ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.09.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Rm Valcea
ÎNSCRIS: 23.12.09
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
SEP-2010
DURATA: 1 zile
prieteni
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Manastirea Stanisoara - Raiul pe pamant este la Stanisoara

TIPĂREȘTE

Buna tuturor.

Cu totii treceti prin Valea Oltului fie in vacanta, fie cu treaba, cu ganduri, cu probleme.

Majoritatea nu utliizati centura Calimanestiului, prin Pausa si Jiblea, si treceti direct prin oras.

Ei bine pe centura Calimanestiului, in localitatea Pausa este un indicator discret care iti indica Manstirea Stanisoara 6 km.

Am mai fost in zona in copilarie, in trecere fiind pe poteca spre varful masivului Cozia, nu m am oprit niciodata cu adevarat la manastirea Stanisoara sa i cunosc povestea.

Ei bine, astazi fiind in trecere ca multi dintre noi si cu ceva timp liber, vad indicatorul, fac dreapta brusc si o apuc pe drumul, indicat ca avand 6 km, spre Stanisoara.

Drumul urca lin pe langa complexul de vile si tabara pt copii de la Pausa. Este fabulos, ca in poveste, urmeaza cursul unui paraias repede de munte. Pe stanga si pe dreapta niste poienite superbe, prea bune pt un picnic sau un gratar cu cei dragi. Drumul este pietruit, acceptabil zic eu, si strabate la inceput o padure deasa pe urma ataca in plin stancile si isi face loc printre ele. Este un pic urcus, probabil dupa ploaie este mai greu de abordat. Oricum este intretinut.

Cine vrea sa faca o drumetie de doua ore, poate lasa masina jos in Pausa si poate continua pe carare.

Se merge cam 30,40 de min in masina, cu pauzele de rigoare pt a poza paradisul prin care treci.

Si dupa toata actiunea, iesi din padure, la poalele muntelui, intr o poienita ca in povesti. Acolo, la umbra masivului Cozia se afla una dintre cele mai frumoase asezaminte monahale din tara noastra.

Sub stancile impozante se afla o biserica de piatra, uriasa, imprejmuita de chilii ale calugarilor.

Peisajul este frapant, cand am coborat din masina nu mi venea sa cred unde ma aflu. In jur o liniste apasatoare, puteai sa ti auzi ticaitul de la ceas. Chiar si cei care eram in masina ne am trezit vorbind in soapta si nu stiam de ce. Pur si simplu era o liniste pe care nu o pot descrie aici in cuvinte.

Desi nu sunt un mare pelerin sau un om al bisericilor vreau sa va spun ca Stanisoara este printre putine locuri din tara noastra unde kitschul nu a patruns. Pur si simplu nu vezi tarabe cu toate porcariile de vanzare. Este o manastire unde calugarul isi indeplineste atribuiile pe deplin. Am vazut calugari cum munceau la scoaterea cartofilor, altii carau fan, altii munceau la asfaltarea unei alei. Si atentie, nu aveau firma de asfaltare, ci aduceau piatra din munte cu caruta, altii o spargeau cu barosul, altii faceau preparau betonul si altii constuiau aleia. Totul in echipa de cate 2. In biserica era un altul care iti raspundea la toate intrebarile, amabil, pur si simplu ii citeai lumina pe fata.

Pe scurt va spun si istoricul lacasului:

- a fost construit un schit in anii 1600, numele lui fiind schitul Nucet.

In anii 1800 a fost pradat si distrus in timpul razboaielor cu austro-ungarii, chiliile calugarilor ramanand adaposturi pentru ciobanii care urcau cu oile pe munte.

De aici si numele: Stanisoara, un stana mai mica.

Pe urma, prin bunavointa episcopului Argesului a fost reconstruit si repopulat si numele a devenit Stanisoara. As s a pastrat pana in zilele noastre.

Am remarcat ca personalul de acolo, calugarii, sunt oarecum "fanatici " in ale credintei. Intrarea in biserica nu este permisa in orice fel de tinuta, aici ma refer la femei.

Pur si simplu acolo sunt ei si Dumnezeu, in linistea si pacea care ii inconjoara.

Pentru amatorii de drumetii, de la Stanisoara pana pe Cozia mai sunt in medie 3,5 h de mers pe poteca de munte, traseu oarecum dificil care cuprinde pe alocuri si mers pe stanca sprijint fiind de niste cabluri.

Sincer, in speranta ca v am relatat ceva util, eu am ramas impresionat. Vibratia locului este unica, ca sa va convingeti va atasez un set de poze.

Desi o poza face cat o mie de cuvinte, pozele prezinta prea putin din ce puteti vedea la fata locului.

Va recomand sa nu ezitati, tuturor celor carora va plac locurile linistite. Manastirea Stanisoara este printre singurele "necomerciale " din tara noastra. Si a pastrat pur si simplu menirea pt care a fost costruita acum 400 de ani.


[fb]
---
Trimis de gigioc in 11.09.10 22:46:36
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 15651 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (gigioc); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 cea mai reprezentativa poza.... no comment.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5100 PMA (din 7 voturi)

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

ionescunic
[12.09.10 08:32:00]
»

Desi nu am scris inca un review despre o biserica sau manastire , le citesc pe ale altora si mai rar le votez , acum am fost convins si de pozele tale ca avem de-a face cu o zona superba , linistita si care merita pe deplin sa fie vizitata in viitor.

pepsi70ro
[12.09.10 15:28:01]
»

De foarte multe ori am trecut pe Valea Oltului, de cateva ori chiar pe centura ocolitoare, posibil sa fi zarit acel indicator, insa niciodata n-am oprit. Data viitoare cu siguranta voi face un popas sa admir aceasta frumoasa manastire, felicitari!

webmaster77
[13.09.10 08:48:05]
»

mutat la sectiunea de calatorie "CALIMANESTI - CACIULATA - COZIA"

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
george8
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Călimănești-Căciulata:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053079128265381 sec
    ecranul dvs: 1 x 1