ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.10.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
AUG-2017
DURATA: 1 zile
prieteni
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Arnota – cetatea mănăstirească de pe munte

TIPĂREȘTE

Iar, sus de tot, acolo unde atârnă negurile, deosebești prin ele, ca o lungă pată albă, Arnota, care strălucește de departe, în noapte, călătorului - scria Nicolae Iorga în cartea care descrie călătoriile sale prin țară.

Oltenia de sub Munte e înțesată de mănăstiri vechi, adevărate vetre de cultură și istorie românească. Pornind de la Arhiepiscopia Râmnicului (vezi impresii) spre Mănăstirea Govora (vezi impresii), trecând pe la Mănăstirea Dintr-un Lemn și Surpatele, urmând ascunsul drum spre Schitul Jgheaburi (vezi impresii), apoi ajungând la celebrele Mănăstiri Bistrița și Hurezi, după care facem un popas la „Biserica cu potecași” de la Viorești (vezi impresii), ajungem la locașurile gorjene: Mănăstirea Polovragi, Mănăstirea Crasna (vezi impresii) sau mai cunoscuta Mănăstire Tismana (vezi impresii). Și cât de multe alte minunății naturale sau antropice există în această zonă submontană a județelor Vâlcea și Gorj; apropiat de arealul despre care voi scrie se află câteva obiective turistice interesante, expuse de subsemnatul într-un articol mai vechi (vezi impresii).

În zona comunei Costești din DN 67 vom vira la dreapta pe DJ 646 spre mănăstirile bine semnalizate de indicatoare turistice. Traversăm o zonă rurală frumoasă unde avem ocazia să mai vedem câte o casă tradițională, curți pline de flori și gospodării bine închegate. În fața noastră apare Muntele Arnota, unde zărim la un moment dat Schitul Păpușa și, din când în când, silueta albă a Mănăstirii Arnota. Din fața Mănăstirii Bistrița urmăm șoseaua tot către dreapta pe drumul județean, parțial neasfaltat, până în dreptul carierei de calcar. Aici un indicator ne îndrumă spre stânga, pe un drum sinuos, pietruit, având în dreapta pereți de stâncă și în stânga valea râului Bistrița. Distanța este de circa 5 km, diferența de nivel de puțin peste 300 m. La un moment dat reapare asfaltul, parcurgem fără grabă mai multe serpentine admirând peisajul fabulos, apoi ajungem în fața mănăstirii la circa 840 m altitudine.

Coborâm din autoturism și observăm aspectul de cetate al ansamblului mănăstiresc, sentiment întărit de existența înaltului turn-clopotniță și a celor două turnuri pătrate de colț. Intrăm pe un gang în curtea inundată de flori și lumină; am mai ajuns la Arnota de două ori, dar cu circa 8-10 ani în urmă (o dată chiar pe timp de iarnă). Am constatat că totul s-a transformat în bine: biserica a fost restaurată, a apărut un paraclis nou, curtea e plină de flori. Privirea ne-a fost atrasă de ceardacurile țărănești ale chiliilor încărcate de flori. Printre hortensiile din curtea interioară se juca un pisoi mic, trandafirii și multe alte flori îmbogățeau imaginea complexului monahal. Impactul vizual e puternic, creează o stare de bine, te liniștește. În acea după-amiază de august nu erau decât câțiva vizitatori la Mănăstirea Arnota, ne-am putut bucura în voie de atmosfera emanată de secularul locaș de cult.

Legenda este cea care „îmbracă” într-o aură de mister întemeierea acestei mănăstiri, ca în multe alte cazuri de ctitoriri bisericești. Se spune că domnul Țării Românești, Matei Basarab, urmărit fiind de o ceată de turci pe la 1633, acuzat de un omor, se refugiază pe acest platou montan. Aici se ascunde printre pâlcuri de stuf și răchite ce creșteau în zona unui mic lac, în apropiere fiind și ruinele unui vechi biserici. Scăpând cu viață și observând frumusețea locului hotărăște să pună piatră de temelie la o biserică de zid care să îi slujească și drept necropolă domnească.

Neobositul călător din secolul al XVII-lea, Paul de Alep, ne-a lăsat mărturie tradiția populară conform căreia pe locul actualei Mănăstiri Arnota existau ruinele unei biserici din lemn, posibil construită de tatăl domnitorului, vornicul Danciu. Ce scrie Paul de Alep despre Arnota? Iată: Este o mănăstire frumoasă și se spune că, în vremea sa, răposatul părinte al lui Matei voievod a clădit «aici» o biserică de lemn și că murind în Ungaria, fiul său Matei, care a ajuns domn a trimis după rămășițele sale pământești și le-a adus aici. Apoi îndată a început să ridice toată clădirea din piatră, cu ziduri înconjurătoare, cu chilii frumoase și cu o biserică înzestrată cu multe avuții și comori.

Ctitorită de Matei Basarab și soția sa Elina în prima jumătate a secolului al XVII-lea, biserica inițială nu a avut pridvor, cum o dovedește portretul votiv. Biserica este o ctitorie de mici dimensiuni, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, exteriorul fiind o fericită îmbinare între tencuiala albă, piatră și cărămidă roșie, încinsă de un brâu care împarte fațadele în două registre inegale. O turlă zveltă străjuiește naosul; pridvorul a fost adăugat de Preda Brâncoveanu. Am pătruns în micuța biserică pe sub un ancadrament de piatră în formă de acoladă, privind cu atenție ușa din lemn de castan sculptată cu motive vegetale care datează din vremea lui Constantin Brâncoveanu. În pronaosul locașului, pe partea stângă, se află necropola domnească: piatra frumos ornamentată a domnului Matei Basarab (autor este transilvăneanul Elias Nicolai la 1659), continuată cu lespedea mult mai simplă a tatălui său, vornicul Danciu; un stativ susține o plăcuță informativă care ne traduce cele două inscripții. Tot în pronaos se află și portretele ctitorilor, prilej de a admira statura și figura domnului cu barbă albă, dar și veșmintele domnești ale celor doi soți: Matei Basarab și Elina (numită de Nicolae Iorga – „patroana literară a Țării Românești”). Pictura murală de factură bizantină este cea originală din secolul al XVII-lea, executată de zugravul Stroe din Târgoviște (la Mănăstirea Plătărești – vezi impresii – se mai păstrează pictură din aceeași epocă). Am făcut câteva fotografii în interior, fără blitz, după care am ieșit din nou în curtea învăluită într-o cromatică încântătoare.

După anii 2000 au avut loc lucrări de restaurare, s-au construit chilii noi, s-au refăcut cele vechi și s-a ridicat un nou paraclis – toate au închis incinta mănăstirească, cuprinzând în interior biserica domnească. Am intrat puțin și în paraclisul monumental, prevăzut cu un etaj sprijinit pe coloane de marmură, recent pictat – aici se vor desfășura majoritatea slujbelor mănăstirești pentru a se conserva cât mai bine biserica-monument din timpul lui Matei Basarab și pictura sa murală.

Am fost plăcut impresionat de forma de astăzi a Mănăstirii Arnota, ctitorită de acel „bărbat înțelept, îndurător și milostiv, întemeiator și înnoitor a multe biserici și mănăstiri” – Matei Basarab. Domnul muntean a fost un adevărat ctitor al spiritualității românești, sprijinitor al economiei, învățământului și tiparului în limba română, ajutat în toate de soția sa Elina (sau Elena; fiică a lui Radu Năsturel și soră a lui Udriște Năsturel, a copilărit la Casa de Piatră de la Herești – vezi impresii).

De pe un tăpșan din apropierea intrării în mănăstire se poate observa satul Bistrița și valea râului cu același nume. Câteva bănci sunt prilej de meditație în mijlocul naturii. Pe drumul de întoarcere ne-am oprit într-un punct de belvedere de unde am putut privi de la înălțime ansamblul monahal al Mănăstirii Bistrița. Vă recomand să îndrăzniți a urca la Mănăstirea Arnota și a descoperi un loc încărcat de istorie, cultură, spiritualitate și, de ce nu, flori.


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 31.10.17 16:43:11
Validat / Publicat: 31.10.17 17:47:45
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în HOREZU.

VIZUALIZĂRI: 2546 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Fațada „cetății mănăstirești” Arnota.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 52600 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

webmaster
[31.10.17 22:11:52]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecție.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Michi
[31.10.17 22:52:45]
»

Îţi mulţumesc pentru excelentul review şi remember. Am vizitat şi noi mănăstirea Arnota în august 2013, cu două luni înainte de asfaltare. Iată ce am postat atunci:

Dacă aş fi scris acest review vara trecută de cum ne-am întors de la mânăstirea Arnota, cu siguranţă că, după ce v-aş fi descris-o şi lăudat-o pentru tot ce înseamnă ea, nu v-aş fi sfătuit s-o vizitaţi decât dacă aveţi o maşină foarte puternică şi timpul este favorabil. De la mânăstirea Bistriţa pe care o văzusem înainte şi până la Arnota am avut parte de un drum în pantă de vreo 5-6 km, şerpuit şi plin de gropi (DJ 646). La toate acestea s-a mai adaugat şi un praf dens care s-a depus pe caroserie din cauza carierei de calcar prin care se trecea şi ale cărei excavații ne oferea din loc în loc un peisaj selenar. Vestea bună este că din noiembrie 2013 drumul s-a asfaltat fiind una din cele mai importante lucrări de infrastructură în domeniul turismului. Starea precară a acestui drum înainte de asfaltare îi făcea pe mulţi turişti să renunţe la vizitarea acestei bijuterii mănăstireşti. Văzând-o de departe cocoţată pe o coastă a muntelui, după un kilometru- doi de hârtoape mulţi renunţau cu gustul amar că n-au putut-o vedea. Unii temerari lăsau maşina la poalele muntelui şi se avântau pe o cărăruie abruptă de 3 km. Priveliştea pe care o găseau la capătul drumului merita efortul. Dacă ar trebui să spun unde este Grădina Maicii Domnului, aş zice la mănăstirea Arnota.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[01.11.17 13:04:31]
»

@Michi: Mănăstirea Arnota este unul dintre ansamblurile monahale care pot fi supranumite „Grădina Maicii Domnului”. Mi-a plăcut mult vizita în acest loc, observând îmbunătățiri substanțiale față de acum 8-10 ani.

În ceea ce privește șoseaua, ea a fost asfaltată din nou acum câțiva ani, dar există câteva porțiuni fără covor asfaltic, datorită traficului greu ce se desfășoară în jurul carierei de piatră. Chiar prima parte a traseului e neasfaltată și cu destule făgașe și pietre urmare a șiroirilor cauzate de ploi - acest aspect poate descuraja pe călător. Dar nu vă speriați, mergeți înainte.

@webmaster: Mulțumesc pentru desemnare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mireille
[01.11.17 16:44:33]
»

@tata123: am citit articolul tau cu interes... ma bucur ca vii des la Valcea. Am fost la Arnota o singura data, in tinerete... e o manastire divina, dar e pe culmi de munte, ca asa au vrut ingerii lui Dumnezeu... e un loc inalt, la propriu si la figurat... pozele sunt superbe, manastirea pare un loc incremenit in timp. Valcea are un patrimoniu national de manastiri si schituri extrem de bogat... numai eu nu le cunosc suficient... raul de drum.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
liviu49
[01.11.17 19:47:17]
»

@tata123: De ieri dupa amiaza pana acum am tot zgarmat in cutia cu amintiri, i-am promis neuronului tot ce-si doreste el, dar, in afara de piatra de pe mormantul lui Matei Basarab, chiar nu-mi amintesc nimic despre aceasta manastire. Desi nu sunt prea multi ani (doar 48) de la singura vizita la aceasta manastire. Am vizitat manastirea in vara lui 1969, la scoala de ghizi BTT, intr-una din multele excursii de studiu, cum erau denumite atunci. Spre rusinea mea, nu-mi amintesc nimic din acea vizita.

De aceea nu pot decat sa-i felicit pe cei care reusesc sa viziteze locuri deosebite din aceasta tara si ni le prezinta si noua.

Numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[02.11.17 10:00:40]
»

@mireille: Da, Vâlcea are un patrimoniu imens și valoros în ceea ce privește obiectivele religioase. Și tot afirmativ este și răspunsul privind călătoriile în zona județului Vâlcea - îmi plac foarte mult Oltenia de sub Munte și Mărginimea Sibiului.

În altă ordine de idei, am văzut mare parte din mănăstirile și schiturile vâlcene, mi-au mai rămas câteva: Schitul Troianu, Mănăstirea Pătrunsa și Schitul Pahomie, Schitul Bradu. Ansamblurile monahale vechi, istorice, emană o spiritualitate deosebită, arhitectura, pictura și istoria se împletesc într-un tot unitar.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[02.11.17 10:08:24]
»

@liviu49: Mănăstirea Arnota e cocoțată sus pe munte, lucru care a contribuit în sensul bun la păstrarea unei atmosfere spirituale speciale. Aspectul complexului mănăstiresc de azi, curtea și pridvoarele încărcate de flori sunt și rezultatul populării mănăstirii cu călugărițe. Drumul pare greu până sus, dar răsplata este pe măsură. Mulțumesc pentru aprecieri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
doinafil
[03.11.17 00:41:19]
»

Ușa din lemn de castan, din P12, poate concura cu succes, prin dantelăria sculptată, cu porțile (sau ușile) din lemn ale oricărui palat sau castel pe care le-am văzut. (mă gândesc la „Alhambra” sau, de ce nu (?!) chiar la Luvru).

Felicitări!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[04.11.17 09:45:30]
»

@doinafil: Într-adevăr creațiile românești pot fi de multe ori comparate cu alte opere artistice internaționale. Românii pun suflet în obiectele ce ies din mâinile lor... Mănăstirea Arnota este amplasată „la înălțime” din toate punctele de vedere: natural, istoric, cultural-artistic, spiritual. Vizitele efectuate la interval de 7-8 ani (sau chiar mai mult) îți permit să observe diferențele ivite, în cazul Arnotei direcția fiind spre „excelent”. Mulțumesc pentru aprecieri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mishu
[05.11.17 18:34:39]
»

@tata123: Manastirea Arnota este un loc unde inca nu am ajuns insa acum citind articolul si vazand pozele imi doresc sa ajung pe acolo.

Felicitari, votat cu mare placere.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[06.11.17 09:23:04]
»

@mishu: Atunci când mai ajungi în zona Costești-Horezu-Baia de Fier să analizezi cu atenție multitudinea de obiective turistice (din diverse categorii) și să alegi ceea ce corespunde domeniului tău de interes. Alături de Mănăstirea Govora, Mănăstirea Arnota este unul din ansamblurile monahale care încântă sufletul și ochiul.

La Arnota se organizează simpozioane și lansări de carte (în paraclisul nou), dar și tabere pentru elevii Școlii de Artă din Râmnicu Vâlcea (încheiate întotdeauna cu expoziții de icoane).

Alegeri inspirate!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, liviu49, Michi, mireille, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Arnota [Costești, VL]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055031061172485 sec
    ecranul dvs: 1 x 1