ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.11.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
OCT-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

La pas pe străduțele celei numite „Perla Transilvaniei” – Cetatea Sighișoara

TIPĂREȘTE URM de aici

Cine nu cunoaște Sighișoara? Cine nu a văzut măcar imagini cu stradelele înguste, pietruite, cu turnurile de apărare, cu Biserica din Deal ori Turnul cu Ceas? Cine nu știe că este o cetate medievală locuită și, de asemenea, monument inclus în lista Patrimoniului Unesco? Fie că ați vizitat Cetatea Sighișoara (Orașul de Sus), fie că ați văzut imagini pe Internet ori documentare pe canalele tv sigur ați fost impresionați de istoria și cultura acestei așezări.

Istoria locuirii pe aceste meleaguri este milenară, dovezi arheologice fiind descoperite într-o așezare preistorică încadrată în cultura materială Sighișoara-Wietenberg (piese arheologice sunt expuse în muzeul orașului – Turnul cu Ceas. Perioada dacică e urmată de epoca romană, prezentă printr-un castru descoperit lângă orașul de azi, iar din veacul al XII-lea vorbim despre colonizarea germană care a condus, treptat, la apariția urbei fortificate.

Noi ne bucurăm azi de aspectul medieval al Orașului de Sus, de fortificațiile solide, de clădirile vechi și lăcașurile de cult dezvoltate în sute de ani. Cetatea Schässburg a jucat un important rol politic în Transilvania, a fost un nod comercial (existau la un moment dat 15 bresle meșteșugărești), a avut drept de judecată, a fost un punct de apărare puternic pe Târnava Mare și a constituit un centru cultural și de artă deosebit (se evidențiază domeniile: pictură, sculptură, farmacie, istoria scrisului etc.). Un oraș complex în adevăratul sens al cuvântului.

Nicolae Iorga în ale sale călătorii prin țară la început de secol al XX-lea nu a ratat nici Sighișoara, despre care scris: Nici unul nu se poate asămăna cu dânsul ca frumuseță a orânduirii, ca păstrare bună a străzilor și caselor de odinioară, ca liniște și curățenie în împrejurimile de astăzi.

Începem vizita la pas prin partea de vest a cetății, după ce am parcat autoturismul pe strada Anton Pann. Din această arteră pornește strada Zidul Cetății, principala cale de acces auto în cetatea medievală, după ce se trece de punctul de control cu barieră. Urcând spre cetate vedem un simpatic vehicul roșu – este TukTuk-ul cetății, un triciclu care poate transporta două persoane într-un circuit turistic.

Urcăm spre fortificațiile orașului și ne dăm seama de poziția strategică a orașului situat pe o colină înaltă din Podișul Târnavelor. Ultimele lucrări de fortificare au loc în secolul al XVII-lea, în urma cărora a rezultat forma definitivă: peste 900 m de ziduri, 13 turnuri de apărare edificate și apărate de bresle și 5 bastioane. S-au păstrat până în timpurile noastre porțiuni de zid, 9 turnuri de apărare și 2 bastioane – e dovada lucrului bine făcut și a îngrijirii permanente.

Pătrundem în oraș prin gangurile duble ale Turnului Croitorilor, cel mai vechi element de fortificație alături de Turnul cu Ceas (fundațiile datează din anii 1300). Construit, întreținut și apărat de breasla croitorilor, turnul e masiv prevăzut cu creneluri, guri de aruncare, porți masive de lemn și hersă metalică. Traversăm unul din gangurile boltite și ne trezim în universul medieval al Sighișoarei; încotro o luăm? Cotim la dreapta pe lângă o pensiune aflată într-o clădire de sfârșit de secol al XVIII-lea lipită de turnul de apărare al croitorilor.

Mergem la pas pe lângă zidul vestic al cetății privind la casele din vale; în cale ne apare Turnul Cojocarilor, un turn clasic, pătrat, iar la câțiva zeci de metri depărtare Turnul Măcelarilor – între cele două se află o poartă secundară de acces pe unde se aduceau proviziile și turmele de animale.

Pășim pe piatra cubică, pe străduțe strâmte, pe lângă ferestre ferecate cu obloane sau deschise spre soare și împodobite cu flori. Regăsim aceeași imagine redată de cuvintele marelui Iorga: Casele, mari, păstrează toată înfățișarea înaltei lor vechimi, în acoperișurile clădite foarte sus, în fereștile mici, în bolțile de poartă și în umbroasele curți pietruite.

Distanțele nu sunt mari în cetate, astfel că ajungem repede la Scara Școlarilor (Școala Acoperită) , o scară la propriu acoperită – un adevărat tunel de lemn, cu 176 trepte, construită inițial în 1642. Scara acoperită facilita accesul elevilor la școala care exista pe deal, unitate de învățământ atestată la începutul veacului al XVII-lea. Am urcat șirul lung de trepte până pe culmea Dealului Cetății unde descoperim alte monumente. În primul rând, Liceul teoretic „Joseph Haltrich”, clădire ridicată în 1790 și refăcută 100 de ani mai târziu. În al doilea rând, descoperim Biserica din Deal, un locaș de cult evanghelic edificat între secolele al XIV-XVI-lea în punctul cel mai înalt al reliefului (429 m). Ne impresionează mărimea bisericii (53 m lungime) și multitudinea de stiluri arhitectonice reunite în aceeași construcție. Înconjurăm edificiul religios și admirăm elementele exterioare: cele patru statui de pe contraforți (grup statuar intitulat „Închinarea Magilor” – cei trei magi și Fecioara Maria cu Pruncul), ferestrele înalte și înguste împodobite cu frumoase modele de piatră și portalul sudic (secolul al XV-lea). Taxa de vizitare a bisericii este de 8 lei/persoană. La câțiva pași de Biserica din Deal se află Turnul Frânghierilor, un loc drăguț fotografiat neîncetat de turiști datorită căsuței lipite de elementul de fortificație.

Coborâm mult mai vioi Scara Școlarilor și facem dreapta pe strada Cositorarilor unde descoperim o terasă-restaurant deosebită: Casa Cositorarului (despre pensiunea-boutique a scris @crismis: vezi impresii). Cu ochii după decorațiunile frumoase ne trezim într-o mică piațetă cu nume drăguț – Piața Rățuștelor. Prin grilajul unei porți care închide un spațiu marcat drept „proprietate privată” vedem Turnul Cositorarilor și Galeria Arcașilor/Pușcașilor. Mi-a plăcut turnul – e un model clasic, expresiv având în dotare o serie de elemente suplimentare de apărare: creneluri dreptunghiulare, creneluri sub forma unei găuri de cheie întoarsă, guri de aruncare. Fragmentul de drum de strajă e acoperit și ne oferă o idee despre cum arăta această galerie de apărare în Evul Mediu. Ieșim printr-un gang prevăzut în Turnul Tăbăcarilor și avem posibilitatea de a privi zidul de apărare și Turnul Cositorarilor din exterior, mai ales că vegetația bogată tocmai fusese tăiată. O scară îngustă îi conduce pe doritori către Orașul de Jos.

Noi revenim în strada Cositorarilor și ne îndreptăm spre Piața Muzeului urmând canalul pluvial din mijlocul stradelei înguste. Clădiri monument istoric (o casă de meșteșugari din secolul al XVII-lea), mușcate roșii la ferestre, mici localuri sau magazine sunt înșirate pe străduțe. Pe sub un portic ieșim în Piața Muzeului, trecând pe lângă Casa lui Vlad Dracul, ce găzduiește un restaurant, și având în față Casa venețiană – o clădire care prin ferestrele gotice ne aduce aminte de orașul italian, fostă locuință a primarului urbei.

O latură a pieței e ocupată de Biserica Mănăstirii, fost lăcaș aparținând unui ansamblu monahal dominican, o biserică impozantă cu un interesant portal de intrare. Dar elementul principal al acestui spațiu deschis este Turnul cu Ceas, gazda pe verticală a Muzeului de Istorie (vezi impresii). După vizita în turnul principal al orașului și vizionarea orașului de la 30 m înălțime am explorat puțin barbacana din fața Turnului cu Ceas, un element de fortificație capcană. Am mers pe galeria îngustă până în fața Pensiunii Taschler Haus Boutique unde o frescă exterioară cu un călător obosit sugerează prezența unui loc de odihnă.

Întorși în cetate am mers spre dreapta pentru a vedea și Turnul Fierarilor, o construcție masivă adăugată înafara zidurilor. Ar mai fi trebuit să mergem câteva sute de metri ca să vedem și celălalt turn de apărare care a supraviețuit secolelor: Turnul Cizmarilor. Noi ne-am întors în principala piață a orașului: Piața Cetății, spațiu de promenadă, de relaxare ori de cutreierat prin micile magazine de suveniruri (unde am mai găsit ilustrate). Admirăm Casa cu Cerb (datând din secolul al XVII-lea, cu refaceri ulterioare) – o frescă în oglindă pe un colț de clădire reprezentând doi cerbi (pe fațada de Nord și de Vest) având cap și o pereche comună de coarne zidite în muchia casei. Peste drum este Biblioteca documentară, atestată pe la 1600 și ceva, instituție care adăpostea cărțile necesare Școlii din Deal.

După ce am admirat tot ce era frumos în Piața Cetății, alături de alte zeci și zeci de vizitatori, am pornit din nou pe urmele unui trenuleț roșu către Turnul Croitorilor pentru a ne recupera autoturismul de la poalele cetății. Lumina caldă a soarelui care se îndrepta spre asfințit dădea o tentă de miere zidurilor seculare ale Cetății Sighișoara.

Concluzii și recomandări. Vă recomand o plimbare de 4-6 ore prin Cetatea Sighișoarei, inclusiv o masă sau gustare la unul din localurile orașului. Noi ne-am relaxat pe deplin mergând încet pe străduțele pietruite, admirând clădirile vechi, sistemul de fortificații, magazinele cu obiecte interesante (unele) și micile terase. Bineînțeles că există loc de mai bine, degradarea unor clădiri e vizibilă, dar Sighișoara este un oraș care încă concentrează în cetatea locuită atmosfera medievală de altădată. Vă îndemn să alegeți o pereche de încălțări comode, să explorați orașul cel puțin 2 ore, să nu ratați ascensiunea în Turnul cu Ceas și abia apoi să alegeți un loc unde să gustați o cafea ori, de ce nu, să degustați bucate alese.

O călătorie frumoasă și alegeri inspirate!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 04.11.18 21:33:07
Validat / Publicat: 04.11.18 22:19:39
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIGHIȘOARA [MS].

VIZUALIZĂRI: 1198 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Vedere spre oraș de pe strada Zidul Cetății - Cetatea Sighișoara.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38000 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

mishu [04.11.18 22:21:34] »

@tata123: Start vot! Sighisoara este intradevar un oras minunat, iar acea scara lunga am urcat-o cu mari dureri, insa nu m-am lasat, incet, incet am parcurs-o.

Felicitari, votat cu mare drag.

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [04.11.18 23:02:12] »

@tata123: Deși am tot umblat prin țara noastră în lung și-n lat, la Sighișoara nu am ajuns până în prezent. Destinația face totuși parte dintr-un plan pentru un viitor concediu prin Ardeal, iar articole precum cel de față ne fac să vrem să ajungem mai repede acolo. Am mai lecturat și cu alte ocazii informații despre Sighișoara, iar acum -citind și privind fotografiile atașate- parcă m-am plimbat și eu alături de voi pe străduțele ”Perlei Transilvaniei”.

Îmi place mult acest articol, felicitări pentru prezentare și pentru fotografii!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Carmen Ion [05.11.18 08:37:22] »

@tata123: Mulțumesc pentru această plimbare la pas printr-un orășel de excepție pe care mi-e tare dor să-l revăd.

tata123 🔱 [05.11.18 11:52:04] »

@mishu; @Crazy Mouse; @Carmen Ion: Sighișoara e frumoasă și trebuie inclusă pe lista de obiective românești de vizitat în vacanță, pentru unii. O revenire la câțiva ani buni distanță, pentru alții, e un prilej de a observa schimbările și a reîmprospăta amintirile.

Autoritățile locale vorbesc despre circa 220.000 de turiști în anul 2017, o bună parte străini (germani, japonezi, spanioli, italieni, englezi etc.). Nu e o cifră mare dacă facem comparație cu orașe medievale similare din Europa, dar perseverăm.

Mulțumesc pentru lectură, ecouri și aprecieri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mihaelavoicu [05.11.18 15:17:25] »

După ce am admirat tot ce era frumos în Piața Cetății, da, am admirat și eu, în vara lui 2017 tot ce era frumos, cu excepția Casei lui Dracula, pa care am vizitat-o. Din punctul meu de vedere, poate eronat, o panaramă!

tata123 🔱 [06.11.18 16:22:02] »

@mihaelavoicu: În jurul Casei lui Vlad Dracul (fiu al lui Mircea cel Bătrân și tatăl lui Țepeș) planează încă controverse: este sau nu casa în care a locuit o perioadă Vlad Dracul și unde s-a născut Vlad Țepeș? (historia.ro/sectiune/gene ... prin-sighisoara). Până la aflarea adevărului cei care dețin clădirea și restaurantul profită de confuzie și de faima personajului istoric (se pare că e de vânzare - 900.000 lire sterline). Casa e interesantă din punct de vedere arhitectonic și al frescelor (căutați pe Internet imagini cu acestea).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mihaelavoicu [06.11.18 16:30:00] »

@tata123: Eu m-am referit la felul cum au aranjat-o ăștia în interior. Ceva grotesc. Nu mai rețin amănunte, (ceva de genul pete de sânge, răgete) pentru că am ieșit la lumină.

Toată Transilvania și-l revendică pe Dracula și el da, a fost Vlad Dracul numai pentru că așa l-au numit turcii, nu??

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [07.11.18 16:47:11] »

... legenda spune că, pe cînd sighișorenii s-au apucat de fortificat orașul lor, ca să nu mai pățască grozăvii din partea mongolilor sau altor viitori invadatori, arhitectul orașului avea un dinte în contra cositorarilor, pesemne dintr-o neînțelegere negustorească, o încurcătură cu niște ligheane și o mașină de făcut cîrnați, mă rog, așa că, pe măsură ce ăștia ridicau turnul breslei lor, arhitectul le tot schimba planurile, ca să le bulibășească construcția. Totuși, cositorarii au reușit să o finalizeze cu bine, dar au legat cu jurămînt ca de turnul lor să nu se poată apropia nici un străin.

Alte surse menționează un accident de muncă, în care a fost implicat un ucenic, care a încurcat plumbul cu cositorul, dînd de lucru peste program farmacistului din cetate și otrăvind pe toți membrii breslei, așa că, pe cînd celelalte bresle construiau conștiincios turnurile lor, cositorarii lucrau sub influența intoxicației cu plumb, ceea ce a dus la rezultatul vizibil astăzi.

Gurile rele spun că la mijloc de fapt a fost o mahmureală perpetuă a lucrătorilor, care au scornit apoi povestea cu ucenicul și cu intoxicația, ca să aibă pe cine da vina.

Oricum, beți sau intoxicați, sau cel mai probabil treji și harnici, au reușit să ridice un turn fistichiu, o fantezie geometrică, care se mai vede și în ziua de azi deasupra zidurilor bătrînului burg, și e luat la obiectiv de cohortele de fotografi amatori care mișună prin Piața Rățuștelor.

Cam chestii de genul ăsta îmi trec prin cap de cîte ori vizitez Sighișoara și fac obligatoriul popas în preajma turnului Cositorarilor, afișat la dreapta în pozele 12 și 13, unul dintre cele mai fotogenice, dar și năstrușnice, turnuri ale cetății. Probabil înfățișarea de azi e rezultatul unor modificări aduse cu timpul, dar nimic nu mă poate împiedica să plăsmuiesc explicații ca cele de mai sus.

Turnul respectiv are o bază dreptunghiulară, pe care se ridică un trunchi pentagonal, care sprijină o încăpere octogonală, pe care se așează un acoperiș hexagonal. Pare o rețetă pentru dezastru, o construcție șuie, sau descrierea unei deșucheate opere arhitecturale moderne. Probabil nu mai există vreo astfel de construcție, cu asemenea succesiune de profile, decît prin filme ca Harry Potter.

De cînd îl știu, turnul a fost nevizitabil de aproape. Prin interiorul cetății nu se poate ajunge la el, pentru că e în curtea unui internat sau așa ceva. Prin exterior, nu se putea ajunge (cel puțin pînă în 2007, cînd am fost acolo ultima dată), pentru că te împiedica un hățiș de vegetație și mai multe construcții abandonate, garduri, lemne stivuite ș. cl. Oricum, turnul respectiv e interesant de la distanță. Ba chiar am citit că la interior nici nu ai avea ce vedea, ar fi umplut cu pămînt.

Totuși, acu văd că pe dinafară s-a făcut curat, o ispravă care s-a lăsat cam mult așteptată. Nu sînt neapărat adeptul defrișărilor cu orice chip, dar în cazul în care se pune în valoare un obiectiv cultural, și nu se defrișează pentru asta hectare întregi, desțelenirea respectivă e binevenită. Unde mai pui că există și soluții peisagistice prin care se poate amenaja și îngriji vegetația astfel încît să sublinieze și completeze firesc clădirile din jur.

Și ăsta a fost numai Turnul Cositorarilor (de la mine din cap) ! Cetatea e plină de asemenea locuri fotogenice, de la ziduri și turnuri (vezi numai emblematicul turn de acces auto, al croitorilor, cel din poza 1, pe sub care dă să se strecoare o troșcoletă, și pe unde pe vremuri intrau și turiștii cu mașinile în cetate, să nu mai zic de cel principal, care veghează intrarea centrală a cetății), pînă la mici colțișoare de uliți, unde se întîlnesc muchii și fațade și acoperișuri de case, ferestre și țigle, petice de culori diferite, care te trimit cu gîndul la o lume de basm.

E greu să nu enumeri Sighișoara printre locurile preferate din țară. Io am fost pe acolo de mai multe ori, din păcate ultima dată acum 11 ani, așa că pînă oi mai ajunge, mă mulțumesc să parazitez reviewurile altora cu gînduri și aiureli ca cele de mai sus, așa, ca la o cafea virtuală.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mihaelavoicu, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sighișoara şi împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.069278955459595 sec
    ecranul dvs: 1 x 1