ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.10.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2018
DURATA: 1 zile
prieteni
"ECHIPA" A INCLUS:
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Descoperă Oradea şi împrejurimile

Palatul Vulturul Negru cea mai importantă clădire Secession din Transilvania

TIPĂREȘTE URM de aici

Centrul istoric al oraşului Oradea abundă în clădiri stil Secession construite de la începutul secolului trecut şi până în pragul primului război mondial. Perioada de timp amintită a coincis cu înlocuirea stilului eclectic reprezentat de monumente cu caracter laic sau religios cu un alt stil răspândit în întreaga Europa sub diverse denumiri:Art Nouveau în Franţa, Jugendstill în Germania, Modern Style în Anglia şi Secession în Austria. Aceste stiluri se caracterizează prin linii arcuite, mişcări curbilinii sau ondulatorii, altele geometrice, în contradicţie cu stilul dogmatic şi riguros de la sfârşitul sec. XVIII. Numărul mare al clădirilor în stil Secession restaurate din Oradea fac ca centrul istoric al oraşului de pe malurile Crişului Repede să fie cel mai frumos din ţară.

Palatul Vulturul Negru se află în piaţa Unirii şi este cea mai interesantă şi reprezentativă clădire Secession din întreaga Transilvanie. Format din două corpuri inegale cu ieşire în Piaţa Unirii legate de un al treilea mai retras, având forma de Y este caracterizat de asimetria construcţiei, amestec de forme ornamentale de la floral la geometric, preluate din stilurile rococo şi baroc. Palatul Vulturul Negru, în afară de ieşirea principală spre Piaţa Unirii mai are două, diferite între ele, spre str. Independenţei şi str. V. Alecsandri. La mijlocul construcţiei este o galerie inspirată de galeriile Vittorio Emanuele din Milano, acoperită de un vitraliu pe care este încrustat un Vultur Negru. Vitraliul a fost executat în 1909 în atelierele orădene Neumann

Mai demult.

Înainte de construcţia palatului, în Piaţa Mică, astăzi a Unirii, se găsea o berărie veche de prin anii1700 cu numele Vulturul Negru. Aceasta a dezvoltat mai multe activităţi cum ar fi spectacole, baluri, întruniri politice. Construcţia a ars în 1836 şi a fost refăcută sub numele de Hanul Vulturul în 1837. Localul aparţinea primăriei Oraşului Nou. În 1903 primăria a iniţiat un concurs pentru transformarea hanului într-un hotel de lux. Concursul a fost câştigat de doi arhitecţi maghiari Komor Marcell şi Jakab Deszo din Budapesta, reprezentanţi de seamă al stilului secession. Cum costurile realizării edificiului depăşeau cele 600000 de coroane puse la dispoziţie de primărie, aceasta a renunţat la proiect şi s-a hotărât să vândă terenul cu construcţiile vechi existente

Realizarea Palatului Vulturul Negru

Terenul cu construcţiile existente cât şi alte terenuri au fost cumpărate în 1906 de doi avocaţi bogaţi, renumiţii Ede Kurlander şi Emil Adorjan cărora li s-a pus condiţia să respecte proiectul arhitecţilor care au câştigat concursul. Proprietarii au făcut călătorii de documentare la Viena, Milano, Paris, SUA pentru a-şi face o idee de cum trebuie să arate un hotel de lux. Au angajat ca şef constructor pe Ferencz Sztarill, cel care a construit şi deţinut palatul cu acelaşi nume din piaţa Traian, clădire devenită hotel Astoria. Auzind de amploarea proiectului, furnizorii de cărămidă au dublat preţurile iar băncile din Budapesta au ridicat dobânzile la credite. Ca ripostă, proprietarii şi-au făcut propria fabrică de cărămizi Vesta care le-a livrat cele 4 mil cărămizi necesare construcţiei. De asemeni au înfiinţat o bancă proprie, Banca Maghiară cu sediul în Oradea care le acorda credite preferenţiale. Pentru ridicarea Palatului Vulturul Negru s-au folosit 60 de vagoane de ciment, 47 vagoane de fier, 52 de var, 6 de piatră şi 26 vagoane de lemn. În aprilie 1907 a început ridicarea Complexului şi în decembrie 1908 a fost inaugurat cu mare fast.

Cum arăta şi ce conţinea Palatul Vulturul Negru

Imobilul are un pasaj interior cu două galerii care se intersectează sub o cupolă de sticlă acoperită de un vitraliu cu un vultur negru. Clădirea avea parter înalt şi patru etaje. La vremea inaugurării cuprindea cazinou, hotel cu 75 de camere, birouri, restaurant, două săli de întruniri sau spectacole, două cinematografe, 35 magazine de lux la parter, cofetărie, cafenea, sediul băncii maghiare, atelier fotografic, cabaret în fostul local Arborele Verde înglobat în Vulturul Negru şi la etajele superioare apartamente de închiriat. Era un fel de mall din zilele noastre care se adresa elitei oraşului şi nu numai.

Restaurarea

În 2013 Palatul Vulturul Negru a intrat în restaurare. În decurs de 3 ani, pâna la recepţia lucrărilor din sept. 2017 s-au cheltuit 8 mil lei din care 550mii fonduri proprii, restul provenind din fonduri europene. S-a refăcut faţada, acoperişul, canalizare, pavajul galeriilor, iluminatul exterior dar în interior s-au reabilitat până acum numai 1/3 din spaţii. Clădirea a fost consolidată şi în interior s-au înlăturat cca 12000mp rigips cu care în anii comunismului s-a recompartimentat clădirea deschizându-se Aprozaruri, Alimentare, etc. Pe baza unor fotografii de epocă s-au refăcut piesele de ceramică lipsă iar celor găsite li s-a redat strălucirea, vulturii negri de pe faţadă au fost decapaţi ieşind la iveală smalţul gălbui-auriu, a fost refăcut acoperişul cu ţiglă smălţuită ca acum 100 de ani şi s-au repus ornamentele secession. Pentru 2018 au fost prevăzute fonduri de 4 mil lei pentru refacerea sălilor de cinema. Întrucât interiorul Palatului Vulturul Negru nu a fost decât parţial refăcut, în prezent funcţionează câteva cafenele, birouri şi restaurante

˝Palatul Vulturul Negru reprezintă spiritul unei lumi, este simbolul prosperităţii, a unui mod de viaţă îndestulător şi a unui stil arhitectonic care individualizează Oradea˝ a declarat Aurel Chiriac, directorul Muzeului Tării Crişurilor.

.

Citește și CONTINUAREA aici

---
Trimis de Michi in 28.10.18 17:49:28
Validat / Publicat: 28.10.18 19:32:58
VIZUALIZĂRI: 673INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ROMÂNIA.
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30800 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

Dan&Ema [28.10.18 20:55:32] »

@Michi:

Cat de bine poate sa arate Oradea! Eu am ramas profund impresionat de acest oras european! Spun in mod deliberat european!

Anul trecut m-am indragostit (si) de Oradea.

Felicitari, mama Michi! Vulturul Negru l-am vazut de-afara, dar toata. Ona Poetei Unirii, Primaria ( care se viziteaza ) cu al ei turn, Cetatea ...

Numai de bine! 😁

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150] [-1][0 voturi]
iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [29.10.18 08:33:16] »

@Michi: Rar, dar mai nimeresc și eu câte un superbonus. Frumos oraș Oradea! N-am fost de mult acolo.

Michi [29.10.18 08:51:54] »

@iulianic: Eu aş vrea dacă m-o ajuta Dzeu- să iau marile oraşe la rând, să-mi reţin o cameră la un hotel şi apoi cu trenul bilet redus, să le vizitez câte două zile. Este vorba de Oradea, Iaşi, Cluj, Târgu Mureş, Constanţa.Cât m-or mai ţine picioarele şi capul. Nu e niciun risc chiar dacă merg singură ptcă oriunde se găseşte un medic sau spital. Singurul oraş superb al cărui centru l-am bătut bine cu piciorul acum doi ani e Timişoara.

tata123 [29.10.18 20:40:42] »

@Michi: Frumos! În ultimii ani Oradea a crescut excepțional în topul orașelor turistice românești prin restaurările efectuate. Au editat ghiduri turistice superbe, au scos un city-card excelent, au un site web turistic bine pus la punct (oradea.travel).

Palatul Vulturul Negru, monument în stil seccesion, cu vitraliile reprezentând un vultur negru, a devenit un punct de atracție al Oradei. Am citit că e superb hotelul, sala de spectacole și sala de cinema.

Mulțumim pentru articol și pentru promovarea acestui monument. Numai bine!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, iulianic, Michi, tata123
Alte impresii din această RUBRICĂ:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2020 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
pagină generată în 0.0886240005493 sec
ecranul dvs: 1 x 1