ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.11.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 05.06.21
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
NOV-2023
DURATA: 1 zile
Business

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
încărcat de pe telefon!
TIMP CITIRE: 5 MIN

Biserica cu lună

TIPĂREȘTE URM de aici

Biserica cu lună e o construcție măreață, pe lângă primărie, în Piața Unirii din Oradea care este o splendoare. Simultan, Biserica cu lună, însăși, este o splendoare. Este denumire generică pentru Catedrala Adormirea Maicii Domnului.

Ajungând în Piața Unirii din Oradea, pentru mine, tot ce vedeam era nou și mă dezmeticeam cu greu să mă orientez printre toate clădirile alea superbe și să-mi dau seama care, ce și cum. Toată Piața Unirii e cu caldarâm pe același nivel și nu prea mă lămuream pe unde este carosabil și unde este trotuar dar mașinile știau pe unde au voie și rulau în flux, în legea lor, aliniate. Sunt niște stâlpi mici, aliniați, ce sugerează niște căi de acces, ei știu, pentru mine nu este ceva obișnuit. Tot învârtindu-mă prin piață, m-am focusat pe clădirea asta ca să mă lămuresc ce și cum. Clădirea este de inspirație săsească. Rezultă din arhitectură. Cu toate astea, este biserică ortodoxă. Are un frontispiciu plan vertical, dantelat, cumva, cu tăieturile alea în zid de parcă sugerează niște falduri de draperii și cu turla centrală, sus, deasupra ușii iar restul clădirii pare să curgă din turla asta, adunându-se în spate, formând sala principală. Luna, care e decorul reprezentativ ce a dat numele bisericii, e o sferă bicoloră cu galben și negru ce-a fost montată în partea de sus a turlei, sub ceas. Se vede clar. Din povești, însă, se știe că luna asta, sfera asta montată la vedere pe fațadă, e un mecanism complex conectat la ceas și determină sfera ce reprezintă luna să facă o rotație completă în jurul axei proprii într-o perioadă de timp echivalentă cu perioada de rotație a lunii în jurul pământului că luna aia de pe cer nu se rotește în jurul axei sale.

Cum se obișnuiește la bisericile transilvane, nu are pridvor iar ușa principală de acces, din mijlocul fațadei, dă spre hol care este separat prin coloane de restul navei. Ușa este din lemn masiv, despărțită în 10 pătrate și sculptată. Deasupra intrării, la exterior, există o cornișă ornamentală în formă de acoperiș de templu roman. Frontal, deasupra ușii, sunt 3 ferestre ample, înalte, cu vitralii. Întreaga fațadă a bisericii este bogat ornamentată.

Intrând în hol, nu mai știam unde să fac ochii roată. Pictura bisericească are culori vii, impresive iar curbele, efectuate armonios, respectă uzanțele picturii religioase. Imediat după ușă stă Sfântul Petru, așa cum se obișnuiește. Ce mi-a părut specific sunt nișele din hol. E o îmbinare de curbe, arcade și coloane iar figurile religioase sunt zugrăvite distinct, fiecare într-un chenar bogat ornamentat, în culori vii. Toate aceste elemente la un loc formează un ansamblu armonios, impresionant. Câteva persoane populau locul. În sala principală a bisericii sunt scaune deși în ortodoxie nu se prea obișnuiește.

Deși amenajările de la interior sunt, aproximativ, similare cu ce vedem în majoritatea bisericilor, opulența acestora m-a impresionat. Spațiul interior îmi părea mic față de cât era de încărcat. Altarul este impresionant. Pereții, tavanul în arcadă, ansamblul interior pare un tot unitar, pe tonuri aurii, pastelate. Pe laterale sunt nișe și balcoane iar candelabrul este absolut impresionant.

Biserica cu lună are peste 200 de ani și se menține în formă aproximativ originală.

În piață, în fața intrării, stă de strajă statuia episcopului Roman Ciorogariu, cu o înălțime de vreo 3 metri. Scrie numele pe micul soclu de la picioare. Lipsea litera G astfel că rezulta numele Cioro Ariu. Zic: mă, ce nume ciudate în orașul ăsta... Cine să fie tipul ăsta? Este personalitate religioasă locală și foarte apreciat de concetățeni drept dovadă și statuia din piață. A avut o activitate prestigioasă în domeniul bisericesc și scriitoricesc.

Nu-ș ce-are biserica asta. M-a impresionat dar mă cam bagă în ceață. De 3 zile tot vreau să scriu și tot nu se leagă vorbele. Nu știu, e ceva, o stare de confuzie ce mă bruiază.

Și-am mai găsit niște foto într-un fișier. Știam eu că-i ceva bizar aici...

Da, este o placă informativă pe peretele exterior, lângă ușă. Zice că Biserica cu lună este monument istoric și de arhitectură și are hramul Adormirea Maicii Domnului. Sunt și date istorice pe care eu nu prea insist că le poate găsi oricine pe net. Dar placa informativă de pe zid zice că "biserica este construită între anii 1784 - 1790, în stil baroc, cu elemente neoclasice, de către constructorul Ioan Lins Paler, după planurile arhitectului Jakob Eder. În 1793, în turnul bisericii se instalează un mecanism unic în Europa, construit de meșterul orologier Georg Rueppe. Cele două emisfere, una de culoare neagră și alta aurie, arată în fiecare zi, poziția lunii. Pictura interioară a fost executată de frații Alexandru și Arsenie Teodorovici între anii 1815 - 1831 și a fost refăcută de pictorul Eremia Profeta între anii 1977 - 1979. "

Alături mai este o placă informativă, mai lungă, cu ceva informații în limba română, maghiară și engheză. Zice așa:

" Construită între anii 1784 - 1790.

Biserica a fost construită în stil baroc austriac târziu, după proiectul lui Eder Jakob. Mecanismul sferei, ce marchează poziția lunii, a fost realizat de către Georg Rueppe în 1793".

Deci cam același lucru.


[fb]
---
Trimis de Mioritik in 22.11.23 00:52:59
Validat / Publicat: 22.11.23 06:58:09
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în ORADEA

VIZUALIZĂRI: 345 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mioritik); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Piața Unirii din Oradea
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 7200 PMA (din 8 voturi)

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂBiserici, mănăstiri în Oradea și împrejurimi:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053593158721924 sec
    ecranul dvs: 1 x 1