GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Vulcanul Stins, Lacul de Smarald și Coloanele de Bazalt de la Racoș, obiective minunate de vizitat în Rezervația naturală Complex Vulcanic Racoș
(Continuare)
Duminică, 7 octombrie 2018, în timp ce ne întorceam spre casă, soțului meu i-a venit instantaneu ideea să trecem pe la Rezervația naturală Complexul Geologic Racoș. Era soare și prea devreme să ne îndreptăm direct spre casă. Colegii au fost foarte încântați de propunere, mai ales că au văzut pozele postate de soțul meu - cu o săptămână mai devreme am mai fost acolo, pentru prima oară, dar cu alți prieteni. Atunci era înnorat și a început să plouă mărunt. Lacul de Smarald era gri, pentru că îi lipseau razele soarelui. Ne-am propus să ne reîntoarcem la lac într-o zi cu soare ca sa îi vedem culoarea. Nu credeam că totul se va întâmpla atât de repede.
Accesul
Din drumul E60 dinspre Brașov către Sighișoara, în localitatea Rupea Gară se face un drum secundar la dreapta, în stare bună, pe care înaintați 10 kilometri până ajungeți în localitatea Racoș.
Acolo veți vedea indicatoare spre Rezervația naturală Complexul Geologic Racoș. Acesta are cu o suprafață de 95,2 ha. Aici sunt conservate manifestările vulcanice bazaltice cuaternare, vechi de cca 1,3-1,5 milioane de ani, vizibile în cele trei cariere.
Mașina trebuie să o lăsați la baza Dealului Heghes, pe câmp deschis, după care urmează să urcați o pantă cam 10 minute, până ajungeți la "vulcan" sau mai precis la zona în care s-a făcut exploatarea scorei bazaltice. Este un loc în care va trebui să vă duceți apă pentru că nu este nimic amenajat. Încălțămintea pe care o purtați, ar trebui să fie una care nu alunecă, cu talpa cu aderența bună.
Aici veți găsi două panouri informative despre Aria Protejată Complexul Geologic Racoș, în care vă sunt explicate atât în limba română cât și în limba engleză cele trei puncte de atracție turistică, este desenată și harta pentru a vă ajuta la orientare.
Cele trei puncte sunt:
1. Vulcanul Stins sau Cariera de scorie bazaltica Dealul Heghes
2. Lacul de Smarald sau Cariera Brazi
3. Monumentul naturii Coloanele de bazalt de la Racoș
Vulcanul Stins sau Cariera de scorii bazaltice
Am început vizita Complexului Geologic Racoș cu Vulcanul Stins, peisajul este ireal de frumos, nu seamănă cu nimic altceva.
Un articol deosebit de complet și de complex, un adevarat curs de geologie scris de colegul @Lucien - vezi impresii, vă explică exact cum s-au petrecut evenimentele care au dus la formarea Rezervației naturale a Complexului Geologic Racoș.
Înainte să-l citesc, l-am parcurs de câteva ori, am avut falsa impresie că m-am plimbat prin craterul unui vulcan. Apoi am aflat că de fapt eu am călcat pe zgură naturală sau scorii vulcanice. Centrul de erupție al vulcanului, este acel vârf brun roșcat, care se află pe Dealul Heghes și se observă din depărtare... deci nu ne-am plimbat prin crater, în cazul acesta craterul vulcanului este ca un con. Noi ne-am plimbat prin cariera de exploatare a scoriei bazaltice.
Peisajul este unul unic, roșiatic, fascinant, cu pereții carierei dispuși în straturi de culori și forme diferite.
Cariera ocupă un teritoriu mare, pe care vă îndemn să îl parcurgeți în întregime, coborând în interiorul acesteia. Spun acest lucru pentru că la prima vizită nu am coborât până la baza și nici nu am parcurs tot traseul, care își modifică forma straturilor geologice, conținutul și culoarea acestora.
Este o experiență unică care merită să o trăiți și să vă bucurați de ea. Bineînțeles că mi-am adus acasă o amintire de acolo și am expus pe mobilă, o roca vulcanică sau scoria vulcanică.
Lacul de Smarald sau Cariera Brazi
Înainte să ajungeți la Vulcanul Stins, veți trece pe lângă câțiva bolovani care împiedică accesul cu mașina. Acolo există un indicator care vă îndrumă pe o potecă spre Coloanele de Bazalt și Lacul de Smarald.
Noi fiind cu mulți copii mici, nu am mers pe jos, am luat mașinile, atenție, doar cele cu gardă înaltă și am ajuns în parcarea destinată vizitarii celor două obiective. Distanta nu este mare.
Acolo veți observa indicatoarele spre Lacul de Smarald și Colanele de Bazalt, obiective care se află în direcții opuse una față de cealaltă. Din acest punct se ajunge repede în abele locuri, 10 minute scria pe un indicator.
Lacul de Smarald s-a format după închiderea exploatării miniere la Cariera de bazalt Brazi, apa provenind din precipitații și din topirea zăpezii.
Lacul are o suprafață foarte mare, nu poate fi cuprins cu privirea în întregime. În lumina soarelui lacul are culoarea smaraldului. Apa este foarte limpede și curată, astfel am observat bancuri de pești mici, dar și pești mai mari. Apa lacului este caldă. Nu am văzut să intre cineva în apă, dar am observat pescari.
Pereții care au rămas în urma exploatării sunt impresionanți ca formă, culoare și mărime iar oglindirea lor în apa lacului generează imagini minunate.
Coloanele de bazalt de la Racoș
În această zona se află cea mai veche exploatare de bazalt din zona Munților Persani, care datează din anii 1880-1900.
Nu cred că mâna omului poate sculpta ceva atât de perfect. Coloanele de bazalt sunt lungi până la 12m, cu muchii ascuțite, acoperite de straturi orizontale de bazalt în forme grometrice diferite: cuburi, dreptunghiuri, etc. Este superbă arta făcută de natură.
Recomandarea
Mergeți și veți dori să vă reîntoarceți acolo, pentru peisajul unic, spectaculos și minunat! Vizitarea este gratuită și parcarea la fel.
Noi cu siguranță vom mai trece pe acolo, sper că de încă de mai multe ori acum încolo și mă bucur că am descoperit acest loc deosebit de frumos, relativ aproape de casă.
Trimis de Dana2008 in 20.10.18 21:58:06
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în VISCRI [BV].
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dana2008); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Dana2008:
Start vot!
Pot spune acum ca am vazut smaraldul! Superbe poze si locuri.
Excursie frumoasa cu peisaje speciale.
Cate locuri minunate avem in tara noastra! Doar sa vrem sa le descoperim!
PS: sa stii ca am pus o vorba buna sa fie vreme buna in zona Zarnesti / Magura / Pestera si in Piatra Craiului sambata asta! ????☀️
Frumoase locuri! Știu de ele, nu am ajuns încă pe acolo! Felicitări pentru plimbare, pentru articol și pentru fotografii!
@Dan&Ema: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!
Complexul Geologic de la Racoș merită văzut. E aproape de noi dar nici de voi nu e departe.
În general omul caută departe frumusețea, dar de multe ori este mult mai aproape decât ne asteptam. Am văzut alături de tine Canionul 7 scări, o altă frumusețe a naturii.
Călătorii plăcute și vreme bună!
@Crazy_Mouse: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!
E foarte bine că știi despre aceste locuri, dar cred că ar fi și mai bine dacă le-ai vedea personal... oricât de frumoase ar fi fotografiile, nu compensează impactul și emoțiile pe care le trăiești la fața locului.
Cam două ore necesită vizitarea Complexului Geologic Racoș.
Călătorii plăcute!
Foarte frumos, felicitări! Am fost acolo și mai mult de atât am văzut și Castelul Súkősd-Bethlen (vezi rw) situat chiar în sat. Sunt obiective frumoase, aproape unele de altele, care merită vizitate. Frumoase și pozele!
@maryka: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!
@mishu: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!
Te pup!
@Dana2008: N-am ajuns încă să văd minunățiile astea, le am in vedere.
Foarte frumos ne-ai povestit despre ele, pozele sunt minunate, la fel și tu
@krisstinna: Bună, draga mea!
Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!
Mulțumesc frumos pentru complimente!
Cred că merită să-ți rupi două ore din timp ca să le vizitezi toate trei obiecive turistice, aflate foarte aproape unele de altele. Vei rămâne impresionată, cu siguranță!
Călătorii plăcute!
Pe curând!
@Dana2008: Cele trei obiective naturale adunate în arealul localității Racoș sunt superbe, mai ales dacă prinzi unghiurile potrivite în fotografii. Și sunt amplasate la doar vreo 12 km distanță de DN 13 (Brașov-Sighișoara). Culorile aprinse și formele de tot felul aduc o bucurie vizuală imensă. de multă vreme doresc să ajung aici, mai ales pentru coloanele de bazalt, dar încă nu a venit vremea.
În apropierea Racoșului se află și Bătrânul Carpaților, gorunul milenar din Mercheașa, prezentat de @Lucien într-un articol (vezi impresii).
Mulțumim pentru recomandări.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2023 Etna Romaniei, situl geologic Racosul de Jos — scris în 17.06.23 de raducondurache din SFANTU GHEORGHE - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Racoș și minunile lui naturale — scris în 16.08.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Castelul Sükösd - Bethlen — scris în 10.08.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Racoș – fenomene geologice și istorie într-un singur areal — scris în 08.10.21 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Comorile naturii si ale istoriei din zona Racos — scris în 27.02.22 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- May.2019 Racoș, o experiență unică — scris în 17.06.20 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- May.2018 Satul Racoş (Bv) şi coloanele de bazalt — scris în 20.06.18 de profesor73 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ