GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Biserica gotica-bulgareasca din Vinga
Dat fiind faptul ca merg destul de des de la Oradea la Timisoara (stiu tot drumul si toate semafoarele cu ochii inchisi), am trecut de nenumarate ori prin Vinga si de fiecare data am admirat de pe sosea imensa biserica, in stil gotic de pe deal.
Vinga este judetul Arad, undeva la mijlocul distantei dintre Arad si Timisoara (la aprox 20 km de Arad), iar biserica se vede foarte bine mai ales cand vii dinspre Timisoara.
Ultima data, avand mai mult timp, m-am abatut de la drumul principal pentru a vizita aceasta biserica monument istoric, care se afla chiar in centrul comunei.
Ajung in fata bisericii, parchez masina si ma minunez – din nou – despre cat poate fi de mare aceasta “constructie”. Tineti cont ca inaltimea actuala a turnurilor bisericii este de 65 m!
Cateva cuvinte despre istoria acestei biserici romano-catolice care are hramul Sfanta Treime.
O mare parte din locuitorii din Comuna Vinga sunt de origine bulgara, au ajuns aici in 1741 (dupa un pelerinaj peste Dunare, apoi in zona Craiova, apoi zona Deva).
La vremea respectiva erau aprox 125 familii si – stabilindu-se definitiv in Vinga - si-au construit aici o manastire si o biserica. Dupa mai bine de un secol si jumatate, erau deja peste 5000 de urmasi ai acelor „colonisti” bulgari si vechea biserica era deja foarte mica. Ca atare – in anul 1880 - se hotaraste constructia unei noi biserici, mult mai mare, se face proiectul si se strang banii – timp de 10 ani - din donatiile benevole ale locuitorilor.
Biserica a fost ridicata in doi ani, de catre muncitorii angajati pentru aceasta lucrare, dar – in special – de catre voluntarii-credinciosi din sat, fiind inaugurata si sfintita in 1892.
Biserica are forma unei cruci duble, dimensiunile fiind impresionante, asa cum ziceam si mai sus. La constructie s-au folosit aprox trei milioane de caramizi, prelucrate manual in cuptoarele de la marginea comunei.
Are o inaltime de 36 m si lungimea de 63 m. Inaltimea initiala a celor doua turnuri a fost de 68 m, dar o furtuna foarte puternica a smuls – in anul 1919 - partea superioara a turnului stang si atunci au demontat si partea superioara a turnului drept, din motive de siguranta.
In 1929 ambele turnuri au fost refacute, dar cu 3 m mai scurte, ajungandu-se la inaltimea de astazi, de 65 m.
Biserica are inauntru 9 altare - altarul principal "Sfanta Treime", altarul "Maica Domnului", altarul "Inima lui Isus", altarul "Maica Indurerata", altarul "Sfintei Cruci", precum si altarele cu sfinti - "Sf. Iosif", "Sf. Petru", "Sf. Anton", "Sf. Mihai". Toate altarele sunt impodobite cu statui de lemn, facute de catre un sculptor tirolez.
Cele doua candelabre de lemn sunt si ele exceptionale, iar orga (avand 30 de registre şi 1800 de tuburi) – la fel (vezi pozele).
Geamurile si vitraliile, aflate in stare foarte buna sunt opera unui mester din Budapesta.
Mobilierul din interior, bancutele sunt cele initiale - aduse de la Szeged, doar au fost restaurate si sunt in stare foarte buna si acum.
In diverse perioade cuprinse intre 1967 – 1989, tot prin contributiile localnicilor, biserica este restaurata, atat in interior cat si in exterior, inclusiv acoperisul.
Aceste detalii, precum si multe alte informatii legate de instoria comunei Vinga si despre acest monument istoric le gasiti pe site-ul Primariei Vinga click aici
Adevarul este ca nu credeam ca o sa vad vreodata asa ceva, atat de impresionant, intr-o comuna ca Vinga, pentru ca biserica asta poate “concura” cu alte biserici celebre de acest fel, de la noi din tara – din marile orase, sau din afara.
Biserica a fost declarata monument istoric exact la 100 de ani de la sfintire si inaugurare.
Cand am fost eu nu era nimeni inauntru, usa era deschisa, dar erau doua localnice care faceau curat afara, iar cand am iesit, una m-a intrebat ca o bulgaroaica-banatanca mandra „Asa-i ce biserica faina avem? ”
Asa-i, chiar ca-i faina!
De la cele doua localnice am aflat prima data ca, de fapt, biserica este de origine „bulgareasca”.
In fata bisericii este un parculet foarte frumos, cu un monument chiar in centru si o cruce si doua statui, chiar in spre biserica. Crucea dateaza din 1892 – anul sfintirii bisericii. In apropiere, in lateralul parcului este si Primaria Vinga – aflta tot intro cladire mai „ciudata”.
Deci - daca treceti prin zona Arad-Timisoara, faceti un popas si vizitati aceasta maretie gotica, ca merita.
Intrarea este gratuita.
Trimis de presario in 16.09.10 12:07:31
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (presario); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
O biserica cu 9 altare? Foarte interesant! Astept pozele...
Aproape de fiecare data cand merg in Arad opresc pentru a vizita acesta biserica dar mereu o gasesc inchisa.
Astept cu nerabdare poze din interior.
@webmaster - am incadrat aici pt ca nu am stiu unde sa pun acest review. Daca credeti ca nu este Ok, va rog sa mutati unde considerati.
@magdalena - acum vin si pozele.
Foarte utila si placuta descrierea! Biserica e chiar frumoasa, si la exterior si in interior!
Am citit ceva frumos, care mi-a amintit de spiritul AFA... si de ce sunt user pe acest site!
habar nu aveam ca exista asemenea minunatie in tara noastra! inca o data AFA si-a facut datoria!
@presario, o mie de multumiri zboara spre tine!
E, intr-adevar, impresionanta biserica! Si faine poze!
Excelent review.
Felicitari!
Desi am trecut pe drumul dintre Arad si Timisoara, nu mi-a sarit in ochi, dar asa-i cand nu stii drumul, nu prea te uiti spre dealuri. Stiam despre bulgarii din Vinga, nu stiam insa ce biserica frumoasa au, multumesc!
Multumesc pt voturi.
Biserica se vede de departe de pe sosea - cand se vine dinspre Timisoara.
Cand se vine dinspre Arad - se vede doar cand ajungi in dreptul ei.
Cât de faină poate fi!!! Pentru o biserică sătească, arată excelent. Când te gândeşti că, eu nici măcar nu am ştiut de existenţa ei şi nu am văzut-o, nici măcar aşa, de pe drum. Eram atent la drum
As fi vrut sa-ti ofer superbonusul, dar nu pot decat cel cu numarul 10. Felicitari pentru review!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2019 Mănăstirea Hodoș-Bodrog – veche vatră monahală — scris în 16.12.19 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Hodoș-Bodrog - cea mai veche mănăstire din România — scris în 22.02.21 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2012 Manastirea Sfanta Cuvioasa Parascheva – Bodrogul Vechi — scris în 15.08.12 de andreea_c din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Nov.2011 Mănăstirea Gai - o oază de liniște și frumusețe — scris în 11.11.11 de Larissa din BUCUREșTI - RECOMANDĂ