ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.09.2023
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
SEP-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Toamna se numără bobocii...sau oalele

TIPĂREȘTE

Ca în fiecare an la începutul toamnei calendaristice meșteri olari din toată țara vin în Sibiu să-și vândă produsele. Acest târg se organizează de 57 de ani, îmi aduc aminte de el și din copilărie, și cumva are legătură și cu toamna deoarece în această perioadă avem nevoie de mai multe oale pentru gospodine. Toamna pe lângă multe altele semnifică și conservare un exemplu ar fi pregătirea hibernării la animale iar un alt exemplu care are legătură cu târgul nostru este conservarea recoltei, conservare care necesită unelte, oale, etc.

Unde și când se organizează

Piața Mare din Sibiu este locul unde se organizează evenimentul de când mă știu.

Evenimentul are loc anual în primul weekend din septembrie, în acesta an fiind în 2-3 septembrie.

Orarul evenimentului este zilnic 8.00-22.00

Despre Târgul Olarilor

Am fotografii istorice cu târguri organizate în perioada interbelică dar și din secolele trecute. În fotografiile respective am văzut în schimb de toate, nu numai oale, erau de toate pentru toți începând de la îmbrăcăminte, alimente, animale, etc.

Dar acest eveniment este specific și vom găsi obiecte doar din ceramică, lut fie obiecte utile fie decorative. în decursul anilor din 1966 încoace s-au tot adunat în casa părintească dar și la mine obiecte mici sau mari din târg unele se folosesc și acum, altele s-au spart, iar o parte stau degeaba ca decor.

În acest an au venit în jur de 120 meșteri olari din toată țara, foarte mulți din ungurime, zona Corund unde ar fi patria olăritului. Majoritatea folosesc tehnica veche al olăritului și în cadrul evenimentului ca și în fiecare an au avut loc modelări demonstrative la care au fost invitați și vizitatorii să participe.

Ediția din acest an

A 57. -a ediție a târgului olarilor a avut și în acest an numeroși vizitatori. Ediția din acest an afost organizată de consiliul județean Sibiu, centrul județean de promovarea și conservarea culturii tradiționale Cindrelul Junii Sibiului.

Meșterii olari au venit din diferite județe din țară din localitățile Teiuș, Giroc, Curtici, Corund, Miercurea Ciuc, Apoș, Baia Mare, Brașov, Horezu, Vlădești, Marginea, Braniștea, Curtea de Argeș, Valea Călugărească dar și din Republica Moldova și Ungaria.

Am ajuns doar seara în ultima zi și unii ambalau deja produsele nevândute. În ziua respectivă a avut loc o furtună și olarii au fost nevoiți să acopere produsele. Din fericire furtuna nu a ținut prea mult și publicul a putut să-și continue cumpărăturile.

Produsele observate sînt majoritatea cele pe care le vedem în fiecare an, ar fi farfurii, ulcele, căni, oale, diferite vase pentru mâncare, sarmale„vaze, ceasuri în formă de farfurii, statuete, diferite decorațiuni, fluierice și multe altele.

Prețurile nu prea s-au schimbat față de anul trecut și produsele din ungurime și cele mai tradiționale costă de obicei cel mai puțin. În funcție de mărime se pot cumpăra farfurii, căni, oale de la 10 lei, să zicem așa o farfurie medie de care se pune ca decor pe perete cca 25-30 lei, căni, scrumiere, alte obiecte mai mici 10,15,20 lei, oale mai mari merg spre 70 sau mai sus, diferite obiecte decorative ceva mai moderne și netradiționale de la 50-70 lei în sus, un ceas de perete funcțional în formă de farfurie 30,35,40 lei. Deci am văzut prețuri pentru toate buzunarele. Există și posibilitatea de negociere având în vedere timpul scurt de doar 2 zile.

Tarabele au fost amplasate altfel în acest an nu mi s-a părut înghesuit, o să vă arăt o poză făcută după unul din camerele web ale Sibiului din Piața Mare. Tarabele au fost așezate în cerc destul de aerisit și a fost folosită aproape ¾ din suprafața pieței mari.

Târgul olarilor este un eveniment unde atât turiștii cât și localnicii merg cu drag, vă invit și pe voi la următoarea ediție.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Locul unde se organizează târgul este Piața Mare din Sibiu și nu este doar locul meu preferat ci a tutror sibienilor


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Nu pot să scriu că este neapărat distracție, poate dacă încerci să modelezi vreo farfurie, cană ceva. În rest este mai mult interesant și ocazie bună cine vrea să-și cumpere ceva sau să-și decoreze pereții cu farfurii


[fb]
---
Trimis de AZE in 04.09.23 21:49:45
Validat / Publicat: 05.09.23 08:19:38
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIBIU.

VIZUALIZĂRI: 326 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 Târgul olarilor,Piața Mare
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21800 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

doinafil
[05.09.23 10:29:07]
»

Mi-a plăcut muuuult P01.

Toate aceste obiecte mi-au amintit de copilărie și de casa bunicii, unde aproape toate cele necesare în bucătărie erau făcute din ceramică sau din lemn. Mai era și tuciul din fontă, pentru mămăligă, desigur, iar mai târziu - tot la bunica la țară - se fierbeau sarmalele în oală de pământ pusă la gura cuptorului cu lemne!

Sunt obiecte pe care n-am cum să le uit!

Felicitări pentru articol și poze!

mprofeanuPHONE
[05.09.23 12:13:56]
»

@AZE: Frumos eveniment ce are loc în fiecare început de septembrie, de 57 de ani, în Piața Mare din Sibiu! Multe standuri din toată țara cu produse de olărit, frumos așezate, spui că în acest an au fost mai distanțate, mai aerisite!

Cred că pentru privitori este un regal de olărit din toate colțurile țării, le admiri acolo și faci comparație. Și mie îmi plac mult!

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[05.09.23 20:11:59]
»

@AZE: O manifestare cu tradiție! Ideal ar fi ca toate obiectele prezente în astfel de târguri tradiționale să fie originale, făcute de meșteșugari locali. Din nefericire centrele ceramice consacrate din țara noastră au fost invadate de „bâlciuri” cu oale și ulcele fabricate oriunde în lume, numai în România nu. Unele sunt ochioase, colorate, lucioase, dar nu sunt tradiționale.

Am trecut recent prin Corund (din nou) și am văzut înșiruirea de gherete cu vrute și nevrute. Din păcate, foarte puține obiecte produse pe plan local. Când vizitați centre de olărit renumite căutați casele meșteșugarilor locali, acolo unde găsiți atelierul de olărit și puteți vedea toate etapele realizării unui vas ceramic.

Numai bine!

AZEAUTOR REVIEW
[05.09.23 20:16:07]
»

doinafil și mprofeanu: Vă mulțumesc pentru ecoul la articol. Doar acum răspund, dimineața muncesc ca să mai pot călători și altă dată, iar după masă în această perioadă mă ocup tocmai de conservare expresia menționată în articol. Mai exact recoltez ceea ce s-a făcut și ce nu s-a făcut în grădină (????????????) în fine noi avem o climă destul de rece pe aci în Transilvania dar mă consolez cu pălinca care tocmai fierbe în acest monemt și între timp mai scriu un ecou, un articol, etc. Deci pentru aceste îndeletniciri chiar am nevoie de acele oale, căni sau ce o mai găsi la Târgul Olarilor. În consecință acest târg este chiar util pentru mine.

O seară fain din Sibiu vă doresc

AZEAUTOR REVIEW
[05.09.23 20:43:04]
»

@tata123 ????: Mulțumesc pentru vizualizare articol și ecou. Din păcate am observat și eu atât în Corund cât și la târgul din SIbiu multă marfă ne-originală. Din fericire am atâtea oale în casă (și pe cât se poate de autentice) că nu a mai fost nevoie să cumpăr nimic nici din Corund (unde am fost șie u în acest an) și nici din Sibiu cu ocazia târgului. Mi-am clătit doar ochii de această dată.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, doinafil, mprofeanu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂFestivaluri, evenimente temporare în Sibiu:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.07597804069519 sec
    ecranul dvs: 1 x 1