ROMÂNIA — atracţii turistice; excursii opţionale; unde/cum ne distrăm? unde mâncăm? [pag. 4/33]
Fotografie populară / ROMÂNIA [46 voturi]
Muzeul Pogromului de la Iași
SILUETE PE ASFALT
În dimineața zilei de marți, pe trotuarele de pe Strada Gării am remarcat vreo două siluete desenate pe asfalt, asemănătoare celor care marchează locul unei crime. Nu erau înconjurate cu bandă, nu erau nici autorități care să le supravegheze – am crezut că sunt mai vechi și că nu le-am băgat în seamă până atunci. Doar că, la piciorul pasarelei peste calea ferată, apoi în interiorul acesteia, erau desenate alte cadavre. Apoi, am înțeles de la cei [...] — citește
- Vezi toate cele 3 impresii Casa Muzeelor / grup 5 muzee ieșene / IAȘI
În Hobița pe urmele lui Brâncuși
S-a născut la Hobiţa în 1876 şi nu va muri niciodată – Geo Bogza.
Ziua Națională „Constantin Brâncuși” se serbează în fiecare an în 19 februarie, data nașterii marelui artist gorjean, sărbătoarea fiind stabilită prin lege la sfârșitul anului 2015. Deși am fost de multe ori în zona Baia de Fier, Târgu Jiu, Tismana, Baia de Aramă niciodată nu am mers la Hobița în locurile natale ale lui Brâncuși. Abia în această lună de început de an 2023 am vizitat [...] — citește
- Vezi toate cele 6 impresii Casa Muzeu 'Constantin Brâncuși' [Hobița] / TÎRGU JIU
Vergu - Mănăilă
Conacul boierilor Vergu – Mănăilă de la Buzău este transformat, astăzi, în muzeu. Este o casă tipică burgheză de sfârșit de secol 18. Este construită arhitectonic într-un stil ce adaptează brâncovenescul cu uzanțele locale populare.
Prima atestare documentară este de la 1794 și este cea mai veche clădire feudală funcțională din orașul Buzău. În 1948 clădirea a fost naționalizată și curând a ajuns într-o stare avansată de degradare. Prin anii 1974 – 1975 s-a [...] — citește
- Vezi toate cele 4 impresii Casa Vergu-Mănăilă și a sa superbă colecție etnografică / BUZĂU
Dezamăgire cascada Bigar
Personal pentru noi a fost o mare dezamăgire, mult prea mediatizata față de ce găsești cand ajungi: potecile nu sunt amenajate corespunzător, locurile de vizitat (grota, etc) greu accesibile, bănci nu exista.
Domnul de la intrare când îl intrebi (toți oamenii ieșeau nemulțumiți) ne raspunde ca trebuia sa venim înainte de anul 2021.
Deci personal nu recomand, mult mai frumoasa mi s-a părut cascada Clocota de la Geoagiu Bai. [...] — citește
- Vezi toate cele 21 impresii Cascada Bigăr [Cheile Nerei] / BOZOVICI [CS]
Cascada Pruncea de pe Râul Cașoca – o frumusețe care m-a încântat
Data vizitei: 9 decembrie 2022
Coordonate GPS: 45.52595; 26.29952 din bifurcația drumului comunal DC64 cu drumul secundar care coboară spre cascadă.
Vizita la Cascada Pruncea de pe Râul Cașoca a fost pentru mine ca un fel de premiu de consolare după vizita oarecum dezamăgitoare la Barajul Siriu, care fusese principalul obiectiv pentru care am ajuns în zona respectivă.
La întoarcerea de la Barajul Siriu (Barajul şi Lacul Siriu – două frumuseţi buzoiene), în satul Lunca [...] — citește
- Vezi toate cele 7 impresii Cascada Cașoca (Pruncea) / MUNȚII BUZĂULUI
Mult peste Cascada Bigar
Daca in prima seara a mini-vacantei noastre la Geoagiu Bai am vizitat Germisara – complexul roman terman (vezi impresii) in ultima seara am coborat la Cascada Clocota.
Am spus coborat deoarece, de unde am fost cazati, Vila Mihu (vezi impresii) drumul catre ccascada incepe sa coboare, asa ca, pe racoare am luat-o la pas pana la cascada.
Daca acum 5 ani, cand am vizitat ultima data cascada, fluxul de apa era saracacios anul acesta a fost perfect, caderea apei de la cca 20-22 m era [...] — citește
- Vezi toate cele 6 impresii Cascada Clocota / GEOAGIU / GEOAGIU-BĂI
La Cascada Duruitoarea, pe alte cărări
Despre Ceahlău, acest “uriaș cu fruntea-n soare” cum l-a numit Sadoveanu, găsim multe pagini în literatura română, dar și în scrierile turistice. Amenajarea sa în scop turistic a început în sec. XIX, prima potecă de acces spre Vârful Toaca fiind amenajată de Cantacuzini, în anul 1860.
Spuneam cu alte ocazii că în trecut noi escaladam Ceahlăul întotdeauna pe același traseu. Porneam de la Izvorul Muntelui și urcam la Cabana Dochia, aproape de Vârful Toaca, unde ne [...] — citește
- Vezi toate cele 2 impresii Cascada Duruitoarea / DURĂU
La Chişătoare
Spre ruşinea mea, deşi am fost de foarte multe ori în zona Bran – Moieciu, pentru mine aceasta fiind prima opţiune atunci când îmi doresc o ieşire „la munte” , până anul trecut nu auzisem de această cascadă. Cu ocazia cazării la Pensiunea Valea Lungă 3* din satul Cheia, stând la un pahar de vorbă cu proprietarul acesteia, am primit câteva recomandări interesante pentru vizitarea zonei, altele decât cele deja „clasice” şi arhicunoscute.
Două din recomandările [...] — citește
- Vezi toate cele 3 impresii Cascada La Chișătoare / MOIECIU
Cascada Lotrișor – o „artificială” drăguță
Un obiectiv foarte cunoscut aflat pe frumoasa vale a râului Olt, în apropierea stațiunii balneo-climaterice Călimănești-Căciulata, este înglobat în Parcul Național Cozia și poartă numele de cascada Lotrișor. Vacanța de vară din acest an a inclus o minidrumeție către această cădere de pe apă accesibilă ușor din defileul Oltului. După o scurtă oprire la parcul tematic „Poiana lui Căliman” (vezi impresii), o trecere rapidă pe la Mănăstirea Cozia (vezi impresii) și [...] — citește
- Vezi toate cele 11 impresii Cascada Lotrișor / CĂLIMĂNEŞTI-CĂCIULATA
Cascada Pătrăhăițești
Web, am scris un review - de fapt două - Bio I și II (vezi impresii, vezi impresii), și abia acum ni-am dat seama că, de fapt, toate descrierile obiectivelor turistice pe care le-am prezentat SUNT LA GRĂMADĂ, nu fiecare la locul lui, deci cine va căuta, la fel ca mine, informații despre ACEL obiectiv turistic - NU LE VA GĂSI! Aș dori, dacă se poate, ca aceste minireviewuri să ajungă fiecare la locul lui, adică la prezentarea obiectivului respectiv, dar FĂRĂ A FI PUNCTAT! [...] — citește
- Vezi toate cele 6 impresii Cascada Pătrăhăițești / ARIEȘENI [AB]
Cascada Scoruș Mălaia, o minune a Văii Lotrului
În toamna aceasta frumoasă am făcut un circuit de 8 zile prin țară, prima cazare având-o la Pensiunea Roberto din comuna Mălaia, sat Ciunget, despre care am scris vezi impresii. După ce ne-am cazat am plecat să vizităm Cascada Scoruș Mălaia despre care îmi povestise fata mea, ea mergând în zonă la Open Air Blues Festival Brezoi – Vâlcea. M-am documentat înainte de pe site-ul nostru și am citit ce a scris @Aze căruia îi mulțumesc.
Am mers cu mașina circa 8 kilometri, [...] — citește
- Vezi toate cele 5 impresii Cascada Scorușu / VOINEASA / VALEA LOTRULUI
Azi – Superba TAMINA
Programul zilei de azi:
7 – desteptarea si mic dejun; 8 – dam cheie la masina; 11 – pornim in bocanci; 12:30 – 13 Superba Tamina; 14:30 – adidasi si cheie la masina; 16:30 dus pe cinste si cina doua - trei felii de pizza; 17:30 – un tenis pe cinste pana nu se mai vedea celuloidul; 19:30 dus pe cinste si bagat articol AFA. O zi minunata! In cele ce urmeaza va povestesc despre Superba Tamina.
Acces
Bucuresti – DN1 – Ploiesti – iesit pe DJ101R prin Breaza si revenit in DN1 [...] — citește
- Vezi toate cele 6 impresii Cascada Tamina [Timişul de Sus] / MASIVUL PIATRA MARE
Cascada Urlătoarea
Cascada Urlătoarea se află în Masivul Bucegi, în proximitatea orașului Bușteni de pe Valea Prahovei. Distanța de la marginea orașului până la cascadă este de aproximativ un kilometru jumate și diferența de nivel de 200 de metri deci este un traseu lejer, declarat a fi străbătut - în funcție de surse - în 30 de minute sau o oră dar, evident, asta depinde de viteza și condiția fizică a călătorului.
Traseul pornește din zona telecabinei care pleacă din Bușteni spre [...] — citește
- Vezi toate cele 15 impresii Cascada Urlătoarea / MASIVUL BUCEGI
Cascada Vălul Miresei
CASCADA VĂLUL MIRESII
Pentru că nu mai puteam continua circuitul propus, din cauza vremii instabile, a trebuit să ne întoarcem acasă. Am fi făcut-o pe acelaș drum pe care am venit, dar... după ruperea de nori din zona Câmpeni - Abrud, a trebuit să o luăm către Gârda de Sus, Albac, Huedin... Bun, am zis, facem Cascada Vălul Miresii și mergem și pe Transursoaia - Abrud - Huedin.
Coordonatele sunt: 46.711180,22.829305.
Ei bine... Transursoaia era cam la fel ca și [...] — citește
- Vezi toate cele 5 impresii Cascada Vălul Miresei / RĂCHIȚELE / VLĂDEASA [CJ]
Sub perdeaua de apă a Cascadei Vânturătoarea
Categoric, anul acesta a fost pentru mine anul cascadelor. Am inceput cu Cascada Bad Gasteinerfall, din Austria, pe care am vizitat-o in luna februarie (vezi impresii). A urmat apoi pauza impusă de starea de urgență iar după relaxare am văzut Cascadele Vânturiș (vezi impresii), Cascada Doamnei (vezi impresii) și cascada Moara Dracului (vezi impresii), toate localizate in Munții Bucegi.
La sfârșitul lunii iulie a venit insă rândul Cascadei Vânturătoarea, aflată in Munții [...] — citește
- Vezi toate cele 6 impresii Cascada Vânturătoarea [Valea Cernei] / HERCULANE
De vizitat daca esti in zona
Am fost si eu cu fiica mea weekend ul trecut, mai precis 1 noiembrie 2020.
Drumul e asa cum il descrie domnul (probabil la acest articol se face referire - notă webm) , doar ca pe ceas sunt chiar 4.55 km!!! Nu 3, sau mai putin. Atentie mare celor care se incumeta (ca si noi) pe jos.
Si mai ales in apropierea cascadei, exista muntele acela mare de grohotis, trebuie trecut pe langa el, iti apare in toata minunea cascada! [...] — citește
- Vezi toate cele 9 impresii Cascada Vârciorog / ARIEȘENI [AB]
Valea Spumoasa un loc plin de energie si frumusete
Izvoarele din Valea Spumoasa sunt o finalitate minunata pentru o drumetie mai scurta prin padurea de la marginea Busteniului. Asa cum am mai vazut amintit si de catre alti turisti ar fi frumos ca fiecare turist sa plateasca la centrul de informare taxa de acces in Parcul National Bucegi, o taxa modica de 5 RON.
Traseul incepe chiar de la marginea padurii din locul unde sunt marcajele pentru Urlatoarea si Jepii Mici. Dar poti alege si varianta de pornire prin padure pe poteca din dreapta [...] — citește
- Vezi toate cele 3 impresii Cascadele din Valea Spumoasă / MASIVUL BUCEGI
1000 – Castelul Pelișor, reședința secundară de pe cele 1000 de hectare
Începutul lunii septembrie ne răsfață cu o vreme caldă și parcă ne îndeamnă să ne continuăm vacanța de vară. Profităm de soare și timp liber și pe la jumătate de săptămână facem o vizită scurtă la Sinaia. Obiectiv principal: Castelul Pelișor. Povestea reședinței de vară a regilor României începe în 1871 atunci când principele Carol I cumpără 1000 hectare de teren (numit Piatra Arsă, apoi moșia Sinaia) de la Eforia Spitalelor.
Vizită: septembrie [...] — citește
- Vezi toate cele 47 impresii Castelele Peleș şi Pelişor / SINAIA
Banffy, fără vampiri dar cu o stafie cuminte
Cum naiba intră Mercur ăsta în retrograd tocmai când e vorba despre restaurat castele, conace, când trebuie să promovăm cultura și arta? Hmm...
Nu puteam să ratez Banffy, indiferent de ce găseam acolo.
“Iar mergem la ruine, să mă enervez pe autorități? Ăsta-i castel cu vampiri? /Ei, nu e chiar fosilă, n-are vampiri, cineva se ocupă de promovarea lui”.
De la Delaf - vezi impresii am plecat spre Bonțida, soarele ne era prieten într-o zi de brumar când grânele au [...] — citește
- Vezi toate cele 5 impresii Castelul Banffy [Bonțida] / GHERLA
Castelul Bethlen (Magna Curia) & Muzeul Civilizației Dacice și Romane / DEVA » ARDEAL SUD [BV, SB, HD]
Castelul Béthlen din Deva — Magna Curia sau Muzeul Civilizației Dacice și Romane? Sau de ce nu, amândouă!
Încă din prima zi a scurtei noastre vacanțe, am dorit să cunoaștem cât mai bine orașul gazdă- Deva.
După ce am inspectat pensiunea (vezi impresii), am plecat la plimbare prin oraș, primul „obiectiv” fiind un restaurant, trebuia să servim un prânz întârziat :p
Apoi am fost și la cetate, dar despre asta într-un alt articol. Astăzi vă voi povesti despre un alt obiectiv ce l-am avut în vedere încă de acasă, un castel. Și nu este orișice castel, ci unul care [...] — citește
- Vezi toate cele 4 impresii Castelul Bethlen (Magna Curia) & Muzeul Civilizației Dacice și Romane / DEVA
Castelul Bethlen din Criș – o reședință nobiliară deosebită
În acest an atipic din multe puncte de vedere am ajuns de două ori în Transilvania și am vizitat locuri și obiective deosebite. Unul din obiectivele istorice cercetate în cea de-a doua incursiune transilvană se încadrează în categoria „castele nobiliare” și se află în apropierea Sighișoarei. Întrucât cazarea la Casa Trappold din așezarea veche a Apoldului (vezi impresii) induce o imensă stare de relaxare care nu te prea îndeamnă să pleci la drum; totuși am căutat în [...] — citește
- Vezi toate cele 4 impresii Castelul Bethlen [Criș, Daneș, MS] / SIGHIȘOARA [MS]
Pe bicicletă la castel
Uneori te trezești dimineața cu un plan zilnic binedefinit sau, cel puțin, pentru prima parte a zilei și se întâmplă să primești un telefon cu o propunere de nerefuzat, una care e în totală opoziție cu petrecerea timpului planificată de tine.
Și nu o refuzi. Pentru că și tu ai trimis asemenea propuneri în alte zile iar ceilalți ți s-au alăturat și, împreună, am petrecut duminici frumoase în natură.
Căci despre asta e vorba până la urmă, de ieșire în natură, [...] — citește
- Vezi toate cele 3 impresii Castelul Bethlen-Haller [Cetatea de Baltă] / TÂRNĂVENI [MS]
Bran
Excursia în zona Fundata (vezi impresii) am terminat-o cu revizitarea Branului. Am văzut că se poate și într-o zi super-aglomerată din punct de vedere turistic. Nu m-a deranjat prea tare aglomerația, chiar am observat cu interes câți vizitatori au ales să petreacă câteva ore aici.
Acces Bran
Comuna Bran se află pe DN73 Brașov-Pitești. Pentru vizită se poate alege una din locurile de parcare amenajate în zona centrală de-alungul drumului cu plată sau până în zona [...] — citește
- Vezi toate cele 37 impresii Castelul Bran / BRAN
Castelul Cantacuzino - Bușteni
Credeți că am fost la Bușteni și nu am vizitat Castelul Cantacuzino? Nu. Am fost la Bușteni tocmai pentru a vizita Castelul Cantacuzino. A fost obiectivul numărul 1 pe lista noastră, o dorință cu mult mai veche, dar care devenise arzătoare de când am vizitat Domeniul Cantacuzino - Florești și am văzut nobilele ruine ale Micului Trianon.
Se știe că Gheorghe Grigore Cantacuzino - Nababul, cum îi spuneau contemporanii - a lăsat posterității trei construcții grandioase, demne [...] — citește
- Vezi toate cele 19 impresii Castelul Cantacuzino / BUȘTENI
Castelul medieval al Hunedoarei
Dupa cum am povestit deja la review-ul cu impresiile despre I Giardini di Zoe, am pornit via Deva catre Hunedoara, astazi in jurul orei 11. Am strabatut orasul Deva si, in apropiere de iesirea din Santuhalm am virat la dreapta catre Hunedoara. Constienti fiind ca este sambata, dar si perioada de concedii (ce-o fi fost in mintea noastra sa gandim lejer?) ne-am minunat fix precum vitelusii la poarta noua vazand aglomeratia de masini si de oameni, pretutindeni.
Nah, asta este, am spus in [...] — citește
- Vezi toate cele 43 impresii Castelul Corvinilor / HUNEDOARA
Țeapă... Castelul Zanelor - NU // Povestea Calendarului - Da
NU va duceti... nu aveti ce sa vedeti!
Am vrut sa vizitam Castelul Zanelor, pentru cea mica.
Am. plecat de la hotel, din Sibiu, in jur de ora 12 si am facut cam 40 min pana acolo. Am gasit parcare repede, 3 lei/zi.
Cand am iesit din parcare ne-a atras atentia un indicator pe care scria 'Povestea calendarului' si in 10 m am ajuns la intrare. 35 lei adultii, 20 copiii... Am. intrat.
Foarte frumos amenajat, incantare maxima. Fiecare luna are casuta ei amenajata si chiar poti cumpara lucruri [...] — citește
- Vezi toate cele 18 impresii Castelul de Lut Valea Zânelor / PORUMBACU de SUS [SB]
Constientizare si acceptare ...
Asa cum se stie, Castelul a fost construit in memoria Iuliei Hasdeu - o fata geniala care a murit la varsta de 18 ani - de catre tatal acesteia.
Senzatia este una de ne comentat, doar de simtit... Atunci cand traiesti o poveste de viata asemanatoare cu aceasta, durerile - a ta si a celui care a cladit acest edificiu - se impletesc, se zvarcolesc... se razvratesc si se sustin reciproc... dor... sangereaza... se ingemaneaza si parca iti dau putere... sa accepti, sa ierti... sa "traiesti [...] — citește
- Vezi toate cele 14 impresii Castelul Iulia Hasdeu / CÂMPINA
Castelul contelui Kálnoky - Micloșoara
În ultima zi a circuitului nostru în Ținutul Secuiesc, după ce am vizitat Biserica Fortificată Unitariană - Dârjiu, pornind la drum spre București, nu am părăsit ținutul fără a mai face un popas, la Micloșoara, pentru a admira eleganta reședință a contelui Kálnoky și a afla povestea minuțioasei restaurări a castelului.
În centrul satului Micloșoara (Miklósvár în maghiară), sat aflat în vestul județului Covasna, într-o parcare amenajată la marginea șoselei, [...] — citește
- Vezi toate cele 7 impresii Castelul Kalnoky [Micloșoara] / BARAOLT [CV]
Castel Károlyi – perla orașului Carei
În cadrul concediului-circuit desfășurat în nord-vestul României și nu numai am oprit obligatoriu și în orașul Carei, un „oraș mic, moștenire mare” – cum scrie site-ul official de turism al localității sătmărene (visitcarei.ro). Castel Károlyi este considerat bijuteria culturală a orașului, obiectivul înconjurat de un parc dendrologic fiind punctul în jurul căruia se concentrează întreaga strategie de marketing turistic al așezării.
Vizită: august [...] — citește
- Vezi toate cele 5 impresii Castelul Karoly / CAREI
De-a v-ati ascunselea la castel
Întotdeauna mi-au plăcut castelele, reşedinţele nobiliare, de fapt tot ceea ce aminteşte de vremuri trecute. Vă închipuiţi reacţia mea când am aflat că la doar 40 de kilometri de Braşov, în comuna Arcuş din judeţul Covasna, se găseşte un castel. Gândul mi-a zburat, desigur, la tradiţionalele castele cu turnuri şi creneluri şi poduri suspendate, înconjurate de şanţuri de apă, uitând că termenul de „castel” are conform DEX şi accepţiunea de „casă mare care [...] — citește
- Vezi toate cele 2 impresii Castelul Szentkereszty din Arcuș / SFÂNTU GHEORGHE [CV]
Povestea Palatului de poveste: Castelul Sturdza
În weekendul ce tocmai a trecut nu m-a răbdat Dumnezeu să stau și eu acasă, ca tot omul gospodar, asta presupunând c-aș fi gospodar. Nu, pe mine m-a mâncat în anumite părți anatomice și-am plecatără tocmai prin județul Iași și Neamț, pentru ca să ce, să mă plimb!
Vremea nu se anunța a fi foarte plăcută dar am gândit că decât să stau acasă să mă uit cum ninge și să dau în depresie, mai bine plec pe drumurile frumoasei noastre patrii, aud că ninge pe la noi [...] — citește
- Vezi toate cele 10 impresii Castelul și domeniul Sturdza [Miclăuşeni] / HÂRLĂU / TG. FRUMOS
Castelul lui Ţepeş - Ziua Porţilor Deschise la Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor
Plimbându-mă pe aleile umbroase ale Parcului Carol am privit de multe ori spre turnul Castelului lui Ţepeş. De primăvara până toamna târziu, frunzişul bogat al arborilor fereşte surprinzătoarea clădire cu aer medieval de privirile curioase ale plimbăreţilor. Ştiam că de câţiva ani buni Castelul se află în administrarea Ministerul Apărării Naţionale, ca sediu al Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor. Deci greu de vizitat... dar nu imposibil! Am citit impresiile scrise [...] — citește
- Vezi toate cele 3 impresii Castelul Țepeș / BUCUREȘTI
Ati auzit / vizitat Castrul Arutela?
Localizare
Ati trecut prin Calimanesti? Daca da, atunci fie ati vizitat Castrul Arutela, fie ati trecut pe langa acesta. Castrul Arutela se afla pe malul stang al raului Olt, in localitatea Pausa, punctul “Poiana Bivolari”, orasul Calimanesti. Mai exact, venind dinspre Sibiu, la intrarea pe Centura Calimanesti, traversati Oltul pe barajul hidrocentralei (Complexul Hidroenergetic Turnu) si imediat dupa aceasta va opriti pe dreapta. Jos in vale, pe malul raului, la 100 metri in aval de [...] — citește
- Vezi toate cele 3 impresii Castrul roman Arutela / CĂLIMĂNEŞTI-CĂCIULATA
Complexul militar și urban roman de la Porolissum
Străbătând drumuri sălăjene ne îndreptăm spre Măgura Moigradului, înălțimi naturale care au constituit o zonă propice ridicării unei așezări urbane romane și a fortificațiilor specifice marelui imperiu: castrele. Îmi doream de multă vreme să văd castrul de la Porolissum cu celebra sa „porta praetoria” și amfiteatrul civil.
Vizită: august 2022
Adresă: com. Mirișd, sat Moigrad-Porolissum, str. Castrului
Site web: porolissum.ro
De fapt în zona [...] — citește
- Vezi toate cele 5 impresii Castrul roman de la Porolissum / MOIGRAD [SJ]
Castrul roman Jidava (Jidova) unul din cele mai bine conservate din ţara noastră.
vezi impresii
Despre un castru roman la marginea Câmpulungului, mai exact în cartierul Pescăreasa, stiam de zeci de ani, de când mergeam în vizită la părinţii ginerelui meu care locuiuau acolo. Am trecut cu maşina pe lângă el de mai multe ori, nu-i ştiam numele şi nici nu am oprit.
Din lista de zeci de castre romane, unele rămase ca urme, altele cercetate am văzut câteva. Despre unele am scris, altele mi-au rămas ca amintire numai cu numele neavând nimic notat. Am [...] — citește
- Vezi toate cele 5 impresii Castrul Roman Jidova [Pescăreasa] / CÂMPULUNG-MUSCEL
Catedrala Evanghelica Sibiu, o bijuterie a orasului
Unul din primele edificii ale Sibiului pe care l-am vizitat a fost Catedrala Evanghelica, sau biserica Sfanta Maria.
Situata in imediata vecinatate a Pietei Mari, undeva in spatele cladirii care adaposteste Primaria, atat cea veche, situata vis a vis de Muzeul Bruckental cat si cea noua amplasata pe partea cealalta a cladirii, biserica iese imediat in evidenta datorita aspectului sau impunator.
La prima vedere, datorita santierului desfasurat in jurul sau, esti descurajat, crezand ca nu se [...] — citește
- Vezi toate cele 3 impresii Catedrala evanghelică 'Sf Maria' / SIBIU
Un așezământ pentru Istorie - Catedrala Încoronării din Alba Iulia
Sună clopotele, sună... și azi, eu, voiu fi încoronată alături de soțul vieții mele și, ... ascult glasurile vesele ale clopotelor... (Regina Maria, „Clopotele sună” , în Neamul Românesc, 1922)
Azi, 15 octombrie 2022, se scurge un veac de la Încoronarea Întregitorilor, regele Ferdinand și regina Maria. Ceremonialul a fost desăvârșit în Alba Iulia, oraș-simbol, în edificiul religios înălțat special pentru acest eveniment. Ziua de 15 octombrie 1922 a debutat cu o [...] — citește
- Vezi toate cele 5 impresii Catedrala Încoronării / Reîntregirii Neamului / ALBA IULIA
Vizită Papală in Catedrala Mântuirii Neamului
Niciodată să nu spui ”niciodată”. Adevărată zicală. In momentul inaugurării și sfințirii Catedralei Mântuirii Neamului, inaugurare care avut loc in 25 noiembrie 2018, mi-am spus că niciodată nu voi călca pragul acestui lăcaș de cult. Nu eram de acord cu această construcție mult prea mare și enorm de scumpă. Nu am crezut și nu cred nici acum că era necesară construcția, in secolul XXI, a unei catedrale imense.
Dar iată că vizita papei Francisc m-a determinat să nu [...] — citește
- Vezi toate cele 4 impresii Catedrala Mântuirii Neamului / BUCUREȘTI
Catedrala Mitropolitană 'Sfânta Treime' - Sibiu
Plimbându-ne astăzi pe străzile din centrul Sibiului, nu putem să nu remarcăm chiar și numai în treacăt patina celor 831 de ani de existență (20 decembrie 1191 este prima atestare documentară a așezării) definitiv impregnată în arhitectura stradală. Este și motivul pentru care majoritatea circuitelor turistice organizate de agenții, cu trecere prin Sibiu, planifică un popas și un tur pietonal în centrul orașului. Cu ocazia circuitului Nordul Apusenilor - Satu Mare pe care [...] — citește
- Vezi toate cele 3 impresii Catedrala Mitropolitană Ortodoxă / SIBIU
Ieri și azi, NEVRINCEA, în croncănit de ciori
Din ciclul: să ne cunoaștem istoria, undeva, în județul Timis, comuna Bethausen, Nevrincea, biserica romano-catolică, monument istoric, o mândrețe de clădire, înaltă, semeață, ce-și suportă în tăcere degradarea...
*
Nevrincea, 1910 - localitatea are 839 locuitori, sub aspect religios: 470 romano-catolici, 345 greco-catolici, 9 ortodocsi, 7 de confesiune evanghelică, 5 israelită și 3 reformați. Comunitatea maghiară devine majoritară în localitate, numărul etnicilor [...] — citește
- Vezi toate cele 6 impresii Catedrale, biserici timișorene / TIMIȘOARA
Ce sa faci în Căciulata în vacanţă
Anul acesta am fost pentru al treilea an consecutive la Caciulata pentru a ne relaxa in vacanta intersemestriala. Intai vreau sa spun ca am observat schimbari importante in statiune, care din pacate nu au facut-o totusi sa para mai animate, asta desi hotelurile erau pline. In primul rand s-a reamenajat parcul, s-au pietruit aleile de pe malul Oltului astfel ca este o placere sa te plimbi pe acolo, s-a renovat cladirea cu izvoarele 1 si 2 (dar s-a facut si ceva tipic romanesc, cum spune o [...] — citește
- Vezi toate cele 10 impresii Călimănești-Căciulata: trasee montane / CĂLIMĂNEŞTI-CĂCIULATA
[Tabăra de echitație 7 Cai] — Jalnic
O locație jalnica... mai ales pentru tabara.
Condiții cazare: curățenie... lipsa. Nu suntem pretențioși, dar atâta timp cât camera și baia sunt pline de păianjeni și gândaci, și ii rogi sa facă curat, dar îți răspund pe un ton... dar ce îți este frica de păianjeni... nu. i baga în seama... CHIAR ITI DAI SEAMA CA NU AI CU CINE SA VORBESTI SI TE ENERVEZI PE BANII TAI, ITI IEI BAGAJUL SI PLECI.
Mancare: cred ca mai bine mănânci la Mănăstire, ca tot este aproape, [...] — citește
- Vezi toate cele 4 impresii Centru echitație 7 Cai / NĂMĂIEȘTI [AG]
Acasă la Delta Dunării - Muzeul Deltei Dunării
Delta Dunării... Acest miracol al Naturii, acest loc unic, dăruit de Dumnezeu țării noastre...
Până acum doi ani, nici eu nu vizitasem Delta! Am reglat acest aspect și bine-am făcut! vezi impresii.
Dar, după doi ani, am revenit la porțile ei! La porțile ei fiind, n-am putut să n-o salut, dar doar în poze, vizitând Muzeul dedicat ei: Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării din Strada 14 Noiembrie 1, Tulcea 820009. icemtl.ro/tarife
Conceput ca o instituție de cultură complexă [...] — citește
- Vezi toate cele 12 impresii Centrul Muzeal Eco-Turistic Delta Dunării / TULCEA
Cetatea Ulmetum. Cum să vizitezi nimicul
Teoria :
Cetatea Ulmetum, aia de se găsește în com. Pantelimon, jud. Constanța, este un miez al zonei Dobrogei. Bine, nu foarte mare, pentru că, ăia mai deștepți decât mine, adică restul populației de pe Planetă, au stabilit că această cetate a fost un castru roman, mic spre mediu ca mărime, care a asigurat servicii de ordine și liniște publică între secolele al III-le și al VI-lea, după Hristos, exact aicea, la noi, în Dobrogea.
Că făcea parte dintr-o linie de [...] — citește
- Vezi toate cele 2 impresii Cetatea / Castrul roman Ulmetum [Pantelimon, CT] / #EXCURSII şi CĂLĂTORII
Doar Cetatea Aiud
Am fost intr-o escapada de munca. Mi-am rezolvat problemele iar la intoarcere GPS-ul mi-a dat aceeasi ruta ca la dus. Aiud, de ce nu as opri sa fac o pauza de condus. Sunt cu sotia (nu cu amanta). Parchez in fata Muzeului de Stiinte ale naturi care este in incinta unui colegiu. Scuze dar sunt un pic autist si nu pot sa retin date, nume etc. Din acest motiv voi pune doar poze cu o scurta descriere a vizitei.
Am dat buzna in incinta cetatii mai ales ca era un afis ca edificiul este in renovare. [...] — citește
- Vezi toate cele 2 impresii Cetatea Aiudului [Aiud] / AIUD & TEIUȘ
Alba Iulia, traseul șanțurilor cetății
Cine nu cunoaște orașul unirii? Nu cred că este român care să nu cunoască Alba Iulia sau accesul către acest important oraș istoric.
Personal am legături familiale acolo și mă deplasez destul de des cel puțin o dată pe an sau de mai multe ori. De când am cunoscut AFA am început să mă uit la oraș cu altfel de ochi turistici și în trecut am și scris despre Alba Iulia. În ultimii ani am constatat că deși am fost de X ori în cetatea Alba nu am vizitat efectiv cele mai [...] — citește
- Vezi toate cele 49 impresii Cetatea Alba Carolina / ALBA IULIA
Cetatea Bologa, un obiectiv turistic deosebit, la 1 ora distanta de Cluj
O cetate medievala, nerenovata si nepromovata dar care cred eu ca merita vazuta pentru aspectul autentic si pentru locatia frumoasa in zona masivului Vladeasa.
Cetatea Bologa este situata in satul Bologa adica la o distanta de 66 km adica 60 de minute de Cluj-Napoca. Daca ajugeti in satul Rachitele la Cascada Valul Miresei atunci merita sa va intoarceti prin Bologa pentru a vizita acesta cetate.
Locatia este usor de gasit ajungand in satul Bologa veti observa un indicator cu mentiunea [...] — citește
- Vezi toate cele 2 impresii Cetatea Bologa [Bologa, CJ] / HUEDIN
Cetatea Capidava
Puțină istorie.
Castrele romane din Dobrogea, situate strategic pe linia Dunării, au fost esențiale în apărarea granițelor Imperiului Roman. Construite în perioada ocupației romane, între secolele I și III d. Hr., aceste fortificații făceau parte din sistemul defensiv cunoscut sub numele de „Limes Moesiae” , menit să protejeze provincia Moesia Inferior de incursiunile popoarelor migratoare din nord.
Printre cele mai importante castre se numără cele de la Troesmis (Iglița), [...] — citește
- Vezi toate cele 2 impresii Cetatea Capidava / #EXCURSII şi CĂLĂTORII
O cetate care nu este cetate – Cetatea Cisnădioara
Ultimul obiectiv vizitat în circuitul prin Mărginimea Sibiului organizat cu ocazia întâlnirii AFA de la Păltiniș a fost Cetatea Cisnădioara. Numele acesteia provine de la satul cu același nume din imediata vecinătate. Cisnădioara este un sat cu circa 700 locuitori, care aparține de orașul Cisnădie, în imediata vecinătate vestică a acestuia. Cetatea este amplasată în vârful unui deal stâncos, Dealul Mihail, la limita sudică a satului.
În perioada pregătirii întâlnirii [...] — citește
- Vezi toate cele 8 impresii Cetatea Cisnădioara / MĂRGINIMEA SIBIULUI
Cetatea de scaun a Sucevei - înapoi pe vremea cavalerilor
INFO UTILE
Tel. 0784 275 644
Fax. 0230 522 979
Email: cetate@muzeulbucovinei.ro
ORAR DE VIZITARE
Luna Martie
Luni – închis
Program de vizitare 09,00 – 20,00
Ultima intrare ora 19,00.
Pentru programul de video proiecție 19,00 – 20,00 este necesară programare,
Luna Aprilie
Luni – închis
Program de vizitare 09,00 – 21,00
Ultima intrare ora 20,00.
Pentru programul de video proiecție 20,00 – 21,00 este necesară programare,
Luna Mai
Luni [...] — citește
- Vezi toate cele 9 impresii Cetatea de Scaun a Sucevei / SUCEAVA
Afișate [151 - 200] din total 1606 rubrici DE CĂLĂTORIE ROMÂNIA
- Ai fost acolo? Scrie impresii din ROMÂNIA » Scrie REVIEW