ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.08.2011
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Ramnicu Valcea
ÎNSCRIS: 05.08.11
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
AUG-2011
DURATA: 7 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 17 MIN

Imi place Parcul Turistic Salina Ocnele Mari

Ilustrație video-muzicală
René Aubry - Désordre ("Signes" 1997)
TIPĂREȘTE

Ocnele Mari inseamna un orasel la 10km de Ramnicu Valcea, batranel, saracut dar oamenii par gospodari si lumea care a trecut prin zona ii lauda cum ca ar fi foarte amabili.

Salina este pe drumul DJ650, (o ramura a DN67 Ramnicul Valcea - Horezu - Targu Jiu), este indicator de Ocne, se face dreapta din drumul principal, cam pe unde se vede o abundenta de turnuri fumegande (pe stanga, este platforma industriala), mai mergi fix doua statii de autobuz (in timpul saptamanii eu am venit cu autobuzul nr 2 din Ramnic) si apoi este indicator de Salina, pe dreapta, se si vede cladirea principala care are un banner mare pe ea cu sigla "Inspira un aer nou din adancuri", pe acolo te gestioneaza lucratorii, sunt usor de reperat, au salopete albastre cu Salrom, nici o sansa sa incurci ceva sau pe cineva pe acolo, este mult personal in salina si in afara ei, toti sunt mai mult decat amabili si relaxati desi, sa se inteleaga corect, este o exploatare miniera care are anumite portiuni deschise spre vizitarea publicului (vreo 20 000mp incepand cu anul trecut), deci oamenii aceia lucreaza acolo (partea cu exploatarea, nu cei care deservesc publicul, care se subintelege ca sunt la serviciu).

Se aud tot timpul masini si utilaje (daca stai sa le asculti) din spatele copertinelor de plastic care despart zonele cu public de zonele de lucru, insa atmosfera generala este una de relaxare, este forfota continua, muzica placuta in surdina, nu este chiar liniste dar sa spunem ca zgomotele provenite de la exploatare sunt cel mai putin deranjante de pe acolo.

Cum ajungi in salina? ...

Dupa ce te parchezi, indrumat de oamenii locului (sunt o multime de locuri de parcare acum dar totusi sirul de masini incepe uneori chiar cum intri pe strada spre salina, cam 400m din DJ650), vi si te asezi frumos sa-ti iei bilet. Intri prin poarta din gardul albastru de lemn, ajungi la chiosculetul alb de langa cladirea principala, are zona de asteptare cu gardulet metalic (50cm inaltime) in care se aliniaza lumea pentru a urca in autocare.

Biletul este 14 lei pentru adult, copii sub 3 ani gratis, 7 lei pe diverse categorii, copii 3-7 ani, elevi, studenti, pensionari, variante de abonamente sau grupuri, nu are rost sa continui pentru ca sunt foarte clar expuse pe site-ul lor foarte frumos facut.

Stai ca omul civilizat si astepti autocarul (20-25 de locuri) sau microbuzul (am auzit pe cineva spunand ca duminica, 7 august, au fost 7 autocare si doua microbuze care tot plimba la turisti), care vin foarte prompt la 10-max 15 min, fac ture dus turisti in salina - adus din salina, pentru ca, asa cum spuneam, pe acolo se lucreaza si-i cam incurci daca te bananai de aiure si-ti bagi nasul. (Later edit: luni, 8 august, a fost neplacuta situatia, am ajuns pe la 10 jum dimineata, era plin spatiu de asteptare si a durat mai bine de 45 min pana sa ajung si eu sa urc in autocar, a fost cam neplacut, erau doar doua autocare si lume o gramada, multi copii mici, civilizat totusi, s-au creat mici isterii doar cand se mai bagau marlani in fata, trist, probabil ca nu se asteptau la asemenea aflux, poate a fost doar la ora aceea, in salina, pe parcursul sederii mele acolo a fost destul de aerisit iar la ora 15 era de-a dreptul pustiu).

Acest auto-micro... ce este el, te invarte doua minute pe la suprafata, suficient cat sa-ti faci o impresie despre ce se intampla pe acolo, apoi maxim 5 minute (1300m dupa cum spun ei) coboara in salina, prin tunel (29m adancime fata de intrarea in tunel si 226m deasupra nivelului marii), nu-ti da vreo senzatie de claustrofobie, galeria este destul de larga si bine luminata.

Intrarea in salina se face prin doua usi mari de lemn, zona tampon necesara, si... esti la locul faptei...

Salina...

este mare, foarte mare din punctul meu de vedere (20.000mp), dar eu nu am prea vazut altele asa ca va las sa judecati singuri.

Are 8m inaltime, deci chiar mai putin claustrofobica decat tunelul, si are spatii foarte largi, zone amenajate foarte frumos, intram in detalii imediat.

Pe toti peretii, atat afara cat si inauntru sunt tot felul de informatii utile, cea mai importanta de retinut, inainte de a intra in salina sau chiar inainte de a pleca de acasa este ca in salina este frig, e logic, e o pestera, sunt 13-15 grade, toti par sa stie asta dar totusi aproape jumatate din vizitatori, din observatiile mele, sunt in pantaloni scurti sau tricouri. Fratilor, e frig, poate te gandesti ca intri si tu o jumatate de ora sa te racoresti de arsita de afara (mai ales daca ai dat si pe la strand inainte, total contraindicat sa le alternezi, posibil soc termic) dar socoteala de afara nu se potriveste cu cea din targ. Sa explic... dar mai bine va arat, nu mi-am imaginat ca salina noastra este atat de vizitata, ne plangeam ca nu-si fac reclama, se pare ca totusi lumea stie despre ea de se buluceste asa de tare.

In iulie si august e varf de sezon, probabil pentru ca atunci sunt concedii si vin oamenii (mai ales daca au si copii in dotare) la "tratament", este buluceala de pe lume, noi venim cam o data pe luna, de obicei in week-end ca asa ni se potriveste, am vrea sa venim mai des, pt copii in special dar mereu se gasesc alte treburi. Ei... saptamana asta, dupa ce ne-am intors de la mare (vezi aici), lasand domnisoara pe traseu si ramanand doar cu baietelul, mi-am luat curajul in dinti si am zis ca trebuie sa se poata doar eu cu el, mai ales ca are nevoie, a avut probleme respiratorii toata iarna, si nu a fost greu deloc.

Prima zi mai stresant pentru ca nu mai venisem cu autobuzul dar altfel foarte comod, m-a socat aglomeratia, nu ma asteptam, de fiecare data (eu ajungeam pe la 11) erau oameni cat sa umple doua autocare in fata mea, asta a fost marti, miercuri si joi, vineri... alta poveste, erau cam 5 autocare in fata mea, sambata ne-am organizat cu automobilul din dotare si am venit la 9 jum (sa fim in fata la primul autocar de 10, am omis faptul ca in we se deschide la 9), dimineata a fost ok, cred ca am intrat in primul autocar dar la 12 cand am iesit din salin ce era... fratele meu... erau vre-o suta de persoane la coada la bilete, mai mult de o suta isi luasera deja bilet si asteptau autocarele si abia plecasera doua autocare, iar cei care veneau pe straduta care iese in drumul principal... nici nu i-am mai numarat ca veneau in continuu. Deci buluc maxim, nu intelegeti gresit, e ok sa veniti, nu asteptati pana la toamna cand se mai raresc, incap toti in salina nu ve-ti sta ca sardelele, cum spuneam e un spatiu mare, s-ar putea in schimb sa nu gasiti nici un spatiu de stat jos, desi ele sunt destule in mod normal, dar acum cu greu se gaseste o bancuta, leagan sau buturuga, la restaurant iar e plin la orele pranzuluiui dar aerisit totusi, lumea se poarta altfel pe aici, clar nu e ca pe la mare, totul are alta clasa, sunt anumite categorii de oameni care se plimba pe aici, putini intra sa caste gura, majoritatea sunt "cu treaba" si chiar isi vad de treaba lor, e un loc foarte civilizat (desigur ca mai sunt si exceptii).

De unde plecasem? ... frigul, da, si cu aglomeratia vroiam sa spun defapt ca o sa inghetati de frig, asteptand un autocar in care sa incapeti dupa ce a-ti dat o tura scurta prin salina si v-ati lamurit ca e cam racoare de stat mai mult. Ei... si asteptarea asta se poate lungi si la jumatate de ora de stat la coada (la autocarul care sa va scoata din salina), din cate am vazut eu zilele astea, deci conteaza, desi personalul se misca foarte repede si organizat pe acolo, degajeaza incredibil de bine doar ca... sunt multi turisti, eu zic ca e de bine per ansamblu, ma mai linisteste si pe mine ca nu sunt singura nebuna care incearca sa-si puna copilul pe picioare prin alte metode decat medicina alopata.

Deci frigul... 13 grade sunt 13 grade, la inceput nu le simti, e asa de bine sa fie racoare dupa ce vi din arsita sau din autocarul plin... dar dupa 15-20 de min incepe sa se simta, dupa jum de ora vrei sa bagi primul ceai sau vin cald, merge o vreme, pe urma poate te gandesti ca e de la foame, scoti ceva din traista sau te duci la restaurant, te mai distrage si asta o vreme, daca nu ingheti si mai tare stand cu fundul pe scaun cat ingurgitezi, pe urma mai incerci un badminton, tenis, fotbal, tenis de masa, de camp, poate chiar o bicicleta stationara in spatiul de fitness (toate pe inchiriat, sunt in site la sectiunea facilitati, o sa postez si preturi, sunt decente) sau iti mai dai copilul intr-un cart, il mai alergi un pic pe acolo, te mai incalzesti si tu, si el, si mai ales gratis, sau poate vrea 10 min la trambulina (asta nu mai e gratis), distractii ar fi nenumarate, depinde cat timp ai si vrei sa cheltui si mai ales in functie de ce vestimentatie ai adoptat.

Ce recomand eu? ... pantalon lung obigatoriu, sosete, adidasi (cel putin poate chiar si ceva mai serios de atat, eu mi-am luat bocancii de munte in ultimele zile), tocurile cam incurca, bluza cu maneca lunga, geaca subtirica, eventual un plovaras de rezerva, copii obligatoriu caciulita din punctul meu de vedere, eu cat am stat pe scaun si am scris la laptop zilele trecute recunosc ca as fi apreciat si niste manusi (si o treaba... de nu cred ca s-a inventat inca, sa nu-ti inghete nasul) dar depinde cat de sportivi va stiti, daca va miscati mai mult e suficient si un trening usor (cand am facut pozele, am fost atat de implicata incat nici nu mi-am mai pus pulovarul si nici nu am inghetat, defapt era sa pierd si autobuzul spre oras, intarziind oricum cu vreo doua ore peste ora pe care mi-o stabilisem pentru plecat din salina).

NU veniti in slapi, e frig, v-am mai spus? :) si sunt zone si cu sare macinata, seamana a nisip, incurca mult la sandalute sau la ceva cu talpa foarte subtire gen balerini, dar depinde ce vreti sa faceti si cat vreti sa stati.

Buuuuuun... sa luam pe rand punctele de atractie (credeati cumva ca ma apropii de incheiere? :))

Cum intri sunt bancute pe care te poti aseza sa te echipezi cu ce ti-ai adus, nu recomand sa va infofoliti de afara pt ca autocarele sunt totusi inghesuite, transpirati, ajungeti in salina numai bine incinsi cat sa va dauneze, deci va echipati la fata locului, cu calm ca deja ati ajuns la tratament, puteti inspira adanc, aerul e foarte placut, nu mai retin ce am simtit la primele vizite, e placut, senzatia de "aer curat". Dupa ce va imbracati (sau poate vreti sa va imbracati mai tarziu, cum preferati, e bine sa nu va puneti toate hainele de la inceput, pastrati si pentru mai tarziu) aveti imediat langa intrare expuse costumatii de lucru, ceva utilaje si o zona, un "delulet" de... 50cm, spre peretele din dreapta, cu tipuri de sare, diverse informatii si harta cu alte saline, etc

Dupa aceasta (trece deseori neobservata in graba de a intra mai repede sau de a te imbraca, dar nu-i problema, e timp la iesire, cat stati la coada), tot pe dreapta e o zona de unde se pot cumpara diverse, sare in diverse forme si ambalaje pt diverse scopuri (masa, baie), sunt diverse veioze sau obiecte artizanale sculptate in roca ce provine din pestera, sau suveniruri cu insemnele salinei.

Se pot lua bolovani de sare (1 leu/buc) se introduc banii intr-o cutiuta gen "cutia milei" si deasupra ei sunt scrise vorbe de duh de genul "puteti sa luati si fara bani dar noi ne-am bucura daca ne-ati arata apreciere dumneavoastra achitand 1 leu/bolovan", foarte simpatic, atmosfera asta e peste tot, mie imi place foarte tare. Tot acolo (e o zona cu 3 magazinase din lemn nu va imaginati mare lucru) se pot cumpara bauturi sau crontopele marunte si... mai cercetez ca nu mai stiu ce e, nu prea cumpar pentru ca deja ma simt ca acasa, nu sunt ca turistii care vin o data, sunt impresionati si umplu plasa cu suveniruri.

Mai este si sare mare, foarte curata, perfect alba, recristalizata, fara impuritati, sub forma de sare gronjoasa dar cristalele mari, cam cat un bob de fasole. Noi am folosit mult peste iarna pe post de comprese calde la gat, urechi, cand a fost cazul. Pentru consum alimentar sa va adaptati in functie de preferinte, bunica a pus la un borcan mic cu muraturi si au iesit foarte sarate, fiind fara impuritati, si daca nu o cantaresti, te pacaleste la ochi, e mai concentrata. 8 lei kg in salina (clar nu se justifica pentru consum dar e frumoasa de "decor"), 15 sau 17 lei cutia de 1,5kg sare de baie, sau la borcanele mai mici, frumoase, de plastic, nu stiu daca sunt mari sau mici preturile, nu prea cumpar produse de acest gen.

In continuare este spatiul cu cinematograf, de obicei sunt desene pentru copii, Tom&Jerry cel mai mult, sunt scaune cu masute (tavite) atasate, peste 50 de bucati, ecranul este mare, semiintuneric.

Se coboara cateva trepte de lemn (au si rampa, altfel nu m-as fi descurcat cu carutul), aleea se largeste considerabil, pe dreapta este un spatiu de relaxare, fotolii de ratan cu perne, probabil si ceva bar (se inchiriaza), incep sa se alinieze frumos pe langa perete, mesele de lemn de brad cu bancute (de 8 persoane) si balansoarele, frumos sculptate.

Un alt scuar, care era foarte frumos impodobit de Sf. Valentin si o mica scena, presupun ca sunt si ceva divertismente uneori Se face curba la stanga, in fata "paraul" cu roata "de moara", in stanga biserica, o biserica in toata regula, cu slujbe duminica si nu numai.

Urmeaza curba la dreapta (aleea are 10 - 15m latime), chiosc cu lichide calde (ceaiuri, vin fiert, automat cu diverse cafele racoritoare), pe laterale diverse scuaruri cu amenajari tematice, in capat, pe stanga este unul dintre locurile de joaca pentru copii, cu "nisip" (este sare macinata defapt dar are culoarea nisipului, sunt sigura ca cei mai multi copii nici nu fac diferenta).

In fata este un spatiu amenajat pe tema "Alba ca Zapada..." cu pitici "de gradina", o casuta in miniatura, baloti de paie cu cate o paturica peste ei, pe care te poti odihni, doua table cu creta de colorat.

Curba la stanga si dati in zona de carturi pentru copii mici (2-10 ani), 5 lei 15 min, au si traseu desenat pe jos cu semne de circulatie si alte detalii, il frecventam des. Vis-a-vis am vazut, la o masa, singura priza din salina, este una singura, si eu am cam gasit-o ocupata, noroc ca ma tine inca bateria la laptop.

Urmeaza inca vreo cateva trepte de lemn, inainte de acestea este prima toaleta (cealalta este in capat de tot, langa locul de joaca de langa restaurant), impecabila toaleta, este spalata de 3-4 ori pe ora cred, faianta alba, spatioasa, wc turcesti, are hartie igienica in dotare, sapun la chiuveta de obicei, e usor de gasit, semnalizata, "vopsita" cu autocolant imitatie zid de caramida, doar mergeti pe urmele de "pasi" dupa ce plecati de la carturi. Sunt si carturi mai smechere, pentru copii mai mari care se pot plimba prin tot interiorul pesterii, se inchiriaza de vis-a vis de sala de fitness.

Dupa ce coborati treptele de lemn este cam linie dreapta pana in capat cu diverse spatii amenajate in scuaruri, "sala" de fitness (cateva biciclete stationare, stepper-e si niste fotolii-perne dementiale, 10lei/ora de pers, eu am zis ca mertita sa inchiriezi si numai ca sa tragi un pui de somn pe fotoliile alea), teren de volei, basket (10 lei/ora), tenis (20lei/ora), fotbal (50 lei/ora tot terenul) sunt unul si acelasi teren, cand e de tenis se pune fileul pe mijloc, nu stiu ce se intampla cand apare cerere pt ambele in acelasi timp. Mai sunt mese de biliard, ping-pong, fotbal si hochei de masa

Pe alee sunt presarate bancute si buturugi frumos sculptate "masa" si "scaune" iar in capat de tot mai este inca un loc de joaca cu "nisip" (au camioane marisoare de jucarie si diverse ustensile de nisip, casute si topogane mici din plastic).

Restaurantul si crama sunt doua locuri care imi plac foarte mult, amenajarea este deosebita, sunt unul langa altul.

Din crama se pot cumpara sticle de diverse soiuri, nu ma pricep la calitate sau preturi as ca trebuie sa studiati singuri, sau vin la pahar (cam 2 lei paharul de 150ml). Este amenajat tematic, intrarea se face trecand printr-un butoi urias, mesele si scaunele sunt sub forma de butoaie si butoiase mai mici, expozitie de vinuri. Exista si sala de inchiriat pt ocazii, frumos amenajata, rustic, simplu, masa lunga, max 50 pers dupa aprecierea mea, nu am vazut niciodata activitate acolo dar arata foarte dragut.

Restaurantul este pe genul "impinge tava" dar nu are nici o alta legatura cu ce e pe la mare, mobilier frumos, ca abanosul, aerisit, au personal care debaraseaza, doua doamne foarte amabile la servire, mancarea impecabila, nu foarte variata dar decent: snitel (foarte-foarte bun), ficatei, cartofi prajiti, orez sarbesc, cateva feluri de ciorbita fierbinte, salata de varza, prajituri (iar foarte bune si proaspete), programul se intinde pe toata ziua Vasele sunt de unica folosinta, cutie cu servetele pe mese, racoritoare de tot felul. Am vazut si aici un butoias cu un vin rosu demisec foarte placut, am luat intr-o zi un paharut sa ma incalzesc dar m-am ametit un pic (baut in doua ore nu va imaginati altceva, dar eu ma ametesc foarte repede, lipsa de exercitiu presupun), ar fi trebuit sa optez pentru vinul fiert probabil dar era mai departe si bubu mic dormea, nu am vrut sa-l deranjez.

Ce altceva as putea sa va mai spun...

Am gasit un articol foarte bun click aici, l-am citit, l-am judecat (l-am gasit urmand o indicatie dintr-un comentariu de la rubrica "comentarii" de pe site-un salinei si, desi initial am zis "hm... revista Felicia... ce stiu astia? ", e un nene acolo care pare sa stie ce spune, cititi si judecati singuri, discutiile sunt fara sfarsit pe subiectul acesta) eu am mers pe ideea ca totusi salina e deschisa recent, 2009 cred, cu noxele ma abtin, stiu ca prin usile prin care intri in salina nu intra prea mult sau au incercat sa-si ia masuri de siguranta, de aceea exista zona tampon, si oamenii de pe acolo mereu grabesc turistii mai lenesi ca sa inchida mai repede usile. Guri de aerisire cu siguranta exista, ce noxe or intra de la utilajele care lucreaza in jurul spatiului vizitabil nu stiu, din nou ei si-au luat masurile de siguranta si au blocat cum au stiut mai bine spatiile de trecere.

Ca perioada de mers in salina "la tratament" nenea sigur are dreptate, ar fi bine sa mergi luni de zile, multe ore pe zi, daca esti bolnav tare, in urma avizului unor medici desigur, dar oare cati vizitatori pot lipsi atat de mult timp de la serviciu sau pur si simplu sa-si permita sa stea cu saptamanile sau lunile "la tratament"?

Chiar astazi discutam cu sotul ca poate nu este extrem de sigur sa mergem in perioada aceasta in salina, din cauza aglomeratiei si a cocktail-urilor de virusi de pe acolo (mie mi se pare mai periculoasa aglomeratia din autocarul care duce lumea in salina) dar mergi atunci cand te poti organiza, cand ti se potriveste, e un risc asumat, clar ca ar fi mai eficient (vorbind intr-un mod foarte egoist) sa fiu doar eu si baietelul in 20 000 mp de salina dar asta e... apropo de aglomeratie, acum m-a lovit, azi chiar am luat hidro/termometrul in salina si m-a surprins ca cea mai joasa temperatura a fost de 15,9 grade, nu 13 cum spun ei, dar sunt sigura ca ei au masurat temperatura la inceput, poate chiar inainte sa deschida salina spre vizitare, nu cand aveau buluc 2000 de vizitatori intr-o zi. (Later edit: domnisorul mi s-a mucificat, il aspir din 10 in 10 min, deci se incheie cu “tratamentul” la salina pentru o perioada, incercam sa-l tinem sub control sa nu ajunga din nou la bronsiolita sau macar sa evitam weezing-ul, nu stiu daca are legatura cu excursiile la salina, aglomeratia sau variatiile de temperatura ori e din alte cauze, asta e... mai avem inca de lupta cu imunitatea scazuta)

Citit fiecare rubrica de pe site, am gasit informatii deosebit de interesante (nu stiu cat de avizate, la cele de sanatate ma refer, apropo, am vazut absolut de fiecare data o ambulanta pregatita in tunel, la usa, inainte de intrarea in salina), in special cateva paragrafe la rubrica "Terapii", ce face sarea defapt, o sa le citez aici pt a nu fi acuzata ca incerc sa fac trafic site-ului :)

"In salina sunt inhalati aerosoli salini prin care se trateaza diverse afectiuni in special afectiunile respiratorii.

Aerosolii sunt micro-particule aflate in suspensie intr-un mediu gazos.

Aerosolii salini sunt inhalati in mod natural de catre curant pe ambele cai: nazal si pe gura.

Aerosolii salini de dimensiuni cuprinse intre 0,5-0,9 microni, se depun pe caile respiratorii superioare: cavitatea bucala, cavitatile nazale, faringe.

Aerosolii de dimensiuni mici, cei cu marimi intre 0,1-0,5 ajung in organele inferioare ale aparatului respirator: laringe, bronhii, bronhiole, alveole pulmonare.

Prin absortia de catre aceste organe, aerosolii salini realizeaza actiunile de dezinfectie, fluidizare a mucoaselor, eliminarea toxinelor, refacerea elasticitatii membranelor celulelor, reducerea pH-ului pe ariile organelor de respiratie, reducerea si gruparea micro-organismelor iritante.

Prin inhalarea aerosolilor, caile respiratorii sunt curatate de focarele de infectie, prezente atat la adulti cat mai ales la copii, focare ce declanseaza si intretin numeroase boli respiratorii (in majoritatea cazurilor recidivante, devenind cronice) si prin a caror prezenta, imunitatea organismului, scade treptat.

Sarea, prin natura sa este o substanta bactericida, care nu permite dezvoltarea culturilor microbiene, comportandu-se ca un dezinfectant. Prin depunerea si absortia ionilor salini, la nivelul cailor respiratorii atat superioare cat si cele inferioare, conjugate si cu proprietatea puternic higroscopica, ia nastere efectul de dilutie a depunerilor de impuritati sau materie straina corpului uman (inclusiv microorganisme), care provoaca boli si disfunctii respiratorii, pornind de la simple raguseli, bronsite si chiar astm.

Inspirarea de aerosoli salini este mai mult decat necesara, prin absortia lor, actionand in primul rand direct asupra mucusului. Acestea duc la lichefierea si fluidizarea mucusului de pe caile respiratorii, realizand astfel extragerea materiilor straine dintre cilii si din micro-cavitatile tractului respirator, determinand astfel usurarea progresiva si de lunga durata a respiratiei.

Persoanele din salina intra in contact prin intermediul pielii cu atmosfera incarcata cu aerosoli salini. Acestia sunt absorbiti la nivelul pielii expuse, in proportii corespunzatoare absortiei oxigenului, umiditatii si desigur prin depunere/precipitare datorita umezelii si diferentei de temperatura a suprafetei pielii fata de atmosfera. "

Am vizitat zilele trecute si strandul din Ocnele Mari, se gasec informatii si chiar filmulete despre el, este ceva mai vechi decat salina, a fost prima data cand am ajuns acolo, era cam dimineata si cam noros dar este deschis si miroase a foarte sarat :) apa cam rosiatica (nu stiu ce inseamna asta) dar cei trei oameni care erau acolo, pluteau foarte frumos. Sunt doua bazine, atmosfera cam saracacioasa dar suportabil, nu stiu alte detalii, eram doar in trecere, erau cateva corturi amplasate prin imprejurimi dar si tarabe cu chestii "de plaja" si nu numai.

Alte informatii si date concrete se pot gasi cu siguranta pe maretul internet, nu mi s-a parut ca si-ar avea rostul aici, am observat ca inclusiv pe acest site mai sunt posturi chiar despre aceasta salina, mi-a facut placere sa citesc cateva, le-am citit abia dupa ce scrisesem 90% din text deci m-au influentat doar in sensul de completari la cateva probleme ridicate acolo, restul sunt observatii subiective pur personale.

Ce obiectiuni am sau ce mi-as dori mai mult de la salina? sa aibe viata lunga in principiu, sa nu se prabuseasca :) sa introduca wireless si semnal la RDS si mai ales sa infiinteze un cabinet de consultanta sau sa fie un terapeut tot timpul pe acolo, cineva documentat, care sa inspire incredere, la care sa te duci si sa-ti spuna daca faci bine ce faci sau ce ar trebui sa faci, si cat timp, ca sa folosesti la maxim timpul petrecut acolo.

Noroc Bun!

PS1: pozele cu persoane sunt facute cu acceptul protagonistilor (ma refer la personalul minei in special)

PS2: nu va lasati pacaliti de faptul ca nu apar prea multe persoane in pozele mele, a fost intentionat, mi-a luat mai mult ca timp dar am evitat sa prind in poze persoane care poate nici nu si-ar fi dorit sa apara. Celor care totusi au aparut... imi cer scuze, sper sa nu incurce.


[fb]
---
Trimis de AndreeaG in 09.08.11 16:11:29
Validat / Publicat: 09.08.11 17:12:51
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 10011 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AndreeaG); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Cladirea principala care se vede din multe puncte din oras
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 17300 PMA (din 17 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

webmaster0
[09.08.11 16:32:19]
»

Un articol foarte bun - datorita calitatii informatiilor a fost selectat sa devina MiniGhid AFA.

AndreeaGAUTOR REVIEW
[09.08.11 17:02:39]
»

Ura...

dar ce repede va miscati mai baieti! nici nu a trecut o ora de cand l-am incarcat

in acest caz... trebuie sa bag viteza sa atasez si pozele...

AndreeaGAUTOR REVIEW
[10.08.11 09:18:00]
»

Se pare ca mi-au scapat cateva poze ne...rotite, sunt cu susul in jos va rog... daca se poate remedia... sau sa-mi spuneti mie cum sa o fac (cel mai neplacut este ca am facut aceasta greseala chiar la prima poza), incerc sa fiu mai atenta pe viitor.

Si inca o rugaminte, as dori hiperlink intre cele doua review-uri (am mentionat salina in finalul rw despre camping GPM iar aici am amintit despre mare in paragraful 12 care incepe cu "In iulie si august... ").

Se poate sterge acest Ecou dupa remedierea doleantelor, (va rog sa imi sputeti spune unde sa ma adresez pentru probleme de acest fel pe viitor... sau unde pot citi sa ma lamuresc singura)

Multumesc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster0
[10.08.11 09:22:14]
»

Exista link-uri intitulate "Report poza" si "Sesizeaza... " (pentru articole si ecouri) - astea sunt in mod normal folosite cand ai astfel de probleme.

Desi sunt citite si prelucrate si toate ecourile, pentru a ajunge "reclamatia" exact la omul potrivit, e bine sa folosesti functiile amintite mai sus.

Editat ulterior: - am pus link-urile cerute; colegul care se ocupa de fotografii va rezolva si restul cererii, dar mai incetisor, ca a ramas singurel saracu'...

webmaster
[10.08.11 09:56:13]
»

@AndreeaG: problemele cu fotografiile "intoarse" au fost rezolvate la validarea lor (validarea presupune, printre altele, si acest gen de prelucrari)

AndreeaGAUTOR REVIEW
[10.08.11 10:16:36]
»

@webmaster0

singurel dar tare operativ colegul multumesc! mai am poze, ca azi-noapte m-ati sabotat si nu le-am putut incarca pe toate

Multumesc pentru indicatii!

(m-am gandit ca aveti treaba multa, de aceea am si indicat exact locurile unde doream link-urile, pe viitor o sa fiu mai atenta sa le trec direct in text, la locul potrivit)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
AndreeaGAUTOR REVIEW
[10.08.11 10:21:13]
»

@webmaster

retinut

(dar tot consider ca e responsabilitatea mea fac treaba bine pana la capat si sa va usurez si voua munca)

Servici usor!

mariana.olaru CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[10.08.11 11:26:42]
»

Dragă Andreea, am savurat din plin review-ul tău și chiar dacă am fost de multe ori pe la salina din Ocnele Mari, iată că mi-ai retrezit dorul de a o revedea.

Având în vedere fervoarea și entuziasmul cu care ne-ai prezentat această locație, tare aș vrea să-ți cunosc impresiile despre salina din Turda, dacă vei avea prilejul s-o vizitezi cândva. Nici eu nu am văzut-o, dar am aflat de la persoane care în căutare de izvoare de imunitate, ca și tine, au trecut pragul tuturor salinelor deschise publicului din România, că la Turda este totuși ceva cu totul deosebit... Pentru cei mari, că cei mici nu știu dacă pot aprecia și ierarhiza.

Felicitări pentru articolul tău și te mai așteptăm și cu alte impresii!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
AndreeaGAUTOR REVIEW
[10.08.11 13:18:02]
»

@ Mariana...

uite cum imi dai de lucru la ora pranzului

Multumesc pentru cuvintele frumoase, sunt mult apreciate, te sfatuiesc sa-ti mai infranezi totusi o vreme dorul de a o revedea, mai ales in week-end-ul acesta prelungit cred ca va fi foarte aglomerat.

Tocmai am "vizitat" virtual si Turda chiar acum nenea Michelin spune ca sunt doar vreo 230 de km pana acolo (cred ca vom opta totusi pt traseul Sighisoara - Targu Mures - Turda, e cu adevarat spectaculos chiar daca ceva mai lung decat prin Alba Iulia)

Cine stie, poate intr-un week-end se potriveste, clar mi-ai trezit interesul pentru locatie, pare foarte interesant... un pic la alt nvel fata de "parculetul" nostru.

zapacitu
[10.08.11 13:29:25]
»

Răbdare ai avut să zugrăvești Salina noastră, parcă n-ai avea doi copii mici... de unde ai atâta timp?

Am ”intrat și eu la răcoare” de vreo 4-5 ori, dar m-au ”amnistiat” repejor, că m-au văzut plăpând și fără rezistență la tăriile din subteran.

Nu te-a frapat nazal aroma din autobuzul ce cobora în hrubă, iar mai apoi din ”scorbură„? Pe mine m-a trăznit mirosul de am avut nevoie de o juma de oră să-mi revin.

Țoale groase ar putea fi expuse spre vânzare direct în salină, ar avea desfacere asigurată, mai ales cei care vin nepregătiți și neinstruiți. E o idee care ar putea fi exploatată de mai marii Exploatării Miniere.

Et in Arcadia ego.

Cu stimă,

Z concitadinu'

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
AndreeaGAUTOR REVIEW
[11.08.11 14:44:24]
»

@concitadine Z

ma bucur sa te "cunosc", chiar daca numai virtual,

m-am delectat cu scrierile tale minunate de era sa nu mai ajung si pe aici sa-ti raspund

Cu timpul... am explicat in ce context s-a potrivit de am scris, altfel se gaseste tare greu,

dar m-a prins microbul, recunosc, si cand ma prinde... greu ma lasa (in detrimentul altor indeletniciri desigur).

Cu mirosul nu am suferit foarte tare, desi sunt sensibila de fel, in autobuz a fost chiar ok de fiecare data, in salina m-a "lovit" de vreo doua ori cand stateam la coada la autobuzul de iesire, un miros neplacut, de substante de-ale lor, ceva sulfuros probabil, dar suportabil si nu a fost de fiecare data, uite ca n-am cerut detalii, o sa intreb ce si cum cand mai merg

Subscriu la ideea cu toalele de vanzare la fata locului, le-as propune dar din pacate, incerc de cateva zile si ei nu vor sa-mi posteze nici macar mesajul in care le dau link-ul catre review-ul de aici (nu stiu daca e intentionat sau nu), deci ce sa mai zic? ... Eu sunt de parere ca le-ar fi de folos review-ul...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster13
[26.11.11 22:58:42]
»

Melodia atasata se poate sterge/schimba!

webmaster
[27.07.13 01:01:00]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Salina Ocnele Mari" (nou-creată, între timp, pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AndreeaG, mariana.olaru
Alte impresii din această RUBRICĂSalina Ocnele Mari:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064899921417236 sec
    ecranul dvs: 1 x 1