GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Profitand de minivacanta oferita de stat cu prilejul sarbatoririi Zilei Copilului, am decis sa descoperim in 2 zile Statiunea Moneasa. Moneasa este o localitate transformata in statiune cu ajutorul aerului pur de la copacii si muntii care exista in preajma si a apelor termominerale si mezotermale din zona. Pentru prima data, am gasit Hotel Codru-Moma. Dupa descrierile aflate pe internet, la care au fost atasate imagini convingatoare, si mai ales pretul-bomba de 80 lei pe camera dubla ne-a determinat sa ne cazam acolo. Insa am aut parte de o surpriza neplacuta cand am sunat la receptia hotelului cu scopul de a rezerva o camera:la Codru-Moma puteai rezerva doar pe baza de tichet, adica tichete pentru pensionari pentru tratamente. In criza de timp, am optat pentru Hotel Moneasa. La hotelul respectiv ne puteam caza doar intr-o camera dubla de doua stele, cele de trei stele fiind deja rezervate. Totul ne-a costat 140 lei cu mic dejun cu tot pentru 2 adulti si 1 copil. Asa ca, avand rezervarea efectuata, am pornit in dimineata Zilei Copilului spre Moneasa.
DRUMUL
Din Oradea-Mare am pornit catre Arad, insa nu am stat mult pe E671. Dupa ce am tranzitat Nojoridul, am virat stanga in sanul satului Les, exact dupa Nojorid, si ne-am indreptat catre Tinca, prin posibilele puncte de reper Miersig si Husasau de Tinca. Dupa ce am traversat satul Tinca, care este dezvoltat cat un oras, am trecut Crisul Negru, indreptandu-ne catre Judetul Arad. La bifurcatie la Belfir am mers inainte, si dupa Ucuris am parasit Judetul Bihor. In Jud. Arad am trecut prin Craiva si am ajuns in Beliu, alt sat cat un oras. La Beliu nu am mers insa inainte, la Bocsig, ca sa ajungem pe 79A, de-a lungul Crisului Alb, ci am virat stanga in sudul Beliului iar apoi dreapta, catre Selistea, de unde am mers prin Carand si Prunisor, de unde am ajuns in orasul Sebis. Acolo am intrat in centru si am facut cumparaturi la Profi Loco, Unicarm si Fornetti. Dupa ce ne-am incarcat munitia, am mers catre Moneasa, tranzitand Donceni, Buhani, Dezna si Ranusa.
MONEASA
Dupa ce ne-am cazat la Hotel Moneasa** (voi scrie si despre camera), am iesit langa hotel sa mancam. Am servit masa la Vila-Restaurant Tanamera (poate ca scriu despre mancare la rubrica "Unde mancam in Moneasa? "), un restaurant acceptabil, insa unde am fost siliti sa asteptam mai mult de jumatate de ora pentru bucatele comandate. Dupa pranz, am urcat in camera cu bagajele:camera am vazut-o, insa nu am luat bagajele. Parterul hotelului este dragut, cu receptie, bar, cabina telefonica si o masa de ping-pong. Am luat valizele si gentile cu noi din masina si am intrat in liftul care ne-a luat pana la etajul 3. Am fost cazati in camera 322.
Dupa o siesta in care am mancat snacksuri si am vizionat televizorul, am iesit cu fiul meu sa cautam piscina. O infirmiera ne-a spus ca piscina cu apa termominerala se afla in cadrul bazei de tratament a hotelului. Baza de tratament este o cladire separata, pe cealalta parte a drumului asfaltat care duce la hotel.Cele doua cladiri sunt legate de o pasarela suspendata.
Intre hotel si baza de tratament se afla un parau care vine din muntii nord-vestici ai localitatii. De-a lungul paraului care se varsa langa Lacul Linistit in Valea Moneasa este o carare turistica care duce la o cabana, numita Cabana Gaudeamus. Eu am numit paraul Paraul Pastravului, deoarece in albia inferioara am observat niste pastravi liberi care inotau intr-o adancitura a albiei formata printr-un minibaraj de aluviuni stranse la un loc. Am trecut pasarela, care era pustie. Apoi am ajuns la o bifurcatie.
Am intrat intr-o colectivitate de incaperi destinate terapiilor: hidroterapie, kinetoterapie si multe altele... Mi-am facut cruce la fiecare camera! Dispozitivele vechi si abandonate si incaperile pustii m-au fcaut sa ma simt la o morga.
Dupa ce am controlat camerele pentru terapie, am gasit o usa la bifurcatie. Pe ea scria "CAMERA BAZIN". Am presupus ca piscina se afla in spatele acelei usi. Usa insa era inchisa, nu am reusit sa o deschidem. Insa am putut sa ma uit prin gaura cheii, pe unde am vazut un bazin gol. Atunci m-a cuprins un sentiment de posomorare, deoarece am crezut ca acel bazin este piscina si ca este goala. Totusi, ne-am amintit ca infirmiera a zis ca exista o piscina functionala in cadrul bazei de tratament. Asa ca nu ne-am pierdut speranta de a ne balaci.
Am urcat un etaj unde iar am intrat intr-o colectivitate de incaperi si coridoare parasite si sinistre, de imi sarea inima la gat. Toate avand o stare deplorabila, urmand exemplul de la etajul 1, unde se afla bifurcatia. Dupa ce am coborat jos, la parter, am vazut o infirmiera, pe care am inrebat-o despre piscina. Ea ne-a instiintat sa intram in "SAUNA". Noi la inceput nu am bagat de seama sauna, deoarece credeam ca este doar 1 camera. Insa nu am observat ca pe usa scria mai mic "Bazin cu apa termominerala".
Asa ca am urmat indicatiile infirmierei si am ajuns la un minicoridor. Acolo erau doua usi: pe unul scria "SAUNA" si terapiile care se pot efectua acolo si pe cealalta "piscina". Am intrat bineinteles pe usa "piscina", pe care era un geam translucid si am gasit o piscina cu oameni balacindu-se in ea. Am mers inapoi in camera cu mesajul ca am gasit piscina in sfarsit. Asa ca ne-am strans halatele, caschetele de inot si ochelarii de inot, ne-am echipat cu costume de baie si prosoape si am pornit catre piscina. Cand am intrat, nu era nimeni in piscina sau pe mal. Pe mal insa era o banca scurta, pe care ne-am pus lucrurile, un cos de gunoi mic cu capac pliabil si un cuier.
Am agatat prosoapele de cuier, am pus prosoapele pe banca si am intrat cu familia in apa. Apa era foarte buna, calduta, respecta ce zicea infirmiera:26 grade Celsius (bineinteles nu am folosit termometru pentru masurare, ci ne-am folosit "termometrul tegumentar"=pielea). In piscina puteai intra pe doua scari aflate la o distanta de 5-6 m unul de altul. Apa termominerala a piscinei era asigurata de un burlan care curgea in piscina, fiind pe peretele neacoperit de apa a piscinei, nu ca la alte piscine, unde apa intra in piscina pe un put subacvatic. Eu cred ca apa termominerala este diluata cu apa normala, mai rece pe un put subacvatic. Am ajuns la aceasta concluzie cand am inotat pana la jgheab, din care iesea apa mai calda decat H2O-ul din piscina.
Dupa niste inot si balaceala am iesit din piscina si ne-am strans lucrurile. Am optat sa facem dus sus in camera, nu la dusurile care se aflau intr-o incapere alaturata incaperii piscinei. In concluzie, piscina a fost buna, am fost foarte multumiti cu temperatura apei, insa peretii si tavanul incaperii piscinei are o stare deplorabila. Tencuiala cadea si exteriorul arata urat. Insa pe noi nu ne-a interesat acest lucru, fiindca nu avem spirit de artist arhitectural. Am trecut pasarela si amm urcat scarile de la etajul 1 la etajul 3.
Dupa dus ne-am grabit sa coboram la Lacul Linistit ca sa prindem o hidrobicicleta sau barca la debarcader, deoarece era deja dupa ora 8 seara si debarcaderul iesea din functiune la 9. Insa din fericire ne-am imbarcat la 20:22 intr-o barca albastra cu vasle de 4 locuri. Pentru prima data am vaslit eu pana la mijlocul lacului si acolo l-am invatat pe fiul meu cum se vasleste:aranjeaza cele doua vasle perpendicular cu apa, trage-le in spate si in acelasi timp baga-le in apa lacului. Asa Daniel incet a inceput sa vasleasca inainte. Apoi, cand era sa ne ciocnim cu insulita pe care se afla Pensiunea Lacul Linistit, l-am invatat cum sa vireze:trebuie sa vaslesti doar cu o singura vasla, vasla dreapta vira catre stanga si vasla stanga vira catre dreapta. Am achitat 10 lei care ne-a adus un timp de 30 minute de navigare pe lac. Oricum, nimeni nu masura timpul, insa la ora 9 functionarul ne-a chemat pe toti cu un sunet de fluier de pe lac. Adica, am primit 8 minute in plus, iar in aceste 38 minute am facut inconjurul lacului de 2-3 ori.
Am navigat si sub podetul care leaga insula de uscat, unde insa trebuia sa ne aplecam ca sa nu ne ciocnim cu materialul de beton din care a fost facut podul. Pe parcurs, fiul meu a devenit priceput in vaslire, iar impreuna am ajuns la debarcader, unde am parasit ambarcatiunea.
Dupa ce am realizat cat de fain a fost cand am navigat, am pornit catre Cabana Dallas, care este la iesirea din statiune, catre Muntii Codru-Moma, la poalele carora se afla Moneasa. Am optat pentru Cabana Dallas deoarece am citit multe cuvinte bune pe AFA si un coleg de-al meu a zis ca este o mancare foarte buna acolo. Dupa ce am trecut podul peste Valea Moneasa langa lac, am gasit un ABC.
Ne era pofta de inghetata asa ca am luat doua inghetate BettyIce cum tin minte de vanilie cu glazura de ciocolata cu migdale pe bat si un Corso Intenso caramel la cornet. Inarmati cu inghetate am pornit catre cina la Dallas. In timpul plimbarii de 15 minute catre Dallas am mai observat inca un ABC si Tabara Scolara din localitate. Pe drum am mai observat o pisica la fiecare doua case. Am fost impresionati de numarul mare de pisici din Moneasa, asa ca, amintind de recenzia "Larnaca-dezvoltare turistica ampla intr-o localitate simpla" am denumit comic Moneasa "Larnaca de sub Codru-Moma", amintind de multimea pisicilor care erau pe ulitele Larnacai si pe langa Moscheea Hala Sultan Tekke.
Insa, ne-a pierit cheful de distractie cand am ajuns la Cabana Dallas. Chiar daca era un loc de joaca frumos cu trambuline, tobogane si carusel, nu era nimeni la terasa (clienti). Am gasit un meniu si ne-am uitat pe coala cu bucate si felul 2. Aproape nimic nu era, doar pastrav si altceva chestii. Chiar daca Dallasul avea o crescatorie de pastravi, am decis sa nu mancam acolo. Cand am ajuns in sanul statiunii, am mers la Minimarketul de langa Hotelul Parc si am cumparat niste bere. Eu am baut un Tuborg, la Daniel am luat un Ursus Radler 0%alcool. Apoi ne-am asezat langa hotelul nostru pe o banca si am baut berea si am mancat sandvisuri cu salam si ketchup. Apoi am urcat in camera deoarece era deja ora 11 seara. Ne-am spalat pe maini, ne-am luat pijamalele si ne-am bagat in pat pentru a intampina o noua zi.
ZIUA A DOUA
Ne-am trezit, ne-am dat jos pijamalele si am coborat pentru micul dejun, care era inclus in pretul achitat. Micul dejun a fost acceptabil, insa nu ce ne asteptam. Am avut de ales din legume, crenvursti, omleta, miere, iaurt, muesli, branza topita, cascaval, tartinabile, apa, lapte, zahar si sare. Eu am baut un pahar de lapte cald cu o jumatate de lingura de zahar, putin muesli cu lapte, un iaurt si doi crenvursti, plus putina apa si cascaval cu branza topita. Dupa micul dejun, eu si feciorul meu am jucat o partida de ping-pong, unde l-am invins. Dupa meci, am iesit sa facem o ultima plimbare prin Moneasa.
Am mers pe langa Strand pe alee, pana ce am ajuns in satul inferior. Acolo am vazut Hotelul Santana Neoklinik si Primaria. Totusi, imi era sete si am cumparat un Borsec 0.5 L la Sica Market.
Apoi am trecut Valea Moneasa (insa acum mergeam spre Sebis, nu catre Dallas) si am urcat putin pe un damb impadurit. Acolo am vazut mormantul lui Czaran Gyula de Sepreus-tradus fonetic Taran Ghiula, speolog care a descperit si a studiat avenele si pesterile din zona Stanei de Vale, Padisului, Arieseniului si a Monesei, loc unde a murit si a fost inmormantat. Dupa ce am coborat de pe deal, am revenit in hotel, unde am aflat ca check-outul se face la ora 13, nu la ora 12 cum credeam noi.
Acesta informatie receptionata ne-a schimbat planurile de amiaza. Asa ca am mers pentru jumatate de ora pana la piscina, unde ne-am balacit, am inotat si ne-am simtit foarte bine. Sus in camera am facut dus, am impachetat si la 13.16 am predat cheia si am parasit hotelul.
Ne-am decis sa mergem acasa pe ruta Moneasa-Sebis-Gurahont-Varfurile-Cristior-Stei-Beius-Ceica-Oradea, ca sa vizitam Izbucul de la Calugari si Manastirea (alta recenzie imediat) si Steiul (alta recenzie imediat), si totodata sa ne oprim la bunica din Finis, de langa Beius. Am iesit din Moneasa impresionati de acesata statiune de sub poalele Muntilor Codru-Moma, o oaza de liniste si aer curat pe valea Raului Moneasa.
Trimis de Marcumandru in 03.06.18 13:33:55
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în MONEASA. A mai fost în/la: Timisoara, Satu-Mare, Turda
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marcumandru); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Marcumandru: Frumoasă mini-vacanță, frumos descrisă, dar mie-mi dă cu virgulă: lipsește cu desăvârșire mama lui Daniel din povestea asta!
Ce v-a nemulțumit la Dallas de n-ați mai mâncat acolo?
@Zoazore: Si mama a fost cu noi, insa nu am scris despre ea. Meniul saracacios de la Dallas si terasa pustie ne-a determinat sa parasim restaurantul indata.
@Marcumandru, incaperea in care este piscina are iesire spre exterior? Daca vrei sa fumezi?
Ventilatia a fost buna? Nu erau aburi?
Cam ce distanta ai parcurs pana la piscina? Mama mea are probleme locomotorii si ma gandesc ca poate ar fi cam greu pentru ea.
Niciodata, dar niciodata nu am citit ceva cu atat de multe detalii! Bravo pt rabdare! ????
@hlli: Din pacate nu. Trebuie sa treci de podul care leaga centrul de tratament de hotel. Ventilatia era acceptabila din punctul meu de vedere. De la lifturi pana la piscina am parcurs intre 210-380 m
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2023 + 5 — scris în 20.05.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2018 Moneasa — scris în 09.11.21 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2018 Stațiunea Moneasa — scris în 25.05.19 de Nicu din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Jul.2015 O zi la strandul din Moneasa — scris în 02.08.15 de gabim2002 din ARAD - RECOMANDĂ
- Jul.2015 Moneasa - un fel de Mamaia ardelenesc in privinta preturilor — scris în 26.07.15 de R0A din ARAD - nu recomandă
- Jun.2013 Scotocirea după obiective turistice — scris în 14.07.14 de bog68 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2013 La pas molcom prin stațiunea Menyháza — scris în 12.06.14 de bog68 din BUCURESTI - RECOMANDĂ