ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.05.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Orăștie [HD]
ÎNSCRIS: 11.05.13
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
AUG-2012
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Grădini orientale şi globuri fermecate

TIPĂREȘTE

Gradina Botanică Vasile Fati din Jibou este amenajată în jurul castelului nobililor maghiari Wesselenyi, care, potrivit tendințelor vremii, a fost completat cu un arboretum ce avea să constituie mai târziu piatra de temelie a grădinii botanice din Jibou, fapt ce ne-a purtat cu gândul la parcul dendrologic din Simeria, judeţul Hunedoara.

Deopotrivă gradină botanică şi centru de cercetări acest obiectiv turistic din Jibou are o organizare pe sectoare tematice precum: sere, acvariu, parc zoo, gradină japoneză ş. a.

Noi am ajuns aici venind din direcţia Baia Mare. Practic am făcut un ocol din drumul nostru pentru a ajunge aici însă a meritat din plin, mai ales aventura avută în drum spre Jibou. Pentru că sistemul de navigaţie era programat pentru a ne purta pe drumuri mai puţin circulate şi cu peisaje cât mai frumoase am ajuns să ieşim dintr-un sat pe un drum nu foarte lat al cărui asfalt s-a terminat după câţiva kilometri, asta nu ar fi o problema, însa drumul s-a îngustat într-atât încât era loc pentru o singură mașină, fiind mărginit de arbuşti şi iarbă înaltă, iar la scurt timp drumul se înfunda (???)... ei bine practic nu se înfunda ci ajungea perpendicular pe râul Someş... ah... cred că am uitat să vă spun că era noapte deja. Pe cealaltă parte a râului se întrezărea un bac însă necunoscând regulile şi obiceiurile locului am făcut cale întoarsă, nu înainte însa de a programa navigaţia pentru drumuri naţionale. Fericiţi că ajungem din nou pe un drum circulat ne îndreptăm cu încredere spre drumul naţional ce avea să ne ducă la Jibou însă... surpriză: drum în lucru. Nu era o problemă faptul că drumul era în lucru – doar locuim în România deci suntem obişnuiţi – însa cel puţin o dată partea inferioară a maşini a fost atinsă de unul din bolovanii cu care era presărat pietrişul prost cilindrat...

Ziua următoare avea să fie una foarte frumoasă. Ajunşi în Jibou grădina botanică a fost uşor de găsit. Chiar peste drum de poarta de intrare în gradină este amenajată o parcare în care am lăsat maşina fără să ni se solicite achitarea unei taxe apoi am vizitat acest superb obiectiv turistic după ce am achitat doar 5 lei/persoană preţ ce îl ştiam deja de pe site-ul gradina-botanica-jibou.ro.

De îndată ce am intrat pe poarta grădinii privirea ne-a fost furată de o construcţie atipică ce cuprinde două sere sub formă de glob aşadar ne-am îndreptat cu nerăbdare să vedem ce anume este adăpostit acolo. Odată intraţi într-unul din acele globuri fermecate am fost purtaţi într-o lume tropicală ce gravita în jurul unui mic lac artificial “decorat” cu plante din familia nuferilor şi nu numai. În celălalt glob am întâlnit o doamnă amabilă ce “hidrata” o mică pădure cu arbori tropicali între care am observat şi un bananier cu fructele sale verzi. Câteva sere patrulatere ataşate aceleiaşi clădiri ne-au oferit alte şi alte surprize: diferite plante între care şi orhidee aranjate pe trunchiuri de copaci, o seră plină cu plante iubitoare de apa aflata lângă o alta plina cu cactuşi de variate mărimi şi forme, unii dintre ei chiar înfloriţi. Tot în această clădire se află şi acvariul pe care noi l-am considerat a fi foarte bogat având în vedere spaţiul mic dedicat peştilor: de la fratele geamăn al micuţului Nemo la peştii piranha. La etaj am ajuns din nou într-o altă lume, o galerie amazoniană, al cărei fundal sonor era asigurat de papagali vii. După ce am părăsit clădirea ne-am delectat cu farmecul grădinii japoneze, cu privirile curioase şi totodată speriate ale căprioarelor.

Dacă ar fi să nominalizez un singur sector ca fiind preferatul meu aş alege grădina japoneză. Ca şi în oricare sector al grădinii botanice şi aici am fost purtaţi într-o lume diferită, într-una orientală total opusă celei în care trăim. Am traversat fiecare podeţ construit peste micile bălti cu nuferi albi, roz şi galbeni zăbovind din când în când pentru a fotografia sau pentru a admira fiecare construcție şi element decorativ.

E minunat să petreci măcar o jumătate de zi pe potecile vechiului castel alături de persoana iubită, să te bucuri de fiecare rază de soare printre arbori şi flori una mai frumoasă decât cealaltă. La plecare dacă doriți puteţi cumpăra flori de la o mică florărie amenajată la poarta grădinii.


[fb]
---
Trimis de baby eyes in 25.05.13 14:10:31
Validat / Publicat: 25.05.13 15:12:25
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în JIBOU [SJ].
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 1729 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (baby eyes); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8100 PMA (din 10 voturi)

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂGrădina Botanică Vasile Fati:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057950973510742 sec
    ecranul dvs: 1 x 1