GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
La Mediaș am stat destul de puțin – doar atât cât să vizităm cetatea adică mai puțin de două ore. Am mers direct la intrare, în fața liceului Stephan Ludwig Roth și am intrat, trecând prin coridorul de acces cu tavan boltit.
Peste drum de intrare este indicatorul unde zice că Mediaș este cetatea misterelor și a luminii. Un pic de propagandă turistică nu strică. Respectivul indicator are suport din fier forjat, vopsit negru și sus sunt ornamente cu vița de vie, atât de apreciată în zonă, iar în colțurile de sus, tijele metalice verticale se termină cu simbolul regalității – floarea de crin, stilizată.
După coridorul de intrare am ajuns în curte. Zidurile sunt vechi dar întreținute, atât cât să poată fi edificiul funcțional și vizitabil, având aspect arhaic și jumulite pe alocuri, cu mici ferestre din loc în loc.
În Biserica Sfânta Margareta din incinta interioară ne așteptau două doamne muzeograf. Una dintre ele ne-a ținut o prezentare despre istoria locului. Sala principală a bisericii are o acustică de excepție, sunetele reverberând în spațiul interior.
Biserica corespunde stilului gotic obișnuit bisericilor catolice construite în zonă, la acea vreme. Fiind de confesiune catolică, sala principală a bisericii este mobilată cu bănci lungi pentru enoriași. Intrarea se află pe lateral stânga. Intrând și trecând printre zonele cu bănci se ajunge drept la cristelnița veche de 500 de ani, o piesă importantă în patrimoniul bisericii și care este expusă în laterala dreaptă a bisericii. În această cristeltiță se botezau pruncii la vremea respectivă.
Pe peretele din spate, după balustrada balconului, se vede orga, cu un aspect bizar. Mie-mi pare că arată ca o bufniță stilizată, cu 2 ochi mari, bizari.
Pe peretele opus intrării, în spate, sunt expuse vertical, covoare țesute de-a lungul vremii în atelierele adiacente bisericii. Multe biserici fortificate medievale aveau astfel de obiceiuri, susținând această manufactură iar astăzi expun spre prezentare unele din aceste covoare.
Cetatea Mediaș a urmat aproximativ aceleași traseu al apariției cu majoritatea bisericilor fortificate din Transilvania. Construcția bisericii a avut loc în secolul XV și a fost înconjurată de ziduri de protecție. Implicată în viața economică a comunității, cetatea a avut 19 turnuri dedicate diverselor bresle. 10 dintre acestea au fost demolate, astăzi mai rămânând 9 care, în timp, au fost consolidate. Turnul bisericii Sfânta Margareta, înalt de peste 68 de metri, înălțime la care a ajuns în anul 1551, este înclinat, având o abarete de la orizontală de peste 2 metri. Nu prea se observă cu ociul liber dar din măsurători așa rezultă. Datorită acestui detaliu este inclus în top 10 al turnurilor înclinate de pe mapamond. Înclinarea se datorează compoziției solului care se tasează inegal în timp și, totodată, este și denivelat. Inițial turnul a avut înălțime mai mică. Ulterior s-au mai adăugat alte 3 nivele ca să fie mai înalt decât turnul Sfântul Ștefan din Viena. Ambițiile și orgoliile nu au analizat, însă, și nu au adaptat fundația astfel încât să suporte apăsarea suplimentară. Deocamdată a rezistat ceva sute de ani și, probabil, încă va rezista multe sute, chiar și așa, înclinat.
După prezentarea din biserică am făcut o plimbare prin curte, dând ocol bisericii. În partea opusă intrării, în curte, din zid se desprinde un pasaj descendent, boltit, prin care se coboară pe o scară din piatră. Acest pasaj are uși pe lateral. Am fost informați că într-una din aceste încăperi a fost închis, timp de o noapte, Vlad Țepeș, în conflictul său cu Matei Corvin, în timp ce era dus către acesta. Unele surse spun că a fost închis în turn. Acum, să demonstreze cineva, dacă poate, dac-a fost așa sau altfel. Tot ce mai avem despre trecut sunt legendele și înscrisurile care doar sugerează lucruri. Nimic nu poate fi 100% cert. Astfel că ne hrănim cu mistere, presupuneri și supoziții.
În orice caz, Cetatea Mediaș este un etalon al vestigiilor medievale românești. Localitatea este cu mult mai veche, fiind semne de organizare domestică stabilă încă din neolitic. Valurile istoriei, însă, au trecut pe deasupra tuturor aducând, pe rând, specificul fiecărei epoci. Iar Cetatea Mediaș este o relicvă a unor vremuri glorioase, misterioase și, deseori crâncene căreia îi spunem perioada medievală.
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Arhaic, impunător, măreț
despre DISTRACȚIE & RELAXARE
Vizita în sine
Trimis de Mioritik in 16.05.23 14:20:05
- A fost prima sa vizită/vacanță în MEDIAȘ
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mioritik); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
2 web
Pls add
https://m. youtube.com/watch?v=kyUepJcdKFY&list=PL8j_kKKPP4pURQu2ObU1y4ziV4uDhQt2-&index=2&pp=gAQBiAQB
Ms
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2023 O vizită în cetatea medievală Mediaș — scris în 28.11.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Plimbare de voie in Cetatea Mediasului — scris în 25.02.20 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Ansamblul Cetatea veche “Castelul”, Turnul Trompetilor si biserica evanghelica Sf. Margareta — scris în 30.10.18 de vulpe mihaela din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Liceul theoretic Stephan Ludwig Roth - Medias — scris în 19.10.18 de vulpe mihaela din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Festivalul “Zilele recoltei Medias” — scris în 15.10.18 de vulpe mihaela din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Art Cafe – in Turnul Fierarilor – Medias — scris în 12.10.18 de vulpe mihaela din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2018 Descifrând o parte din secretele vechiului Mediaș... — scris în 25.06.18 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ