ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.11.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: APOLLO
LUNA
OCT-2018
cuplu fara copii
"ECHIPA" A INCLUS:
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTA MEDIE REZULTATĂ
88.33%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Unde mâncăm în Sighișoara?

Casa Ferdinand – masa de sub Turnul Orelor

TIPĂREȘTE URM de aici

După ce „gustăm” cu nesaț din atmosfera medievală a Sighișoarei, cercetând străduțe pietruite și piațete, turnuri și scări, biserici și clădiri străvechi, ne hotărâm să căutăm un local unde să gustăm și altceva – un fel, două de mâncare. După ce am coborât 30 m din Turnul cu Ceas, din balconul căreia am iscodit Orașul de Sus, am căutat la poalele sale o terasă despre care citisem numai lucruri bune pe Internet. Am găsit locul, dar restaurantul cu pricina era închis. La mică distanță am descoperit o scară (alte trepte!) care dădea într-o terasă micuță – ne aflam la Casa Ferdinand.

Amplasare. Încheiem plimbarea de poveste prin orașul medieval la baza zidurilor de apărare, pe o alee de legătură cu Turnul Orelor, mai exact în Piața Octavian Goga nr. 3. Ar fi bine să veniți pe jos în această zonă deoarece găsirea unui loc de parcare este o adevărată provocare. Ne aflăm undeva între Turnul Fierarilor și Turnul cu Ceas, pe acesta din urmă avându-l în permanență sub ochi. Adresa web este: casa-ferdinand.ro/index2.html.

Legenda localului. Ne aflăm într-o casă veche din Orașul de Jos, chiar lângă principalul turn al fortificației sighișorene. Povestea locuinței se încropește în jurul unui personaj (posibil imaginar) numit Ferdinand-zugravul, meșter într-ale picturii, exact cum ne sugerează și cuvântul adăugat prenumelui. Învăluite în mister erau metodele lui de preparare a vopselelor, lucru pe care îl făcea cu precădere noaptea, iar rezultatele muncii lui nu puteau fi șterse de pe perete sau acoperite cu altă zugrăveală. Hotărât să își îmbunătățească tehnicile vinde jumătate din bunurile sale și pleacă în Grecia; întors în burgul transilvan după o perioadă începe să își etaleze talentul, începând chiar cu locuința sa de la poalele cetății. Se văd și azi capitelurile bogat ornamentate schițate cu linii negre în sala interioară a restaurantului. Ferdinand-zugravul începe să își invite prietenii le mese îmbelșugate, cu bucate pregătite chiar de el, respectând rețete de peste mări și țări sau autohtone. Tradiția se perpetuează și azi când în casa lui Ferdinand funcționează un restaurant.

Terasa Casa Ferdinand. La parterul casei care datează de pe la 1612 e amplasată un fel de autoservire/fast-food, iar la etaj se află restaurantul (sala interioară, unde ne-am aruncat și noi un ochi) și terasa exterioară, locul cel mai vânat de clienți. Într-un spațiu mic, înconjurat de ziduri încheiate cu acoperișuri de țiglă se află mai multe mese de 4 persoane și de 2 persoane, circa 25 locuri. Mobilierul e din lemn, pe spătar se afla o păturică pentru cei friguroși; un șir de becuri atârnă deasupra spațiului, iar o copertină (strânsă acum) oferă umbră vara. Un perete este acoperit de plante agățătoare, mai multe ghivece cu flori pigmentează cromatic locul. Peretele scării de acces e desenat cu motive vegetale, iar pe alt perete două ferestre oarbe, vopsite în albastru, reproduc un colț aproape grecesc.

Meniu, comanda, prețuri, servicii. Am primit repejor meniurile de la o tânără chelneriță și am început a răsfoi. Numărul de preparate nu este foarte mare, dar acoperă preferințele de bază ale clienților: supe/ciorbe, grătare, preparate tradiționale, garnituri, paste și pizza, desert și băuturi calde și reci.

Am comandat mai întâi câte ceva de băut: cafea espresso (5 lei) și bere fără alcool (6 lei) – au sosit în 10 minute. Apoi am degustat o ciorbă de fasole cu ciolan (12,5 lei) întrucât gulaș nu mai aveau. Ciorba a fost bună dar a avut puține bucățele de ciolan. Felurile principale au sosit după 20 de minute, timp în care am putut discuta și privi în voie figurinele de pe fațada Turnului cu Ceas. Drept preparate de bază am ales piept de pui cu cartofi aurii și salată (26 lei) și cașcaval pane (15 lei) cu cartofi aurii cu telemea (7,5 lei).

Porțiile au fost suficient de mari, sățioase, produsele au sosit calde și au fost gustoase. Prețurile nu mi s-au părut mari, timpul de așteptare a fost potrivit (posibil mai lung dacă e aglomerat), comportamentul chelneriței amabil. Se poate plăti cash sau cu cardul. Noi am fost mulțumiți de raportul calitate-preț și de serviciile oferite de Casa Ferdinand în momentul vizitei noastre.

O „legendă” adevărată

După masă am traversat din nou Cetatea Sighișoarei în drum spre locul unde lăsasem autoturismul am trecut pe sub arcadele Bibliotecii Documentare din oraș. Azi mi-a căzut în mână un ghid al orașului, tipărit în 1982, având drept autor pe Emil Giurgiu unde am citit ceva interesant. În această bibliotecă se află un exemplar unicat din istoria literaturii române: primele poezii de dragoste și de petrecere tipărite în limba română, cu litere latine și ortografie maghiară. Este vorba despre 14 poezii în limba română și 6 în limba maghiară tipărite în 1768. Versurile sunt influențate de poezia populară orală din zona Clujului, dar și de versurile erotice și lăutărești maghiare. Interesant!


---
Trimis de tata123 in 12.11.18 18:31:49
Validat / Publicat: 12.11.18 20:23:21
VIZUALIZĂRI: 2302INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIGHIȘOARA [MS].
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35300 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

Zoazore [12.11.18 20:46:39] »

@tata123: Bună masă într-un decor feeric.

Interesantă legendă! Ca cea a albastrului de Voroneț.

Romantic decor, numai bun, cum bine ziceai, de scris și recitat poezii!

P21 mi-e tare dragă!

Să vă fie de bine și plimbarea, și masa!

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [12.11.18 23:43:22] »

Să vă fie de bine!

Cașcavalul pane din poza 10 e cumva din ăla Hochland, semipreparat? Că seamănă suspect de mult.

tata123 [13.11.18 09:23:06] »

@Zoazore: Mulțumesc pentru aprecieri și cuvintele frumoase.

Ne-am plimbat câteva ore prin cetatea locuită și am găsit colțuri fermecătoare. Aceste comori trebuie păstrate și îngrijite; în ultimii ani se observă o ușoară delăsare, probabil că numărul mare de turiști îi mulțumesc pe cei care câștigă financiar de pe urma vizitatorilor (autorități locale, proprietari de pensiuni, hoteluri și restaurante, investitori în mici afaceri etc.).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150] [-1][0 voturi]
tata123 [13.11.18 09:25:22] »

@abancor: Mulțumesc. Nu ar fi exclus ca acel cașcaval pane să fie un semipreparat

Cred că în destul de multe unități de alimentație publică situate mai ales în locuri aglomerate, zone pline de turiști, unde toți se grăbesc, se utilizează pe scară largă produsele congelate ori semipreparate. Corect ar fi ca acest lucru să fie semnalizat în meniu.

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [13.11.18 12:34:07] »

@tata123: Ar fi corect, dar am impresia că la noi sînt obligați să afișeze numai dacă e vorba de produse congelate.

Altminteri, deja multe restaurante folosesc produse cumpărate, dacă nu ca fel principal, măcar ca garnituri: murături, zacuscă, chestii din astea care se cumpără la conservă de la supermarket.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
tata123, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂ:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2020 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
pagină generată în 0.119871854782 sec
ecranul dvs: 1 x 1