ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.12.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2010
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Izvoare minerale “sub cheie”

TIPĂREȘTE

Am promis ca nu mai scriu nimic despre “milenarele noastre izvoare minerale”, dar cateva stiri de la TV si din mass-media, m-au facut sa ma razgandesc, caci atunci cand izvoarele sunt puse dupa gratii si Natura e inlantuita, nu pot sa raman impasibil. Cine stie, poate vorbele mele vor fi picaturile ce vor umple paharul unei dezbateri publice privitoare nu doar la “libertatea omului “ ci si la "libertatea izvoarelor".

In vara aceasta am facut si eu o escala de o jumatate de zi la Baile Olanesti, statiune balneara in care ajungi din Ramnicu Valcea, pe DN 64 dupa un drum de aproximativ 20 de Km. La parcarea acoperita din centrul statiunii, platesc o taxa pentru cateva ore si sunt intrebat daca nu am nevoie de cazare ieftina. Statiunea imi apare dintr-o data asemenea unui mic paradis al florilor, al linistii, al spatiilor verzi si al bunului gust, un loc in care iti vine sa te muti chiar de maine cu intreaga familie. Hoteluri cochete, vile viu colorate, restaurante si terase elegante la preturi accesibile, cativa pensionari jucand sah, o familie care impinge un carucior c-un “bebe mic" printre flori, cativa copii care se dau in leagan printre brazi, toate acestea imi inspira multa incredere si liniste.

Dar poate e doar linistea dinaintea furtunii... “Inspir” apoi cateva guri dintr-un aer fara poluanti care imi pare la fel de grozav ca si cel din parcul regal de la Govora unde gasesti si cateva izvoare asemanatoare celor de aici si-o pornesc prin statiune.

Trec mai intai pe la talcioc, unde gasesti de toate, eu cautam un pix ca sa-mi astern impresiile, dar n-am gasit decat un creion lung cu mina de grafit. Bun si acesta! Olanestiul e o statiune cu ape termale sulfuroase, excelente in afectiuni reumatice si dermatologice dar e si posesoarea unor izvoare alcalino-sulfuroase mixte, folosite in afectiuni digestive, hepato-biliare si renale. Statiunea mai e vestita si pentru terapia sa contra alergiilor, mai pe scurt, dupa un tratament cu injectii cu ape minerale, inhalatii si cateva guri de apa sulfuroasa adaugate la un pahar de suc, copilul care era alergic la ciocolata sau la capsuni, …va putea sa manance uneori chiar dupa prima cura, crema de capsuni cu ciocolata! “Vinovati” de disparitia alergiei, sunt hidrogenul sulfurat si calciul din apele minerale. Aici s-a reusit atragerea unor fonduri europene pentru o clinica privata de recuperare, modernizarea bazelor de tratament, a piscinelor, un laborator de alergologie, un parc medical balnear de 14 hectare si un hotel de patru stele.

Pornesc mai departe... In cale imi apare "piscina termala", ma recomand si o rog pe fata "de la bilete" sa ma lase sa intru pentru o secunda ca sa fac o fotografie cu piscina pentru viitoare mea carte. “Nu e voie domnu’ sa intrati, imi pare rau! ” asa ca nu-mi ramane decat sa fotografiez afisele de la intrare. Biletul la piscina pentru adulti costa 5 lei iar pentru copii, 4 lei.

La cele doua baze de tratament acoperite si proaspat modernizate, am mai mult noroc, am voie sa fac chiar si cateva fotografii la una dintre ele. Intrarea pentru adulti costa 10 lei, pentru copii doar 5 lei. Un afis lipit pe geamul de la intrare te sfatuieste ca ar fi bine sa consulti un medic inainte de-a face baie, apa are intre 34 si 38 de grade Celsius, e cam fierbinte! Apoi ajung si la izvorul 19, adapostit intr-un mic pavilion balnear inchis. La intrare, lipite pe geam, cateva afise ma anunta ca am nevoie de “card pentru ape minerale” ca sa intru la izvor. Cardul se cumpara de la hotelul unde esti cazat dupa ce in prealabil ai trecut pe la un cabinet medical. Cardul costa 7 RON pe zi. Mai e si o taxa de garantie de 4 RON, in caz ca ai pierdut cardul. N-ai voie sa scoti din pavilionul izvorului mai mult de 1,5 litri de apa minerala pe zi. N-ai voie nici sa duci apa minerala pentru altcineva. Baiatul de la intrare, insotit de o tanara, imi deblocheza grilajul de metal dupa care e ascuns izvorul si imi permit sa intru pe furis ca sa-l fotografiez. Tinerii ma roaga sa ma grabesc caci “perimetrul e supravegheat video”…Cobor niste trepte si ma pun pe treaba, n-am timp decat pentru doua fotografii dar sunt bucuros ca le-am facut si pe-acestea…incepe misterul…e-o aventura in toata regula, ma trec toti fiorii…am ajuns in camera secreta a izvorului…suntem doar noi doi…izvorul si cu mine…ce aventura! … dintr-o data am senzatia pe care a avut-o Carter in camera mortuara a lui Tutankamon, Indiana Jones in Templul ascuns al Arcei pierdute sau Champolion in fata Tablitei de la Roseta…izvorul e tot atat de bine pazit ca si diamantul “Koh-I-Noor" sau Mona Lisa, care au si acestea acelasi sistem de supraveghere video, grilaj de metal si gardian langa ele.

Le multumesc tinerilor si-mi continui periplul prin statiune…mi se face foame…transform iute cativa hamburgeri sedentari in hamburgeri ambulanti si-mi caut o banca…dar nu-mi gasesc locul…sunt tulburat de-a binelea, elucubrat! …incep sa “balneofilozofez”…in fata imi apar Natura inlantuita si apele ei minerale inchise dupa zabrele, pe care, daca n-ai card nu poti sa le vezi decat ca “la vorbitor” printre gratii.

Izvoarele tamaduitoare de la Olanesti, formate din numeroasele infiltratii ale apei de ploaie, apar la suprafata pamantului, venind din adancime, dupa un dificil si sinuos drum, pe parcursul caruia, ele se incarca cu acele saruri minerale aducatoare de sanatate. Iar noi, oamenii, ce facem? Cum le intampinam cand apar ele la suprafata? Le intemnitam si-apoi le vindem oamenilor suferinzi si sarmani. Unde e Hipocrate sa vada aceasta blasfemie? E jalnic atunci cand ai ajuns sa taxezi sanatatea si sa inlantuiesti Natura, aceea care in urma cu milioane de ani, ti-a dat viata …e jalnic cand acest “sac plin cu apa minerala” si dotat cu o gandire mult prea pragmatica, numit “om” sau ”fiinta superioara”, isi arunca in beci chiar si elementele-i zamislitoare... intr-o tara bolnava si saraca, e jalnic sa mai pui si taxa pe apa minerala. Prin acest gest, Olanestiul a intrat intr-un Guiuness Book autohton “al rusinii”, ca fiind singura statiune balneara din tara ce a privat de libertate izvoarele sale minerale.

Nu numai la Olanesti gasesti izvoare cu virtuti diuretico-digestive ci si la Calimanest-Caciulata, Govora, Slanic Moldova, Baile Herculane, Sangeorz Bai. La Anies sau la Corund izvoare similare gasesti “in drum” orice calator insetat sau pacient suferind poate sa duca de-acolo apa si cu cisterna. Gratis. Ce va mai urma dupa acest record propus pentru “zmeura de argint”? Taxa pe fumarit, pe drumarit, taxa de bariera? Poate o taxa pe "ozon" la munte sau la mare o taxa pe "valuri"? Nu vreau sa stiu nici cine e doamna din Ibitza, nici cine sunt cei de la Primarie, nici cei de la Complexul hotelier sau balnear care profita de urma ivirilor milenare ale apei minerale…poate sunt eu cel care judeca stramb, viata a evoluat si eu am ramas in urma, acesta e doar inceputul…poate ca si alte statiuni isi vor trece apa minerala pe card…daca tot ne-am trecut pe card salariile, cheltuielile de intretinere si shopping-ul, de ce n-am putea “digitaliza” si apa minerala? ... si apoi sa blocam cardul daca cumva n-ai platit, asa precum e scris la intrarea de la izvorul 19...

Poate ca e un program european, modern si avangardist si Olanestiul nu e decat prima statiune din tara noastra ce-a intrat in UE cu apa minerala cu tot…poate ca maine vom trece si lacurile termale, namolul sapropelic, muntii, raurile, pesterile sau toata delta Dunarii pe card!

Deocamdata apa minerala de la Olanesti e prizoniera unei gandiri anacronice, ii poti vorbi doar printre gratii si doar pentru cateva minute, ca unui detinut.

Olanestiul nu merita insa asa ceva! Uneori o singura stinghie sau caramida putreda, poate darama un superb edificiu milenar. Toata impresia buna ce mi-am facut-o pana in acel moment despre aceasta statiune, s-a prabusit intr-o secunda, ca un castel de nisip sau poate din carti de joc, ba nu! din carduri... Olanestiul e-o statiune vestita si bogata, UE pompeaza fonduri uriase pentru modernizarea ei, nu cred ca un astfel de impozit suplimentar ar rezolva mare lucru, aceasta taxa nu face decat sa-i stirbeasca imaginea construita cu atata truda de oamenii ei minunati de-a lungul anilor. '

Ceea ce ne vine gratis de la natura-mama, gratis trebuie sa fie dat mai departe.

Daca nu, cine stie? …Natura, rabda ea cat rabda, dar la un moment dat isi ia jucariile si pleaca…nu sunt rare cazurile cand in tara noastra unele izvoare au secat sau au disparut dintr-un loc si au aparut intr-altul.

Si daca Natura se va hotari sa plece, eu as sfatui-o sa-si mute izvoarele un pic mai incolo, la Caciulata sau Calimanesti, chiar langa sosea, unde te poti opri si sa bei in liniste, apa cata vrei, fara card, fara body-guards, fara grilaj de otel sau camera video deasupra ta…

Intotdeauna izvoarele minerale s-au preocupat de sanatatea omului, sanatate pe care le-a oferit-o gratis. Reciproca insa nu e valabila, omul incepe sa nu se mai preocupe de sanatatea izvoarelor, exploatandu-le si aruncandu-le dupa gratii.

Dorgo


[fb]
---
Trimis de dorgo in 03.12.10 18:08:12
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BĂILE OLĂNEȘTI. A mai fost în/la: aproapein toata tara
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 10976 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 La Olanesti, in centru, te intampina un minunat parc
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8500 PMA (din 13 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

valimi
[03.12.10 18:20:40]
»

@Dorgo, probabil asa se intege la Olanesti "pretuirea naturii", pui pret pe ea si nu se apropie nimeni pana nu il plateste...

ninaa
[03.12.10 18:34:32]
»

Mda, am vazut si eu reportajul cu Olanestiul in care hienele de au acaparat izvoarele, pozau in ingerii nostri pazitori, ca de fapt ei ne fac un bine, ca protejeaza izvoarele de aurolaci si de oameni lipsiti de bun simt care arunca gunoaie acolo. In plus oamenii sunt tentati sa bea apa aiurea, asa fara recomandarea medicului si isi pot face singuri rau... Pe cine incearca sa pacaleasca? Au mai gasit o modalitate de a face bani de pe urma bogatiilor naturale! Ca cica si pe vremea romanilor se percepeau taxe... Doamne, cum ii mai rabda pamantul? La final amenintau ca se vor muta si la Caciulata, Herculane si alte zone tocmai bune de stors... Deci, bucura-te cat mai poti de zonele neexploatate.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
luciaoradea
[03.12.10 18:49:34]
»

400pma si de la mine! Felicitari pentru tema aleasa!

Am vazut si eu reportajul la Tv. Mi se pare scandalos sa faci asa ceva. cred ca suntem singura tara din lume unde se intampla astfel de lucruri. Si daca ai zice ca au forat, au investit niste bani in captarea apei, dar nu... Apa iese singura, curge non-stop si se varsa apoi in vale... Dar de ce sa nu scoti o gramada de bani din asta, nu? Daca se poate si oamenii platesc...

Si localnicii? Pacat de tara asta...

irma_ro*
[03.12.10 19:58:58]
»

@luciaoradea ai perfecta dreptate, tema este foarte bine aleasa

cred ca si Govora si Baile Herculane sunt intentionat lasate intr-o asa zisa paragina, tocmai pentru a putea fi exploatate la maxim dupa aceea; in primavara am trecut din intamplare prin Govora dupa multi ani si am fost surprinsa neplacut de felul in care aratau hotelurile si izovoarele de acolo; este drept ca si oamenii care trec prin respectivele zone au partea lor de vina, dar nici statiunile respective nu sunt conservate cum trebuie de cei care ar trebui sa se ocupe de asa ceva;

un vot

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dorgoAUTOR REVIEW
[03.12.10 20:00:21]
»

@ web... o mica eroare in text... temperatura apei in bazinul termal Olanesti este intre 34 si 38 grade, nu 34 si 48 grade cum am scris din greseala... pielea omului nu suporta mai multe de 42 de grade Celsius... mersi anticipat...

webmaster15
[03.12.10 20:14:30]
»

Rezolvat.

trandafir 1970
[03.12.10 23:45:51]
»

Stiu si eu de taxa asta stupida, cand am auzit prima data am zis ca e o gluma proasta! Explicatia fimei care a concesionat izvorul: asa rationeaza ei o sursa de apa minerala ce poate sa dispara daca nu este administrata corect si cumpatat! Pluis chestia mentionata, ca nu toti ar trebui sa bea, fiind un izvor cu indicatii terapeutice in anumite afectiuni!

Dar, ma bucur ca s-a investit in renovarea bazei de tratament cu ape termale!

La anul voi ajunge, sper, la Goagiu-Bai; tare sunt curioasa ce se va schimba pana atunci!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
anadragusin
[04.12.10 02:38:35]
»

Pe bune, chiar scrii o carte? Daca nu, eu te-as sfatui sa o faci, pentru ca o faci bine rau! Am fost si eu aici in 2003, recunosc multe din locurile pozate de tine, mai putin zabrelele de la izvoare. Felicitari, Dorgo!

magdalena
[05.12.10 21:34:25]
»

Am vorbit si eu cu o doamna care merge an de an la Olanesti si mi-a spus ca ii face bina apa izvoarelor pentru rinichi si ficat.

Si noi am fost la un pas sa mergem, nu am reusit, dar trebuie. Si sper sa scrii cat poti de mult despre astfel de minuni pe care le are Romania...

Din pacate, vad ca la Olanesti trebuie sa platim pentru sanatate, chiar daca natura a fost darnica!

Piscina termala de cine apartine?

Vorbind de izvoare, mi-am adus aminte de Karlovy Vary, unde oricine putea lua oricat de multa apa dorea...

Un review scris la superlativ! Felicitari!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
dorgoAUTOR REVIEW
[09.12.10 19:30:40]
»

@ magdalena... cred ca piscina termala din PO4 apartine de primaria Olanesti. Partea buna este ca Olanestiul a reusit sa atraga fonduri europene si statiunea "per total", in ciuda apei minerale "contra cost" (si care nu e chiar low-coast), se dezvolta...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
anadragusin, dorgo, irma_ro*, luciaoradea, magdalena, trandafir 1970, valimi
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Olănești și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.083387136459351 sec
    ecranul dvs: 1 x 1