EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cetatea Colț, cuibul de vultur al cnezilor Cândea
În luna iulie am ajuns pentru o zi în zona Hațegului. Ne-ar fi plăcut să ne avântăm către crestele Retezatului, însă ne-am mulțumit de această dată cu o plimbare de câteva ore pe la poalele muntelui. Din multitudinea de obiective existente pe acele meleaguri, noi am ales să vizităm Cetatea Colț, atrași de istoria și de poveștile din jurul fortificației.
Cetatea Colț (numită și Cetatea de Colț sau Cetatea cnezială a Cândeștilor) se află pe teritoriul localității Suseni din comuna Râu de Mori, județul Hunedoara.
Conform panourilor informative, cetatea datează din prima parte a secolului al XIV-lea. Fortificația a fost construită de către familia cnezială Cândea din Râu de Mori - familie devenită ulterior Kendeffy. Pe la jumătatea secolului al XVII-lea, cetatea a fost implicată în luptele din timpul invaziei turco-tătare. După anul 1700, când conflictele s-au mai domolit, familia cnezială s-a mutat în alte locații, iar fortificația a fost treptat abandonată.
Această cetate este considerată de mulți ca fiind sursa de inspirație folosită de către Jules Verne atunci când a scris romanul” Castelul din Carpați” . Se spune că scriitorul ar fi călătorit în Transilvania pentru câteva luni, la finalul secolului al XIX-lea, trăind o poveste de dragoste alături de Luiza, o frumoasă femeie din Homorod. Cu această ocazie, Jules Verne ar fi vizitat mai multe locuri, printre care și Cetatea Colț.
 
Pornind din Hațeg, am ajuns în satul Suseni după vreo 25 de minute, iar silueta fortificației era deja vizibilă, deoarece se află pe un pinten montan, la intrarea pe valea pârâului Râușor. Privit din depărtare, acest obiectiv seamănă cu Cetatea Poenari din județul Argeș.
Am traversat localitatea Suseni, iar ruinele păreau tot mai aproape. Chiar înainte de intrarea în defileul Râușorului și de un pod peste pârâu se deschide o potecă spre stânga, pe lângă ultimele case din zonă. Cărarea nu este marcată în vreun fel anume, iar noi am întrebat un localnic dacă pe acolo se ajunge sus la cetate. Pentru că răspunsul primit a fost afirmativ, am parcat mașina pe un teren viran din apropiere și am pornit într-o scurtă drumeție.
Traseul către Cetatea Colț nu este amenajat, iar poteca s-a îngustat repede și am avut ceva de furcă atunci când am trecut printre niște tufe care ascundeau cărarea; în plus, plouase cu o zi înainte și pământul era încă alunecos. Cu răbdare, am luat-o la un moment dat spre dreapta prin pădure și am început să urcăm destul de abrupt. Observasem că pe acolo s-ar contura o potecă, dar cred că ar mai fi și o altă variantă de a urca. În fine, după vreo 20 de minute urcușul s-a domolit și am ajuns într-un drumeag forestier care ne-a condus la fortificație. Pe ultima parte a traseului am observat un marcaj destul de șters (triunghiul albastru).
Ajungând pe acel pinten stâncos unde se află ceea ce a mai rămas din fortificație, se deschid priveliști impresionante atât către valea Râușorului și către înălțimile Retezatului, dar și spre depresiunea Hațegului. Trebuie doar să nu te apropii prea mult de marginea stâncilor, pentru că hăul se cască dintr-o dată la picioarele tale. Obiectivul se află la 726 de metri altitudine față de nivelul mării.
Am trecut pe lângă un panou informativ, am sărit peste un fost șanț de apărare și am ajuns între ruine. Resturi din zidul de apărare stau încă în picioare, dar cel mai bine s-a conservat donjonul, acest turn-locuință care era probabil folosit ca refugiu în timpul diferitelor conflicte. Din curiozitate, am cercetat fortificația la exterior și am vizitat interiorul turnului de piatră aflat încă în picioare. Trebuie să fii atent, pentru că terenul este denivelat, iar zidurile nu par a mai rezista prea multă vreme; de altfel, câteva curtine s-au prăbușit în prăpastie.
Am făcut mai multe fotografii, ne-am odihnit câteva minute într-un loc de unde aveam aproape toată valea Râușorului la picioare, apoi am coborât tot pe unde urcasem. Vizita noastră la Cetatea Colț a durat vreo 90 de minute, iar după aceea am vizitat și lăcașul de cult aflat în vecinătate.
despre DISTRACȚIE & RELAXARE
La final de articol, recomand vizitarea acestui interesant obiectiv din Țara Hațegului!
Toate cele bune!
Trimis de Floryn81 in 20.12.20 00:08:31
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floryn81); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 45.47973870 N, 22.87234360 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Crazy_Mouse: Pe versantul celalalt este și traseu marcat spre cetate, pare accesibil, dar nu l-am încercat. Intrarea pe traseu este în apropierea de Cabana Poiana Soarelui, de pe drumul ce leagă Nucșoara de Carnic.
@Testosu: Interesant! Noi am intrat pe un marcaj șters (triunghiul albastru) când ajunsesem la câteva minute de fortificație; poate că de acolo, de pe cealaltă parte a versantului, ar veni acea potecă marcată. Oricum, privind pe hartă, sigur e mai scurt traseul pe nemarcat parcurs de noi, chiar dacă am bâjbâit un pic prin pădure (totuși în vreo 30 de minute eram sus). Un alt avantaj al vizitării cetății dinspre valea Râușorului este acela că poți vedea și biserica de la poalele muntelui, ctitorită tot de cnezii Cândea.
Mulțumesc pentru lectură și pentru ecou! Numai bine!
Un obiectiv turistico-istoric superb și misterios. Merită din plin efortul de a urca până la această cetate care, așa cum ai menționat, aduce cu Poenari.
Pentru a spori atractivitatea acestui obiectiv, trebuie amintit și de Mănăstirea Colț situată vis-a-vis de Cetate, puțin mai jos (deci în partea dreaptă cum urci). Înainte de mănăstire este un pod și înainte de pod (deci pe stânga, cum urci) era acum vreo 2 ani un panou turistic-informativ despre Cetatea Colți. Nu am urcat la Cetate, dar am presupus că de la acest panou începe cărarea.
Oricum Mănăstirea Colț merită din plin vizitată. La origine (secolul XIV) era de fapt o biserică-fortificație (turn de apărare), avanpost al Cetății Colț.
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@Lucien: Cărarea spre cetate începe chiar de lângă panoul informativ aflat pe stânga, înainte de pod. Am trecut pe lângă vreo două case și apoi am intrat în pădure. Așa este, Mănăstirea Colț merită vizitată. Am făcut și noi acest lucru după ce am coborât de la cetatea de pe munte. Este foarte interesant să stai pe aleea din curtea mănăstirii și să admiri fortificația de pe munte, aflată pe cealaltă parte a văii Râușorului.
Da, am spus că cetatea aduce cu Poenari ca poziționare. Din păcate, la Colț nu s-a amenajat nimic, iar fortificația se va prăbuși cu totul peste niște ani, dacă nu se vor realiza lucrări de restaurare. Și ar fi păcat, măcar și numai pentru legătura cu romanul” Castelul din Carpați” al lui Jules Verne.
Mulțumesc pentru lectură și pentru ecou! Sănătate multă!
Împreună cu continuarea / continuările sale, articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinație.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2020 Biserica mănăstirii Colț, un obiectiv interesant din Țara Hațegului — scris în 22.12.20 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Biserica Colț, biserica renăscută a cnezilor Cândea — scris în 06.03.17 de Lucien din MIERCUREA CIUC - RECOMANDĂ
- May.2016 Biserica si cetatea Colt — scris în 26.05.16 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Mar.2016 Râu de Mori - atracții turistice — scris în 27.03.16 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2010 Cetatea si biserica Colt — scris în 05.05.10 de petrus95 din ARAD - RECOMANDĂ
- Apr.2010 Cetatea Colt sau Castelul din Carpati? — scris în 28.04.10 de Half_Evil din CLUJ NAPOCA - RECOMANDĂ