ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.09.2020
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
AUG-2020
DURATA: 1 zile
Familie
2 AD. + 1 COPII
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
70.00%
Satisfăcător

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
80.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Horoatu Crasnei - o altă comună cu trei sate

TIPĂREȘTE

"Interviu în Ardeal. :

- Bună ziua, vă este frică de coronavirus?

- Ziua bună, nu-mi e frică, pentru că am pălincă...

- Palinca este bună împotriva coronavirusului?

- No, asta nu știu, da e bună împotriva fricii... "

Am fost acolo în țara pălincii în județul Sălaj. Anul ăsta pandemic m-a sărăcit de sejururi la mare sau alte locuri exotice dar nu mi-a putut lua bucuria de a mai vizita câte ceva din țara noastră, bineînțeles locuri nevăzute de mine până acum.

Comuna Horoatu Crasnei are câte ceva de arătat turiștilor. Cel mai lesne de accesat este dinspre drumul european E60/DN1 Oradea-Cluj. În dreptul localității Ciucea se va vira fie stânga /dreapta spre Zalău pe drumul județean 108A pe urmă 108G. Dinspre Zalău se va folosi DJ 191C după care același drum 108G. Atât centrul comunei Horoatu Crasnei cât și satele componente se află retrase de aceste drumuri județene. Astfel satele Stârciu și Hurez se pot accesa prin drumul comunal DC79 iar Șeredeiu prin DC77.

În zonă nu găsim obiective turistice spectaculoase precum cascade, canioane, peșteri sau altele de asemenea. Dar găsim peisaje care îți taie răsuflarea și câteva mici obiective în formă de lăcașe de cult, schituri, mânăstiri. Nu voi începe cu reședința comunei, voi începe cu satul Stârciu preferata mea din toate cele enumerate mai sus.

Stârciu

Așezarea este foarte veche 1341 este anul primei atestări documentare atunci când se numea Villa Olakalis Bogdanyhaza. La momentul vizitei nimic nu demonstra vechimea satului. Chiar și cel mai vechi lăcaș de cult greco-catolic construit în secolul XVIII este ruinat și nu au mai rămas decât câteva cruci de piatră în acel loc. Enoriașii au acum biserici noi, mă rog așa le zic eu tot ce este construit în secolul XX este nou pentru mine.

Am ajuns în centrul satului și am oprit în dreptul unui restaurant care părea funcțional. Biserica greco-catolică Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril este construită în anii 1940. Curtea în care se află este generoasă plină de verdeață și flori. Așa cum se știe după a doilea război mondial religia greco-catolică a fost scoasă în afara legii. Enoriașii au putut reintra în drepturile lor după 1989.

Mergând în sus pe aceeași latură a străzii mai găsesc o biserică de lemn nouă dar nu îmi dau seama cărui cult aparține. Am ajuns și la Biserica ortodoxă Sfântul Nicolae construită între anii 1904-1911. Pictura a fost realizată în 1937.

Pentru a ajunge la Schitul Stârciu trebuie ieșit din sat și circulat pe niște drumuri nu tocmai prietenoase cu mașinile pe Valea Stârciului. Dar peisajul munților Meseș ne recompensează efortul depus. Indicatorul spre Buciumi-deoarece acolo ajungem dacă circulăm mai departe-se află în mijlocul satului Stârciu iar la un moment dat după ce ieșim din sat asfaltul se termină și urmează 9 km drum de macadam. La un moment dat apare o intersecție de cărări și se vede indicatorul spre schit. Schitul este nou din 2017 și poartă hramul Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

Mai există o biserică de lemn (Hramul Sfinții Ciprian și Justina) la care nu am mai ajuns este construită în 2006 într-un loc care se numește Poiana Stârciului cu un izvor cu denumirea de Izvorul Leacurilor.

Ca și idee pe valea Stârciului sînt minunate locuri de popas, de făcut grătar, de asemenea există și ceva cabane dar puține de tot. O altă idee dacă ai o mașină bună treci munții Meseș pe același drum și vizitezi Castrul Roman de la Buciumi, nu este așa departe dacă nu se va face un ocol și se va accesa din drumurile 108G/108A. Și ar mai fi ceva de vizitat la Stârciu Turnul Roman din secolele II-III se află pe Dealul Secuiului.

Horoatu Crasnei

În Horoatu Crasnei nu poți face prea multe, fie vizitezi o gospodărie cu un cazan de pălincă (am fost într-unul de curiozitate, se face totul din prună zero zahăr) fie vizitezi lăcașurile de cult patru la număr din care cel puțin unul este monument istoric.

Villa Huruat deoarece așa se numea există din 1213. Comuna are după ultimul recensământ 2838 locuitori. Monumentul istoric este de fapt biserica reformată construită în secolul XV. În curte vom observa o clopotniță de lemn care de asemenea este monument istoric, probabil lemnul a mai fost schimbat dar clopotele sînt originale (1669)

Biserica ortodoxă din zidărie care se află în centrul satului și a fost construită în 1931. Poartă numele sfântului Prooroc Ilie.

Și mai este o curiozitate în Horoatu Crasnei în materie de lăcaș de cult. În 1931 s-a strămutat o biserică de lemn cu carul cu boi din Meseșenii de Sus. Biserica de lemn datează din 1785 și se numește Petenia după locul în care a fost strămutat.

Având în vedere că cultul greco-catolic a fost în afara legii până în 1990, biserica greco-catolică din Horotau Crasnei este nouă construită în 2007. Arhitectura este oarecum modernă dar este făcută după modelul mânăstirilor din Moldova.

Hurez

Mai departe de Stârciu găsim satul Hurez (Bagolyfalva –satul bufniței). Există din 1481, de văzut aici este doar o biserică de lemn greco-catolică din 1824.

Șeredeiu

Satul se poate accesa direct din comuna Horoatu-Crasnei. Denumirea a primit-o de la pârâul cu același nume Șeredeiu. Există din 1270 iar de văzut de asemenea o biserică greco catolică dar din piatră (1862)

Dacă aveți drum în zonă și ceva timp la dispoziție aruncați o privire, drumuri bune vă doresc.


[fb]
---
Trimis de AZE in 11.09.20 23:11:21
Validat / Publicat: 12.09.20 09:46:21
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ZALĂU.

VIZUALIZĂRI: 564 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Peisaj de lângă Stârciu
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 52600 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmaster
[12.09.20 09:46:58]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă județul Sălaj:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.041990041732788 sec
    ecranul dvs: 1 x 1