ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.03.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Tîrgu Mureş
ÎNSCRIS: 15.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
APR-2017
DURATA: 1 zile
colegi
30 AD. + 15 COPII -- v: 7-14

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Castelul Corvinilor cel mai frumos si cel mai infricosator castel medieval din Romania

TIPĂREȘTE URM de aici

A doua zi, am pornit de dimineață, după ce am servit micul dejun la hotel Aida 3* din Geoagiu – Băi, (vezi impresii) foarte bogat și gustos, tip bufet suedez, să vizităm Castelul Corvinilor.

Scurt istoric

Castelul a fost dăruit de către regele Sigismund I de Luxemburg cneazului Voicu, tatăl lui Iancu de Hunedoara.

Ioan (Iancu) de Hunedoara a fost unul dintre cei mai bogați domnitori români, care pe lângă suprafețele impresionante de pământ (aproximativ 5 milioane de jugăre la 1440) mai deținea 57 de orașe și 930 de sate, 28 de cetăți și castele medievale. A fost apreciat pentru victoriile în războaiele cu otomanii.

Pe bazele unei fortificații de piatră, voievodul Transilvaniei, Ioan de Hunedoara, pornește în anul 1440, construcția castelului cu destinația de fortăreață militară. După ce devine guvernator al Ungariei, acesta modifică planurile de construcție ale castelului, bazându-se pe extinderea construcțiilor cu destinații civile.

Castelul Corvinilor sau Huniazilor este unul dintre cele mai valoroase castele medievale din Romania, cu dublă destinație civilă și militară, care se poate vizita.

După moartea lui Ioan de Hunedoara, în anul 1456, soția sa Elisabeta Szilagyi continuă lucrările la castel, efectuează lucrări de amenajare în partea nord a castelului compusă din logii, ridicând o loggie cu două etaje în stilul Renașterii. Ea, pe lângă extinderea construcțiilor la castel se ocupă și de înfrumusețarea capelei și a altor încăperi aducând meșteri francezi și italieni, împodobind castelul cu picturi atât în interior cât și în exterior.

Castelul intră ulterior în posesia lui Matei Corvin, fiul lui Iancu de Hunedoara.

Programul de vizitare al Castelului Corvinilor este: lunea între orele 12:00 - 17:00 iar in restul săptămânii între orele 9:00 - 17:00, cu mențiunea că ultima intrare se face cu 45 min. înainte de ora închiderii, adică la 16:15.

Tarife

Taxa de vizitare a Castelului Corvinilor este: 25 lei pentru adulți, 10 lei pentru pensionari cu cuponul de pensie și 5 lei pentru elevi și studenți pe baza carnetului de elev sau legitimației de student.

Noi am fost în 30 aprilie și tarifele de mai sus sunt valabile pentru lunile: martie, aprilie, septembrie și octombrie.

Pentru lunile: mai, iunie, iulie și august, tarifele pentru elevi și pensionari rămân neschimbate, dar adulții plătesc 30 lei.

În lunile: noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie, adulții plătesc 20 lei, iar pentru celelalte categorii de vizitatori tarifele rămân neschimbate.

Tarife pentru grupuri

Noi fiind grup organizat am plătit taxe reduse: 20 lei adulții, 8 lei pensionarii și 4 lei elevii.

În lunile: - ianuarie, februarie, noiembrie și decembrie, adulții plătesc 15 lei.

- martie, aprilie, septembrie și octombrie adulții plătesc 20 lei.

- mai, iunie, iulie și august, adulții plătesc 25 lei.

Taxa foto este de 5 lei iar cea video de 15 lei.

Vizita

Când am coborât din autocar și am văzut Castelul Corvinilor exct ca în poze, nu îmi venea a crede ce frumos este, cu o arhitectură gotică-renascentista, cu acoperișul roșu din țiglă glazurată, o cromatică contrastanta în raport cu griul zidurilor, care îl pune în valoare.

Imaginea Castelului Corvinilor, o construcție medievală, este uimitoare, foarte frumoasă, nu degeaba face parte din lista celor mai frumoase zece castele din Europa recomandate a fi vizitate neapărat de către Tourism Review adevarul.ro/locale/hunedo ... x.htmladevărul, cotidianul.ro/castelul-co ... tele-din-europa, ocupă locul doi în topul celor mai înspăimântătoare castele din lume momondo.ro/inspiratie/cel ... ele-din-romania, iar site-ul american huffingtonpost.com îl include în top 10 palate "de poveste" [...]

Noi ne-am bucurat că rândul la intrarea în Castel nu depășea lungimea podului, astfel așteptarea nu a durat foarte mult, între timp am făcut fotografii. Au fost mai multe grupuri și în cazul acestora intra întreg grupul și înaintarea spre intrare era rapidă... când am ieșit din Castel, la prânz, rândul era foarte lung.

După ce am parcurs podul de lemn suspendat pe 4 piloni peste pârâul Zlasti, am ajuns la casa de bilete situată în curtea interioară, după care grupul s-a destrămat, fiecare urmând a vizita în ritmul propriu timp de două ore Castelul.

Am început circuitul cu prima încăpere de pe partea dreaptă, după casa de bilete, Sala Cavalerilor. Aceasta face parte din palatul propriu zis, este construită în stil gotic târziu, în perioada 1446-1456, situându-se pe latura vestică a Palatului Mare, la parter. Această sală împărțită în două de un șir de coloane octogonale, funcționa ca sală de mese la ocazii festive sau ca sală de judecată și întruniri pentru nobili, după model germanic.

Am continuat vizita pe lângă ziduri prin spații strâmte, pe sub arcade joase, pe scări abrupte din lemn, am văzut o încăpere destinată fierăriei, cu multe unelte, apoi am ajuns la baia castelului, o încăpere mare și goală după care am vizitat Sala Dietei.

Sala Dietei schimbă destinația Cetății în reședință nobiliara fortificată, singura din Transilvania acelei vremi. Găsim același șir de coloane octogonale amplasate pe axul central, ca la Sala Cavalerilor. Aici coloanele sunt îmbrăcate cu steaguri reprezentând difetite blazoane, sala este mobilată cu mese și scaune sculptate din lemn, cu draperii bordo din catifea la ferestre, cu marmură pe jos. Încăperea a fost restaurată între anii 1956-1968 după ce a fost distrusă de incendiul din 1854.

De aici, pe o scară spiralată, îngustă și abruptă din piatră am urcat în Turnul nou de poartă, de unde priveliștea este deosebit de frumoasă.

Camera domnițelor a fost inițial doar un etaj de aparare al turnului, situat în actualul Turn nou de poartă. Odată cu deschiderea noii intrări, acest spatiu își pierde funcționalitatea militară și este transformat în cameră de zi pentru doamnele ce locuiau în castel.

Aripa Matia se află pe partea nordică a acualului castel, unde, în perioada în care cetatea a fost în proprietatea lui Matei Corvin, s-a construit un nou etaj. Acest nou nivel era constituit din Camera de aur, cu rol de dormitor, două balcoane și o loggie, Loggia Matia, cu influențe renascentiste, prima din arhitectura laică a Transilvaniei, împodobită cu fresce atât la interior cât și la exterior.

În dormitor se află un pat matrimonial, frumos împodobit cu perdele din catifea roșie, un jilț princiar, șemineu, podeaua este din marmură, pe jos este o blană, o masă de rugăciune din sec. XVI, două lăzi Florentine din sec. XVI și trei rochii princiare din catifea îmbrăcate pe manechine.

Capela în stil gotic târziu, este formată dintr-o singură navă, precedată de un mic pronaos. Hramul acestui lăcaș catolic este al Sf. Ioan Botezatorul. Capela a fost construită de Ioan de Hunedoara, cu hramul pe care îl are în prezent.

În altarul capelei se află doar o replică a sarcofagului lui Ioan de Hunedoara unde urma să fie înmormântat acesta. Sub altar se află o încăpere cu funcționalitatea de criptă, dar nu a fost folosită niciodată. Ioan de Hunedoara fiind o personalitate puternică: guvernator al Ungariei, voievod al Transilvaniei, căpitan general al armatelor regatului, înmormântarea lui nu mai are loc la Hunedoara, ci are loc în Alba Iulia, capitala Transilvaniei în acea vreme.

Alte încăperi pe care le-am vizitat au fost: bucătăria, pivnița de vinuri, sala trofeelor, Turnul Alb (construit în 1619 în vremea principelui Transilvaniei Gabriel Bethlen, cu rol de apărare, prevăzut cu guri largi de tragere pentru artilerie grea), Turnul vechi de poartă (construit între anii 1440-1444 în vremea lui Ioan de Hunedoara, cu două niveluri de apărare prevăzute cu creneluri).

În curtea interioară, pe partea estică, lângă Turnul Tobosarilor este o fântâna în stâncă, care a fost săpată de trei prizonieri turci până au dat de apă, la o adâncime de 28 m., timp de 15 ani, după care au fost decapitați din ordinul reginei Elisabeta Szilsgyi.

Turnul Buzdugan sau Turnul Pictat, construit cu rol de observație, este cel mai înalt turn din prima fază de construcție. Exteriorul acestui turn este acoperit cu o pictură geometrică în trei culori. În vârful acoperișului se află statuia din bronz a unui cavaler medieval, care ține un steag de luptă pe care scrie anul în care a fost plasată statuia acolo, adică 1873.

De la fântână se urcă pe niște scări și se ajunge pe un pod din piatră îngust, cu balustrade de protecție, deasupra esafodului și a locurilor de tortură aflate la mare adâncime.

Am lăsat pentru finalul vizitei Temnița Castelului cu Sala de tortură care este înfiorătoare, cu instrumente de tortură, cu exemplificări pe manechine a metodelor de tortură folosite la Castel: trasul în țeapă, masa de tortură, decapitarea, trasul pe roată, moartea prin ardere, biciuire, schingiuire, scaune de tortură... e prea horror să mai continui... mergeți și vedeți.

Până în anul 1787 cand tortura a fost interzisă în Transilvania, prin Codul Iosefin, atrocitățile la care erau supuși condamnații erau practici curente, reglementate prin lege.

În încheiere vă recomand să vizitați Castelul Corvinilor, frumos și înspăimântător deopotrivă, noi vom reveni cu siguranță!

În anul 2017 Castelul Corvinilor a fost vizitat de peste 330.000 de turiști (adevarul.ro/locale/hunedo ... 3614/index.html)

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dana2008 in 21.03.18 15:31:35
Validat / Publicat: 21.03.18 19:18:14
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în HUNEDOARA.

VIZUALIZĂRI: 4403 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dana2008); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Castelul Corvinilor, Hunedoara
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36650 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

15 ecouri scrise, până acum

Dan&Ema
[21.03.18 19:53:50]
»

@Dana2008:

Un castel nu numai medieval dar in care parca si respiri aer medieval si daca ai capacitatea sa te transpui in lunea de atunci poate fi si cu adevarat infricosator.

O capodopera, un vestigiu emblematic la Hundeoarei!

Am vizitat de cateva ori castelul mai mult sau mai putin renovat si niciidata nu a fost permis sa vizitez fiecare ungher. Este firescevident, dar vreau sa spun ca asta sporeste misterul castelului si ma face sa revin la el.

Felixitari! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dana2008AUTOR REVIEW
[21.03.18 20:25:52]
»

@Dan&Ema: Multumesc frumos pentru vizita, ecou si aprecieri!

webmasterX
[21.03.18 20:36:32]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Castelul Corvinilor, HUNEDOARA" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: La pas prin Hunedoara și împrejurimi]

Dana2008AUTOR REVIEW
[22.03.18 06:34:45]
»

@webmasterX: Mulțumesc frumos!

krisstinna
[22.03.18 09:15:20]
»

@Dana2008: Și mie îmi place foarte mult castelul, parcă e desprins din cărțile de povești.

Felicitări pentru descrierea lui, l-am mai vizitat și acum, prin intermediul articolului tău.

Zoazore
[22.03.18 10:10:15]
»

@Dana2008: Si-un frumos SB pentru cel mai frumos si de poveste castel! Nu-s de acord cu "infiorator"

In 2015, cu prilejul Intalnirii AFA, l-am vizitat si eu. Chiar ne-a distrat cate halbe, cani si recipiente de baut erau in Camera Domnitelor.

Paznicii, ca sa se distreze, botezasera manechinul feminin din Camera de Tortura. Ii spuneau Bianca Dragusanu in sala de fitness. La barbati era Sala de Forta!

Una peste alta, mie mi-a placut mult castelul Poate, vreodata, voi mai apuca sa-l vizitez!

Votat cu drag si nostalgie.

Dana2008AUTOR REVIEW
[22.03.18 10:36:18]
»

@krisstinna: ????

Multumescfrumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

Dana2008AUTOR REVIEW
[22.03.18 10:48:15]
»

@Zoazore: ????

Zoa dragă... am niște fotografii din camera de tortura... Înfiorătoare!!!

Nu le-am postat că te bântuie apoi imaginile... numai dacă citești panourile informative cu metodele de trotuare te trec fiorii... erau oameni?

Mie mi se pare de domeniul SF ca erau pedepse curente decapitarea, smulgerea organelor, arderea pe viu a oamenilor, spânzurarea, tragerea în țeapă, pe roată...

și încăperile sinistre și reci, pasaje secrete înguste...

În afară de acestea, castelul e foarte frumos! Am și puzzle cu el... e de poveste!

Călătorii plăcute și spor la scris si citit!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱
[22.03.18 12:55:50]
»

@Dana2008: Castelul Corvinilor impresionează, smulge semne de exclamare, creează întrebări în mintea fiecărui vizitator. Monumentul, care a trecut prin mai multe transformări de-a lungul veacurilor, stârnește admirația omului din societatea informațională și sperăm să mai reziste și să fie apreciat și de populația epocii cosmice.

Istoria Castelului Corvinilor din Hunedoara a suscitat interesul cercetătorilor și jurnaliștilor din vremuri îndepărtate. Istoricul de artă Virgil Vătășianu a popularizat istoria fortificației hunedorene în anul 1933 în revista Boabe de grâu, iar jurnalistul Fr. Stankovich publica un material descriptiv în Realitatea ilustrată din 1935.

Citez din articolul ultimului autor menționat: Pornesc din piață, o iau peste unul din podurile Cernei, spre dealul Sf. Petru. O stradă, două cotituri și în fața mea apare cu farmec gotic un tablou ademenitor: castelul Corvinilor. Fantoma vremurilor feudale, încremenită parcă într-o magică visare în trecerea ei printr-o lume căreia nu-i mai aparține. Învăluită în umbra de melancolie, privește nepăsătoare la mersul zilelor noastre și pe măsură ce timpul îi roade zidurile întărite, credința țese în jurul ei păienjenișul de legende... Castelul se ridică dintr-un masiv stâncos cu proporții uriașe și se avântă cu turnuri svelte la înălțimi amețitoare, ca amețitoarea ascensiune a Corvinilor în evul mediu.

Vizitați Castelul Corvinilor, un monument de nivel internațional.

Dana2008AUTOR REVIEW
[22.03.18 13:01:59]
»

@tata123: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

Foarte frumos ecoul tău!

Călătorii plăcute și spor la scris și citit!

elviramvio
[22.03.18 21:12:57]
»

@Dana2008:

Istoria locului este bogată, fortificațiile pe care zici că s-a ridicat castelul în 1440 au multe taine, se pare, se crede că au fost pe locul unei cetăți dacice, apoi romanii și-au aranjat un post fortificat de observație și apărare a drumurilor pe unde se transporta minereu. S-a descoperit aproape de castel un cimitir dac.

Dacă tot te-ai îngrozit de camera de tortură - toate națiile au avut așa ceva și obiceiul nu moare din păcate- poate ai observat în Sala Cavalerilor trapa pe care se așeza condamnatul la judecată, dacă era găsit vinovat, cădea metri buni în beci.

L-am vizitat de două ori, la distanțe mari de timp, ultima a fost în 2016 la întâlnirea AFA când Cornel ne-a oferit o excursie frumoasă la câteva repere importante din județ.

Dana2008AUTOR REVIEW
[22.03.18 21:35:08]
»

@elviramvio: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

Mulțumesc mult pentru completările ulterioare aduse articolului care, sunt interesante și folositoare.

Călătorii plăcute și spor la scris si citit!

DOINITA
[23.03.18 15:53:15]
»

Foarte frumos, frumos locul vizitat, frumos modul de prezentare! E bine ca mai putem si avem ce vizita, e bine ca a fost restaurat si renovat si speram sa poata fi vazut, asa cum spunea"tata123" si de generatiile cosmice.

Citit cu placere si votat cu drag!

Dana2008AUTOR REVIEW
[24.03.18 17:15:46]
»

@DOINITA: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

Da, este multă istorie la Castelul Corvinilor!

Călătoriiplăcute și spor la scris si citit!

Yersinia Pestis
[28.03.18 13:41:42]
»

Impresionant castel și frumos tot complexul.

Îmi amintesc sala tronului și, ca mai toată lumea, fântâna săpată de cei doi turci, amăgiți cu promisiunea că, după ce-or da de apă, vor fi eliberați. Normal că, după ce au ajuns la apă, soția domnitorului i-a recompensat prin tăierea capului. Unul dintre acești doi turci au spus”Apă, ai- inimă, n-ai ”. De unde deducem că, în acea perioadă, contractele civile nu aveau suficiente garanții acoperitoare!

Frumos castel, ai mare dreptate!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, Dana2008, DOINITA, elviramvio, tata123 🔱, Yersinia Pestis, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂCastelul Corvinilor:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073907136917114 sec
    ecranul dvs: 1 x 1