ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.05.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 27.07.14
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
APR-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

La plimbare prin Cheile Oltețului și la Peștera Polovragi

TIPĂREȘTE URM de aici

Este duminică, suntem la pensiunea Andreea în Baia de Fier cu prietenii noștrii din Craiova, menționez aici, poate nu am spus în articolul despre pensiune, ei au un băiețel de 7ani, care ne-a făcut și pe noi să fim copii uneori, vremea este numai bună pentru plimbare.

După micul dejun și siesta la cafea hotărâm să mergem la Polovragi. Avem mai multe de văzut și vizitat. Mănăstirea Polovragi, Cheile Oltețului și peștera Polovragi.

Plecăm din Baia de Fier spre Polovragi pe drumul șerpuind printre dealuri verzi, pline de livezi cu pomi fructiferi, primăvara și-a intrat în drepturi.

Sunt indicatoare din Baia de Fier dar și din Polovragi spre Mănăstire și Peșteră.

Ajungem în Polovragi, fiind duminică este târg săptămânal, hai să vedem și noi cum este. În zona târgului drumul este încadrat de brazi, parcăm și mergem în târg. Fum, grătare, mici, bere, tarabe cu de toate, de la chiloți de dame până la putini și butoaie. Băieți cumpără câte o gogoașă, că prea bine mirosea și o sfârlează pentru băiețel contra sumei de 1 leu!!! , cu care ne-am distrat grozav. Cum sfârlează??? O jucărie pentru copii și oameni mari!!! Din accea care zboară dacă știi cum să o mânuiești. Ce mai, ne-am luat jucăria și am plecat spre peșteră.

Surprinzător la Mănăstire dar și pe Cheile Oltețului nu era aglomerat cum credeam noi că o să fie de 1 Mai, dar stai dragă că nu ești pe Valea Prahovei!!! Eram departe, în inima Gorjului.

Am urmat indicatoarele, am trecut de Mănăstire și pe un drum pietruit se intră în Cheile Oltețului.

Parcăm mașina acolo unde ne-a permis drumul și mergem spre peșteră. Domnul gardian ne spune că tocmai ce a intrat un grup și să avem răbdare cam o jumătate de oră și putem intra, bunnn... hai să ne plimbăm prin chei și revenim la peșteră.

Știți cum era pe drumul ce separă Muntele Parâng de Muntele Căpățânii, wow!!! Se auzea susurul Oltețului undeva în stânga jos printre stânci, ciripit de păsărele și verde, în toate nuanțele de verde parcă era îmbrăcată pădurea de foioase ce acoperă versanții munților ce se află la stânga și dreapta Oltețului.

Cheile Oltețului se întind pe aproximativ 2 km și sunt renumite prin îngustimea lor. Mergi pe drumul de lângă apă, Oltețul fiind undeva jos la 5-6 metri, îl auzeai doar și stâncile sunt deasupra capului, ridici privirea și te înfiori, ai senzația că acum vine stânca peste tine.

Liniștea naturii își spune cuvântul, auzi doar apa clipocind jos printre stânci, foșnetul frunzelor în adierea vântului și razele soarelui ce se strecoară printre ramurile copacilor. Frumos...

Vis-a-vis de intrarea în peșteră este creată de mâna omului o platformă ce îți permite să cobori câteva trepte din pietre ca să poți vedea cât mai de aproape Oltețul. Cobori ținându-te de balustradă și când ajungi la limita de jos a platformei, ți se taie respirația. Crezi că este un firicel de apă, dar Oltețul își face de cap cu viteză printre stânci. O imagine de nedescris, ceață, soare printre ramurile copacilor și zgomotul apei. Frumos, foarte frumos. Pe mine m-au impresionat. Sunt pe locul doi după Cheile Bicazului. Poate pentru că îmi doream să văd aceste locuri fiind a doua oară prin zonă dar acum am reușit să ajung prin chei.

Suntem gata să intrăm să vizităm Peștera Polovragi. Prețul de intrare este de 6 lei pentru adulți și 3 lei pentru copii. Noi am achitat și 5 lei taxă foto pentru a putea face poze fără probleme. Avem ghid de grup, de fapt o ghidă, o doamnă care face totul cu pasiune. Cred că dacă nu i-ar place ce face, nu ar sta în peșteră toată ziua.

Programul de vizitare este: 1 aprilie- 1 noiembrie zilnic de la 10,00 la 18,00, doar luni este închis; martie-noiembrie doar vineri, sâmbătă și duminică de la 11,00 la 17,00 și decembrie, ianuarie și februarie este închis.

Acum după ce am vizitat peștera pot spune că mi-a plăcut foarte mult. Normal fiecare peșteră este unicat, dar aceasta mi s-a părut mai sălbatică, fără mari contribuții ale omului la galeria turistică, adică, de exemplu, nu sunt alei betonate pentru vizitare, pur și simplu mergi prin peșteră așa cum este ea.

Peștera are aproape 11 km de galerii, din care se vizitează ultimii 600-700 metrii.

Porțiunea turistică prezintă condiții optime de adăpostire: temperatura constantă este de 9° C, umiditatea medie este de 90%, deschiderea este mare de la 2 la 10 metri atât pe lățime cât și pe înălțime și este lipsită de curenți naturali.

Fiecărei porțiuni din peșteră îi corespund mai multe denumiri de specialitate sau tradiționale, în funcție de formă, de istoric, de legende.

În peșteră aveți ocazia să vedeți și lilieci, noi am văzut 3 sau 4 în fasciculul de lanternă al ghidei. Sunt specii de lilieci protejați de lege.

Ne-a plăcut tot ce am văzut și un element important al vizitei noastre în peșteră este că pe unde se intră tot pe acolo se iese. Adică mai ai șansa la întoarcere să mai vezi o dată peștera. Noi când am vizitat peștera nu era așa multă apă, dar dacă vii în vizită după o perioadă ploioasă, anumite zone din peșteră pot fii pline cu apă, se poate vizita, dar te cam uzi.

Interesant, inedit, frumos și palpitant.

Cele câteva date tehnice pe care le-am scris sunt extrase din pliantul pe care l-am primit la intrare în peșteră.

Ne-am întors spre mănăstire, am vizitat-o, după care am stat la picnic. Adică am întins o pătură pe iarbă și efectiv am scultat liniștea... și culmea am auzit cum cântă și cucul... prima dată pe anul acesta.

Am mâncat gogoși și kurtos kolach de la comercianții de lângă mănăstire și după aceea am dat în mintea copiilor, ne-am jucat cu sfârleaza... ce frumos.

Șiți cum este să stai lungit pe iarbă și să admiri cerul, norii, soarele, să asculți foșnetul pădurii și ciripitul păsărelelor, vă spun eu, este minunat, simți cum te încarci de energie, cum te relaxezi, cum lenevești efectiv fără să te gândești la nimic. Acela este momentul când simți că ai făcut sau ai văzut ceva ce ți-a plăcut și nu mai conta că de a doua zi luăm viața de la capăt.

Vă recomand tuturor dacă ajungeți prin zonă să vizitați aceste locuri, sunt minunate indiferent de anotimp.


[fb]
---
Trimis de ANILU in 06.05.17 18:36:09
Validat / Publicat: 06.05.17 19:55:56
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în POLOVRAGI / NOVACI. A mai fost în/la: Ardeal, Oltenia, Litoralul românesc

VIZUALIZĂRI: 3032 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

25 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ANILU); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Cheile Oltețului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 66300 PMA (din 50 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

25 ecouri scrise, până acum

webmaster
[06.05.17 19:56:28]
»

Articol selectat ca fiind „de interes turistic crescut” (din punct de vedere al politicii saitului!)

— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

ANILUAUTOR REVIEW
[06.05.17 20:02:52]
»

@webmaster: Mulțumesc.

Cheile Oltețului dar și Peștera Polovragi chiar sunt de interes turistic din zona Olteniei, mai exact a Gorjului de sub munte.

webmaster26
[06.05.17 20:03:26]
»

Mutat în rubrica "La pas prin Rezervația naturala Cheile Oltețului, BAIA DE FIER / POLOVRAGI" (nou-creată pe sait)

adrianbogdan
[06.05.17 20:37:21]
»

Draga mea, de ieri suntem oficial si dupa o lunga perioada in care am facut o gramada de acte, propietarii de teren asezat cu deschiderea la muntii Parang in Novaci, foarte aproape de Baia de Fier, asa ca tot ce ai scris tu aici pentru mine este de interes'maxim', desi Bogdan tipa prin casa ca l-am facut oltean cu acte, intr-un loc unde nu intelege nici limba prea bine.

Ma bucur ca ai scris de chei si de pestera, reviw-ul m-a uns pe inima asta de olteanca.

Stai linistita ca ne mai vedem noi cumva!!!

ANILUAUTOR REVIEW
[06.05.17 20:41:16]
»

@adrianbogdan: Deci dacă ai terenul putem să o punem de un grătar așa la poale de munte?

Mă bucur că ți-a mers la inimă.

Nouă chiar ne-a plăcut.

elviramvio
[06.05.17 21:00:58]
»

@ANILU:

Super fain locul. Nu l-am mai vazut de mult, acum mi-a placut sa citesc, urmeaza pozele.

elviramvio
[06.05.17 21:04:29]
»

@adrianbogdan:

Spune lui Bogdan sa-si instaleze pe telefon o aplicatie de tradus limba olteneasca ☹. Stiu cum e, eu cand am fost prima data la rudele sotului in Moldova, tot ii ziceam sa traduca ce spun verii ca nu intelegeam mai nimic.

Dan&Ema
[06.05.17 21:51:31]
»

@ANILU:

Pestera Polovragi si Cheile Oltetului - o zona pe care o indragesc!

Pestera am vizitat-o de mai multe ori si a existAt si o perioada cand era inchisa, asa ca ma bucur ca e din nou vizitabila. A mai fost o perioada cand nu statea nimeni la intrarea in pestera sa o deschida dar de la sateni puteau afla cine tine cheia (la casa de la intersectia in Y care ramifica drumul principal in cel catre manastire inainte si usor stanga catre chei si pestera.

Prin chei, exista pentru temerari si cei bine pregatiti, posibilitatea de a traversa canionul prin apa. La iesirea din amonte a cheilor este un loc de campare destul de populat de iubitorii de drumetii.

Ma bucur ca mi-ai amintit de aceste locuriz.

Felicitari pentru articol si poZe!

adrianbogdan
[06.05.17 21:58:32]
»

@ANILU: oricand si oricati cu placere la gratar, cort, si alte activitati la noi - deocamdata/

@elviramvio, nu ii mai pune si tu sare pe rana lui Bogdan, acum o perioada trebuie sa digere cum e cu zona dar mai ales cu graiul oltenesc.

Cu bine!

Zoazore
[06.05.17 22:11:25]
»

@ANILU:

Șiți cum este să stai lungit pe iarbă și să admiri cerul, norii, soarele, să asculți foșnetul pădurii și ciripitul păsărelelor, vă spun eu, este minunat, simți cum te încarci de energie, cum te relaxezi, cum lenevești efectiv fără să te gândești la nimic.

Fa-mi si mie putin loc pe patura langa tine!

Superba plimbare. Bine venita dupa cea pe plaja Tuzlei, cu @crismis si cea din padurea de piatra, cu @irinad!

M-am mai hlizit putin pe la Pongal cu @adrianbogdan, asa ca, obosita, as vrea sa ascult linistea cu tine!

@adrianbogdan: Piticel, zi-i lui Bogdan ca-i treduc eu limba olteneasca! Va sfarsi sa-i placa! Stii ca-s Zana!

crismis
[06.05.17 22:14:56]
»

@ANILU: Foarte fain! Mersi de pont (-uri), la vara ajungem si noi pe acolo!

AZE
[07.05.17 00:17:30]
»

@ANILU: Multumesc pentru amintiri

Am fost acolo in 2013 iunie dupa sejurul de la mare si salina Ocnele Mari (cazarea am avut-o tot acolo dar este prea tarziu s-o descriu acum)

Excursia la pestera si chei a avut loc cu o zi inainte sa urc pe Transalpina, alta excursie foarte reusita (reusita vine de la mama natura cand la acea inaltime am avut vreme senina numai buna de observat si fotografiat)

Parcarea era o problema si intoarcerea pe drumul ingust. Ghidul a prezentat foarte bine pestera si pe intelesul tuturor. Mi-a placut foarte mult in pestera dar conditiile de iluminat erau net mai slabe decat in alte locuri. Vizita ghidata in mod normal se parcurge pana in acel loc unde se ingusteaza si se micsoreaza galeria, acolo numai speologii mai au acces. I-a placut foarte mult si la copil.

Peisajul din jur este extraordinar, mi-a placut foarte mult, este un loc care te face sa revii.

Soso42
[07.05.17 03:48:47]
»

Frumos articol. Votat cu drag!!

ANILUAUTOR REVIEW
[07.05.17 08:09:34]
»

@Dan&Ema: Mulțumesc pentru vizită și completări.

La prima vizită prin zonă nu ne-a lăsat vremea să ne plimbăm, acum am reușit să ne plimbăm prin Chei și peșteră.

Toate cele bune.

ANILUAUTOR REVIEW
[07.05.17 08:12:48]
»

@Zoazore: Cu plăcere, îți fac loc lângă mine pe pătură, meriți un moment de liniște și relaxare (după petrecerea de la Eforie).

Mulțumesc pentru vizită.

O zi frumoasă.

ANILUAUTOR REVIEW
[07.05.17 08:19:12]
»

@crismis: Cu plăcere. Dacă ajungeți prin zonă merită să faceți o plimbare prin Chei.

Toate cele bune.

ANILUAUTOR REVIEW
[07.05.17 08:29:00]
»

@AZE: Mulțumesc pentru ecou. Când am discutat pe unde ne plimbăm, din start am optat pentru Cheile Oltetului și peșteră în detrimentul plimbării pe Transalpina. Am fost, știu Cum este, totul este să fie o zi cu soare pentru a vedea spectacolul naturii de pe culmile munților. Noi am prins o zi și cu nori, ce senzație.....

Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ANILUAUTOR REVIEW
[07.05.17 08:34:10]
»

@Soso42: Mulțumesc pentru vizita și vot.

tata123 🔱
[08.05.17 08:50:22]
»

@ANILU: Ce plimbare frumoasă ați făcut în zona Polovragi, peste puțin timp se coc și căpșunii de acolo (dacă ploile le vor da pace).

Cheile Oltețului sunt vizibile de pe drumul național, tăietura care desparte munții atrăgând instant privirea. Este bine să lăsăm autoturismul în acea alveolă mai mare existentă pe drumul spre Peștera Polovragi și să mergem la pas prin împărăția pietrei (deși pericolul căderii de pietre de pe versanți nu este exclus). Dacă depășim gura peșterii ajungem la un pod care traversează apa vijelioasă a Oltețului (unde vara se montează o tiroliană) și există niște scări amenajate pe unde se poate coborî în albia râului. Am intrat în apa rece a rîului Olteț în preajma unei „săritoare”, câțiva prieteni îndrăznind chiar să se bălăcească puțin. Peisajul oferit de chei este minunat mai ales primăvara când natura e crudă, dar și toamna când ruginiul pune stăpânire pe frunze.

La Mănăstirea Polovragi, plină de flori vara, este o liniște binevenită. Recomand și vizitarea bisericii bolniță amplasată în curtea din spate având hramul „Sf. Ierarh Nicolae” unde s-a păstrat pictura originală de secol al XVIII-lea.

Un traseu destul de ușurel se poate face spre platoul de deasupra Cheilor Oltețului, la 1000 m altitudine, până la Crucea căpitanului Ursache, vătaf de plai. De lângă crucea din 1808 se deschide o panoramă frumoasă asupra zonei.

ANILUAUTOR REVIEW
[08.05.17 08:53:59]
»

@tata123: Mulţumesc pentru completări.

Aşa este, zona este foarte frumoasă.

O zi bună.

krisstinna
[08.05.17 22:01:11]
»

@ANILU: Ultima dată am fost pe 1 Ianuarie, cheile erau cu manta de gheață, copacii cheliosi și înfrigurați, covorul de frunze era pufos, alunecos, râul cădea și fugea peste pietrele gri, pe alocuri acoperite cu bucăți de zăpadă întărită.

Am fost și toamna, când totul mirosea arămiu...

Cheile-s frumoase tot timpul, e păcat să nu le vizitezi dacă te afli în zonă.

Peștera e un obiectiv interesant, musai de vizitat. La fel și mănăstirea.

Ce crezi, domnul C s-a urcat pe platformă??

M-am plimbat și eu acum cu tine, tare mi-a plăcut!

Felicitări, mulțumesc!

ANILUAUTOR REVIEW
[09.05.17 07:33:48]
»

@krisstinna: Mulţumesc şi eu pentru amintirile tale din plimbările prin Chei din alte anotimpuri.

Coborârea pe aceea platformă a fost greoaie pentru că era multă umezeală şi se aluneca, nici nu vreau să mă gândesc cum este iarna... deci trebuie să ai mult curaj

O zi frumoasă.

adrianbogdan
[14.05.17 19:43:57]
»

@elviramvio: Elvira am rezolvat problema weekend-ul asta prin amabilitatea unor rude am facut rost si de un dictionar' roman- novacean', acum Bogdan este mai linistit si si-a dat seama ca de fapt numele de Bogdan este specific zonei asa cum scrie si la carte, de aici pentru el a rezultat ca este novacean prin portul numelui.

Multumim pentru sugestie!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[12.06.17 10:24:25]
»

@ANILU: O plimbare minunata prin zona alaturi de tine. Nu am mai fost prin acea zona de ani buni si de asemenea pe tine vad ca nu te-am mai vizitat de ceva vreme dupa cate articole necitite s-au strans, insa azi sper sa le citesc pe toate.

Mi-a placut totul si mai ales linistea din jur. O zona care trebuie intradevar trebuie luata cu asalt dar in liniste .

Felicitari, votat cu mare drag.

ANILUAUTOR REVIEW
[12.06.17 11:15:08]
»

@mishu: Hei! , bine ai venit pe la mine.

Timpul, cred că este problema tuturor.

Şi noi ne plimbăm, scriu despre locurile vizitate şi nu mai am timp pentru tot ce se scrie pe aici.

Mulţumesc pentru vizită şi ecou.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
10 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, ANILU, AZE, crismis, Dan&Ema, elviramvio, mishu, Soso42, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Rezervația naturala Cheile Oltețului:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.59071707725525 sec
    ecranul dvs: 1 x 1