mobilierul era frumos pictat. Pe masă se poate răsfoi un album vechi cu diferite ilustrate, înscrisuri fotografii foarte vechi.
În ultima încăpere am observat manechini îmbrăcați în portul popular, sobă veche, pat, masă, scaune, lăzi de zestre, rafturi cu ceramică și un dulăpior suspendat tip colț foarte veche folosită într-o biserică și care se poate folosi și ca bibliotecă, deschizând am observat cărți vechi înăuntru.
Pe masă am observat mici obiecte, souveniruri de vânzare. Am observat aici o plasă de cumpărături din pânză pe care era imprimat Ansamblul de călușeri Rășinari -20 lei, set mini-straițe locale cu tricolor-40 lei, coșulețe, alte obiecte.
În final am fost invitat să scriu ceva în cartea de onoare. Am mulțumit pentru ghidaj și prezentare. Vă invit să mergeți și voi.
Trimis de AZE in 01.10.23 21:05:03
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Îmi plac tare mult obiectele făcute din lemn, atât mobila cât și ustensilele casnice. Mi-a plăcut mobilierul vechi, din P11, dar nu numai!
Dulapurile pictate, (P36,37,38) blidarul, policioarele, canapeaua, lada de zestre, războiul de țesut, toate sunt meșteșugite cu simț artistic.
La „Palatul Culturii” din Iași am văzut multe obiecte din lemn (prese de ulei sau de struguri) care m-au fascinat, pentru că nu am trăit niciodată la țară, ca să văd cum cum se obține vinul sau uleiul. Țăranii noștrii de-altădată aveau simț tehnic, prin extensie, puteau fi numiți „ingineri constructori de instalații” de tot felul!
Felicitări pentru articol!
@doinafil: Mulțumesc.
Cred că din toate muzeele văzute în acest an (și nu au fost puține) tipul acesta de muzeu îmi place cel mai mult, și acest tip de muzeu înțeleg cel mai bine. Deoarece este vorba despre viața omului simplu și cum a trăit la țară, cu ce a făcut pâinea, cum a făcut vinul, cum și-a confecționat îmbrăcăminte, cum s-a rugat și așa mai departe.
Și în Australia în afară de muzeul maritim care mi-a plăcut cel mai mult acest tip de muzeu care descrie viața de zi cu zi (din prezent și de odinioară)a fost cel mai interesant pentru mine. Un astfel de tip de muzeu (de fapt doar o secție din acesta) am descoperit în muzeul australian Melbourne. Erau acolo machete de case în care se putea intra și puteai să vezi toate dotările necesare începând de la mobilier, aparatură, manechini, chiar și machete de mâncare erau în farfurii.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2023 Rășinari, perla munților Cindrel — scris în 29.09.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Plimbându-ne prin Rășinari, în satul împietrit în timp, ne-am bucurat sufletul — scris în 05.12.18 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Biserica 'Cuvioasa Paraschiva' sau 'Biserica veche', Rășinari, zidită între anii 1725-1758 — scris în 03.12.18 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Dec.2016 Descoperă Răşinari - satul lui Goga şi Cioran — scris în 27.01.17 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ