ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.03.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Tîrgu Mureş
ÎNSCRIS: 15.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
APR-2017
DURATA: 1 zile
colegi
20 AD. + 10 COPII -- v: 7-14

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Sarmisezegetusa Regia, Grădiștea de Munte — capitala regatului Dac condus de Burebista

TIPĂREȘTE URM de aici

După vizitarea Castelului Corvinilor, grupul s-a scindat în două părți, una care a dorit să mearga la picnic pe malul lacului Cincis, și o altă parte care a optat pentru vizitarea Sarmizegetusei Regia.

Eu m-am încadrat în grupul al doilea, îmi doream să ajung la Sarmizegetusa Regia de când am citit articolul scris ce colega noastră @Buterfly și mi-a rămas viu în minte îndemnul acesteia de la finalul articolului: "trebuie neapărat să mergeți la Sarmizegetusa și să călcați cu propiile voastre picioare pe același pământ pe care cândva trecea mândru și invincibil, neamul dacilor".

Aș continua îndemnul și cu alte idei care vă pot emoționa odată ajunși în ținutul cu o energie radionică foarte mare și anume că poți bea apa rece și pură dintr-un izvor folosit încă din antichitate, aflat în munte, la înălțimea de 1200 m.

Vreme de aproape un secol și jumătate, Sarmizegetusa Regia a fost capitala regatului dac condus de Burebista, fiind principalul centru politic, religios, economic și militar al lumii dacice.

Situl arheologic cu o suprafață de 18,3 ha este înscris în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO și în Cartea Funciară a comunei Orăștioara de Sus, județul Hunedoara.

Accesul se face pe ruta Orăștie - Costești - Grădiștea de Munte.

Noi am urcat în munți, cu un autocar, pe un drum forestier amenajat, lung de 20 km., îngust și șerpuit, de-a lungul drumului un râu de munte curgea cu repeziciune: Apa Orașului și Valea Albă. Din parcare, am început să urcăm pe jos pe o alee pietonală destul de lungă 845 m. Dacă la Castelul Corvinilor ne-am dat jos hainele de căldură, aici am intrat direct în anotimpul iarna, era foarte frig, în 30 aprilie.

După o urcare pe jos destul de solicitantă, am ajuns la casa de bilete.

Tarifele sunt: 10 lei pentru adulți, 5 lei pentru elevi, studenti, pensionari.

Programul de vizitare este zilnic și diferă în funcție de perioadă:

- între 1 mai - 30 septembrie, între orele 9:00-20:00

- între 1 martie - 30 aprilie și 1 octombrie - 30 noiembrie, între orele 9:00-18:00

- între 1 decembrie - 28/29 februarie, între orele 10:00-15:00

O mențiune ne atenționează că ultima intrare se face cu 30 de minute înainte de ora de închidere.

Există două trasee de vizitare.

În mijlocul marii așezări de la Sarmizegetusa Regia se află Zona sacră care cuprinde templele, altarul, drumul și piateta pavata. În templele și în Altarul de andezit se desfășurau ceremonialuri și cultul religios.

Marele Sanctuar Circular sau Soarele de Andezit are un disc central de la care pornesc zece raze de formă trapezoidală, cu marginile exterioare cioplite în arc de cerc. O rază din piatră este mai lungă și este orientată spre nord.

Dacii au realizat aici unul dintre cele mai exacte calendare ale antichității, comparabil cu celebrul calendar Maya. Calculele făcute pe baza acestor sanctuare sunt precise, ele dau o eroare de o zi la 8840 de ani.

Există asemănări uluitoare între Sarmizegetusa și Stonehenge. Ansamblul de sanctuare dacice este înconjurat de un șanț circular cu diametrul de 104 m. Cei 60 de megaliti de la Stonehenge sunt dispuși într-un cerc cu diametrul de 104 m.

Doar o diferență de 0,01m. este între diametrul Marelui Sanctuar Circular de la Sarmizegetusa, 29,57 m. și sanctuarul de la Stonehange, 29,56m.

Cercul interior al sactuarelor sunt compuse din 30 de grupuri de pietre, cel dacic și 30 de megaliti cel din Stonehenge, ambele sunt orientate solstițial.

Datorită poziționării pe paralela 45, calculele astronomice făcute de daci sunt mai precise decât cele de la Stonehenge.

Este cunoscut faptul că la cetatea dacică Sarmizegetusa Regia se regăsește o puternică încărcătură energetică, energia emanată în aceste locuri este una pozitivă, revigorantă, existența și puterea acestei locații energetice nu poate fi contestată.

Au fost semnalate mai multe întâmplări paranormale de-a lungul timpului, explozii luminoase și raze multicolore ieșind din munte, aparate foto care nu au reținut imaginile captate acolo, vuiet, chiar și un avion II-14 pulverizat din senin în anul 1991, un grup de turiști înfășurați de o perdea de raze colorate în anul 1994, septembrie, și multe altele.

În grupul nostru s-au descărcat brusc bateriile telefoanelor, sau chiar nu se mai deschideau. Nici eu nu am apucat să fac doar câteva fotografii, aveam acumulatorul 40% și după câteva cadre în Templul Sacru, acesta mi s-a închis definitiv. Am început să cer telefoane să fotografiez și mulți alții spuneau că nu li se mai deschid telefoanele. Astfel, am cerut mai multor persoane să îmi trimită ce au reușit să fotografieze și am strâns imagini pentru articol.

Da, există o energie puternică acolo care te relaxzează și te tintuieste, simți o senzație de bine pe care nu vrei să o abandonezi.

Între anii 1996-1999 s-au făcut măsurători de specialitate, întocmind-se planuri de detaliu cu siturile subterane ale Sarmizegetusei, care au scos la iveală o așezare dacică întinsă pe o suprafață de 200 km pătrați. S-a descoperit la o adâncime de 8 m. un oraș predacic îngropat și bogat în aur.

Dosarul astfel întocmit a fost înaintat la UNESCO și acetățile dacice de la Grădiștea au fost incluse în patrimoniul cultural mondial UNESCO.

Vă recomand să vizitați Sarmizegetusa Regia, să simțiți energia puternică de care s-au bucurat strămoșii noștri dacii, să vedeți urmele construcțiilor care încă rezistă după 2000 de ani, să simțiți emoția de a aparține Daciei.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dana2008 in 26.03.18 14:49:02
Validat / Publicat: 26.03.18 17:00:01
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în COSTEȘTI [HD].

VIZUALIZĂRI: 2954 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

21 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dana2008); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Sarmisezegetusa Regia, Grădiștea de Munte
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38000 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

21 ecouri scrise, până acum

elviramvio
[26.03.18 17:14:43]
»

@Dana2008:

Este o întreagă discuție pe acele cercetări făcute de străini, nu pot să explic exact, ce știu este că s-au făcut un fel de scanări din spațiu, cu un tip nou de laser. Ce este foarte interesant, echipa de cercetare era condusă de o româncă stabilită de ceva timp în SUA. Din păcate, conducătorii noștri au alte interese și refuză orice implicare pentru decopertarea zonei.

Dana2008AUTOR REVIEW
[26.03.18 18:41:45]
»

@elviramvio: Cercetări asupra orașului îngropat am citit că au făcut românii, rușii și SUA.

Am citit că este mult aur îngropat în acea zonă, metale prețioase si minereuri rare și că de la Rosia Montana se pătrunde prin tuneluri spre locuri care adăpostesc dovezi cum că aici a fost o civilizație foarte avansată, dovezi de o valoare inestimabilă cu o vechime de peste 2000 de ani... de pe vremea Uriesilor...

Probabil că se urmărește conservarea prin neefectuarea și impiedicarea lucrărilor de decorpetare a zonei.

Probabil și cu infrastructura nedezvoltată se urmărește păstrarea locurilor neatinse de civilizația occidentală, conservarea a ceea ce au pierdut țările civilizate.

Multumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

Zoazore
[26.03.18 20:15:19]
»

@Dana2008: Am fost acolo, în 2016, cu ocazia Întâlnirii de la Cinciș. Chiar am băut apă de-acasă, de la dacii liberi, iar liniștea și energia pozitivă m-au însoțit tot timpul. vezi impresii

Deși urcasem 845 m în pantă, sus parcă doar coborâsem din mașină.

Citit cu nostalgie, votat din tot sufletul!

webmaster
[26.03.18 20:44:07]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

DOINITA
[26.03.18 21:20:15]
»

Am fost acum cativa ani, dar imi doresc sa mai ajung o data, macar. E un loc special pentru noi si e mare pacat ca nu facem mai mult pentru protejare. Cand am fost erau si corturi amplasate in site.

Mi-a facut placere sa citesc si sa-mi amintesc de acele locuri.

Dana2008AUTOR REVIEW
[26.03.18 21:48:43]
»

@webmaster: Mulțumesc frumos!

Dana2008AUTOR REVIEW
[26.03.18 21:58:34]
»

@Zoazore: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

Ti-am citit articolul și spuneai de apă cu E-coli... cred că era o glumă nu-i așa? ... căci am băut și eu apă din izvor și era rece și bună!

Într-adevăr drumul lung și în pantă ascendentă este destul de istovitor, dar așa cum ai spus, odată ajuns acolo te umpli de energie.

Să știi că abia aștept să mă reîntorc acolo!

Călătorii plăcute și spor la scris si citit!

Te pup!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dana2008AUTOR REVIEW
[26.03.18 22:12:34]
»

@DOINITA: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

Da, locul merită să fie revăzut!

Călătorii plăcute și spor la scris!

Zoazore
[27.03.18 08:58:21]
»

@Dana2008: Da, a fost o gluma! Era pe vremea cand toata lumea era obsedata de E-coli in apa. Ei bine, eu am baut de-acolo si parc-am baut Red Bull. Chiar am remarcat "Ce apa buna si pura au dacii! "

Am avut si-un ghid de toata isprava, caruia chiar ii placea ce face

Dana2008AUTOR REVIEW
[27.03.18 10:03:00]
»

@Zoazore: ????

Ce frumos!!!

Te pup!

tata123 🔱
[27.03.18 11:26:56]
»

@Dana2008: Mulțumim pentru impresii; probabil că asfaltarea drumului de acces va conduce către creșterea numărului de turiști care vor merge să viziteze capitala dacică - au fost 70.000 în 2017 (agerpres.ro/social/2018/0 ... sa-regia--30731).

În ceea ce privește săpăturile arheologice se înaintează cu viteza melcului turbat, situație generală la nivelul țării. În 2017 s-a descoperit o ramificație a căii antice pavate, dar și urme ale unei clădiri al cărui rol (încă) nu se cunoaște, plus alte „mărunțișuri” (podoabe, unelte, ceramică etc.).

Privind fotografiile tale îmi aduc aminte de gafa Ministerului de resort la Targul de Turism din Berlin: personajul care se odihnește pe o „bordură”, lângă „un gard” - cum a fost prezentat la o emisiune de știri. No comment!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Zoazore
[27.03.18 11:30:46]
»

@tata123: Din pacate, acel drum NU se va asfalta, din cate-mi amintesc eu. Chiar remarcasem lucrul asta, pe care l-am scris in finalul articolului meu: multi nu vor avea acces la sit!

Cat despre sapaturi... parca si ele au fost sistate! Cred!

buterfly*
[27.03.18 11:46:49]
»

Wow! Super tare articolul si ma bucur nespus ca am reusit prin articolul meu sa te fac sa it doresti sa ajungi acolo! Este un loc deosebit. Am auzit ca cineva a taiat copacii seculari care s-au prabusit peste zid si l-au facut praf... ai vazut ceva de genul asta pe acolo? Mi s-a rupt sufletul cand am aflat, nu stiu cum e posibil asa ceva si cum e posibil ca acele persoane sa scape nepedepsite. Daca pentru conducerea tarii e ceva neimportant macar faptul ca este site UNESCO sa aibe o oarece putere impotriva acestor nemernici

Yolanda
[27.03.18 12:13:32]
»

Am citit cu emotie acest articol. În clasa a patra, toamna, 1970-1971 învatatoarea ne-a dus cu clasa sa vizitam cetatea dacica de la Costesti (pe atunci locuiam cu parintii în Orastie) iar în urmatoarea primavara ne-a dus la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, ca într-un ceremonial sa fim facuti pioneri chiar în mjlocul ruinelor romane. Momentul a fost coplesitor pentru niste copii ce eram atunci. Apoi am vizitat zimbrii de la rezervatia Hateg.

Doamne, ce multi ani au trecut de atunci! Articolul tau mi-a trezit amintiri frumoase si ar trebui sa ma reîntorc pe aceste meleaguri.

tata123 🔱
[27.03.18 13:40:37]
»

@Zoazore: Mă refeream la asfaltarea de la sfârșitul anului 2015 a DJ 705A, care era un coșmar pentru șoferi. Bineînțeles că acest drum nu merge până lângă situl arheologic, ultima porțiune fiind străbătută de turiști la pas.

Săpături arheologice au avut loc în anul 2017, până în toamnă, lucrări efectuate cu ajutorul studenților de la Cluj (adevarul.ro/locale/hunedo ... 767c/index.html). O cronică a șantierelor arheologice și descoperirilor efectuate puteți găsi aici: cronica.cimec.ro/CERCETAR ... E3&psearchtype=.

@buterfly: Au apărut în presă știri și imagini despre urmările unor furtuni asupra ruinelor Capitalei dacice (adevarul.ro/locale/hunedo ... eb2e/index.html), dar și consecințele tăierilor de arbori din zona cetății (libertatea.ro/stiri/repor ... logisti-2144966).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&Ema
[27.03.18 15:15:47]
»

@Dana2008:

Bine a scris @buterfly!

Si uite cum ne indreptam pasii pe aceste locuri sacre si pasite de stra stra bunii nostri.

Mi-ai amintit de un loc care il am la suflet. Am ajuns o singura data la Sarmizegetusa dacica dupa o lunga asteptare in care am tinut destinatia pe lista.

M-am bucurat sa citesc articolul tau. Felicitari! Numai de bine! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[27.03.18 20:13:21]
»

Asfaltarea și alte amenajări nu sînt neapărat un lucru bun pentru sit, mai ales cînd se fac după obiceiul locului, ignorînd orice lege, regulă și normă de bun simț.

Cîteva lecturi:

art-historia.blogspot.ro/ ... izegetusei.html

dacica.ro/aurora/taf-sarmizegetusa

Nici restaurările nu se fac cu prea mult interes: vocea.biz/travel/2017/nov ... enda-si-solutii („parii” din templul circular perpetuează o imagine eronată a construcției respective, printre turiștii de astăzi).

Dana2008AUTOR REVIEW
[28.03.18 19:21:54]
»

@tata123: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

Completările tale sunt foarte binevenite întotdeauna și îți mulțumesc pentru ele!

Părerea mea este că nu este în avantajul cuiva să se ajunga ușor la site-ul Sarmizegetusa Regia, că de asfaltat 20 kilometri se poate... teoria conspirației????!

De decorpetare, iarăși mă gândesc la alte variante decât cele declarate, oficiale, pentru toată lumea.

Și totuși au fost 70.000 de vizitatori, oamenii încă vor să vadă site-ul în orice condiții și asta este un semn bun.

Călătorii plăcute și spor la scris!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dana2008AUTOR REVIEW
[28.03.18 19:31:18]
»

@Yolanda: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

Ce amintiri pline de emoții... pionierii României cu cravata roșie... am fost și eu pionier... ce de cântece patriotice intonam, noi am făcut o serbare cu poezii în fața statuii lui Avram Iancu din centrul orașului.

Da, acolo fiecare dintre noi ar trebui să mergem sau să ne reîntoarcem.

Călătorii plăcute și spor la scris si citit!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dana2008AUTOR REVIEW
[28.03.18 19:41:27]
»

@abancor: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

Parii aceeia ar trebui înlăturați de pe suprafața sitului. Am citit că au fost montati pentru că s-a turnat un film acolo și a rămas recuzita acolo.

Și eu sunt de acord că este mai bine pentru site să nu se efectueze lucrări de amenajare, măcar nu se strică nimic.

Foarte bună intervenția ta, mulțumesc!

Călătorii plăcute și spor la scris si citit!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dana2008AUTOR REVIEW
[28.03.18 19:49:41]
»

@buterfly: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

Să știi că am văzut niște copaci pe jos, dar nu aveam informații despre ce este vorba.

Dar despre comori dispărute și topite ce mai poți spune?

Să știi că datorită indemnurilor tale am ajuns în locuri deosebite, de poveste! M-a impresionat atât de mult articolul tău că mi-am dorit să ajung acolo.

Ce mi-ar place să ajung și în Peru!!!

Călătorii plăcute și spor la scris si citit!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
buterfly*, Dan&Ema, Dana2008, DOINITA, elviramvio, tata123 🔱, Yolanda, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sarmizegetusa Regia [M-ții Orăştiei]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.096598863601685 sec
    ecranul dvs: 1 x 1