ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.09.2021
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
SEP-2021
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
REZONABIL

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Muzeul Trovanților - Costești

TIPĂREȘTE URM de aici

Deși fuseserăm de mai multe ori la Mănăstirea Bistrița și la Mănăstirea Arnota - două importante ctitorii religioase aflate în comuna Costești - nu cunoșteam aproape deloc așezarea de la poalele Munților Căpățânii. Știam doar că zona are un potențial turistic deosebit, aici aflându-se mai multe alte vechi așezăminte de cult, dar și peșteri și trasee montane de o rară frumusețe.

Muzeul Trovanților, despre care doar citisem cu mult timp în urmă că se află la șosea, aproape de intrarea în Costești, era unul dintre punctele de atracție în deplasarea noastră de la Râmnicu Vâlcea la Horezu. Atenți la curbele care sunt în număr mare pe acolo, la apropierea de Costești nu am remarcat nici un indicator spre Muzeul Trovanților. Hotărâți totuși să îl vizităm, am intrat în sat în speranța că un localnic întâlnit pe drum ne va putea lămuri. Satul era pustiu, cu oameni plecați la muncă sau ascunși prin case, cu treburi gospodărești. Știam că măcar la Primărie sau la Poliție vom găsi pe cineva, când, iată-ne ajunși în fața Oficiului Poștal. Bun și așa! În timp ce soțul meu încă își manevra dispozitivele electronice de orientare în teren, eu am intrat în oficiul poștal unde o doamnă amabilă m-a lămurit pe deplin. Trebuia să ieșim din nou la drumul principal și să continuăm până la parcarea cu căsuțe din lemn. Vis-à-vis, în vale, chiar într-o curbă, vom descoperi Muzeul Trovanților.

Am ajuns rapid în parcarea cu căsuțe, de fapt o porțiune largă așternută cu pietriș, la marginea căreia erau câteva căsuțe din lemn, probabil - ocazional - chioșcuri pentru vânzarea de produse locale. Când am ajuns noi acolo, toate erau închise, iar parcarea goală.

Despre Muzeul Trovanților

Recapitulând, Muzeul Trovanților - un muzeu în aer liber - se află lângă DN 67, la 300 m de intrarea în comuna Costești (venind dinspre Râmnicu Vâlcea). Este deschis în permanență și nu se percepe nici un fel de taxă.

Dacă nu știi despre existența lui, dacă nu îl cauți în mod intenționat, poți trece pe lângă el fără a-l observa. Poate că o semnalizare mai bună, inclusiv lângă parcarea cu căsuțe, ar fi de folos. La plecare, pe marginea drumului, am văzut totuși un panou foarte mic, alb, pe care scria "Muzeul Trovanților 200 m". Nu cred că este suficient.

Rezervația Naturală Muzeul Trovanților din comuna Costești - Vâlcea, a fost înființată prin HG nr. 1581/2005 și este administrată de Asociatia Kogayon, o organizație nonguvernamentală de protecție a mediului care își are sediul în localitate. La intrarea în muzeul în aer liber, dincolo de o poartă și o cărare în coborâre, un panou ilustrat oferă vizitatorilor primele informații privind Rezervația Naturală Muzeul Trovanților Costești - înființare, localizare, comportament în aria naturală protejată, explicații privind trovanții și formarea lor, precum și o enumerare a altor obiective turistice care se pot vizita în zona Costești.

Rezervația are o suprafață de 1,1 ha și a fost constituită ca rezervație geologică. Trovanții pot fi găsiți și în alte zone din România (și bineînțeles, din lume), dar cei de la Costești impresionează și atrag prin diversitatea formelor. Conform specialiștilor, Costești este singurul loc din Europa în care s-a amenajat un parc dedicat acestor ciudate formațiuni de piatră. Vom vedea aici trovanți de diferite dimensiuni, de la câțiva centimetri până la aprox. 5 m, având forme sferice, elipsoidale, discoidale, cilindrice sau o combinație a acestora. De o parte și de alta a cărării, în iarbă, aceste pietre uriașe par aruncate la întâmplare pe tot traseul până sub munte, la cariera de nisip. Cariera, înaltă, albicioasă, este frumos înconjurată de vegetație. Un panou amplasat la oarecare distanță de baza ei, atenționează asupra pericolului de avalanșă în cazul apropierii prea mari de peretele abrupt, de nisip.

În general, locul este curat. Am observat totuși un ambalaj alimentar abandonat pe o frumoasă piatră cilindrică folosită probabil ca loc de odihnă și de servire a unei gustări. De asemenea, o impresionantă piatră sferică purta pe ea declarația de dragoste a cuiva - inima străpunsă de săgeata lui Amor.

Despre trovanți

Din informațiile de pe panou și din cele ce am mai citit, am reținut că termenul "trovant" este specific literaturii geologice din România, el fiind introdus de Gheorghe Murgoci în lucrarea sa "Terțiarul din Oltenia", apărută în 1907.

Trovanții sau concrețiunile grezoase reprezintă cimentări locale în masa nisipurilor ce le conțin, iar secreția neuniformă a cimentului duce la crearea de forme dintre cele mai bizare.

În Miocenul superior, acum 6,5 milioane de ani, conform specialiștilor, în zona în care astăzi vedem trovanți era un bazin de sedimentare, o deltă. Depozitul de nisip din care apar trovanții s-a format prin depunerea succesivă a aluviunilor aduse de râuri de pe continent. Odată cu aceste sedimente s-au depus și produși chimici (carbonați). Peste primele sedimente s-au așezat alte straturi care le-au presat, eliminând apa prin golurile rămase între particule, granulele tasându-se astfel. Dacă între sedimentele nisipoase se acumulează o cantitate suficientă de carbonați, prin cimentare ia naștere o gresie. Aceasta este explicația specialiștilor geologi care spun că trovanții sunt o gresie silicoasă. Majoritatea trovanților au formă sferică sau elipsoidală, unii fiind uniți, având aspectul cifrei opt. Bineînțeles, cei mai frumoși, cei mai spectaculoși, sunt cei alcătuiți din mai multe elemente sferice de diferite dimensiuni.

Trovanții - "pietre care cresc"?

Trovanții, aceste forme ciudate care apar în nisip, se desprind și cad în vale, în imaginația oamenilor au origine extraterestră. Unii spun că sunt ouă de dinozaur, iar alții cred că noaptea aceste pietre uriașe prind viață și își schimbă locul. Sunt pietre vii. După ploaie, atunci când nisipul este umed, ies la iveală mai mulți trovanți mititei, care - în timp - cresc. Și cei mari cresc în continuare, de aceea li s-a spus "pietre care cresc". Specialiștii spun că dimpotrivă, sub acțiunea vânturilor și a ploilor, trovanții se erodează, se micșorează lent.

Indiferent de situație, dacă vă aflați pe DN67 (Râmnicu Vâlcea - Târgu Jiu) cred că merită un popas de câteva minute la Muzeul Trovanților din Costești. Natură curată și o curiozitate cu care nu te întâlnești prea des.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 21.09.21 10:08:56
Validat / Publicat: 21.09.21 11:11:16
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în HOREZU.

VIZUALIZĂRI: 975 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 Muzeul Trovanților - Costești. Cariera de nisip.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30350 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

iulianicAUTOR REVIEW
[21.09.21 12:06:02]
»

@webmaster: Remarc faptul că până acum coordonatele GPS nu au fost confirmate. Deși nu am fost întrebată, confirm că poziționarea pe hartă este OK.

De asemenea, constat că adresa site-ului oficial al acestei destinații nu este validă. La click răspunsul este "Hmmm... can' t reach this page".

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmasterX
[21.09.21 12:33:43]
»

@iulianic: Mulțumiri, am adnotat coord drept „confirmate”

- am eliminat deasemenea saitul oficial — a devenit nefuncțional între timp

nrs †
[21.09.21 13:39:11]
»

Dacă nu știi despre existența lui, dacă nu îl cauți în mod intenționat, poți trece pe lângă el fără a-l observa

exact la fel am zis si eu

webmasterPHONE
[21.09.21 16:45:12]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Michi
[21.09.21 22:54:21]
»

@iulianic: I-am vizitat şi noi în 2015, odată cu mănăstirile din Oltenia, culele de la Măldăreşti şi consider reviewul foarte documentat

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic, Michi
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Trovantilor [Costești]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057839870452881 sec
    ecranul dvs: 1 x 1