BUN
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cascada Lotrisor si Cascada Scorusu – primul week-end dupa starea de urgenta –
Dupa doua luni de stare de urgenta in care nu am avut voie sa plecam din Bucuresti, a venit si vremea relaxarii. Eu lucrand in domeniul logistica transport am iesit din casa in fiecare zi, dar, sotia lucrand in domeniul online, job-ul ei mutandu-se de-acasa n-a mai avut acces la exterior decat la cumparaturile de pe langa casa.
Asa ca, cum s-au anuntat primele relaxari in Romania am si pus la cale un plan de a pleca din Bucuresti in prima sambata, si ne-am gandit ca prima drumetie sa fie una mai usoara si-am ales Cascada Lotrisor si Cascada Scorusu, indicatoare pe langa care trecusem de foarte multe ori dar, pentru care nu aveam niciodata timp.
Dis-de-dimineata, dupa ce-am completat declaratia pe propria raspundere ca mergem in drumetie, ne-am facut cateva sandwich-uri pentru drum si-am plecat de-acasa in jur de ora 7. am.
Prima oprire a fost la Cascada Lotrisor pe traseul: Bucuresti –Pitesti –Ramnicu Valcea –Calimanesti –Caciulata - Motel Lotrisor, unde am parcat masina. Din parcare am mers putin pe jos si am traversat soseaua si-am luat-o pe drumul cu indicatorul;acesta este un drum forestier. Dupa 50-100 metri am facut stanga si-am observat ca si acolo este o parcare unde puteai sa-ti lasi masina. Am achitat suma de 5 lei/pers. pentru acces in zona de rezervatie si-am pornit in drumetie.
Drumul este foarte usor, are ca marcaj dunga albastra, este ca o plimbare in parc, doar ca e prin padure. Cascada nu e prea departe de sosea, am facut cam 45 min dus/45 min intors. Cu cat te indepartezi mai mult de sosea, cu atat simti cu adevarat natura, aer curat de munte, se aud pasarile in copaci si zgomotul raului de pe marginea drumului.
La inceputul drumului in cateva locuri sunt si mese cu bancute pentru popas-uri;din loc in loc sunt si panouri informative despre fauna zonei.
Cand am fost noi nu era mare aglomeratie, fiind si primul week-end de relaxare, marea majoritate a turistilor cred ca s-au raspandit care cum au putut pe mai multe destinatii;pe acest traseu n-am intalnit mai mult de 3 familii ceea ce a fost ok, mai ales ca simteam nevoia sa fim doar noi si natura.
Dupa aprox. 4o min am ajuns si la cascada, care se afla pe partea dreapta;are un parapet in fata ei. Conform panoului informativ, cascada se afla la o altitudine de 485 m-515 m.
Fiind doar noi in zona, am stat cam juma de ora;sotia a facut multe poze si-apoi ne-am re-intors la masina pe acelasi drum.
Urmatoarea oprire a fost la Cascada Scorusu –zis si Cascada lui Ciuca, dupa numele localnicului ce a descoperit-o. Am mers jumatate de ora de la motel Lotrisor catre localitatea Malaia-Valcea. Acest indicator l-am intalnit intamplator anul trecut prin toamna cand am fost sa vizitam mai multe manastiri din zona si-am ramas mirati cand am descoperit ca exista si-o cascada in zona. Ne-am informat de traseu si l-am pus pe hartie printre alte trasee ce vrem sa le facem anul acesta.
Pe langa peisajele deosebite, in drum se trece pe langa doua baraje, cel de la Bradisor si cel de la Malaia, unde puteti opri pentru a face poze. Dupa ce se intra in localitatea Malaia, pe la jumatatea lacului inainte de primul pod se face la stanga pe un drum forestier. Noi am mers cu masina cam 200-300 metri si-am hotarat sa-o lasam acolo, pe marginea drumului, lasand loc si pentru alte masini care vroiau sa mearga mai departe, ne-stiind cu exactitate cum este drumul pana la parcarea de la pensiunea „Casuta din Padure”(asa cum ne informasem pe net) si ca sa nu riscam sa ne stricam ceva pe la masina, am hotarat sa mergem pe jos;la urma urmei plecasem in drumetie.
Dupa un km de unde am lasat masina am dat de un pod si un indicator cu: „Cascada Scorus”si „La terasa casutei” de-aici am mai mers cam 500 metri, am trecut de acea pensiune si-am dat de o exploatare forestiera;dupa un mic urcus am dat de indicatorul care ne informa ca avem un traseu de o ora dus-1500 m spre cascada;marcajul cu punct rosu.
Dificultatea traseului este unul mediu, aveti nevoie de echipament mai amplu decat cel de la Lotrisor;aveti nevoie de ghete de drumetie si neaparat de bete trekking. Drumul este mai salbatic, exista doar cateva podete, restul drumului este printre pietre, bolovani, copaci cazuti, poteci inguste.
Imediat dupa indicator am traversat un podet de lemn peste parau. La fel ca si la lotrisor si-aici mergem pe marginea raului;in anumite locuri mergem chiar prin el, trecand cu ajutorul unor pietre. Chiar daca e mai salbatic, asa cum spuneam mai devreme, traseul este chiar spectaculos, mai ales cand stii ca nu e un traseu prea cunoscut inca si te poti bucura de salbaticia lui in voie. In anumite locuri exista si urcusuri mai accentuate, trebuie sa aveti mare atentie cum puneti piciorul;noi avand betele trekking, acestea ne-au ajutat foarte mult, mai ales la intoarcere cand trebuia sa coboram.
Dupa vreo 40 min am intalnit primii turisti din zona care veneau de la cascada si i-am intrebat cat mai este pana la cascada;acestia ne-au atentionat ca putin mai sus de unde eram atunci se afla o piatra mare cu marcajul rosu pe ea si arata ca acolo trebuie sa facem la stanga in sus;cel mai probabil il ratam pentru ca nu e prea vizibil si mergeam mai departe pana ne dadeam seama ca nu mai vedem marcajul. ????
Panta acea e si mai abrupta si destul de greu de urcat, dar, imediat ce am ajuns sus am intrat practic pe drumul prin padure si-am putut admira peisajul din jurul nostru.
Am mers prin padure pana la cascada inca vreo 20 minute;acolo am mai intalnit inca doua familii, care curand au plecat si-am ramas noi singuri sa admiram acea splendoare de cascada care ne-a taiat suflul cand am vazut-o. Am vazut multe cascade pana acum, dar, aceasta ni s-a parut cea mai frumoasa de pana acum.
Conform informatiilor de pe net cascada are in realitate 101.5 m si este formata din doua etaje;din care cea mare are 80 metri. Ce pot sa spun este ca la fata locului nu se vede decat cea mare si ca intr-adevar are o cadere foarte mare, aproape directa. Am facut un popas de vreo juma de ora si-aici, am facut multe poze si ne-am incarcat plamanii cu aer curat.
Drumul inapoi a fost pe acelasi traseu, cu mai mare atentie, mai ales ca aveam de coborat si fiind locuri cu multe pietre trebuia sa fim atenti cum punem piciorul.
Pe drumul de intoarcere spre surprinderea noastra am mai intalnit cateva grupuri ce mergeau spre cascada.
Cui ii place sa faca drumetii le recomand aceste doua cascade.
Trimis de VasiuM in 14.06.20 15:59:40
- A fost prima sa vizită/vacanță în CĂLIMĂNEŞTI-CĂCIULATA
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (VasiuM); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 45.30070140 N, 24.26045280 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Cascada Lotrișor, CĂLIMĂNEŞTI-CĂCIULATA" (deja existentă pe sait)
Ce zona superba!
O idee excelenta pentru un weekend în natura!
@VasiuM: Mi-a plăcut reviewul mai ales că mi-a amintit de un sejur pe care l-am făcut în zonă în august 2013. Am scris despre cazarea noastră la Casa Ardeleană din Valea Lotrioarei care ţinea de comuna Boiţa. Nu ştiu dacă vorbim de acelaş areal. La marginea satului unde începea un drum forestier era în construcţie un motel. Nu ştiu dacă avea să devină motel Lotrişor dar muncitorii ne îndemnau să mergem preţ de vreo două ore până la cascadă. Aceeaşi? În orice caz zona e foarte frumoasă cu multă linişte şi relaxare
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2021 Cascada Lotrișor – o „artificială” drăguță — scris în 10.09.21 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Feb.2019 Cascada Lotrisor - o alternativa placuta de miscare in aer liber — scris în 19.03.19 de olteanul2010 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Feb.2018 Cascada Lotrisor – o maretie a naturii aproape de botul calului! — scris în 31.03.18 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Pe drumuri de munte spre Cascada Lotrișor — scris în 08.10.15 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Jul.2014 Cascada Lotrișor — scris în 13.08.15 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Aug.2011 Obiective turistice din Căciulata: Cascada Lotrișor — scris în 24.07.12 de vanda din ARAD - RECOMANDĂ
- Mar.2011 Cascada Lotrisor — scris în 16.06.11 de Rusalka din BISTRIţA - RECOMANDĂ