ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.10.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Reșița
ÎNSCRIS: 25.10.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUL-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Pentru noi - un obiectiv de neratat

TIPĂREȘTE

„Zidul de incintă de formă ovală a fost construit în sec. XV., are un diametru de ~ 72 m, este compus de un zid 3 – 4 m grosime și înalt de 10 – 12 m, care este întărit de patru turnuri, trei cu plan circular și unul poligonal, de coridorul porții (lungime de 32 m) și de castelul construit ulterior. Deoarece în evul mediu înălțimea optimă a construcțiilor de apărare era de ~ 10 m, turnurile se înalță foarte puțin asupra zidului. Cele patru turnuri și coridorul porții erau unite de un zid mai scund de curtină, dispărut astăzi.

Castelul construit în sec. XVI este unit cu turnul din SE, formând așa zisă “Curtea brutarilor” în care funcționa o brutărie și o moară antrenată de cai.

Întreaga construcție a fost împrejmuită de un șanț cu apă adânc de 3 stânjeni (~ 5,67 m) și lat de 4 stânjeni (~ 7,56 m), cu malurile formate de ziduri de piatră.

Zidul de apărare era încoronat de un coridor de strajă lat, care permite circulație a mai multor oameni într- un rând. Accesul se făcea din camerele superioare, în așa fel se putea ocupa repede pozițiile de apărare. Acest coridor nu era acoperit ca astăzi cu un acoperiș în două ape, ci de unul într- o apă cum se poate observa la șarpantă și într- o veche ștampă reprodusă în cartea “Das Sächsische Burzenland“ din anul 1898, (pentru a nu permite incendierea acoperișului). Peretele spre exterior prezintă la distanțe inegale ambrazuri și deschideri pentru turnarea smoalei. Aici găsim și resturile unei arme interesante, un fel de premergător a renumitei „katiușa”. Pe o scândură puternică, care se poate roti în jurul unui ax de fier orizontal, sunt practicate pe fiecare față cinci scobituri semicirculare în care erau așezate câte cinci țevi. După ce țevile dintr- o parte erau încărcate, se rabatea scândura-suport și se descărca în scurt timp cele cinci țevi asupra inamicului. În această poziție erau încărcate celelalte țevi și jocul se relua.

Deasupra coridorului porții s- a construit în anul 1793 magazia fiscală în care astăzi funcționează un muzeu mic, dar foarte interesant și casa sfatului, care astăzi este folosit ca loc pentru slujbe în timp de iarnă.

Pe partea interioară al zidului de apărare, al castelului și a curții brutarilor sunt construite pe 3 – 4 nivele ~ 275 camere de locuit. Accesul se face pe scări și galerii de lemn. Aici erau păstrate proviziile de grâne, slănină și bunurile de valoare. Încă în prima parte al sec. XX locuitori Prejmerului păstrau aici grânele și slănina.

În timpurile de război, aceste camere erau folosit ca locuință.

Remarcabil este, că existau două “camere de școală”, ceea ce însemnă că și în timp de război procesul de învățătură nu era întrerupt.

Astăzi majoritatea camerelor este goală, în unele au fost amenajate mici ateliere meșteșugărești muzeale și o clasă de școală. ”cetateaprejmer.ro

Cetatea Prejmer (sau Tartlau - denumirea săsească a localității) era pe lista noastră cu locuri de văzut de mult timp, așa că acum la excursia asta prin țară am făcut în așa fel să nu o ratăm.

De găsit am găsit-o foarte ușor pentru că se află în centrul localității și este imposibil să nu o observi.

După ce am plătit taxa de vizitare, am intrat în curtea interioară a cetății, unde se află și biserica, și am început să explorăm singuri încăperile care se află acolo. Senzația este de șoarec în labirint, pentru că mergi la întâmplare și ți se deschide calea pe unde ai voie să vizitezi și ți se închide acolo unde nu este de vizitat. Am văzut sala unde este amenajată sala de clasă, alta cu un interior săsesc și multe altele cu diverse ateliere de lucru ale meșteșugarilor din zonă. Nu se poate intra în niciuna dintre aceste încăperi. Te uiți doar din ușă.

Am continuat urcatul pe acele scări din lemn care se află pe tot zidul interior al cetății și am ajuns în interiorul zidului, acolo unde se plimbau străjerii. Am mers pe acel culoar, am văzut „mitraliera”, se vede foarte bine și interiorul camerelor de la ultimul etaj, care majoritatea comunică cu acest culoar și am coborât din nou în curtea interioară. Scările sunt din lemn și sunt foarte interesante, dar atenție la coborâre.

Am mai văzut și alte încăperi cu tot felul de unelte agricole, care se află în partea unde este ușa de intrare în biserică.

Biserica este foarte frumoasă și are un interior impunător. Pe când ne aflam în interiorul bisericii au apărut niște turiști străini care făceau un tur cu bicicletele prin zonă, iar unul dintre ei a început să cânte un cântec religios în biserică. Atunci am văzut ce acustică are biserica. Este și o orgă frumoasă în balcon.

Am cumpărat un suvenir de la magazinul aflat la intrarea în cetate și am plecat mai departe spre alte locuri frumoase de vizitat, dar am fost încântați că nu am ratat Cetatea Prejmer.


[fb]
---
Trimis de ungureanica in 27.10.17 12:48:06
Validat / Publicat: 27.10.17 18:44:30
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în PREJMER

VIZUALIZĂRI: 724 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ungureanica); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Tavanul bisericii
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21350 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

Zoazore
[27.10.17 21:25:45]
»

@ungureanica: Si eu astept sa merg mai departe cu voi! Ca-mi place!

tata123 🔱
[30.10.17 16:52:41]
»

@ungureanica: Cetatea țărănească de la Prejmer m-a impresionat prin rezistența în timp și prin modul de organizare al interiorului. Dacă de afară pare un „OZN medieval”, în interior parcă te uiți la un fagure - mulțimea de cămăruțe și sistemul de punți care le unesc creează un efect vizual deosebit.

Societatea săsească dezvoltată pe teritoriul transilvan ne-a lăsat moștenire obiective istorice și religioase importante. Un SB pentru descrierea acestui monument Unesco ridicat de ordinul cavalerilor teutoni și ordinul călugărilor cistercieni, fortificație amplificată în secolele următoare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[30.10.17 22:23:03]
»

@ungureanica: AmFost (si eu) Acolo in 2014 si cum scopul nostru era ca din Brasov sa vizitam ceva prin zona, asa am reusit sa vedem bisericile fortificare Harman si Prejmer.

Amandoua sunt frumoase insa normal, Prejmer este mai mare dar si mai frumoasa si in plus aduce o bogatie de informatii despre cum se desfasura activitatea unei comunitati in trecut.

Un articol minunat, felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ungureanicaAUTOR REVIEW
[31.10.17 18:06:09]
»

@tata123: Mulțumim.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mishu, tata123 🔱, ungureanica, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Țărănească Prejmer:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063580989837646 sec
    ecranul dvs: 1 x 1