GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Prejmer este o localitate aflată la 15 kilometri nord – est de Brașov. Este un sat prosper și cu o istorie bogată pentru că are, în centrul său, cea mai bine conservată biserică fortificată din Transilvania.
Ca majoritatea cetăților fortificate transilvănene, cea de la Prejmer și-a început evoluția pe la o mie o sută și ceva când a trecut valul de inspirație al cavalerilor teutoni prin teritoriile noastre. Teutonii aveau ei obiceiurile lor dar s-au apucat să construiască biserici evanghelice pe la noi. Au stat cam între 1210 și 1225. Nu au apucat să finalizeze construirea acestor biserici c-au și fost alungați de la noi. Prea erau cu personalitate.
Astfel că au urmat călugării cistercieni să continue aceste proiecte că ei aveau o atitudine mai pacifistă, nu ieșeau în evidență la fel ca teutonii, numa’ tăceau și făceau astfel că au dăinuit mai mult și ne-au lăsat nouă moștenire zeci de monumente, pe același stil și cu același scenariu ca să avem noi azi muzee. Multe au ajuns, însă, ruină. Cu adevărat, sunt prea multe ca să le putem valoriza pe toate.
Pe unde te învârți prin Transilvania, pac – o turlă, o ruină, o cetate, ceva. Acestea sunt sistematizate și luate în evidență dar nu avem așa fonduri să le renovăm pe toate.
Anyway, aducerea cavalerilor teutoni în Țara Bârsei în 1210 – 1211 a fost parte a negocierii unui contract matrimonial pentru mâna fiicei regelui Ungariei, Elisabeta, care la acea vreme avea 4 ani. În orice caz, până a ajuns fata la vârsta măritișului, teutonii au și zburat de la noi, din Țara Bârsei. Dar până atunci, regele Ungariei a permis teutonilor să încaseze veniturile din târguri și să ridice orașe și cetăți din lemn. Asta a dezvoltat mult comerțul zonei și au apărut multe așezări urbane. Teutonii, însă, au început să ridice cetăți din piatră iar asta a dus la nemulțumirea regelui, lucru amplificat în timp.
Cumva, bisericile evanghelice începute de teutoni au fost finalizate ca și construcții însă hoardele din est năvăleau tot mai des astfel că după 2 – 3 sute de ani multe dintre aceste biserici au început a fi protejate de ziduri groase, rezistente, ce se ridicau în jur și mai mult, protejate cu șanțuri adânci, umplute cu apă. Când năvăleau migratorii, suflarea satelor se aduna în cetate, la biserică și rezista asaltului cât era necesar. Pentru asta, bisericile aveau provizii, alimentare și spații pentru locuit. La Prejmer, zidul împrejmuitor are înălțime de 12 metri și lățime de 4 metri iar în zid erau camere pentru locuitorii satului. Fiecare familie din sat avea alocată câte o cameră aici, pentru vremuri de restriște...
În decembrie 2022 am avut o aplicație cu cetăți fortificate din Transilvania și am început periplul cu prima vedetă și anume Prejmer. Orice turist care se respectă știe ce-i aia Prejmer. Eu nu-s așa deci am ajuns la Prejmer abia anul trecut, prima dată.
Cetatea este în centrul satului că oricum cetatea e mai veche decât satul. Cetatea numai stă acolo și satul se adaptează și se orientează după geografia cetății.
Chiar în fața intrării în cetate este parcul, nu prea mare dar frumos și cu căsuțe pentru Târgul de Crăciun.
Pentru a intra în cetate trecem printr-un tunel lung, boltit, cu pereții formați din coloane ce susțin tavanul. Șanțul cu apă exterior zidurilor nu mai există astăzi. După tunelul de la intrare ajungem în prima curte interioară unde există muzeul, la etajul întâi. În camerele muzeului sunt expuse o mulțime de obiecte utilizate la acea vreme pentru viața curentă. După această curte există un al doilea tunel, de astă dată fără coloane ci cu perete închis și tavan, la fel, boltit. Acest al doilea tunel are pe la mijloc un grilaj cu mecanism ce permite să fie ridicat sau lăsat pentru a bloca accesul.
Aceste sisteme de apărare au făcut ca cetatea să fie greu de cucerit.
Toaleta ce aparține muzeului Cetatea Prejmer este după parc, într-o clădire separată și are un dispozitiv cu cod care descuie ușa spre budă doar dacă ai un bilet de intrare în cetate.
Cu adevărat, cetatea Prejmer este de dimensiuni impresionante și merită vizitată.
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Locația e Tara Bârsei cu relieful său deluros.
despre DISTRACȚIE & RELAXARE
Vizita în sine e interesantă, nu chiar distracție.
Trimis de Mioritik in 18.01.23 13:10:37
- A fost prima sa vizită/vacanță în PREJMER
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mioritik); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 45.72163000 N, 25.77359000 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2024 Cetatea și Biserica evanghelică săsească Prejmer — scris în 26.05.24 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2023 În vizită la cetatea Prejmer — scris în 29.10.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jun.2021 O altă locație unică, unde regăsim orga morții — scris în 07.07.21 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Feb.2020 Biserica Evanghelică Fortificată Prejmer — scris în 13.08.20 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Jul.2017 În vizită la Biserica fortificată de la Prejmer — scris în 30.11.17 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Pentru noi - un obiectiv de neratat — scris în 27.10.17 de ungureanica din REșIțA - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Cetatea fortificata din Prejmer — scris în 12.07.17 de raducondurache din SFANTU GHEORGHE - RECOMANDĂ