ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.10.2023
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
OCT-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Tilișca, o altă perlă a munților Cindrel

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Zilele astea am redescoperit o altă perlă din munții Cindrel. Era atât de fain acolo încât mi-am dorit să nu se termine acea după amiază, momentul vizitei. Am fost acolo din nou cu scopuri precise. În primul rând să vizitez localitatea și un alt muzeu etnografic din Mărginime, în al doilea rând să urc la cetatea dacică și să încerc să descopăr ceva și din cetatea medievală. A fost o zi reușită și parcă am coborât acolo ceva mai bogat, bogat în informații și amintiri frumoase.

Localizare Tilișca

Tilișca se află într-o vale superbă cu dealuri împădurite jur împrejur. Mulți șoferi trec pragul localității Tilișca pe aici șerpuiește celebra Transalpina drumul regelui. Drumul la care se află localitatea se numește 106 G un drum județean de bună calitate doar îngust pe alocuri iar șofatul pe acesta va necesită atenție sporită. Ulterior acest drum se va întâlni cu 106E după care cu DN 67C drumul spre nori sau deasupra norilor cum se mai numește Transalpina. Am avut 2 experiențe pe cel mai înalt drum din România care se pot citi aici :

vezi impresii

vezi impresii

Ca să ajungem în localitatea Tilișca putem folosi 3 drumuri dinspre Sibiu. Primul drum este dinspre autostrada A1, în dreptul localității Săliște există ieșire de pe autostradă, se va traversa localitatea Săliște, centrul și se va respecta indicatorul spre Transalpina sau localitatea Tilișca. A doua variantă este E68/DN1 la fel la intersecția cu strada Gării din Săliște se va vira la stânga. A treia variantă cea mai frumoasă este drumul care străbate toată Mărginimea Sibiului. Pentru a folosi acest drum fie se va folosi DN1, Cristian după care via Orlat pe DJ106E fie traseul de mărginime complet direct din Sibiu via Cisnădie-Cisnădioara-Rășinari- Poplaca DJ106A, DJ106D, DJ106E. Foarte frumos, multe păduri, curbe, drumuri înguste dar merită. Pentru peisaje ce taie răsuflarea merită.

Distanța cea mai scurtă dinspre Sibiu este de 26 km. Se lungește dacă se folosește autostrada sau traseul pitoresc de Mărginime.

Despre Tilișca

Tilișca este satul de reședință al comunei cu același nume. Tilișca se află la o altitudine deasupra mării de 580 m. Împrejurimile satului sînt compuse din dealuri împădurite cu o înălțime de până la 750 m. Dealurile care alcătuiesc împrejurimile satului se numesc Cetate, Cățănaș, Priboi și Plaiu. Râurile care străbat localitatea se numesc Râul Negru și Râul Valea. Confluența are loc în mijlocul satului aceste râuri după ce se unesc devin Râul Săliște.

Localitățile învecinate spre drumul de Sibiu se numesc Galeș și orașul Săliște iar spre Transalpina Rod, Poiana, Jina și Șugag. Despre Jina și Șugag am povestit acum câțiva ani aici :

vezi impresii

În Tilișca conform ultim recensământ din 2022 există 976 locuitori din care majoritatea sînt români, și se ocupă fie de turism, creșterea animalelor, fie de oierit, exploatare forestieră sau lucrează în firmele din Sibiu naveta nefiind o prea mare problemă pe această distanță scurtă.

Etimologie

Numele Tilișca provine de la generalul roman Marcus Tilistus. Acesta împreună cu armata sa a cucerit cetatea dacică existentă pe acea vreme urmând un zvon fals în urma căruia ar exista mult aur și o comoară între zidurile cetății dacice. Nu a fost chiar așa dar după cucerire romanii au rămas aici.

Istoria localității Tilișca

Zona în care se află în prezent Tilișca s-a locuit în perioada preistorică, au avut loc descoperiri arheologice. Următoarea perioadă în care este menționată localitatea este acum 2000 ani cu cetatea dacică de pe dealul Cățănaș. A urmat perioada înfrângerii de către forțele armatei romane în frunte cu Tilistus. Următoarea perioadă este timpul în care persista pericolul invaziei turcești și tătărești. Pe atunci s-a construit cetatea medievală de pe dealul Cetate un loc strategic de unde se putea observa toată zona din jur.

O primă atestare documentară este din 1366. În vremurile mai apropiate de cele din prezent locuitorii satului nu au scăpat de războaiele mondiale, monumentul din centru ne amintește de acele timpuri. În perioada comunistă fiind locul din punct de vedere geografic puțin mai retras, edilii de atunci nu au reușit să fure chiar totul din comună, astfel localitatea a putut să se dezvolte în continuare. În prezent localitatea este o îmbinare armonioasă între trecut și prezent s-au păstrat tradițiile, ocupațiile tradiționale dar s-a dezvoltat și din punct de vedere turistic.

Ocupațiile tradiționale ar fi prelucrarea lânii, pieii, confecționare de cojoace ciobănești, procesarea brânzii de oaie.

Ce se poate vizita în Tilișca?

Din start vă spun că ar fi nevoie de 2-3 ore pentru a vizita tot ce este important aici. La prima vedere nu pare să fie prea multe de vizitat, dovada că anii trecuți localitatea Tilișca era pentru mine una de trecere. Ei, s-a mai schimbat situația puțin.

Centrul satului și casa muzeu

De cum intrăm în Tilișca satul urmează cursul râului iar drumul de Transalpina șerpuiește de cum îi dictează cursul apei. La un moment dat la o cotitură observăm mai multe indicatoare maro la un loc și este momentul să punem frână, să semnalizăm stânga, să trecem râul pe un pod și să parcăm în parcarea amenajată imediat după pod în fața primăriei și poliției comunale. În imediata apropiere observăm o clădire care pare antică și are și un turnuleț în dotare foarte fotogenic. Primăria în schimb este construită cel mai contemporan posibil. Dar în fața primăriei într-un mic parc pitoresc vom observa casa muzeu, este muzeul etnografic din Tilișca. În fața muzeului tronează Monumentul eroilor.

Casa muzeu a fost înființată în anul 2003 într-o casă țărănească din lemn construită în jurul anului 1900. Este dotată cu exponate de etnografie locală, suficient de interesant cât să dedic un articol separat acestui muzeu.

Luând la pas centrul satului observând ulițele am observat că majoritatea locuitorilor sînt înstăriți și pe lângă câte o căsuță istorică a mai răsărit câte o vilă/viluță care nu se integrează deloc în acest peisaj. Dar încă vedem destule clădiri originale, din lemn construite pe postament de piatră și care se potrivesc perfect în peisaj.

Bisericile

În Tilișca vom putea admira două biserici istorice ortodoxe. Ambele dispun de ziduri de incintă și nu se află prea departe una de cealaltă. Cea de lângă școală se numește Sfântul Arhanghel Mihail și Gavril. Acesta s-a construit în 1782 în locul unei biserici de lemn devenită neîncăpătoare. Pictura a fost realizată în 1793.

Cealaltă biserică la origini a fost greco-catolică doar că în 1948 a devenit ortodoxă după ce autoritățile comuniste au interzis biserica unită. Această biserică s-a construit în anul 1843 din piatră și cărămidă. Poartă hramul Sf Nicolae

Cetatea dacică

Cetatea de acum 2000 de ani a fost descoperită relativ târziu în 1957 pe dealul Cățânaș din împrejurimile satului Tilișca. Pe lângă cetatea-turn locuință s-au mai descoperit diferite sisteme de apărare. Acum două mii de ani a existat un centru întreg fortificat acolo.

Ca și acces dinspre centrul comunei ne continuăm deplasarea spre Transalpina până la intersecția cu strada Hulei. La această intersecție există câteva indicatoare la stânga printre care și Transalpina iar un singur indicator spre dreapta ne îndrumă spre cetatea dacică. Urcăm cu mașina încă câteva sute de metri și observăm intrarea spre cărare. Se va parca oriunde, este spațiu pentru toți. Pe partea opusă de cărare se află dealul Cetate și un cimitir la baza lui. Cărarea spre cetatea dacică este marcată corespunzător cu panouri și indicatoare. Cărarea este atât de lată încât ar încăpea o mașină SUV doar că nu are voie pe acolo, se va urca la pas nu este mult, cel mult 15 minute. Peisajul este splendid, se va urca în răcoarea pădurii. Indicatoare găsim la tot pasul în română și în engleză. Este descrisă istoria locului, și observăm hărți cu fosta zonă și planul fortificației. Pe alocuri s-au montat bănci de odihnă și coșuri de gunoi.

Într-un final apare și fortificația dacică. Au rămas destul de multe din locuința turn, ziduri sau porțiuni de ziduri care încă arată destul de ok, de și sînt totuși ruine. S-a și protejat de intemperii cu un acoperiș construit deasupra. Locuința dacică în sine nu a fost mare estimez un așa 15x15 m nu mai mult. Fortificația în sine a fost mult mai întinsă, ne putem continua plimbarea spre vest și observa diferite șanțuri cu anumite descoperiri despre fosta fortificație. Ajungem și într-un punct de beleveder de unde s-ar putea vedea ceva din sat, din păcate avînd în vedere vegetația abundentă nu prea se observă mare lucru. Probabil iarna, primăvara s-ar putea observa mai mult. A scris colegul nostru AFA zlatna în 2021 despre loc și având ân vedere că a fost primăvara a putut vedea Tilișca de sus. Articolul lui se poate citi aici: vezi impresii

Pe partea opusă spre vest pe dealul Cetate ar trebui să fie ruinele cetății medievale care s-a construit în scop defensiv pentru a înlătura pericolul turcesc și tătăresc. Nu se mai găsește nici un indicator spre această cetate, înțeleg că nu este mare lucru de văzut câțiva pietri/bolovani și atât. Ne existând indicatoare care să mă îndrume și neștiind cât ar dura drumeția am zis pas și m-am mulțumit cu fotografierea dealului pe care s-a aflat odinioară cetatea medievală.

Coborând mult mai repede la locul de parcare la un moment dat am observat chiar pe traseu un loc care s-ar dori să se dezvolte ca pârtie de schi. La întoarcere am făcut o oprire în Galeș satul vecin. Biserica din centrul satului de acolo datează din 1700 și se numește Intrarea în biserică a maicii domnului din Galeș. Povestea istoriei bisericii este impresionantă. Aici în această biserică și-a exercitat profesia un preot care a protestat împotriva autorităților imperiului habsburgic care doreau ca ortodocșii să accepte unirea cu Roma. Pentru răzvrătirea preotului autoritățile austro-ungare l-au închis în închisoarea de la Kufstein unde a și decedat. Tocmai de aceea biserica poartă și hramul preotului care a murit Sf Ioan de Galeș.

Cazare

Nu m-am cazat niciodată aici. Domiciliul meu este aproape. Dar am observat locurile de cazare care există aici, cel puțin pe dinafară. Am observat de exemplu pensiunea Irina, bookingul ne arată un preț de 200 lei. Căsuța de pe Vale ne-a descris un user AFA amfostacolo.ro/hotel9.php ... biului&id=26454 Am observat câteva pensiuni și în Galeș localitate din vecinătate și foarte aproape de Tilișca (1-2 km): Casa Alexandra 270 lei, Livada Amely 270 lei, Casa Ilieș 250 lei. În Tilișca nu am observat unități de servire a mesei dar am observat câteva magazine mici. În orașul Săliște în schimb care se află foarte aproape de Tilișca se poate face aprovizionarea ca lumea, este piață agroalimentară, este Penny, alte magazine, restaurante... Dar trebuie întrebate și gazdele unii probabil oferă și masă nu doar cazare.

Astea fiind scrise nu rămâne altceva decât să vă recomand, faceți o oprire în Tilișca.

Vacanțe faine, rog WM să atașeze la început, mulțumesc.

youtube

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 03.10.23 21:05:02
Validat / Publicat: 04.10.23 07:11:03

VIZUALIZĂRI: 398 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Tilișca,monument și casa muzeu
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 39700 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[04.10.23 07:09:58]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

crismisPHONE
[04.10.23 07:34:30]
»

@AZE: Ce surpriză frumoasă!

Vara asta, în drum spre "alte țări de soare pline", aveam nevoie de o cazare intermediară în zona Sibiului, cât mai aproape de autostradă. Unde crezi că am nimerit?! La Tilișca, pensiunea Irina, despre care ai pomenit și despre care voi detalia la timpul potrivit.

Nu mă așteptam să mă impresioneze atât de tare această localitate (era prima dată când auzeam de ea) și mai ales ospitalitatea gazdelor noastre (care da, oferă și alte mese în afară de mic dejun, la cerere). Nu mă așteptam să fie atâtea obiective turistice în zonă și am fost un pic frustrați că timpul nu ne permitea să le vizităm.

Motiv să ne reîntoarcem cândva...

AZEAUTOR REVIEW
[04.10.23 08:09:15]
»

@crismis: Da, sînt în zonă câte ceva de vizitat.

Dacă doar localitatea Tilișca are atâtea de oferit câte am descris eu aici, îți dai seama că pentru toată zona este nevoie de mai mult timp.

Acuma depinde de fiecare cât timp are și dacă își permite și o vizită în fugă pentru că se poate și așa.

webmasterPHONE
[04.10.23 08:37:09]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

AZEPHONEAUTOR REVIEW
[04.10.23 09:01:47]
»

@webmaster: Multumesc

doinafil
[04.10.23 23:25:34]
»

@AZE:

Numele Tilișca provine de la generalul roman Marcus Tilistus. Acesta împreună cu armata sa a cucerit cetatea dacică existentă pe acea vreme... după cucerire romanii au rămas aici.

Știam că „tilișca” este o plantă, nu mi-a trecut prin minte că numele i-a rămas de la generalul roman! Mi-a plăcut casa veche din P4,9, 10. Păcat că nu o reabilitează cineva, vreun moștenitor (dacă o avea vreunul) sau chiar primăria. Se degradează frumusețe de construcție!

Zona este grozavă, iar pietrele cetății dacice, alea rămase de-atâta amar de vreme acolo, mă mir cum au rezistat.

Ce coincidență să fi trecut @crismis chiar pe acolo, în vara asta!

Felicitări! Mi-a plăcut Tilișca, mi-a plăcut și melodia atașată - „învârtita” - și aștept urmarea promisă!

AZEAUTOR REVIEW
[05.10.23 08:11:32]
»

@doinafil: Sărutmâna. toată zona este grozavă nu numai zona din Tilișca.

Mărginimea Sibiului este des vizitată de useri AFA, este o zonă cunoscută și renumită.

Cetatea medievală adevărat se vede pe hartă, pe unde a fost dar nu am găsit indicator spre acest fost obiectiv. M-am mulțumit cu cetatea dacică.

Mulțumesc pentru vizită și vot, o zi faină

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, crismis, doinafil
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Mărginimea Sibiului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.070358037948608 sec
    ecranul dvs: 1 x 1