ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.09.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Tîrgu Mureş
ÎNSCRIS: 15.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2019
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Biserica Densuș – “cea mai veche biserică de piatră din sud-estul Europei în care s-au ținut slujbe neîntrerupt timp de 700 de ani”

TIPĂREȘTE URM de aici

La recomandarea proprietarului Pensiunii Coada Lacului la care am fost cazați vezi impresii, am trecut duminica în drum spre casă să vizităm cea mai veche biserică construite din piatră din România, din localitatea Densuș.

Nu credeam că mă va cuceri la prima vedere construcția bisericii atipică, din piatră. Mie îmi plac foarte mult construcțiile din antichitate, mă fascinează complexitatea și trăinicia lor.

Originile neelucidate fac ca această biserică misterioasă să fie și mai atractivă.

Sunt multe reviw-uri de calitate, cu multe informații precise pe care nu are rost să le reiau, cum scria într-un ecou @Lucien la ceea ce a postat @elviramvio – “credeam că nu mai sunt multe de spus” - ambele articole având informații complexe despre această construcție unică (vezi impresii, vezi impresii).

La realizarea bisericii s-au folosit plăci de piatră fasonate, pietre funerare inscipționate, bucăți din statui, etc. provenite din ruinele cetații Ulpia Traiana Sarmizegetusa (108-110), construcție și materiale atipice pe care eu nu le-am mai întâlnit până în prezent în nicio biserică.

Să fie la bază un templu roman, un templu dedicat lui Zamolxis sau un mausoleu dedicat generalului Longinus Maximus? Aici este misterul.

Construcția este fascinantă din orice unghi ai privi-o.

Decorarea interiorului cu picturi murale unice, în compoziții originale în care sunt pictate haine populare românești din zona Hațegului, la care și-a adus contribuția pictorul Ștefan, realizate în anul 1443, pot fi văzute și după atâta timp, au rezistat, chiar după ce au fost acoperite la un moment dat cu un strat gros de var, var care se mai observă din loc în loc pe pereții bisericii.

Când am ajuns noi, slujba era în plină desfășurare. Noi am intrat în biserică, ne-am închinat la icoane, altarul mi-a atras atenția în mod deosebit.

Spațiul interior este foarte strâmt și datorită celor patru stâlpi din piatră care au fost construiți din altare romane suprapuse.

Am fotografiat rapid câteva porțiuni din interiorul bisericii, era totuși slujbă și nu am putut să mă desfășor așa cum mă îndemna curiozitatea... pe lângă toate acestea noi eram îmbrăcați în pantaloni scurți, ținută complet greșită, iar oamenii se uitau la noi ca la extratereștii. Am ieșit rapid și am stat la ușa bisericii. Am avut norocul ca atunci să se citească și să ascultăm Evanghelia și sufletește m-am simțit împlinită, linișită și bucuroasă pentru așa o binecuvântare.

Preotul era asemeni sfinților pictați în icoane, cu părul și barba lungă și albă, nu m-am putut abține să nu-l fotografiez, era prea frumos.

În curte am observat o toacă veche, din fier ruginit. Bucăți din coloane fasonate cu forme dantelate sunt așezate în curtea bisericii.

Pe lângă aleea din curtea bisericii, din loc în loc, sunt pietre vechi, inscripționate.

Pavajul din piatră, zidurile groase cu piatră de râu și cărămizi din jurul bisericii mi-au plăcut foarte mult.

Recomandarea

Aceasată biserică este –un must see- este ceva unic, special, fascinant, musai de văzut.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dana2008 in 20.09.19 12:38:18
Validat / Publicat: 20.09.19 13:28:23
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SARMIZEGETUSA [HD].

VIZUALIZĂRI: 1170 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dana2008); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Biserica Densuș
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 44800 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmaster
[20.09.19 13:47:59]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

tata123 🔱
[20.09.19 13:59:15]
»

@Dana2008: Un monument deosebit, înfipt bine în negura istoriei, înconjurat de legende și ipoteze, cercetat și răscercetat.

Nicolae Iorga scria în prima jumătate a veacului al XX-lea: Peste casele cu coperișuri mari, pe o mică înălțime, se ivește un ciudat turnuleț de dărâmături sure, care e al unei biserici fără păreche..... O biserică de piatră, și una astfel zugrăvită, n-au putut-o înălța, din sărăcia lor lucie, sătenii noștri, cărora nici nu li s-ar fi îngăduit pe acele timpuri ale iobăgiei să-și facă o astfel de cetate. Ctitorul trebuie să fi fost un boier mare de „dincolo”, un domn sau un neam domnesc pribeag din aceleași părți libere ale Țării Românești. Între timp au apărut și alte interpretări...

Mulțumim pentru prezentare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Mitica49
[20.09.19 15:23:19]
»

@Dana2008: Am citit cu plăcere articolul, aducându-mi aminte că prin 2013 am vizitat și noi aceste meleaguri, am văzut biserica din Densus purtând hramul " Sf. Nicolae" . Construcția este impresionantă, te strivește nu prin înălțimea sa ci prin masivitatea zidurilor de piatră, o adevărată cetate de apărare. La vremea vizitei am scris vreo 2-3 rânduri despre acest obiectiv (eram cam la începutul activității de reporter AFA-ist) și ziceam acolo că marele istoric Nicolae Iorga a descris-o ca fiind " fără pereche în toată românimea" .

Felicitări pentru articol!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Testosu'
[20.09.19 16:40:04]
»

@Dana2008: Chair este fascinanta aceasta biserica!

Si pe noi ne-a impresionat.

Iar fundalul pozelor, cu cerul impecabil, scoate si mai tare in evidenta aceasta superba biserica.

Dana2008AUTOR REVIEW
[20.09.19 17:07:12]
»

@webmaster: Mulțumesc frumos!

Dana2008AUTOR REVIEW
[20.09.19 17:09:50]
»

@Mitica49: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

Așa este, nu mai găsești una că ea nicăieri în lume.

Călătorii plăcute!

Dana2008AUTOR REVIEW
[20.09.19 17:14:02]
»

@tata123: Mulțumesc frumos pentru vizită, completare și aprecieri!

Prezentarea mea este una sumară, așa cum am amintit în articol că nu prea mai am ce adăuga la cele scrise de colegii mei.

Dar am scris despre acest obiectiv turistic deosebit, care mă face mândră că este în România. Avem multe valori care trebuie promovate, biserici vechi, cetăți, natură, etc.

Călătorii plăcute!

Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Carmen Ion
[20.09.19 18:00:30]
»

@Dana2008: Si dreptate, este o biserică deosebită, remarcabilă.

Am vizitat-o de trei ori: prima dată în copilărie, cu părinții, a doua oară la jumătatea anilor 1990 cu fiul nostru și ultima dată cu ocazia întâlnirii anuale AFA de la Cinciș, dar aș revedea-o oricând cu mare drag.

Felicitări pentru review și poze!

Dana2008AUTOR REVIEW
[20.09.19 19:59:41]
»

@Carmen Ion: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

Și eu aș vrea să studiez mai în amănunt biserica pe interior, să nu ajung când este plină de enoriași. Este deosebit de frumoasă, misterioasă.

Călătorii plăcute!

Numai bine!

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[24.09.19 20:08:30]
»

Și eu îmi aduc aminte cînd am văzut „ciudățenia” asta prima dată. De fapt, mai clar îmi aduc aminte unde: pe bancnota de 5000 de lei, aia albastră, cu Avram Iancu, prin anii 90.

Mi-a atras atenția imediat, pentru că nu auzisem de ea, deși părea celebră, din moment ce figura pe bancnotă, și pentru că nu semăna cu nimic din ce văzusem pînă atunci în vacanțele prin diverse colțuri ale țării.

La prima vedere, ai zice că e un soi de lego improvizat, s-au adunat pietre la nimereală și s-au stivuit în forma bisericii de azi. Evident că lucrurile nu stau așa, meșterii au știut ce fac, iar arhitectura are ceva elemente romanice.

Oricum, toată Țara Hațegului dă impresia unei întoarceri în vremea medievală a cavalerilor din basme și a clădirilor bolovănoase, din piatră dură, ce aduc aminte de Franța sau Scoția. Cel puțin la nivel imaginar.

În anii 90 aveam o agendă unde notam tot ce aflam nou și demn de reținut. Biserica Densuș și-a găsit și ea locul acolo, și acolo a rămas mult și bine, sub formă de notiță, pînă am vizitat-o hăt, în 2010.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Carmen Ion, Dana2008, Mitica49, tata123 🔱, Testosu'
Alte impresii din această RUBRICĂBiserica din Densuș:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.69084692001343 sec
    ecranul dvs: 1 x 1